Asus EeePC-miniläppäri Linuxilla

Linuxia pidetään edelleen tosiammattilaisten käyttöjärjestelmänä. Mutta onko sen käyttö oikeasti vaikeaa? Tässä eräs tapaus joka osoittaa, että kyllä se Linux on tätänykyä jo jopa helppokäyttöisempi kuin Windows..

Ostinpa nimittäin tässä eräänä päivänä vaimolleni Asus EeePC 1000HE -miniläppärin. Osasyy tähän hankintaan oli se, että halusin tukea suomalaista kauppiasta joka vihdoinkin tarjosi Linuxilla esiasennettua miniläppäriä (http://www.linuxkauppa.fi/tuote/3947). Kun Asus EeePC alun perin lanseerattiin, sisälsi se valmistajan toimesta Linuxin ja EeePC:n myynnin myötä Linux levisikin ihan kiitettävästi, kunnes Microsoft ärähti ja nyttemmin Asus – ilmeisesti painostettuna – myy läppäriä myös Windows XP:llä ja lisäksi mainoslauseella “It’s better with Windows”. Linux-versio on edelleen olemassa, mutta sitä ei enää edes maahantuoda Suomeen. Lisäksi Asuksen tappioksi laskettakoon myös se, että heidän Linux-jakeluvalintansa ei ollut kovin onnistunut, koska koneissa oli Xandros. Nyt ostamassani koneessa oli esiasennettuna Easy Peasy Linux (http://www.geteasypeasy.com/), eli räätälöity Ubuntu.

Koska en halunnut vaikuttaa kokeen kulkuun, en neuvonut vaimolleni mitään vaan seurasin vain hiljaa sivusta miten hän koneensa otti käyttöön. Aluksi naista tietysti viehätti koneen valkoinen väri ja kevyt paino. Pieni konehan sopii vaikka käsilaukkuun… Sitten vaimo selaili koneen mukana tullutta ohjenivaskaa. Valitettavasti kaikki ohjeet ja asennuslevyt olivat vain Windowsille eikä mukana ollut edes yhtä A4:sta jossa olisi kerrottu että koneessa on esiasennettu Linux. Ihmettelyn jälkeen vaimo laittoi akun paikoilleen ja virtajohdon kiinni. Kun virtanappi löytyi ja kone lähti käyntiin, tuli ruudulle pienen alkulatauksen jälkeen asetusvelho. Ensimmäinen dialogi kysyi aikavyöhykettä, jossa perusvalintana oli “Helsinki” minkä vaimo hyväksyi (kun mistään ei löytynyt vaihtoehtoa “Tampere”). Toisessa dialogissa kysyttiin näppämistöasettelua, josta vaimo ei tajunnut mitään, mutta onneksi valitsi vain “Seuraava” sotkematta mitään. Kolmannessa ruudussa käyttäjätunnuksen ja salasanan asettaminen onnistui helposti, ja sitten käyttöjärjestelmä olikin jo käyttövalmis.

Kun kone sitten varsinaisesti käynnistyi ja oli sisäänkirjautumisikkunan vuoro, näppäili vaimo käyttäjätunnuksensa ja salasanansa, ja jäi sitten ihmettelemään missä se “kirjaudu sisään”-nappi oikein on – näkymässä kun oli vain painikkeet sammuttamiseen, kielen valintaan ja session vaihtoon. Neuvokkaana vaimo avasi mukana tulleen ohjekirjan (joka siis oli Windows XP:lle) ja sieltä hän hoksasi, että tässä vaiheessa pääsee eteenpäin enteriä painamalla (onneksi XP ja GDM toimii tässä samoin). Sitten kun työpöytä aukeni ihmetteli vaimo hetken oudon näköistä näkymää, mutta löysi melko pian Firefoxin ikonin ja sai selaimen auki.

Kun nettiyhteys ei heti toiminutkaan, avasi vaimo taas ohjekirjan (siis sen XP:lle tarkoitetun) ja etsi sieltä ohjetta miten langattoman verkon saa päälle. No ohjeessa luki että paneelista ilmoitusalueelta (ruudun alanurkasta) löytyy ikoni, jota napsauttamalla homma lähtee käyntiin. Kuinkas ollakaan tämäkin ohje toimi Easy Peasyssä, koska paneelissa odotti palvelualtiina Network Manager -sovelma (tosin se oli ylänurkassa, mutta ikoni oli riittävän samannäköinen kuin ohjeessa). Aukeavasta valikosta hän valitsi oikeannimisen verkon ja sitten syötti salasanan. Voila – netti toimi ja Firefoxilla pääsi Googleen – ja tietysti Facebookiin.

Toisella käynnistyskerralla kone ilmoitti, että päivityksiä on saatavilla. Vaimo avasi päivitysohjelman, mutta ei uskaltanut tehdä kuitenkaan mitään, kun ei oikein ymmärtänyt onko päivittäminen pakollista ja mihin se vaikuttaa. Päivitysohjelmassa oli vaarallisesti esillä myös “Uusi jakelupäivitys 9.04 on saatavilla” ja vaimo meinasi asentaa sen muiden päivitysten ohella, kunnes jänisti eikä asentanut mitään päivityksiä.

Ensimmäisen illan aikana vaimo myös rapsutti näppäimistön alla olleen Windows-tarran irti, koska sen rumuus häiritsi häntä. Hyvä vaimo!

Nyt vaimo on käyttänyt konetta kuukauden ajan. Käyttö on ollut pääasiassa nettiselailua ja pelaamista. Koneessa on myös käynyt digikamera ja tulostin, joiden asentamiseksi ei tarvinnut tehdä mitään muuta kuin kytkeä USB-kaapelin koneeseen ja odottaa hetken, kunnes Ubuntu ilmoittaa että laite on käyttövalmis. Mitään ongelmia ei ole ilmennyt. Ei viruksia, ei kaatuilua, ei häiritseviä ponnahdusikkunoita jotka vaativat käyttäjän huomiota eikä muutakaan ärsyttävää. Eikä stressiä.

Ja kun vaimo viihtyy koneella niin sitä saa itsekin hoitaa omat tietokonejuttunsa rauhassa 😉

— Otto

12 Responses to “Asus EeePC-miniläppäri Linuxilla”

  1. HaXeri Says:

    Mun mielestä easypeasy on oikeastaan paljon vaikeampi kuin netbook remix vaikka onkin melkein sama. Onneksi vaimosi ei tehnyt distropäivitystä sillä se saisi easypeasyn ihan solmuun, ainakin minun eee701:ni meni. Suosittelen että asennat vaimollesi siihen ubuntu netbook remixin tai jos resoluutio riittää niin gnome ubuntu toimii nopeammin.

  2. jkl Says:

    Ei Ubuntu sentään ponnahdusikkunoiden toimintaan vaikuta. Se on Firefoxin työtä.

  3. majatalo Says:

    meillä vaimo on käyttänyt asus eeepc xandrox versiota, vallan mallikkaasti. ainoa mikä on välillä takkuillut on wlan yhteyden saaminen.

    tuo “windows tarra oli ruma” oli piste iin päällä.

  4. Kolmis Says:

    Tämähän on aivan mahtavaa pisteet vaimollesi!

    Oma perheeni käyttää lähes ainoastaan Ubuntu-Linuxia.

    Isäni on oikeastaan jo oppinut aika pitkälle, toisin kuin yleensä Linux on monen mielikuvituksen mukaan vaikea ei se hänelle tuottanut juuri ongelmia.

    Äitini on vain juuttunut menneisyyteen ja valittaa jatkuvasti siitä kun mikään käyttöjärjestelmä ei muistuta sitä Windows 3.11 tai 95a:ta, mutta kyllä hänkin pärjää Linuxilla varsinkin kun on niin tyhmänrohkea klikkailemaan mainoksia että Windows masiina olisi aivan solmussa jo ensimmäisen viikon jälkeen asennuksesta.

    Pikkuveljenikin käyttää jonkun verran Ubuntua Läppäreillään mutta pelikoneessa asuu edelleen ruma XP peikko perusteemalla ja kauheilla tweak kasoilla.
    Hän ajatteli kyllä että kun hän kerta pelaa lähes pelkkää wowia että vaihtaa siihenkin Ubuntun mutta se jää nähtäväksi.

    Itse käytän ja olen käyttänyt Ubuntu aina sen jälkeen kun sen tajusin asentaa, ja se on oikeastaan aika rakas käyttöjärjestelmä siinä mielessä että se on suhteellisen pitkälle juuri sitä mitä haluan, joskaan normaali ruskea väriteema ei ole minun makuuni.

  5. Hajakenttä Says:

    Hyvä miniläppäri ja hyvä Linux.

    Ostin tämän Asus eeePC 901 koneen Linuxilla varustettuna vuosi sitten. Kaupassa oli myös Windows vaihtoehto. Myyjä sanoi sen olleen ylivoimaisesti suosituin. Ihmettelin vähän hintaa, joka oli molemmilla aivan sama. Olin luullut ilmaisen Linuxin laskevan tuotteen hintaa, mutta ainakaan tässä Lahtelaisessa kaupassa ei näin ollut.

    Jälkeenpäin vähän kaduttaa, että otin Linux-version, enkä Windows-versiota esiasennettuna kaikkine lisensseineen. Olisin nimittäin voinut asentaa Ubuntu Netbook Remixin itsekin ja laittaa Windowsin asennuslevyn hyllyyn odottamaan uusiokäyttöä. Onhan Windows-käyttäjiä toki olemassa, ja Windowsin käyttölisenssi on rahanalaista tavaraa.

    Kävi nimittäin niin, että esiasennettu Linux olikin jo pahasti vanhentunut Xsandros, joka ei täyttänyt tehtäväänsä, etenkään langattomaan lähiverkkoon liittyvissä asioissa ja, mikä kiusallisinta, tulostukseen liittyvissä tehtävissä. Jouduin siis joka tapakusessa uusimaan käyttöjärjestelmän.

    Pienen keskustelun (mainion Linux-yhteisön http://www.linux.fi kanssa) jälkeen päädyin asentamaan Ubuntun Netbook Remixin. Lopputulos on mitä parhain, enkä enää muuta konetta halua käyttääkään. Kun vielä uusin asennuksen parin harjoituskerran jälkeen, onnistuin osioimaan levyn (20 Gt:n ssd) sopivasti systeemille 4 Gt ja medialle loput.

    Aivan kaikki EeePC:n toiminnot eivät kylläkään toimi tarkoitetulla tavalla. Hopeanväriset pikkunapit näppäimistön yläreunassa toimivat vain kahden osalta: käynnistysnappi ja näytön pimennysnappi. Kolme keskimmäistä ovat virattomia, mutta ei se mitään. Kamera piti käydä enabloimassa BIOS:ssa. WLAN toimii lostavasti ja tulostus myös kaikilla laitteilla, mutta monitoimilaitteen skanneria en ole vielä saanut toimimaan.

    Ubuntustahan on olemassa myös Eeebuntu, joka lienee ihan tälle laitteelle räätälöity. Sitä en ole vielä kokeillut, mutta joskus saattaa sekin vielä tulla tehtyä – vaikka ihan vaan uteliaisuudesta.

  6. Slasher- Says:

    Oli kyllä hieno testi 🙂 Joo ei ton asentaminen tosiaan liian vaikeelta ainakaan kuulostanut. Ehkä ihmisille on jäänyt Linuxista semmonen stereotypia, että se on kaikenmaailman hakkereiden ja tweekkareiden järjestelmä.

    IT ja Mediauutiset kootusti: kookas.fi/news/76

  7. Fossiili Says:

    Ostin aikanaan eeePC 901:n Xandroksella 10-vuotiaalle tyttärentyttärelle. Annoin koneen hänelle. Odotin, että hän kyselee myöhemmin yhtä sun toista.
    Yhtään kysymystä ei kuulunut vaan tyttö alkoi heti innolla naputella konettaan jne.

    Nyt ehkä 1/2 vuoden jälkeen mokkulayhteys oli jotenkin seonnut. En saanut sitä toimimaan. Asensin siksi Mandriva 2009.1 linuxin ja annoin mikron taakaisin innokkaisiin käsiin. Toki kerroin, että se on nyt eri näköinen.Nytkään ei ole jälkikäteen kyselty. Taisin tosin virittää Mandrivaan tarpeelliset lisukkeet. Ihan vapaa linuxhan on Netissä lähes käyttökelvoton.

    Riittävästiviritettynä helppo ja hauska.

  8. Hajakenttä Says:

    Edelliseen kirjoitukseeni voin nyt ilokseni lisätä maininnan, että sain sen skannerinkin toimimaan. Siinäkin auttoi keskusteluyhteisö, ja siellä keskustelussa on myös luettavissa koko seikkailu tällä samalla nimimerkillä.

  9. hys hys Says:

    Sitä vaan ihmettelen kun Ubuntu ja muut linuxit ovat niin mykkiä etteivät edes puhetta ymmärrä, kuten “niitä teknisesti jäljessä oleva”(?) Windows ymmärtää. Sen kanssa ei tarvitse olla liimautuneena näppikseen ja hiireen vaan kunnon kolli ja misukka voi tarttua myös micciin ja sanella vaan ja konekin osaa puhua. Reppana Linux ei yhtä hyvin vielä osaakaan ja puhetta ymmärrä… vaikka se käyttäjät mitä vaan höpisevät.

  10. Hajakenttä Says:

    Jälleen voin lisätä edellisiin kirjoituksiini lisäyksen, että Asus eee sai Ubuntussa toimivan lisäsovelman Eee Applet, jolla voi ohjailla kameraa ja wlania ja jotain muutakin.

    Kehitys kehittyy…

  11. Ubuntu-blogi » Blog Archive » MeeGo – uusi Linux-pohjainen mobiilikäyttöjärjestelmä Says:

    […] MeeGon Netbook-versiota asentamalla sen vaimoni Asus EeePC 1000HE -miniläppäriin, josta olen kirjoittanut aiemminkin. Samalla näin, miten MeeGo vetoaa tavallisiin käyttäjiin, joita tekniikkaa osaamaton vaimoni […]

  12. jartsa Says:

    Joo, kaikki on selitetty hyvin !!!! Mutta eipä vaan asennu niin kuin on neuvottu!!!! Ja yks asia vielä teille linuxlaisille, kun jossain foorumissa kysyy neuvoa johonkin asiaan, ei ole YKSIKÄÄN viitsinyt antaa niitä, kyllä siellä ollaan niin valmiita antamaan sanojensa mukaan, mutta totuus on aivan muuta. Olen useisiin foorumeihin laittanut ns. avunpyyntöjä, joten kokemusta on. Olen pettynyt tähän systeemiin. Minulla on xandros, toiminut hyvin, siihen mihin se pystyykin (samaan, mihin uudet älypuhelimetkin, ei enempään), ja ajattelin, että laitan monipuolisemman systeemin, mutta kun ei onnistu, täytyy turvautua windoosaan, niinkuin on tähänkin asti kyllä joutunut vaativimmissa ohjelmissa.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!