Mikä on käyttäjäyhteisö ja mitä se tekee?

Ubuntu Suomen voidaan sanoa olevan ainakin tällä hetkellä Suomen suurin ja aktiivisin Linux-käyttäjäyhteisö. Mikä tämä yhteisö on ja mitä se tekee?

Mikä yhteisö?

jump inUbuntu Suomen käyttäjäyhteisöön voidaan sanoa kuuluvan kaikki Ubuntun käyttäjät jotka osallistuvat yhteisön toimintaan esim. keskustelupalstalla liikuskelemalla. Vaikka tarkka yhteisön rajojen ja koon määrittely on suht hankalaa, yhteisöä voidaan kuitenkin analysoida keskustelupalstan, sähköpostilistojen, IRC-kanavien sekä yhteisön järjestämien tempausten ja tapahtumien perusteella.

Ubuntu Suomen virallisella IRC-kanavalla #ubuntu-fi @ freenode on minä tahansa ajankohtana noin 100 käyttäjää. Ubuntu Suomen keskustelupalstalla on noin 6200 rekisteröitynyttä käyttäjää ja yli 98 000 viestiä. Kasvua ja aktiivisuuspiikkejä on ollut havaittavissa erityisesti Ubuntun uusien versioiden julkaisun aikaan. Lisäksi löytyy myös suomalaisia käyttäjiä jotka ovat kansainvälisillä Ubuntu-aiheisilla IRC-kanavilla tai esimerkiksi IRCnetin #ubuntu.fi -kanavalla jolla on noin 220 käyttäjää. Ubuntusta keskustellaan myös muilla keskustelupalstoilla, aina dvdplaza.fi:stä mureakuha.comiin. Vaikka Ubuntusta ja sen uusista julkaisuista uutisoidaan kotimaisissa tietokonelehdissä jo varsin mukavasti, ei läpimurtoa perinteisempiin lehtiin ole vielä tapahtunut.

Mitä yhteisö tekee – esimerkkejä tempauksista

Monella lienee jäänyt käsitys että Ubuntu Suomi on vain tämä ubuntu-fi.org-sivusto ja erityisesti sen keskustelupalsta, tai kanava IRCissä. Valitettavan monen osalta näin onkin: keskustelupalstalla ja IRCissä on mukava roikuskella sillä se ei vaadi juuri ylimääräisiä ponnisteluja eikä sitoutumista. Tuttujen nimimerkkien kanssa on mukava turista asioita aina siskontyttärelle hankittavasta 1-vuotislahjasta siihen, miten päästä toiselta koneelta kiinni palveluntarjoajan laitteiden takana ‘piilossa’ olevaan koneeseen. Yhteisö tekee kuitenkin muutakin, pyrkien aktiivisesti levittämään tietoutta Ubuntusta ja tuomaan sitä lähemmäs esimerkiksi tavallista Windows-peruskäyttäjää. Alla on esitelty muutama esimerkki siitä, miten jonkun käyttäjän idea on yhteisen suunnittelun voimin konkretisoitunut jonkinlaiseksi tempaukseksi.

Ubuntu-julisteUbuntu-juliste

Englanninkielisellä Ubuntu-keskustelupalstalla oli saatavilla hienoa englanninkielistä julistetta tekstillä ‘The Highway to freedom is now open for everyone’. Tästä lähdettiin mietiskelemään, olisiko mielekästä hankkia meille tänne Kylmään Pohjolaan samanlaisia, mutta tietysti äidinkielellämme kirjoitettuja. Ideaa kehiteltiin keskustelupalstalla: kyseltiin kuinka monta julistetta ihmiset haluaisivat tilata, joku teki testiversioita, käännöstä hiottiin, selviteltiin hintoja. Alkuun oli ajatus tilata 100 kappaletta – mutta kiinnostus olikin suurempaa ja suurten määrien painaminen halpaa joten tuloksena oli peräti 1000 painettua, komeaa Ubuntu-julistetta, joita parhaillaan leviää ympäri Suomea. Julisteita on muuten vielä saatavilla, tilaa niitä täältä vietäväksi koululle, työpaikalle, kirjastoon jne. Hieno tempaus!

WHAT – Wanhan Hyvän Ajan Talkoot

Keskustelupalstalla tuli esiin ajatus jonkinlaisen tapahtuman järjestämisestä. Myötäileviä kommentteja kertyi, mutta mitään ei ruvennut tapahtumaan vaan kaatui vääntöön paikkakunnan valinnasta. Jonkin ajan päästä asia tuli uudelleen esille herättäen tällä kertaa suuremman suosion. Pistettiin jälleen wikisivu pystyyn ja vapaaehtoisia alkoi ilmoittautua vastaamaan järjestelyjen osa-alueista. Tekniikka, vakuutukset, turvallisuus, tilat. Eli tervetuloa 7-9.12. Lahteen osallistumaan yhteisön toimintaan: kääntämään ja kirjoittamaan ohjeita, siivoilemaan keskustelupalstaa ja kuulemaan tietoiskuja. Vastuunkantajia tarvitaan muuten vielä, katso wikisivu.

Feistyn julkaisutilaisuus

Ubuntu 7.04, Feisty Fawnin julkaisun lähestyessä viime keväänä pulpahti jälleen kerran ilmeisesti alkuun IRCissä josta sitten tuotiin keskustelupalstalle ajatus jonkunlaisen julkaisutapahtuman järjestämisestä. Aikaa oli vähän, mutta muutama aikaansaava yhteisön jäsen pisti pyörät pyörimään ja wikisivun pystyyn. Ennen tapahtumaa jännättiin, saadaanko kokoon kymmentäkään ihmistä, mutta julkaisupäivää seuraavana lauantaina oli Suomen Yrittäjien tiloissa Helsingissä noin 80 ihmistä kuulemassa tuoreen Ubuntun esittelyä! Julkaisun yhteydessä tehty lehdistötiedote sai myös mukavasti näkyvyyttä ja kirvoittikin keskustelupalstan uusien viestien ja rekisteröityneiden käyttäjien määrät ennätyslukemiin. Lisätietoja blogista.

Ubuntu Suomen blogi

Blogi, jota juuri luet sai alkunsa, yllättäen, jälleen kerran keskustelupalstalta yhden käyttäjän ideana. Kerättiin kiinnostuneiden nimiä, tehtiin gallup nimiehdotuksista, pistettiin alusta pystyyn ja kahden viikon päästä blogi oli ensimmäinen artikkeli jo julkaistu. Yksinkertainen juttu ja lukijamäärien perusteella tuli tarpeeseen. Blogikin muuten huolisi lisää kirjoittelijoita, kiinnostuneet voivat tutustua blogitiimiin ja ottaa yhteyttä johonkuhun nykyisistä kirjoittajista. Alkuvuodesta kirjoiteltiin myös viikoittaisia uutiskoosteita, mutta kirjoittajien puutteessa tämä jäi. Nyt uutiskoosteita ollaan taas elvyttämässä eloon, katso viikon 45 uutiskooste

Eduskuntatempaus

Jussi viemässä kirjeitä eduskuntaanTämän vuoden keväällä näytti syksyllä 2006 julkaistuja Ubuntu 6.10 Edgy Eft -levyjä olevan vielä runsaasti jakamatta ja jonkinlaiselle jakotempaukselle oli tarvetta. Forumilla syntyi ajatus levyjen toimittamisesta kansanedustajille saatekirjeen kera ja samanaikaisesti julkaistavasta lehdistötiedotteesta. Edgy-levyjen kanssa tätä ei ehditty toteuttaa, mutta ideaa hiottiin, kuoret ja kirjeet saatiin laaditta ja tulostettua vapaaehtoisvoimin. Tänä syksynä kansanedustajat saivatkin Ubuntu 7.04:n levyt saatekirjeen kera. Lehdistötiedote sai jonkin verran näkyvyyttä, lähinnä it-lehdissä. Myös Ruotsin Ubuntu-yhteisö rupesi suunnittelemaan samanlaista projektia omalla keskustelupalstallaan. Lisätietoja blogissa.

LinuCast

MegafooniKun tätä blogia ideoitiin keskustelupalstalla loppuvuodesta 2006, tuli myös ajatus jonkinlaisesta suomalaisesta Linux-podcastista. Ajatus keräsi satunnaista kannatusta ja testialustaakin jo saatiin rakennettua. Ajatus kuitenkin hautautui mm. blogin varjoon noin puoleksi vuodeksi, jonka jälkeiset tapahtumat jäänevät hämärän peittoon – mutta lopputuloksena toukokuussa julkaistiin LinuCast #001 (keskustelupalsta, blog) Tämän jälkeen jaksoja on nauhoitettu kolme, teemoinaan Linux ja tietoturva, Assembly-tempaus ja pelit sekä tulevana Sunnuntaina julkaistava keskustelu teemanaan mobiili-Linux. Lisätietoja: LinuCastin kotisivu

Linux-tuki Assembly-tapahtumassa

Joku sai päähänsä idean jatkaa Mikrobitin Jaban aloittamaa Linux-tuen tarjoamista Assembly-tietokonetapahtumassa Ubuntu-yhteisön voimin. Asiasta keskusteltiin keskustelupalstalla, pistettiin pystyyn wikisivu jossa ideaa jatkokehitettiin ja loppujen lopuksi pystyssä oli Ubuntu Suomen palvelimella oikein tukipyyntöjärjestelmä omalla sivullaan, josta Assembly-osallistujat pystyivät pyytämään apua Linux-ongelmiinsa. Mukaan saatiin sponsoreiksi muun muassa IBM, Novell ja COSS. Kokemuksista on kirjoitettu juttu tässä blogissa, lue http://blog.ubuntu-fi.org/2007/assemblyjen-linux-tukipalvelu. Tempauksen aikaan nauhoitettiin myös LinuCastin kolmas jakso.

Näiden yksittäisten tempausten lisäksi yhteisö tekee suuren määrän työtä ohjelmien kääntämiseksi suomen kielelle, vastailemalla kysymyksiin keskustelupalstalla ja IRCissä, kirjoittelemalla uusia ohjeita wikiin ja tietysti tuomalla Ubuntua esiin sopivissa käänteissä, missä sitten liikkuukin.

Mitä sinä voisit tehdä?

bird.pngKuten ylläolevista esimerkeistä huomaa, on moni juttu lähtenyt liikkeelle satunnaisesta ideasta ja ottanut mukavasti lisäkierroksia toteutuakseen tapahtumana tai tempauksena, jolla Ubuntua ja tietoisuutta siitä yritetään levittää laajemmalle käyttäjäkunnalle. Kaikkien juttujen ei kuitenkaan tarvitse olla suuria ja mahtavia, vaan voit esimerkiksi tilata Ubuntu-levyjä itsellesi, tulostaa niihin liitteeksi suomenkieliset lentolehtiset ja viedä lähimpään kirjastoon lainattavaksi tai jaettavaksi. Mukaan voit vielä tilata upean Ubuntu-julisteen. Tai pitää paikalliskirjastossa tai koulussa kiinnostuneille tilaisuuden, jossa esittelet Ubuntua ja vaikka asennat sen haluavien koneille. Lähettää kansanedustajallesi kirjeen ja kysyä hänen kantaansa avoimiin ohjelmiin viitaten esimerkiksi tuohon Ubuntu Suomen tekemään tempaukseen. Voit osallistua Ubuntu Suomen tiimien toimintaan ja tulla mukaan ideoimaan ja toteuttamaan tempauksia. Kääntämään, blogaamaan, markkinoimaan. Ilmoittautua mukaan WHAT:n järjestäjiin. Ei näillä jutuilla ole varsinaisesti vetäjiä: kuka tahansa voi ilmoittaa järjestävänsä seuraavan LinuCastin jakson nauhoituksen, kirjoittaa blogiin tai järjestää tapahtuman paikkakunnallaan. Kaikki, jotka ovat Ubuntu Suomessa saaneet jotain aikaiseksi, ovat käsittääkseni ihan tavallisia ihmisiä siinä missä muutkin eikä mahdottomia erityistaitoja tarvita: ripaus intoa ja hyvä idea riittää.

Uudistumisen aika?

Ruohonjuuritason tiedonlevitys on äärimmäisen tärkeää sillä naapureita ja ystäväpiiriä parempaa kohderyhmää ei olekaan. Yhteisön jäsenten tulisi mielestäni kuitenkin vielä nykyistäkin aktiivisemmin ja määrätietoisemmin suuntautua ulospäin, liikkeelle meidän omalta tutulta keskustelupalstaltamme, IRC-kanavalta ja nörttiluolan valtaistuimelta, toimistotuolilta. Levittämään tietoa Ubuntusta niiden keskuuteen, jotka eivät siitä vielä mitään tiedä tai eivät ole sitä kokeilleet. Laadukkaasti ja uskottavasti, karistaen mielikuvat partahipeistä, pitkätukista ja sandaalijaloista. Tähän puuhaan tarvitaan muunkin alan osaajia, kuin meitä tekniikkakeskeisiä nörttejä.

Risto H. Kurppa

5 Responses to “Mikä on käyttäjäyhteisö ja mitä se tekee?”

  1. E.K.Virtanen Says:

    Mahtava artikkeli Risto, erinomaista työtä ja mielenkiinto artikkelia kohtaan vain kasvoi loppua kohden.
    Tässä ihan innostuu mutta pitää ensin kuitenkin mennä saunaan 😀

    E.K.Virtanen

  2. Risto H. Kurppa Says:

    Ja vallan unohtui yksi ensimmäisistä yhteisön isoista projekteista Ubuntu Tutuksi -wikikirja osoitteessa fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi

    Kirjan ‘julkaisu’ tapahtui forumilla keväällä 2006: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=2641.0

  3. Heikki Mäntysaari Says:

    Hieno artikkeli ja hyvä katsaus Ubuntu Suomen toimintaan.

    Yhteisöllisyys on minusta yksi Ubuntun parhaista puolista. Toki se liittyy kaikkiin vapaisiin ohjelmiin, mutta Ubuntussa se on viety ehkäpä pisimmälle. Ainakaan Suomessa ei muilla jakeluilla ole vastaavia yhteisöjä, vaikkakin ainakin OpenSuSE:n ympärille on kasvamassa hieman Ubuntu Suomen kaltainen yhteisö (mikä on hyvä asia!)

    Ubuntu Suomen kaltaisissa yhteisöissä hienoa on se, että se ei ole perinteinen kehittäjien yhteisö vaan siihen kuuluu paljon muitakin – myös ns. “peruskäyttäjiä”. Lisäksi toiminnan osa-alueisiin osallistuminen on suhteellisen helppoa. Tekisi mieli sanoa, että se on helppoa, mutta kuten tässä artikkelissa käy ilmi, niin toiminnan aikaansaaminen irkin ja foorumin ulkopuolella on välillä suhteellisen hankalaa.

  4. esa elo Says:

    Tervehdys kaikille!Lueskelin tuota ns blogia ja siinä kaipailtiin ideoiya tässsä olisi yksi.Oliskos mitenkään mahdollista alkaa julkaisemaan lehteä jossa käsiteltäs ja annettas neuvoja esim;miten netistä imuroituja ohjelmista voi tehdä cd levyn meitä on varmaan monia joilla on tuon ja muun kaltaisi ongelmia osin siiitä syystä,että tuo kielitaito on puutteellinen.En sitten tiedä olisiko moni valmis maksamaan ko lehdestä minä ainakin olisin.

  5. Risto H. Kurppa Says:

    @esa elo: Katsoppa esimerkiksi http://blog.ubuntu-fi.org/2007/ubuntu-full-circle-magazine-issue-5/

    Kyseessä on englanninkielinen Ubuntu-lehti. Toki suomenkielistäkin voi julkaista, jos halukkaita tekijöitä löytyy. Ja mitä tuohon ongelmaasi tulee, suosittelen kysymään apua forumilta.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!