Ubuntu-sertifioitu Dell Latitude E5420

Suomen Dell mainostaa myyvänsä esiasennettuja Ubuntu-kannettavia. Olen kohta kaksi kuukautta käyttänyt Dell Latitude E5420 -kannettavaa ja nämä ovat kokemukseni.

Dell on jo pitkään tarjonnut esiasennettuja tietokoneita Ubuntulla ja tiettävästi Dellin pääjohtaja itsekin käyttää Ubuntua. Dellin Ubuntu-koneet olivat kuitenkin myynnissä vain tietyillä markkina-alueilla, ja vasta reilu vuosi sitten Suomen Dellistä sai edes yhden Ubuntu-mallin. Nyt keväänä kuitenkin huomasin, että Dell.fi:ssä mainostettiin useita koneita esiasennetulla Ubuntulla, ja niiden joukossa oli laitteena kiinnostava Latitude E5420, jonka päätin sitten ostaa yrityksellemme.

Tilausprosessi oli mielenkiintoinen. Vaikka tuotevalikoimassa lukee, että tiettyjen kannettavien käyttöjärjestelmävalikoimaan kuuluu Ubuntu 9.10 tai 10.10, niin kun tuotteen “Mukauta ja osta” -nappia painaa, niin aukevassa koneräätälissä onkin käyttöjärjestelmävaihtoehtona vain Windowseja. Käytännössä jouduin menettelemään niin, että valitsin koneräätälistä haluamani valinnat ja tulostin yhteenvetosivun PDF-tiedostoksi, jonka sitten lähetin sähköpostitse tilauksena Dellille saatesanoin “liitteen tietokone, mutta käyttöjärjestelmänä Ubuntu”. Dellin sähköpostiosoitteen löytäminen Dellin sivuilta on käytännössä mahdotonta, joten kerrottakoon tässä Ubuntu-käyttäjille, että suomalaisen myyjän tavoittaa osoitteesta FI_MYYNTI@dell.com. Tilaukseeni sain vastauksen, että jostain teknisestä syystä Ubuntujen esiasennus Dellillä ei toimi, mutta saisin koneen ilman käyttöjärjestelmää (eli ilman Windows-veroa) ja joudun asentamaan Ubuntun itse, tosin Dell antaa silti takuun, että itsekin asennettu Ubuntu toimii Dellin koneessa täydellisesti.

Tilauksen jälkeen kone toimitettiin nopeasti kuriirilla toimistollemme asti. Kuten luvattua, Ubuntun asentaminen koneeseen itse oli naurettavan helppoa, koska koneen kaikki Linux-ajurit ovat VALOa ja oletuksena mukana Ubuntussa, kuten todennäköisesti muissakin tuoreissa Linux-jakeluissa. Mitään suljettuja laiteajureita ei tarvittu eikä muutenkaan mitään käsin erikseen asennettavia ajureita, vaan kaikki toimi ns. out-of-the-box. Vaikka Dell.fi:ssä käyttöjärjestlemävaihtoehdoksi oli kirjattu Ubuntu 10.10, asensin koneeseen Ubuntu 11.04:n, eikä se sinänsä ollut huono asia, sillä uudemmassa jakeluversiossa on edelleen samat ajurit tai niiden uudemmat versiot suoraan mukana. Vanhempaan 10.10:n saattaa joutua asentamaan jotain ajureita erikseen Dellin sivustolta jos niitä ei ollut jo mukana itse 10.10-jakelussa. Malli on virallisestikin Ubuntu-serfifioitu, minkä voi tarkistaa Ubuntu.com:sta.

Selvyyden vuoksi listaan vielä mitä kaikkea olen itse todennnut toimivaksi, varsinkin ei itsestäänselvän laiteajurituen osalta:

  • näytönohjain ja 3D-kiihdytys (Intel i915-piirisarja)
  • ulkoisten näyttöjen tunnistus ja kuvan jakaminen useammalle näytölle kaikilla eri asetuksilla
  • langaton verkkokortti ja bluetooth sekä näiden sammuttaminen ja käynnistäminen fyysisellä lentokonetilakytkimellä
  • HDMI-ulostulo
  • virransäästötilat ja kaikkien laitteiden palautuminen virransäästöstä
  • sisäänrakennettu kamera
  • äänet: kaiutin, kuulokkeulostulo, sisäänrakennettu mikrofoni ja fyysiset volyyminapit
  • näppäimistön taustavalo ja sen säätönapit
  • ..ja kaikki muutkin näppäimistön funktionäppäimet toimii oikein, mm. näytön kirkkauden säätö sekä play/pause-napit
  • jopa älykortinlukija toimi lähes suoraan, tarvitsi vain ajaa apt-get install pscsd, jotta GnuPG:lla on oikea ohjelmakirjasto, jonka kautta puhua älykorttini kanssa

Ainoa asia mikä ei ole 100%:sti Ubuntu/Linux-yhteensopiva on hiiren laiteajuri. Kannettavan tappihiiri ja tasohiiri kyllä sinänsä toimii, mutta ne on toteutettu PS/2-hiiriajurina, mistä seuraa tiettyjä ongelmia. Osoittimen liikuttelu ja tasohiirelle vierittäminen ylös ja alas toimii, koska sitä voi tehdä PS/2-hiirilläkin, mutta esimerkiksi kahden sormen vieritys tai vaakavieritys ei toimi, eikä mikään muukaan, mihin liittyy useamman kosketuksen tunnistaminen. Netissä lukemani mukaan Windows-ajurissa tasohiiri on toteutettu tasohiirenä ja kaikki multitouch (tai ainakin dualtouch) -asiat toimivat. Kaikkein ärsyttävintä on käytännössä se, että kun kirjoittaa kannettavalla ja kämmen hipaisee hiiritasoa, niin se aiheuttaa ylimääräisiä painalluksia. Aidossa tasohiiressä näin ei kävisi, vaan kämmenen osuminen tasolle kirjoittaessa ei aiheuta mitään. Tähän kuitekin löytyi väliaikainen ratkaisu siten, että asensin Dellin hiiriajuripaketista skriptin toggle-touchpad-1.1.deb, joka mahdollistaa hiiren sulkemisen kokonaan Fn+F5-näppäilyllä kirjoittamisen ajaksi tai kun on käytössä ulkoinen USB-hiiri.

Joskus kone myös jumittuu itsestään tai valmisutilasta palautuessa. Lisäksi näytön piirtoon tulee välillä ongelmia. Veikkaisin näiden johtuvan näytönohjaimen ja uusimman Ubuntun Unity-käyttöliittymän yhteentoimivuudesta, johon Delliltä ei ehkä voi vaatia vastuunottoa. Kokonaisuuteen nähden nämä ovat kuitenkin niin pieniä ongelmia, ja ne todennäköisesti korjaantuvat lähiaikoina, koska sertifioituna Ubuntu-laitteina niihin liittyvät viat saavat paljon huomioita. Voin silti lämpimästi suositella esiasennettuina mainostettavien Ubuntu-koneiden ostoa Delliltä, koska Linux-ajurien laatu on varmasti silti parhaasta päästä sattumanvaraisesti muista kaupoista valittaviin koneisiin verrattuna. Lisäksi koneista ei mene Windows-veroa, mikä jo yksinään on hyvä ja kilpailua edistävä asia.

Käyttöjärjestelmästä riippumatta mallia E5420 ei välttämättä kannata valita, koska vaikka siinä on 14-tuumainen näyttö, niin laite on 15-tuuman kokoinen, koska sekä näytön että näppäimistön ympärillä on parin sentin reunukset. Laitteessa olevat hyvät puolet, kuten heijastamaton mattanäyttö ja iso akku, löytyy myös muista Dellin malleista. Koneeseen valitsemani 8,65 Ah lisäakku kestää kevyessä koodauskäytössä koko työpäivän, joten reissumiehen työjuhtana kone palvelee kohtuullisen hyvin.

— Otto / Linux-tuki.fi

Edit 19.7.2011: Huomasin myös, että Linuxin kernelissä oleva APMS-bugi koskee myös tätä mallia. Virallista korjauspäivitystä odotellessa asian voi korjata käsin.

7 Responses to “Ubuntu-sertifioitu Dell Latitude E5420”

  1. Seppo Says:

    11.04 Ubuntu jättää vielä muutamia asioita toivomisen varaan. Itselläni on Lenovo x61s joka sisältää myös täysin VALO ajureilla tomivat laitteet ja se kärsii täsmälleen samoista ongelmista.

    -Palauttaessa suspend-tilasta kone joskus jumittuu (tuntuu tapahtuvan ainoastaan jos kone on ollut pitkään unessa).
    -Näyttöön tulee artefaktilaatikoita joskus esim. vierittäessä ikkunaa.

    Näiden lisäksi 11.04 kuluttaa virtaa huomattavasti enemmän kuin 10.10 tai muut aiemmat versiot.

    Tässä koneessa ei ole touchpadia joten en sen toimivuudesta en tiedä. Minulla kuitenkin on se kuva, että useamman sormen eleet eivät toimi “out-of-the-box” mutta ne saa säädettyä toimimaan:
    https://help.ubuntu.com/community/SynapticsTouchpad

    En olisi ihan niin optimistinen, että olettaisin vikojen “todennäköisesti korjaantuvan lähiaikoina” vaikka sitä toivonkin. Yleensä on tuntunut menevän niin, että jotain vikoja korjataan ja uusia ilmaantuu tilalle. Esimerkiksi telakoituminen, ulkoisten näyttöjen hallinta ja wlan/bluetooth hallinta on parantunut huimasti parissa vuodessa, mutta nyt kuitenkin on ilmaantunut noita näyttöartefakteja ja huomattavaa virrankulutuksen kasvua.
    Suunta on onneksi kuitenkin parempaan päin.

  2. Khaosaming Says:

    Suomen Dellin sivuilta ei löydy Ubuntua kotikäyttäjille. Hakusanalla ‘Ubuntu’ tulostuu virheilmoitus:

    “We are unable to process your request at this time. Please try again in a few minutes. If this problem persists, please call 1-800-WWW-DELL.’

    Ubuntu on tarjolla vain yritysasiakkaille.

  3. Otto Says:

    Khaosaming: Joo, näin ne mainostaa, mutta yritysasiakaspuolelta voi siitä huolimatta kotikäyttäjäkin tehdä tilauksen. Postia vaan osoitteeseen FI_MYYNTI@dell.com. Toivottavasti saavat sivustonsa korjattua, olen törmännyt useisiin muihinkin bugeihin..

  4. Aku506 Says:

    Kuinka paljon alennusta sai Windowsittomasta versiosta?

  5. jeppels Says:

    “Kuinka paljon alennusta sai Windowsittomasta versiosta?”

    Oliskohan se windows vero sellaset perinteiset 60 euroa home premium ja professional jotain 90 euron luokkaa…

  6. Timo Jyrinki Says:

    “Kuinka paljon alennusta sai Windowsittomasta versiosta?”

    Aikoinaan kun Dell Latitude 2110 -miniläppärin tilasin, ja Dellillä oli sivuillaan jopa toimiva laskuri jossa Ubuntun sai valittua, hintaa lähti jopa satakin euroa.

  7. Merianna Propisnova Says:

    apuaaa…..miten tässä aukeaa cd-luukku 😀 ????

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!