Ubuntun vuosi

Tässä tulin huomanneeksi, että aika tarkkaan on vuosi tullut elettyä Ubuntu koneessani. Mitä tässä vuodessa on tapahtunut? Aika paljon. Kiinnostaako se ketään? En tiedä, mutta kerronpa vähän ajatuksiani.

Olin täysin “n00b” Linuxin suhteen, kun Ubuntun levyä koneeseen sovittelin. Mandrake oli kerran ollut koneessa ehkä kuukauden. Kokemusta oli Windows-järjestelmistä ja niistä voinkin sanoa omaavani varsin kattavat taidot.

Linux oli Windowsin jälkeen iso shokki. Ei sen takia että se olisi mitenkään vaikeampi, vaan koska siinä todellakin asiat tehdään täysin eri tavalla. Se tosiasia, etten enää ollutkaan tilanteessa, jossa virheilmoituksen nähtyäni pystyin lähes heti päättelemään, missä vika oli ja korjata sitä, aiheutti jonkinlaisia tunnontuskia, avuttomuutta, joka kulminoitui helposti siihen, että vika mukamas oli Linuxissa, ei suinkaan minussa. Tästä syystä myös ajatus “Linux on hankala ja vaikea” varmasti yritti toistuvasti kimpoilla pääkopassa. Aikanaan kuitenkin päätin, että vähintään perustaitoja opettelen ennen kuin julistan Linuxin kohdaltani hyväksi tai huonoksi järjestelmäksi ja vaikkakin välillä tuntui, että koko kone on lähellä saada lentoradan ikkunasta pihalle, pystyin tuon päätökseni pitämään.

Monipuolisempi ohjelmistojen tarjonta Windowsille oli toinen asia jonka puolesta olin murheissani. Tutut, jopa 5 vuotta käytössä olleet ohjelmat eivät enää olleetkaan käytettävissä, vaan lähes kaikki piti aloittaa alusta. Vaikkakin Linuxille on hyvin tarjolla vastaavia ohjelmistoja joita windowsissa käytin ja niistä hyvin kerrottiin, oli se aina askel kun pitikin taskujakin tutummaksi tulleesta softasta vaihtaa johonkin toiseen.

Ensimmäinen kone myös sisälsi äänikortin, jonka kanssa sai tosissaan tapella. että ääntä pukkasi kajareista. Google antoi kymmeniä sivuja kun hain apua. Kone oli compaq:n “pakettivehje” ja vaikka luin foorumeilta viestejä, joissa opastettiin juuri saman paketin kanssa, kuinka ne äänet kuuluisi niin ei vaan onnistunut. Piti milloin kerneliä kääntää ja milloin tehdä jotain muuta. Jonkin viestin perusteella sain ääniä kuulumaan mutta kun koneen käynnisti uudelleen seuraavana aamuna, niin ääniä ei kuulunutkaan. Vihjeitä ja vinkkejä tuli mutta ainakin itselleni ne olivat liian “Linux leet” sanastoa. Jos kysyin mitä neuvoja antanut henkilö tarkoitti asialla “x” ja miten saan sen kernelin nyt käännettyä niin vastaus oli aina “opettele”.

Kärsivällisesti, ja välillä kärsimättömästi opettelin, kysyin monesti tyhmiäkin kysymyksiä ja varmaan sata kertaa olen apua kysyessäni saanut vastaukseksi viestejä, joiden kirjoittajan on hyväkin asua hieman kauempana eikä ainakaan pimeällä kujalla kävellä vastaan. Lukemattomat kerrat olen joutunut selittämään, että en ole välttämättä tyhmä koska kysyn jotain, joka lienee muille selvä ja helppo ongelma, vaan en yksinkertaisesti ole syystä tai toisesta sisäistänyt mitä tarkkaan ottaen etsin.

Olen henkilö, jolle asiat joko pitää vääntää rautalangasta tai sitten se joku kaunis aamu putkahtaa päähän “no niinpä tietysti”, mutta ikävä kyllä olen malttamaton. Halua asian ratkaistua heti. Mutta tätä samaa nyt on joka yhteisössä. Ainahan pitäisi etsiä vastausta
itse ja sitten vasta kysyä. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista joka kerta. Tämä olisi hyvä myös niiden henkilöiden muistaa jotka auliisti ovat “auttamassa”, tai ihan oikeasti auttamassa. Mutta kyse ei ole pelkästään linux-yhteisön “ongelmasta”

Ihminen joka on Windows-“orja”, kuten minä olin vuosi sitten, on huomattavasti suuremmissa vaikeuksissa, kuin henkilö, joka ei omaa kummempaa kokemusta tietokoneista. Linux ensimmäisenä käyttiksenä ei ole pätkääkään vaikeampi oppia ja sisäistää kuin Windows. Itse asiassa väitän vaakakupin painuvan jopa Linuxin puolelle tässä kohtaa. Pakettien hallinta, tietoturva jne. ovat monta luokkaa parempia kuin Windows-järjestelmissä. Linux kun on asentunut, voin lähteä nettiin surffaamaan. Win-koneella on vasta puolet tehty. Virus-, palomuuri- ja antispamsoftat nyt on pakko asentaa. Todennäköisesti myös tuorein DirectX ja tusina muuta järjestelmän omaa päivitystä.

Se joka puhuu, ettei Linuxille ole vastaavaa määrää tietoturvaongelmia kuin Windowsille vain sen takia että Windows on niin paljon yleisempi, ei yksinkertaisesti tiedä mistä puhuu. Näin ajattelin itsekin vielä aikanaan. Nämä ajatukset on kyllä nyttemmin poistettu aivolohkoistani. Eikä vain sen takia ettei minulla ole koko vuoden aikana ollut ensimmäistäkään tietoturvaongelmaa, vaan siksi, että Linuxin toimintaa ja arkkitehtuuria oppiessani olen ymmärtänyt syyt tähän.

Onko sitten Linuxini vakaampi kuin Windows? Kyllä. En sano etteikö Windowskone voisi toimia pitkiäkin aikoja ilman uudelleenkäynnistymisiä koska ainakin jotkut tuttavani puhuvat pitkistäkin uptime ajoista, mutta omalla kohdallani uudelleen käynnistämiset olivat M$-maailmassa käytännössä jokapäiväisiä. Ubuntun kanssa uptime on normaalistikin vähintään viikko. Silloinkin sammutan koneen, koska lähden kylään toiseen kaupunkiin tai saan vain omantunnontuskia turhasta sähkönkulutuksesta.

En sano että Windows olisi surkea käyttöjärjestelmä. Se varmasti tekee miljoonille ihmisille sen mitä he haluavat sen tekevän. Mutta nyt vuoden kokemuksella Ubuntusta, voin sanoa että se on parempi kuin Windows. Ainakin minulle.

Kristian Virtanen

Tällä sivulla oleva materiaali on käytettävissä Creative Commons Nimi mainittava 2.5 -lisenssillä.

9 Responses to “Ubuntun vuosi”

  1. Elias Julkunen Says:

    “Vihjeitä ja vinkkejä tuli mutta ainakin itselleni ne olivat liian “Linux leet” sanastoa. Jos kysyin mitä neuvoja antanut henkilö tarkoitti asialla “x” ja miten saan sen kernelin nyt käännettyä niin vastaus oli aina “opettele”.”
    Ei ainakaan minun käsitykseni mukaan Ubuntu Suomen foorumeilla vastata että “opettele”, jos joku kysyy neuvoa. Ainakaan minä en pyri siihen. 😉

  2. E.K.Virtanen Says:

    Nykyään tilanne on mielestäni paljon parempi kuin esimerkiksi juuri vuosi sitten. Tuolla maininnallani en suoranaisesti tarkoittanut juuri Ubuntu Suomen foorumia tai mitään muutakaan erityistä foorumia vaan yleisesti kaikkia.
    Onhan noita “Linux leet” kuten myös “käyttöjärjestelmä x” foorumeja joissa aloitteleva on orpo kuin paperilaiva merellä. Siksi yleistinkin “Mutta kyse ei ole pelkästään linux-yhteisön “ongelmasta”

    En sitten tiedä johtuuko parempi aloittelija mukavuus siitä että olen vain sokea, Linuxin huomattavasti lisääntynyt suosio ja sitä rataa myös aloittelijoiden kysymykset turruttaneet jo pahimmat “opettele peelo” huutajat vai tekevätkö moderaattorit työnsä sitten nopeammin (ja ehkä jopa paremmin) kuin ennen.

    Jopa tapauksessa ainakin Ubuntu Suomen foorumeille pitää antaa 10 pistettä ja papukaija merkki nykyisestä hengestä joka siellä vallitsee.
    Että kiitoksia kaikille jotka aidosti ovat yrittäneet ja jatkossa yrittävät auttaa niitäkin (kuten allekirjoittanut) joille se normaali dokumentointi ehkä riitä.
    Syystä joita siis jo mainitsin tuossa artikkelissani =)

    T. E.K.Virtanen

  3. Aakku Says:

    Elias Julkunen : “Ei ainakaan minun käsitykseni mukaan Ubuntu Suomen foorumeilla vastata että “opettele”, jos joku kysyy neuvoa.”

    Ihan hyvä periaate – paras on ehkä sanoa tähän siihen tyyliin “Tämän homman hoidat nyt kirjoittamalla : sudo kiännä ja viännä – jatkoa varten opettele asia lähemmin sivulta : www.*.* kohdasta “olen uusi käyttäjä” 🙂

    Ai niin : Pian 1v 3kk lähes yksinomaan Ubuntun parissa – hyvää aikaa… siltä foorumilta olen oppinut paljon. Kiitoksia niin aktiiveille kuin passiiveillekin neuvoille. Aika usein on käynyt, että itseäni vaivannut ongelma on siellä jo aiemmin ratkaistu.

  4. Ubuntu-blogi » Arkisto » Pingiivnin paha(ko) puoli. Toinen vuosi ubuntua. Says:

    […] suosion saaneen “Ubuntun vuosi” artikkelin jatkoksi ajattelin kaiken uhallakin laittaa lisää ajatuksiani tekstiksi ja julkaista […]

  5. E.K.Virtanen Says:

    On rumaa kommentoida nimettömänä ja vääristäen lainausta 😉

    […]“Suuren”…[…]

    E.K.Virtanen

  6. lapm Says:

    Muistan minäkin silloin aikanaan 1999 kun RedHattiä yritin koneelle asentaa. Kyllä siinä tosiaan meni sormi suuhun ja taisinkin viettää silloin puolisen vuotta nettiä selaten ja tietoa Linuxista ahmien päähäni.

    Valitettavan usein sai kuulla “RTFM” kommenttja kysymyksiinsä.

    Sen mitä olen tilannetta seurannut niin pisteet kotiin ubuntu porukalle erittäin aloittelija ystävällisestä asenteesta. Olisi muutamillakin ihmisryhmillä paljon mallin ottamista asiasta.

  7. Jozzu Says:

    Kyllä tuo Virtanen vain osaa kirjoittaa pirun hyvin =D

    Itse olen aloittelija ja paljon tuolta Ubuntu suomi foorumilta apua huudellut. Välin siellä tulee täyttä utopiaa vastaukseks, mutta kun vain sitkeesti vastaan, että en ymmärtänyt mitään, nii kyllä joku on aina tullut asian rautalangasta vääntämään. =)

    Siellä, ja useinmiten Linux-maailmassa muutenkin, on paljon auttavaisempaa porukkaa kuin Windows-maailmassa. Siellä kun kysyt jotain, nii vastaus on todella usein ett KVG… Eli pisteet Linux-harrastajille! =D

    Miul ollut nyt taukoo linux-harrastuksessa erinäisistä syistä, mutta vielähän mie sen opettelen!

    -Johanna-

  8. SAATANANPALVOJA! Says:

    Minä asensin linux-ohjelman, noin vikko sitten ja nyt kone on ihan paskana. Linux on perseestä. Voisitteko auttaa? Nyt minun koko alueella on vikaa koneissa. HUOH! Viiksee

  9. Risto H. Kurppa Says:

    Kerro ongelmasi osoitteessa forum.ubuntu-fi.org niin eiköhän apua löydy. Ja lukaise alkuun tämä jotta homma hoituu paremmin ja väki saa vähemmän näppylöitä: http://dy.fi/7u7

    r

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!