Uutisia ja lainauksia, viikko 1/2007

Näin on taas lomien jälkeen pyyhitty sormet suklaasta ja uutisia rupeaa virtaamaan. Avoimesta koodista kiinnostuneita näyttää löytyvän. Tämänkin viikon uutisista löytyy mobiili-linuxia, eri tahot hylkäilevät Microstin tuotteita vähitellen, yksittäiset käyttäjätkin vaativat jo palautuksia pakkowindowsin syötöstä. Ubuntun kehittäminen jatkuu ja naisetkin ovat aktivoitumassa. Avointen standardien merkitystä ei kuitenkaan vielä ihan kaikkialla ymmärretä, joten työsarkaa riittää.


Tux_femaleNais-ubunterojen tapaaminen torstaina

Ubuntu Women on projekti jonkta tarkoituksena on rohkaista myös naisia osallistumaan Ubuntu-yhteisöön. Yhteisöllä on tapaaminen irc.freenode.net – verkon IRC-kanavalla #ubuntu-women tulevana torstaina, käsittääkseni kello 17 Suomen aikaa. Tarkoituksena on käydä läpi UW:n eri toimintamuotoja, katsastaa joitain kiinnostavia tietolähteitä ja puhua mentoroinnista eli toimintamuodosta jossa tuoreen Ubuntu-vapaaehtoiset voivat työskennellä yhdessä kokeneempien kehittäjien, kääntäjien, testaajien ja ohjeiden kirjoittajien kanssa. Jos olet naispuolinen ja osallistumen Ubuntun kehittämiseen ajatuksena kiinnostaa, sekaan vain! Kuva: William López Jiménez (Koalasoft)
http://fridge.ubuntu.com/node/697
http://ubuntu-women.org/


EU-komissio ja avoimet mediamuodot

EU-komission laittoi joku aika sitten pystyyn järjestelmän joka mahdollistaa komission kokousvideointien lähettämisen Internetiin kansalaisten katseltavaksi. Projektin tarkoitus on lisätä päätkösenteon läpinäkyvyyttä sekä tuoda istuntoja lähemmäs kansaa. Avoimen koodin käyttäjiä ei kuitenkaan ole huomioitu: ainoa tarjottava mediaformaatti on Microsoftin Windows Media – formaatti, joka edellyttää Microsoftin Media Playerin käyttöä. Tämän seurauksena lähetysten katsominen ei onnistu lainkaan tai on laitonta puuhaa mm. Linuxilla. Hyvän kannanoton on kirjoittanut kansanedustaja Jyrki J. Kasvi. Eräs itävaltalainen Debian-linuxkehittäjä avasi nimienkeräyskampanjan jonka tarkoituksena on saada EU ottamaan kelkkaan mukaan myös avoimen koodin käyttäjät. Nimiä on listassa jo yli 14 000. Saman tempunhan teki Yleisradio avatessaan Elävän Arkiston

http://www.kasvi.org/index.php?1976
http://www.petitionspot.com/…service_for_everybody (nimienkeräyskampanja)


Tradeka vaihtoi Linuxiin

Kaikki Euromarkettien, Siwojen ja Valintatalojen 1750 kassapäätettä pyörivät vuoden 2008 loppuun mennessä Linuxin päällä. Ratkaisu on Aldatan rakentama Novellin teknologiaan (Linux Point Of Service sekä Suse Linux Enterprise) perustuva ympäristö. Tarkoitus on myöhemmin siirtää myös kauppaketjujen taustajärjetelmät Linux-alustalle. Ajurina siirtymässä on ollut Linuxin vakaus ja luotettavuus, edullisuus ja joustavuus eri laiteratkaisuille.

http://www.aldata-solution.com/…id=557
http://www.tietokone.fi/…news_id=29244&tyyppi=1


Amsterdamin vaakunaAmsterdamin kaupunki kartoittaa Linuxin mahdollisuuksia

Amsterdamin kaupunkin kokeilee kahdessa osastossaan tämän vuoden alkupuoliskolla Linuxin soveltuvuutta työpöytäkäyttöön. Projektin tarkoituksena on vähentää riippuvuutta suljetun koodin ohjelmista ja supistaa ohjelmistokuluja. Rahaa projektille on varattu yli 300 000 euroa ja aikaa puolisen vuotta. Jos kokemukset ovat positiivisia, tarkoitus on saattaa muutkin osastot avoimelle puolelle. Kaupungin nykyinen sopimus Microsoftin kanssa päättyy vuoden 2008 lopussa.

http://www.amsterdam.nl/nieuws?ActItmIdt=26376 (alkuperäinen artikkeli)
http://news.zdnet.com/2100-3513_22-6146566.html


Etelä-Intiassa isosti Linuxiin.

Etelä-Intiassa sijaitseva 62 miljoonan asukkaan Tamil Nadu -osavaltio näytti kaapin paikan Microsoftille ja oivaa esimerkkiä Euroopassa nähdyille varovaisille Linux-kokeiluille siirtymällä käyttämään Linuxia Windowsin sijaan. Noin 33 000 työpöytäkoneeseen asennetaan Suse-jakeluversio ja noin 40 palvelimeen Red Hat -jakeluversio. Microsoft yritti suostutella pysymään Windowsissa n. 9 euron hintaisilla Windows XP-lisensseillä. Suuri volyymi tarkoittaa kuitenkin suuria summia ja ilmainen Linux sekä avoimia tiedostomuotoja tukeva tukeva OpenOffice.org-toimisto-ohjelmisto selviytyivät voittajina. Muutaman seuraavan vuoden suunnitelmiin kuuluu hankkia n. 1000 palvelinta lisää – vain avoimen koodin ohjelmille. Noin 30 000 hallinnon jäsentä aiotaan kouluttaa käyttämään Linuxia 500 kouluttajan voimin.

http://mandriva.blogspot.com/…india-may-shut-door-on.html (vastuuhenkilön haastattelu)
http://community.zdnet.co.uk/…2000331766b,00.htm

Linuxia pyörittävä Nokia 800 Internet Tablet julkaistaan

Nokia880Nokian pomon Olli-Pekka Kallasvuon odotetaan julkaisevan tänään Nokian tuore Internet Tablet N800 Las Vegasin ‘Consumer Electronics Show’ – kuluttajaelektroniikkatapahtumassa. Laite on 4.1″ ruudulla varustettu taskukokoinen ‘nettiselain’ jonka sisällä hyrrää Debian-pohjainen Linux, joka mahdollistaa laitteen käytön esimerkiksi VoIP – puhelimena. Laite ei itse osaa ottaa yhteyttä matkapuhelinverkkoihin joten Internet-yhteydet otetaankin WLANin ja Bluetoothin avulla. Mukana on myös 0,3Mpix webkamera. Laitetta ei vielä ole virallisesti julkaistu mutta uudella mantereella sitä huhujen mukaan on jo ollut saatavana muutaman päivän hintaan $399.

http://www.linux-watch.com/news/NS7056717365.html (ennustus julkaisusta)
http://www.linuxdevices.com/news/NS9981902594.html (kuvia laitteeta)
http://www.komentokehote.net/?p=6 (tietoja laitteesta suomeksi)



“We would never pay a patent license fee to Microsoft, because we don’t believe that there are any patent issues, and our economic model is essentially to make the software freely available. And if you are making the software freely available, you can’t obviously pay a patent license to somebody else for a copy of the particular version. So while Novell may feel that they can do a deal like that, Ubuntu would absolutely never do it.”
– Ubuntun kehittäjä Mark Shuttleworth tuumii haastattelussa jonka teemana on Ubuntun ja Microsoftin suhde
http://redherring.com/article.aspx?a=20497


“I recently purchased a new laptop computer from Dell. As a GNU/Linux user and believer in Free Software, I knew from the start that I wasn’t going to run Microsoft Windows. Unfortunately, Dell didn’t offer this laptop with Ubuntu or a no-OS option, so I tried getting my Windows refund from Dell after the purchase. After working with customer service, I received a refund of $52.50. In the course of getting my refund, I found some techniques worked better than others. By knowing what works, you may be able to get your refund quickly and easily”
– Serge Wroclawski sai taistelun jälkeen Windowsistaan muutaman kympin taskurahaa. Rahaa tärkeämpi lienee kuitenkin periaate.
http://community.linux.com/…227237.shtml?tid=12


Risto H. Kurppa

ps. Ubuntun viikottainen uutiskirje on jälleen ilmestynyt: https://wiki.ubuntu.com/UbuntuWeeklyNewsletter/Issue26

7 Responses to “Uutisia ja lainauksia, viikko 1/2007”

  1. Jyrki Pulliainen Says:

    EU-komissio ja avoimet ohjelmamuodot -kappale kaipaa varmaan vähän siistimistä. “Linuxin, Firefoxin ja muiden pienempien selainten…” kohta on hieman epäselvä, liekö joku pieni ajatusvirhe. Samalla huomauttaisin, että kyllähän Windows-ympäristössä Firefox ym. toistavat Media Playerin avulla videoita.

    Mutta ihan asiaan: Toimiva ratkaisu tuohon videoiden jakoon voisi olla joku MPEG-4 formaatti. Ogg Theora on, toisin kuin musiikkikoodekki, lapsenkengissä videoiden levittämiseen.

    Nokialaisen hinta löytyy jo Nokian jenkkisivuiltakin, hintana siellä $399.99. Mistä tuo Debian-pohjaisuus on muuten nykäisty? Tablet pyörittää kyllä Maemoa (joka on siis ohjelmointirajapinta tms.)

  2. Timo Jyrinki Says:

    N800:n kamera on ihan VGA (0,3Mpix) -tasoinen webkamera, ei varsinainen kuvien ottamiseen tarkoitettu kamera.

  3. Risto H. Kurppa Says:

    Kiitos huomioista, muokkasin tekstiä niiden mukaan.

    N800 on nyt jo virallisesti julkaistu. Näin ne uutiset vanhenevat.

    51 000 googlehittiä hakusanoilla ‘n770 debian’ tukee muistiani debian-pohjaisuudesta, mainittu myös wikipediassa: http://en.wikipedia.org/wiki/Nokia_770_Internet_Tablet

    Kameran resoluution laskeskelin väärin (640×480 ei tosiaankaan ole kuin tuon 0,3MPix)

    N800 Nokian sivuilla: http://europe.nokia.com/link?cid=PLAIN_TEXT_81177
    Ajatuksia julkaisusta Nokian OS-pomon blogissa: http://jaaksi.blogspot.com/2007/01/nokia-n800.html

  4. E.K.Virtanen Says:

    Tuo EU komission juttu kyllä pyörittää päätä. Minulla kun on ollut vallan toinen kuva komission periaatteista. Noh, köyhä uskoo minkä uskoo.
    Naisten aktivoituminen kuulostaa mukavalta, pitääpä mainita omalle eukolle joka myös on tyytyväinen Ubuntu-Woman 😀

    Kiitoksia Risto taas kerran mielenkiintoisesta katsauksesta.

  5. Aki T Says:

    “Avointen standardien merkitystä ei kuitenkaan vielä ihan kaikkialla ymmärretä, joten työsarkaa riittää.”

    Minulla pisti niin silmään tuo lause. On tietenkin mahtavaa että ihmiset ovat innostuneita mainostamaan tätä asiaa ja viemään avointa standardia eteenpäin kaataksemme sen kirotun M$:n jonka tuotteet tälläkin hetkellä pyörii koneessani, mutta minusta ei silti ole fiksua puhua asiasta tuohon sävyyn. Ubuntua pidetään muutenkin jo uskonlahkona :]
    Viisaampaa vain valistaa ihmisiä, mutaa jos he haluavat maksaa M$ tuotteista ja pitävät niitä hyvinä ja varmoina ja helppoina toisin kuin alkaa opiskelemaan täysin uutta käyttöjärjestelmää niin pitäkööt he sen. Elkäämme tehkö tästä sitä miksi sitä jo kutsutaan. :]

  6. Jussi Nykänen Says:

    Valistamisestahan tassa on puhe ja kyse, ei mistaan Linuxin tuputtamisesta. Avoimet tiedostomuodot eivat itsessaan mitenkaan rajaa kayttojarjestelmaa.

    Se vain olisi mielestani kaikkien etu, etta tiedamme miten tarkeat tietomme tallennamme ja etta meilla on mahdollisuus paasta tietoon kasiksi mikali softatoimittajamme vaihtuvat.

  7. Risto H. Kurppa Says:

    Jussi kiteyttää aika hyvin viimeiset sanat..

    Mitä jos Apple lopettaa, kaatuu kyteviin skandaaleihin tai jotain? Tai Google hermostuu käyttäjiin ja poistaa kaikki sähköpostit tai iskee paha data failure. Palveluntarjoaja vaihtaa sähköpostiohjelmaa eikä siirrä vanhoja viestejä uuteen järjestelmään (kokemusta on.. ärrinmurrin..)

    Ei kovin todennäköisiä – mutta noin ajatuksena, mitä sitten? Applen laitteet eivät toimi kovin loistavasti yhteen minkään kanssa.. Gmailin viestejä ajattelin varmuuskopioida lähiaikoina.. Näiltä kanteilta ajatellen yhteensopivuus ja avoimet standardit joita kuka tahansa voi tukea, tulevat tärkeiksi.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!