Vaihtuuko linux -maailmassa valta?

Ubuntu on jo usean vuoden ollut se suosituin distro, mistä on tullut yhdenlainen “stantardi” linuxien keskuudessa. Sitä vanhemmat distrot kuten Suse (eri nimityksineen), Fedora, Debian tai Slackware eivät ole tähän päivään mennessä pystyneet uudistamaan itseään siinä määrin, että voisivat olla haastajia. Tosin heillä on pitkät perinteet, joita seurata.

Jokapäiväisen distrowatch.com vierailun aikaina olen kiinnittänyt huomiota melko tuoreeseen tuttavuuteen, PCLinuxOS:ään. Se on tasaiseen tahtiin nostanut kannatustaan, mikä ilmenee Distrowatchin Hits per day -laskurista. Siinä missä ubuntun ja muiden päivittäisten hakujen määrä on laskussa, on pclinuxos tasaisessa nousussa. Ubuntu saa distrowatchissa päivittäin noin 2800 hakua, pclinuxos 2300. Viimeisen seitsemän päivän keskiarvolla on PCLinuxOS selvä ykkönen 2400 haulla. OpenSUSE on tipahtanut kolmannelle sijalle noin 1600:n hakuun puolen vuoden marginaalilla.

Itse olen PCLinuxOSsää kokeillut muutamaan otteeseen, ja jos sitä haluaa verrata vaikka ubuntuun, eroaa se melko huomattavasti.

– Kde työpöytä
– Mandriva pohjainen
– Synaptic pakettienhallinta
– Yastin tapainen konfiguraatiotyökalu jopa servereille ja samballe (ja nopea sellainen)

Toistaiseksi siitä on vielä ihan hyvää sanottavaa. Jotkut ovat jo aikaisemminkin kirjoitelleet siitä, että nytkö löytyi “ubuntun tappaja”. Toisaalta PCLinuxOSllä ei ole yhtä isoa ja mobilisoitavaa yhteisöä kuin ubuntulla, mutta ei sitä ollut ubuntullakaan heti, kun se julkaistiin. Itse ainakin jään mielenkiinnolla odottamaan, mihin saakka tämä distro pääsee. Onko kukaan muu vielä päässyt tutustumaan tähän tapaukseen?

Ai niin, livecd projekti edistyy askel kerrallaan. Oikeastaan sen tuleva rakenne on jo selvillä, mutta toteutuksessa ja alustavalinta on vielä vaiheessa. Jos joku täällä haluaa liittyä projektiin ja uskoo myöskin olevansa avuksi, ilmoittautukoot minulle vaikka kommenteissa 😉

Juho Valkila

11 Responses to “Vaihtuuko linux -maailmassa valta?”

  1. muep Says:

    Turha minusta puhua mistään valtataistelusta, molemmat jakelut ovat vain kehittäjiensä näkemys parhaasta mahdollisesta käytettävissä olevilla voimavaroilla saavutettavissa olevasta jakelusta.

    Ubuntuhan on hirveän suosittu, samoin kuin kai PCLinuxOSkin, ja molemmat ovat kohdistettu melko tarkkaan samalle yleisölle. Tuskin kuitenkaan esim. kyseisten distrojen kehittäjät ovat suurestikaan harmissaan “kilpailijan” menestyksestä. Samoja ohjelmiahan (ainakin osittain) molemmat käyttävät ja ylipäätään vapaiden ohjelmien suosion ja tunnettuuden kasvu ovat molemmille eduksi.

    Suomessa luulisin Ubuntun säilyvän suosituimpana vielä pitkään, koska millään muulla jakelulla ei tietääkseni ole yhtä aktiivista käyttäjäyhteisöä. Tämän vuoksi Ubuntun suomennokset ja esim. Voikon saatavuus ovat ihan erilailla hyvällä mallilla kuin varsinkaan monessa aloittelijoille suunnatuissa jakeluissa. Lisäksi suomenkielisistä foorumeista on monelle aloittelijalle korvaamatonta hyötyä.

    Itse kyllä toivoisin suomalaisten muodostavan jossain vaiheessa mieluummin “Linux -yhteisön” kuin “Ubuntu -yhteisön”. Muitakin jakeluita on ja Ubuntu ei varmasti ole niistä soveltuvin joka tarkoitukseen, vaikka erittäin pätevä jakelu onkin.

  2. Juho Valkila Says:

    Toivottavasti näin on, että saadaan aina paras mahdollinen lopputulos jokaisesta ulos. Kaikki riippuu tietenkin kehittäjien määrästä ja heidän aktiivisuudestaan. Toisaalta ihmisellä kuin ihmisellä on olemassa se pakollinen kilpailuvietti, eikä siittä mihinkään pääse, kuin tuhoamalla toisen henkisesti niin, ettei enää uskalla kilpailla 😉

  3. Petteri Says:

    Toisaalta ihmisellä kuin ihmisellä on olemassa se pakollinen kilpailuvietti, eikä siittä mihinkään pääse, kuin tuhoamalla toisen henkisesti niin, ettei enää uskalla kilpailla.

    Joku on seurannut hieman liikaa Setä Samulin “lehdistötiedotteita” 😀

  4. Juho Valkila Says:

    Sellainen jännä huomio, että top kympissä näyttäisi kaikkien muiden distrojen haut olevan laskussa paitsi pclinuxos:n ja mintin. Mint kiinnostaa ihmisiä varmasti sen takia, koska se on käytännössä tweakattu ubuntu, ei sen kummempaa. PCLinuxOS varmaan vie käyttäjiä muilta varmaankin noiden softavalintojen takia. RPM pakettienhallinta höystettynä Synapticilla on aikas herkullisen kuuloinen yhdistelmä 😉

  5. marko Says:

    Joo, itse asiassa kokemusta on PCLinuxOS-jakelusta tälläkin hetkellä. Asennettuna ja pyörii oikein mainiosti. Itse asiassa yllättävän monipuolinen ja hyvä vaihtoehto kokeiltavaksi. Aika näyttää kuinka hyvä pclinuxos tulee vielä olemaan. Nyt näyttää tosi hyvältä.

  6. Matti Says:

    Pari päivää olen PCLinuxOS;ia pyöritelly ja täytyy todeta etten ole löytänyt pahemmin moitittavaa. Tässä plussia:
    – nopea asennus yhdeltä levyltä.
    – synapticilla helppo asentaa ohjelmia, löytyy skypet ja codecit.
    – asentaa oletuksena mukavan niukasti ohjelmia.
    – siisti ja huoliteltu teema
    – varmasti helpompia distroja päästä sisälle linux maailmaan.
    – tunnisti kaikki laitteet (omalla kokoonpanollani)
    – kaikki toimii.
    – vakaa. ( toistaiseksi)
    – nopea
    Taitaa olla lukkarinrakkautta vanhalta mandrake/mandriva käyttäjältä kun löytyy noin paljon hyvää sanottavaa. Toki gnome oletustyöpöytänä olisi miellyttävämpi käyttää 😉 Ubuntulla on paljon skarpattavaa mikäli pääsee takaisin samalle tasolle. Mielestäni Ubuntu on dapperin jälkeen mennyt pelkkää alamäkeä eli laatuongelmat lisääntyneet. Mutta jos on käytössä vanhempaa rautaa niin suosittelen kokeilemaan Zenwalk distroa.

  7. James Says:

    Ubuntu ei todellakaan ole mikään ‘standardi’ linuxien keskuudessa.

  8. RJ Says:

    “Sitä vanhemmat distrot kuten Suse (eri nimityksineen), Fedora, Debian tai Slackware eivät ole tähän päivään mennessä pystyneet uudistamaan itseään siinä määrin, että voisivat olla haastajia.”

    Huh aikamoista tekstiä. Gutsy vaikuttaa lähes Fedora 7 tasoiselta mitä tulee uudistuksiin…

  9. Otto Kekäläinen Says:

    “Itse kyllä toivoisin suomalaisten muodostavan jossain vaiheessa mieluummin “Linux -yhteisön” kuin “Ubuntu -yhteisön”. Muitakin jakeluita on ja Ubuntu ei varmasti ole niistä soveltuvin joka tarkoitukseen, vaikka erittäin pätevä jakelu onkin.”

    Onhan meillä jo Flug (suomen Linux-käyttäjäyhdistys) ja esim. linux.fi-wiki. Sinne vaan mukaan toimintaan.. Flugilla on kivasti jäseniä ja jäsenmaksutuloja, joten sen piirissä on varmaan helpompaa saada projekteja käyntiin kuin yksinään, mutta projektit vaatii tietyti aina että kiinnostuneita tekijöitä löytyy.

  10. Toni Alenius Says:

    Itsekin käytän PCLOSia, mutta autan siitä huolimatta mielelläni Ubuntun levittämisessä, sillä jostakin on linuxin käyttö aloitettava, ja Suomessa PCLOSin kaltainen, lähtökohtaisesti englannin kielinen, distro on jopa BSODiakin pelottavampi.

    Molemmat hyviä distroja, mutta käytän PCLOSia ainakin kunnes löytyy miellyttävämpi.

  11. Ripa Says:

    Eikös se FLUG ole jo kuollut? Ei sieltä ole kyllä tullut mitään järkevää toimintaa pitkään aikaan.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!