Dell XPS 13 9370 (2018) Developer Edition – vuosi käytössä

Hankin vuosi sitten käyttööni juuri myyntiin tulleen uusimman Dell XPS 13 -mallin Ubuntu-version. Koska en aiemmin laittanut siitä materiaalia, tässä pikaisesti kuvia ja kokemuksia. Ensin hieman käyttöönotosta:

Kone on nyt vuoden ikäisenä aika hyvin sisäänajettu, n. 8h työkäyttöä arkipäivisin ja joskus muulloinkin. Kone tuli Ubuntu 16.04 LTS:llä varustettuna, ja jossain vaiheessa päivitin sen 18.04 LTS:ään ongelmitta. Oletuksena julkaisupäivitykset ovat tosin pois päältä.

Melko varaukseton suositus tälle laitteelle on helppo antaa, sillä kosketusnäyttö (4K) on huippulaatua ja kirkas, kevytkannettaviin tulleet neliydinsuorittimet ovat tervetullut teholisä, ja liitännät ovat totuttelun jälkeen tulleet tehokkaaseen käyttöön. Toisaalta tähän hintaan paketin on syytä ollakin melko moitteeton. Liitäntöjä ovat kaksi Thunderbolt 3 -liitäntää ja yksi tavallinen USB-C-liitäntä. Lisäksi löytyy pieni MicroSD-kortinlukija.

Joillekin miinuksena kaikki kolme USB-liitäntää ovat siis USB-C-liittimillä, joten adaptereita tarvitaan vanhempien USB-laitteiden liittämiseen. Yksi tällainen tulee mukana. Suurta pulmaa ei ole tästä itselleni ollut, ja toisaalta USB-C-liittimistä saa esim. kännykän lataukseen suoraan USB-C-johdolla, ja latausteho on pikalatausta vastaavaa toisin kuin esim USB 3.0 -porteista. Samaten USB-C/Thunderbolt-liittimeen voi suoraan liittää näytön sopivalla kaapelilla, tai siihen voi liittää telakka-aseman jossa kiinni esim. sekä näyttö että muita työpisteen oheislaitteita. Linux tukee näitä kaikkia suoraan standardien mukaisesti, eli mitään vanhanaikaisia DisplayLink-virityksiä ei tarvita.

Ainoana varsinaisena käyttömiinuksena kamera on edelleen näytön alareunassa, mikä tekee videoneuvotteluista jonkin verran hassumpia. Toisaalta tämä ainoa miinuskin on nyt korjattu uusimmassa XPS 13 2019 (9380) -mallissa, josta Ubuntu-malli on juuri saapunut kauppoihin.

Jos siis huippuläppäriä kaipaat, siirry etsimään XPS 13:n Ubuntu-versioita Tietokoneet ja laitteet -sivullemme. Web-kamera on paremmin sijoiteltu 2019 (9380) -mallissa, mutta toisaalta tätä nyt arvioitua 2018 (9370) -mallia voi helposti saada pari satasta halvemmalla joten kannattaa harkita kuinka tärkeä se web-kameran paikka lopulta on. Muita eroja vuosimallien välillä on lähinnä hieman uudemmat suorittimet, tehostunut tuuletin ja vähän muuttunut näyttöpaneeli.

2 Responses to “Dell XPS 13 9370 (2018) Developer Edition – vuosi käytössä”

  1. Rami Says:

    Oliko sinulla ongelmia Dellin langattomien yhteyksien kanssa? Kovasti kiinnostaisi tuo paketista valmis Linux-kannettava, mutta jonkin verran löytyy netistä tarinaa Killerin korttiin liittyvistä ongelmista.

  2. timo.jyrinki@canonical.com Says:

    (oho, en huomannut kommenttia aiemmin) Minusta aluksi oli joitain ongelmia isompien tiedostosiirtojen kanssa ja sittemmin päivitysten jälkeen ei ole ollut. Toisaalta reititinkin vaihtui, saattoi liittyä siihenkin.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!