Asentaminen

Tervetuloa Ubuntun asennusoppaaseen.

Tämä asennusopas on tehty vanhemman Ubuntu-version pohjalta, mutta on päivitetty tarvittavilta osin Ubuntu 20.04 LTS -versiolle.

Voit halutessasi kokeilla Ubuntua ennen asennuspäätöksen tekemistä. Muutoksia tietokoneellesi ei tällöin tehdä.

Huomautuksia asentamisesta

Tärkeää: kokonaisen käyttöjärjestelmän asentaminen ei ole täysin mutkatonta, vaikka se oltaisiin tehty mahdollisimman sujuvaksi. Jos sinulla on entuudestaan koneessasi käyttöjärjestelmä, ja haluat pitää sen tietoineen etkä tyhjentää tietokoneesi koko kovalevyä Ubuntua varten, on suositeltavaa varmuuskopioida tärkeimmät tiedostosi esim. ylimääräiselle USB-tikulle. Ubuntun asennusohjelmaa tulee käyttää tarkkaavaisesti, sillä asennusohjelmalla tehdään valinta tietokoneella jo olevien tietojen säilyttämisestä tai poistamisesta (kohta 4: Asennustyyppi).

Ubuntu toimii useimmissa tietokoneissa, vanhoissa ja uusissa. Välttämättömimpiä lisälaitteita kannattaa kuitenkin testata Ubuntun esittelytilassa ennen Ubuntun asentamista tietokoneen ainoaksi käyttöjärjestelmäksi, sillä jotkin laitevalmistajat eivät noudata standardeja tai tee yhteistyötä Linux-yhteisön kanssa. Laitehankintoja tehtäessä kannattaakin vaatia tuotteelta toimivuutta Linuxissa, mieluiten ilman erillisten ajureiden asentamista. Tietokoneostosten tapauksessa tämä onnistuu helpoitein ostamalla tietokoneen Ubuntulla tai suosimalla valmistajia jotka tekevät työtä Ubuntu-yhteensopivuuden eteen.

Jos Ubuntusta tai sen asentamisesta on kysyttävää, kannattaa tutustua tämän oppaan lisäksi myös Ohjeet-sivun linkkeihin tai pyytää apua keskustelualueilla.

Kuvasarja asennuksesta

Asennusopas alkaa siitä, kun tietokonetta ollaan käynnistämässä joko saadulta tai itse kirjoitetulta Ubuntu-USB-tikulta tai DVD-tikulta. Katso lataussivulta ohjeet asennusmedian lataamisesta ja kirjoittamisesta, jos sinulla ei vielä asennusvälinettä ole.

0. Käynnistys
Koneesi käynnistää nyt Ubuntun esittely- ja asennustilaan. Näet Ubuntu-logon, ja aluksi Ubuntu tarkistaa asennusmedian eheyen. Jos et saa tätä ruutua näkyviin koneesi käynnistyessä asennusmedian (USB tai DVD) ollessa kuitenkin liitettynä, katso koneesi ohjekirjasta, kuinka tietokone käynnistetään ulkoiselta tallennusmedialta. Voit myös etsiä Ubuntu Suomen sivustolta vinkkejä.

1. Kielen valinta
Mikäli et halua asentaa Ubuntua englanniksi, valitse kieleksi suomi. Valitse sitten ”Asenna Ubuntu”. Huom. täyden suomen kielen tuen lataaminen vaatii Internet-yhteyden. Voit myös käyttää Ubuntu Finnish Remixiä, jolla kaikki suomennokset ovat valmiiksi asennuslevyllä.

https://wiki.ubuntu-fi.org/Asentaminen?action=AttachFile&do=get&target=1204-01p2.png

Voit suoraan asennukseen siirtymiseen sijaan myös kokeilla Ubuntun käyttöä ja esim. oheislaitteiden toimintaa valitsemalla ”Kokeile Ubuntua”. Ubuntun käyttäminen tällä tavoin tarkoitettu lähinnä laitteiston ja Internet-yhteyden testaamista varten, mutta koko Ubuntu on testattavissasi. Kokeilun jälkeen voit siirtyä edelleen asennusohjelmaan työpöydän ”Asenna Ubuntu 20.04 LTS” -kuvakkeen avulla.

2. Näppäimistön asettelu.

Valitse suomalainen (Finnish). Voit kokeilla näppäimistön toimimvuutta tarjolla olevaan laatikkoon. Mikäli käytössä on jonkin muun maan näppäimistö, voit yrittää löytää oikean näppäinasettelun Tunnista-toiminnon avulla, tai valitsemalla oma näppäinasettelu.

3. Päivitykset ja muut ohjelmistot

Tee haluamasi valinnat tai paina vain Jatka.
Yleensä suositeltavaa on valita sekää Lataa päivitykset- että Asenna kolmannen osapuolen ohjelmistot -valinnat.

4. Asennustyyppi.
Tämä on koko asennuksen tärkein valinta tietojen säilyttämisen kannalta. Asennustyypillä määritellään, mikä osa tietokoneesi kovalevystä annetaan Ubuntun käyttöön. Automaattisesti toimivat vaihtoehdot ovat rinnalle asentaminen ja ainoaksi käyttöjärjestelmäksi asentaminen. Valitse lopuksi Asenna nyt ja Jatka.

4-1. Asenna rinnalle
Valitse tämä, jos haluat säilyttää entisen käyttöjärjestelmäsi ja/tai olemassa olevalla osiolla olevat asiakirjasi ja muut tiedostot. Liukusäätimellä valitaan pienennettävän osion uusi koko (Ubuntulle annetaan jäljelle jäävä tila). Sen voi asettaa esimerkiksi puoleen väliin. Muihin kuin kyseessä olevaan osioon ei kosketa.

4-2.Tyhjennä levy ja asenna Ubuntu.

Valitse tämä vain, jos sinulla ei ole entuudestaan koneellasi käytössä olevaa käyttöjärjestelmää tai et tarvitse toista käyttöjärjestelmää ja sinulla on kaikki tärkeät tiedostosi varmuuskopioituina. Eli et tarvitse kovalevyllä jo olevia tietoja.

4-3. Jokin muu vaihtoehto.
Jos muokkaat itse osiotaulua, katso Osiointi-sivulta lisätietoja.

4. Mikä on sijaintisi?

Valitse sijaintisi aikavyöhykkeen valitsemista varten. Yleensä valmiina on valittuna Helsinki/Suomi. Jos kellonaika on väärin, voit korjata asian asennuksen jälkeen.

5. Kuka olet?
Täytä kentät haluamillasi tiedoilla. Pidä valitsemasi salasana hyvin mielessäsi. Tietokoneen nimellä ei tavallisesti ole juuri merkitystä, joten voit pitää sen oletusarvoisena tai valita itse keksimäsi nimen.

6. Asennetaan järjestelmä.
Ubuntua asennetaan ja tarvittavia kielipaketteja ladataan verkosta. Asennus voi kestää kymmeniä minuutteja.

7. Käynnistetään järjestelmä uudelleen.
Valitse “Käynnistä uudelleen“, ja poista DVD-levy tai USB-tikku tietokoneesta hetki tämän jälkeen.

8. Valmista.
Käyttäjätunnuksen ja salasanan syötön jälkeen valmis Ubuntu-asennus näyttää suurinpiirtein samalta kuin yllä (kuvakaappaus otettu asennuslevyn Kokeile Ubuntua -valinnan kautta). Onneksi olkoon!

Lue työpöytäopas: https://help.ubuntu.com/20.04/ubuntu-help/index.html.fi

Ubuntu Suomen keskustelualueet: https://forum.ubuntu-fi.org/

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!