Asentaminen

Tervetuloa Ubuntun asennusoppaaseen. Tämä asennusopas on tehty vanhemman Ubuntu-version pohjalta, mutta pätee pääosin myös Ubuntu 18.04 LTS -asennukseen.

Voit halutessasi kokeilla Ubuntua ennen asennuspäätöksen tekemistä. Muutoksia tietokoneellesi ei tällöin tehdä.

Huomautuksia asentamisesta

Tärkeää: kokonaisen käyttöjärjestelmän asentaminen on riskialtista, vaikka se oltaisiin tehty mahdollisimman sujuvaksi. Jos sinulla on entuudestaan koneessasi käyttöjärjestelmä, ja haluat pitää sen tietoineen etkä tyhjentää tietokoneesi koko kovalevyä Ubuntua varten, on suositeltavaa varmuuskopioida tärkeimmät tiedostosi esim. USB-kiintolevyllehttps://ubuntu-fi.org/esittely/kuvia-ja-videoita/. Ubuntun asennusohjelmaa tulee käyttää tarkkaavaisesti, sillä asennusohjelmalla tehdään valinta tietokoneella jo olevien tietojen säilyttämisestä tai poistamisesta (kohta 3).

Ubuntu toimii useimmissa tietokoneissa, vanhoissa ja uusissa. Välttämättömimpiä lisälaitteita kannattaa kuitenkin testata Ubuntun esittelytilassa ennen Ubuntun asentamista tietokoneen ainoaksi käyttöjärjestelmäksi, sillä jotkin laitevalmistajat eivät noudata standardeja tai tee yhteistyötä Linux-yhteisön kanssa. Laitehankintoja tehtäessä kannattaakin vaatia tuotteelta toimivuutta Linuxissa, mieluiten ilman erillisten ajureiden asentamista. Tietokoneostosten tapauksessa tämä onnistuu helpoitein ostamalla tietokoneen Ubuntulla tai suosimalla valmistajia jotka tekevät työtä Ubuntu-yhteensopivuuden eteen.

Jos Ubuntusta tai sen asentamisesta on kysyttävää, kannattaa tutustua tämän oppaan lisäksi myös Ohjeet-sivun linkkeihin tai pyytää apua keskustelualueilla.

Kuvasarja asennuksesta

Asennusopas alkaa siitä, kun tietokonetta ollaan käynnistämässä joko saadulta tai itse kirjoitetulta Ubuntu-DVD-levyltä tai USB-tikulta. Katso lataussivulta ohjeet levykuvan lataamisesta ja kirjoittamisesta, jos sinulla ei vielä asennusvälinettä ole.

Jos syötät Ubuntu-DVD-levyn tai -USB-tikun asemaan Windows-käyttöjärjestelmän ollessa käynnissä, tulee esille valikko, josta tulee Ubuntun kokeilua tai asentamista varten valita ensimmäinen valinta Esittely ja täysi asennus. Tällöin ehdotetaan tietokoneen käynnistämistä uudelleen asennusvälineeltä. Valittavissa on myös asennus Windowsin “sisälle”, mitä ei käsitellä tässä asennusoppaassa.

0. Käynnistys
Koneesi käynnistää nyt Ubuntun USB-tikulta tai DVD-levyltä. Jos et saa tätä ruutua näkyviin koneesi käynnistyessä asennusmedian (USB tai DVD) ollessa kuitenkin liitettynä, katso koneesi ohjekirjasta, kuinka tietokone käynnistetään ulkoiselta tallennusmedialta. Voit myös lukea Ubuntu Suomen vinkit aiheesta.
Ubuntu1404-boot

1. Kielen valinta
Mikäli et halua asentaa Ubuntua englanniksi, valitse kieleksi suomi. Valitse sitten ”Asenna Ubuntu”

Voit suoraan asennukseen siirtymiseen sijaan myös kokeilla Ubuntun käyttöä ja esim. oheislaitteiden toimintaa valitsemalla ”Kokeile Ubuntua”. Ubuntun käyttäminen CD-levyltä on hidasta, ja tarkoitettu lähinnä laitteiston ja Internet-yhteyden testaamista varten.
Asentaminen/1204-01p2.png
Asentaminen/1204-01p3.png

2. Valmistaudutaan asentamaan
Tee haluamasi valinnat tai paina vain Jatka. Mikäli kiinteää Internet-yhteyttä ei ollut kytketty päälle, asennusohjelma tarjoaa vielä langattoman yhteyden kytkemistä. Ilmankin verkkoyhteyttä asennus voidaan tehdä.

Huom. täyden suomen kielen tuen lataaminen vaatii Internet-yhteyden. Voit myös käyttää Ubuntu Finnish Remixiä, jolla kaikki suomennokset ovat valmiiksi asennuslevyllä.
Valmistaudutaan_asentamaan

3. Asennustyyppi.
Tämä on koko asennuksen tärkein valinta tietojen säilyttämisen kannalta. Asennustyypillä määritellään, mikä osa tietokoneesi kovalevystä annetaan Ubuntun käyttöön. Automaattisesti toimivat vaihtoehdot ovat rinnalle asentaminen ja ainoaksi käyttöjärjestelmäksi asentaminen.

3-1. Asenna rinnalle (valitsemismahdollisuus jokaisella käynnistyskerralla).
Valitse tämä, jos haluat säilyttää entisen käyttöjärjestelmäsi ja/tai olemassa olevalla osiolla olevat asiakirjasi ja muut tiedostot. Liukusäätimellä valitaan pienennettävän osion uusi koko (Ubuntulle annetaan jäljelle jäävä tila). Sen voi asettaa esimerkiksi puoleen väliin. Muihin kuin kyseessä olevaan osioon ei kosketa.

3-2.Poista vanha käyttöjärjestelmä ja asenna Ubuntu.

Valitse tämä vain, jos sinulla ei ole entuudestaan koneellasi käytössä olevaa käyttöjärjestelmää tai et tarvitse toista käyttöjärjestelmää ja sinulla on kaikki tärkeät tiedostosi varmuuskopioituina. Eli et tarvitse kovalevyllä jo olevia tietoja.

3-3. Jokin muu vaihtoehto.
Jos muokkaat itse osiotaulua, katso Osiointi-sivulta lisätietoja.
Asentaminen/1204-05p.png
Asentaminen/1204-06p.png

4. Mikä on sijaintisi?

Valitse sijaintisi aikavyöhykkeen valitsemista varten. Yleensä valmiina on valittuna Helsinki/Suomi. Jos kellonaika on väärin, voit korjata asian asennuksen jälkeen.
Asentaminen/1204-07p.png

5. Näppäimistön asettelu.

Asennusohjelma suosittelee valmiiksi suomalaista näppäinasettelua. Voit kokeilla näppäimistön toimimvuutta tarjolla olevaan laatikkoon. Mikäli käytössä on jonkin muun maan näppäimistö, voit yrittää löytää oikean näppäinasettelun arvaa-toiminnan avulla, tai valitsemalla oma näppäinasettelu.
Näppäimistön_asettelu

6. Kuka olet?
Täytä kentät haluamillasi tiedoilla. Pidä valitsemasi salasana hyvin mielessäsi. Tietokoneen nimellä ei tavallisesti ole juuri merkitystä, joten voit pitää sen oletusarvoisena tai valita itse keksimäsi nimen.
Kuka_olet

7. Asennetaan järjestelmä.
Ubuntua asennetaan ja tarvittavia kielipaketteja ladataan verkosta. Asennus voi kestää kymmeniä minuutteja.
Tervetuloa_tama_on_Ubuntu1404

8. Käynnistetään järjestelmä uudelleen.
Valitse “Käynnistä uudelleen“, ja poista DVD-levy tai USB-tikku tietokoneesta hetki tämän jälkeen.
Asennus_on_valmis

9. Valmista.
Käyttäjätunnuksen ja salasanan syötön jälkeen valmis Ubuntu-asennus näyttää suurinpiirtein tältä (kuvakaappaus otettu asennuslevyn Kokeile Ubuntua -valinnan kautta). Onneksi olkoon!

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!