Postituslistat ja IRC

IRC

IRC-keskustelu vaatii sopivan ohjelman ja yhdistämisen jollekin palvelimelle, tai WWW-sivun auki pitoa selaimessa. Muun muassa Ubuntun mukana tulevat pikaviestinohjelmat (Empathy tai Kopete) mahdollistavat IRC:n käytön. Eräs kokonaan IRC:iä varten suunniteltu ohjelma XChat-GNOME, jonka voi asentaa Ubuntun sovellusvalikoimasta (hakusana “xchat-gnome”). Ohje xchatin asentamiseen ja käyttöön (pdf). Muista noudattaa CodeOfConduct -sopimusta.

IRC-kanavilla voit esittää kysymyksiä, pyytää apua jne. Napsauta kanavan nimeä alta avataksesi WWW-IRC-näkymän. Huomaa, että IRC-kanavien käyttöön kuuluu niiden auki pitäminen pitkiä aikoja. Moni käyttääkin IRCiä tietokoneelta, joka on aina päällä. Keskustelu tapahtuu useimmiten pitkän aikajakson kuluessa.

Viralliset suomenkieliset kanavat Libera-verkossa (irc.libera.chat:6697)

IRC-kanavan tunnus

Kanavan kuvaus

#ubuntu-fi

Ubuntun käyttöön ja tukeen liittyvä keskustelu. Myös Ubuntu Suomen toimintaan ja Ubuntun kehittämiseen / kehitysversion testaus/bugiraportointiin osallistuville tarkoitettu kanava.

#kubuntu-fi

Kubuntun käyttöön ja tukeen liittyvä keskustelu.

#ubuntu-fi-tiimit

(yhdistetty #ubuntu-fi -kanavaan)
Ubuntun suomentajaryhmän jäseniä voi kiinnostaa myös yleinen #lokalisointi-kanava

#ubuntu-fi-offtopic

Juttua maan ja taivaan väliltä.

Kanavat IRCnet-verkossa (mm. suomalaisten Internet-yhteydentarjoajien IRC-palvelimet):

#ubuntu.fi (Ubuntu, epävirallinen)
Muut kuin suomenkieliset kanavat löydät Ubuntun IRC-sivulta.

Postituslistat

Sähköpostilistoilla keskustelu tapahtuu lähettämällä viestejä listan osoitteeseen, sen jälkeen kun listalle on ensin liitytty. Huom! jos et ensin liity listalle, sinne lähettämäsi viesti ei mene roskapostiestojen takia perille.

Ubuntun käyttötuki ja Ubuntu Suomen toiminta

Lisää toiminnasta Toiminta-sivulla. Postituslistat ovat nykyaikana melko vähäisellä käytöllä, mutta hyviä syvällisemmän pohdiskelun aloittamiseen. Tilaajia on jokaisella listalla useita kymmeniä.

Postituslistat

ubuntu-fi

yleinen sähköpostilista Ubuntu-keskusteluille ja kysymyksille Ubuntusta

ubuntu-l10n-fin

suomentamiseen liittyvä sähköpostilista, myös suomennoksiin liittyvä palaute

Huom! Kaikki keskustelu suomen kielen käännöksiä lukuun ottamatta siis nykyään (2014) postituslistalle ‘ubuntu-fi’

(kiitos Kapsille vanhojen ubuntu-dokumentaatio/markkinointi-listojen ylläpidosta!)

Kansainväliset postituslistat

Englanninkielisillä postituslistoilla käydään keskustelua mm. Ubuntun kehittämisestä sekä yleisesti esimerkiksi Ubuntun markkinoinnista, kääntämisestä ja opetusmateriaalin kehittämisestä.

Oleellisia listoja Ubuntu Suomen ihmisille ovat muun muassa:

loco-contacts – paikallistiimien koordinointi

ubuntu-doc – Ubuntun ohjeet

ubuntu-translators – yleisesti käännöksistä

ubuntu-website – Ubuntun WWW-sivusto (ubuntu.com)

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!