Tietokoneet ja laitteet

Useimmat tietokoneiden käyttäjät hankkivat tietokoneensa valmiina pakettina kaupasta tai saavat sen työnantajaltaan. Tällöin ohjelmien asentamista ei juuri tarvitse miettiä, sillä yleensä PC-tietokoneissa on valmiiksi maksettuna ja asennettuna Microsoftin Windows-, Applen Mac OS- tai Googlen Chrome OS -käyttöjärjestelmä. Kilpailun ja kuluttajan valinnanvapauden vuoksi on kuitenkin tärkeää, että tietokoneita myydään myös esiasennetulla Ubuntulla tai muulla avoimen lähdekoodin järjestelmällä, tai esim ilman käyttöjärjestelmää niille jotka haluavat itse tehdä asennuksen.


Päivitys 06/2022: Lisätty kannettavatietokone.fi – uusia ja käytettyjä Ubuntu-tietokoneita
Päivitys 02/2022: Uusia Lenovo-malleja Ubuntulla ainakin L13 Gen 2, X1 Nano
Päivitys 11/2021: Lisätty Dell XPS 13 -tarjouspyyntöesimerkki

Uudet Ubuntu-tietokoneet

Parhaan ja helpoimman käyttökokemuksen varmistat ostamalla tietokoneen esiasennetulla Ubuntulla. Samalla myös osoittaa tuen Ubuntulle/Linux-kannettaville. Kuitenkin jos jokin malli on saatavilla Suomessa vain ilman käyttöjärjestelmää mutta on Ubuntu-sertifioitu, kaikki toimii todennäköisesti sulavasti myös itse asentamalla.

Lenovo-tietokoneet valmistajan kaupasta

Lenovo Suomen verkkokaupassa on saatavilla tietokoneita Ubuntulla – esim Thinkpad X1 Carbon Gen 9, T14s Gen 2 (Intel), P15 Gen 2, P17 Gen, L13 Gen 2, X1 Nano – sekä tämän vaihtoehdon puuttuessa myös ilman käyttöjärjestelmää jolloin Ubuntun voi asentaa itse USB-tikulta.

06/2022: huom mallisto muuttumassa ja yleinen maailmantilannekin vaikuttaa, saatavuudet paljon huonompia.

Huomaa, että verkkokaupan tuotetiedoissa on virheitä, “Valitse” / “Rakenna omasi” -vaihtoehdot kannattaa käydä erikseen katsomassa jokaisen kiinnostavan mallin kohdalta. “Osta heti” tarkoittaa että mallista ei ole sillä hetkellä saatavilla muita kuin yksi kokoonpano.

Lenovo- ja Dell-kannettavat suomalaisista verkkokaupoista

Kannettavatietokone.fi (Laptech Oy) myy sekä uusia Dell- ja Lenovo-valmistajien tukemia esiasennettuja Ubuntu-tietokoneita että käytettyjä Ubuntu-kannettavia useammaltakin merkiltä.

Suomen kattavin valikoima!

Tuxedo-tietokoneet Ubuntulla

Saksalainen Tuxedo tarjoaa Linuxia varten tuotettuja omia huippuluokan tietokoneita, niin pöytäkoneita kuin kannettaviakin. Valittavissa mm Ubuntu 20.04 LTS -esiasennus, muista myös valita ruotsalainen/suomalainen näppäimistö.

Dell-tietokoneet Ubuntulla

Ubuntu-sertifioituja, tehtaalla Ubuntu-esiasennettuja Dell-tietokoneita on ollut saatavilla Suomessa pitkään, mutta koronapandemian aikana saatavuus on heikentynyt eikä Dellillä ole Suomessa omaa verkkokauppaa. Helpoin kauppa asioida on ylempänä mainittu kannettavatietokone.fi.

Uudet Dell XPS 13:t (malli 9310) Ubuntulla ovat rajoitetusti saatavilla ja vain tarjouspyynnöllä.

  • Datakuja ja muut Data Group -yritykset – kysy tarjous esim myynti.vantaa@datagroup.fi. Esimerkkinä joulukuussa 2021 toimitettavissa ollut kokoonpano:

    Dell XPS 13 (9310), CPU: i7-1165G7 tai parempi, Näppäimistö: Finnish/Swedish (Nordic), Käyttöjärjestelmä: Ubuntu 20.04, RAM: 16GB, Kiintolevy: 1TB NVMe, Näyttö: UHD+ Touch 3840×2400 (vaihtoehto: FullHD 1920×1200), Väri: Hopea, Takuu: 3 vuoden onsite-takuu. Lisätietoja mallista Dellin sivuilta

Vanhemmat, mutta halvemmat Dell XPS 13 (7390) -mallit olivat aiemmin kattavasti saatavilla: ks. hinta.fi tai esim: Dustin Home (yksityisille) ja Dustin (yrityksille), grenius.fi, verkkokauppa.com, vpd.fi

Muita Ubuntu-valmispaketteja

Grenius.fi
Kaikkiin Windows-kannettaviin uusimman Ubuntun esiasennus Greniuksella veloituksetta.

Jimms.fi
Pöytäkoneita Ubuntulla

rde.fi
Useita Dellin Ubuntu-tietokoneita, mutta huom. läppäreissä ei aina suomalaista näppäimistöä (tarkista)

Tietokonekauppa.fi
Pöytäkoneita ja läppäreitä saatavilla Ubuntulla varustettuna

System76 (USA)
System76 toimittaa sekä kannettavia tietokoneita että pöytätietokoneita Ubuntulla myös Suomeen.

Think Penguin (USA)
Useita erilaisia tietokoneita sekä varmasti Linux-yhteensopivia laitteita

Käytetyt Ubuntu-laitteet

Grenius
Myy sekä käytettyjä että uusia Ubuntu-sertifioituija sekä sertifioimattomia Ubuntu-yhteensopivia ja esiasennettuja laitteita. Kumppaneinamme mm. Dell, Lenovo, HP, Fujitsu ja Microsoft.

Meillä myös Linux osaamista tarpeen vaatiessa ja paljon tyytyväisiä Ubuntun käyttäjiä asiakaskunnassamme.

Kysy Ubuntu-sertifioituja tai Ubuntun esiasennusta asiakaspalvelusta.

  • Kaikkiin Windows kannettaviin uusimman Ubuntun esiasennus Greniuksella veloituksetta.
  • Ubuntu yhteisölle -5% ale kaikista grenius.fi verkkokaupan käytetyistä tuotteista koodilla ubuntu5

Kannettavatietokone.fi (Laptech Oy)

Käytettyjäkin Ubuntu-tietokoneita runsaasti.

PC-Shop (Uusix)
Myytävänä edullisesti Helsingin kaupungin käytöstä poistettuja tietokoneita, niiden osia ja oheislaitteita. Koneet myydään joko ilman käyttöjärjestelmää tai Ubuntulla.

Koneet kiertoon
Koneet Kiertoon myy kunnostettuja, käytettyjä koneita.

Mikkelin Ekotori
Kaikki tietokoneet Ubuntulla jos niitä on myynnissä.

Petrotek Oy
Ubuntu ja muut Linuxit sekä uusiin että vanhoihin työpöytäkoneisiin sekä kotipalvelimiin. Myös testatut oheislaitteet.

ZAS DATA
Muun muassa Lenovon, Dellin, Durabookin kannettavia Ubuntulla tai ilman käyttöjärjestelmää. Oma pöytäkonetuotanto. Myös käytettyjä Ubuntu-koneita – kysy!

Muut Linux-tietokoneet ja Linux-yhteensopivat laitteet

Ubuntu on vain yksi pitkälti samoja ohjelmistoja käyttävistä Linux-käyttöjärjestelmistä. Muidenkin Linux-tietokoneiden hankinta tukee samaa ekosysteemiä, ja käyttökokemus voi kelvata siinä missä Ubuntukin. Aitojen Ubuntu-tietokoneiden saatavuus on ollut kaukaisessa Suomessa vaihtelevaa, joten myös alla olevia muita vaihtoehtoja kannattaa harkita.

Computeruniverse (Saksa)
Myy joitain Linux-kannettavia eri Linuxeilla, välillä myös Ubuntulla.

Lukiolaiskannettava
Opinsysin täyden palvelun ratkaisu, kurssikokeet ilman Abitti-tikkua.

✅ Automaattisesti päivittyvä koeympäristö
✅ Lukiossa tarvittavat ohjelmat asennettu
✅ Testattu YO-koeympäristössä
✅ Täyttää lukioiden ja YTL:n tietokonevaatimuks

SenioriPC
SenioriPC-palvelu mahdollistaa tietokoneen ja internet-palveluiden helpon ja turvallisen käytön kaikille, ikään tai kokemukseen katsomatta.

NUC-konerungot

Intelin NUC-tietokonerungot toimitetaan useimmiten ilman käyttöjärjestelmää. Rungot myydään yleensä ilman kiintolevyä ja muistia, jotka tulee ostaa erikseen tai NUC-paketin mukana.

Hinta.fi
Listattuna useita eri Intel NUC -malleja.

Google Chrome OS -tietokoneet

Googlen Chrome OS -käyttöjärjestelmään pohjautuvat kevyet Chromebook-kannettavat sekä pienikokoiset Chromebox-pöytäkoneet pohjautuvat Linuxiin. Intel Haswell -malleihin on mahdollista asentaa esimerkiksi Ubuntu.

Hinta.fi
Listattuna useita eri Chromebook– ja Chromebox-malleja.

Vertaa.fi
Listattuna useita eri Chromebook– ja Chromebox-malleja.


Puuttuuko Ubuntu-tietokoneita (tai yleisemmin Linux / vapaat ohjelmistot) myyvä yrityksesi tai tietämäsi yritys? Ilmoita asiasta Ubuntu Suomelle lähettämällä viesti esimerkiksi ubuntu-fi-postituslistalle tai Ubuntu Suomen WWW-keskustelualueiden alueelle ”Ubuntu Suomi ja yhteisöt”.

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!