Ubuntu 20.04 LTS julkaistu

Tämä on Ubuntu Suomi -paikallisyhteisön lehdistötiedote.

Lue ensin Ubuntun esittely niin tiedät mikä Ubuntu on ja mistä se on saanut nimensä.

Virallinen Canonical Ltd:n englanninkielinen tiedote:

Ubuntu 20.04 LTS arrives

Lisää artikkeleita englanniksi:

2004 to 20.04 LTS: 16 years of Ubuntu mascots

Ubuntu 20.04 LTS:n maskottinimi on Focal Fossa. Fossa on on harvinainen Madagaskarilla elävä laji.

What’s new in Ubuntu Desktop 20.04 LTS?

Ubuntu Server 20.04 LTS: stability, security and more


Kahdeksas pitkäaikaistuettu Ubuntu-julkaisu, 20.04 LTS, julkaistiin torstaina 23.4.2020. Ubuntun LTS-versio on tuettu seuraavan viiden vuoden ajan ilmaiseksi sekä kymmenen vuoden ajan maksullisilla ESM-päivityksillä. Ubuntua käytetään valtaosassa maailman pilvipalveluita, mutta Ubuntu Suomi -paikallisyhteisössä suurin kiinnostus on yleensä tavallisille tietokoneille tarkoitetussa työpöytäjulkaisussa. Uusi julkaisu sisältää runsaasti suorituskykyparannuksia verrattuna aiempaan 18.04 LTS -versioon. Ubuntun ulkoasu on saanut uudistuneen Yaru-teeman sekä vaalean ja tumman teeman välillä valitsemisen. Ubuntun sovelluskauppa on myös uudistunut ja tarjoaa helpon tavan asentaa tuoreimmat versiot suosituimmista sovelluksista jotka eivät ole osa Ubuntun perusasennusta. Näiden TOP-10:een kuuluvat mm VLC, Telegram, Spotify, Discord ja Slack.

Tietoturvaparannuksia ovat FIDO-tunnistautumisen tarjoaminen, WireGuard-tuki korvaamaan VPN-yhteydet, parannettu Secure Boot -tuki sekä Linux-ytimen uusimmat tietoturvaominaisuudet.

Ubuntu asentuu taas uusimmillekin tietokoneille. Tuettuna ovat muun muassa jo tässä vaiheessa myöhemmin tänä vuonna julkaistavat Intelin PC-alustat sekä AMD:n uusimmat suorittimet ja näytönohjaimet. Tuki päivittyy puolivuosittain uusimmalla Linux-ytimellä ja grafiikka-ajureilla. Virransäästö kannettavilla tietokoneilla on parantunut viimeisimmästä Ubuntusta monin tavoin, ja Ubuntun käynnistyminen on entistä nopeampaa.

Jos käytössäsi on Ubuntu 18.04 LTS, saat ilmoituksen päivitysmahdollisuudesta 20.04 LTS:ään vasta elokuussa 2020. Tätä ennen päivitys on mahdollista käynnistää käsin haluttaessa.

Lataa Ubuntu 20.04 LTS: https://ubuntu-fi.org/lataa-ubuntu/

Toimittajille

Valmiita Ubuntu-tuotteita testattavaksi voi tiedustella Dell Finland Oy:ltä tai jälleenmyyjiltä kuten Data Group -ketju tai Dustin. Ubuntu Suomen sivuilta voi ladata Ubuntu-asennusmedian.

Kotisivut

https://www.ubuntu.com/
https://www.canonical.com/

Lisenssi

Sisältää ohjelmia useilla vapailla lisensseillä

Asennus

https://www.ubuntu-fi.org/ohjeet-ja-tuki/asentaminen/

Käyttöohjeet

Ubuntun käyttöopas:
https://help.ubuntu.com/20.04/ubuntu-help/index.html.fi

Ubuntu Suomen keskustelualueet:
https://forum.ubuntu-fi.org/

One Response to “Ubuntu 20.04 LTS julkaistu”

  1. Tuomo Says:

    Ubuntussa on wireguard tuki joka korvaa VPN yhteydet.
    Tietoturva on nykyisin entistä tärkeämpää ja siitä kannattaa pitää huolta.
    https://www.arvomedia.fi/mika-on-vpn/

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!