Ubuntu 22.04 LTS julkaistu

Tämä on Ubuntu Suomi -paikallisyhteisön lehdistötiedote.

Lue ensin Ubuntun esittely niin tiedät mikä Ubuntu on ja mistä se on saanut nimensä.

Virallinen Canonical Ltd:n englanninkielinen tiedote:

Canonical Ubuntu 22.04 LTS is released


Yhdeksäs pitkäaikaistuettu Ubuntu-julkaisu, 22.04 LTS, julkaistiin torstaina 21.4.2022. Ubuntun LTS-versio on tuettu seuraavan viiden vuoden ajan ilmaiseksi sekä kymmenen vuoden ajan ESM-päivityksillä. Ubuntua käytetään valtaosassa maailman pilvipalveluita ja laitteiden Internetin maailmassa, mutta tietokoneen peruskäyttäjien suurin kiinnostus on yleensä tavallisille tietokoneille tarkoitetussa työpöytäjulkaisussa.

Uusi työpöytäjulkaisu sisältää runsaasti käytettävyys-, suorituskyky- ja akunkestoparannuksia. Intel- ja Rapsberry Pi -alustoilla työpöytä toimii jopa kaksi kertaa aiempaa nopeammin GNOME 42:n päälle tehtyjen erityisoptimointien ansiosta. Ulkoasuun on valittavissa 10 eri värisävyä sekä tummalla että vaalealla teemalla.

Ubuntu asentuu taas uusimmillekin tietokoneille kuten Intel Alder Lake -tietokoneet. Tuki päivittyy jatkossakin puolivuosittain uusimmalla Linux-ytimellä ja grafiikka-ajureilla. Virransäästö kannettavilla tietokoneilla on parantunut viimeisimmästä Ubuntusta monin tavoin, ja Ubuntun käynnistyminen on entistä nopeampaa.

Lataa Ubuntu 22.04 LTS: https://ubuntu-fi.org/lataa-ubuntu/

Toimittajille

Valmiita Ubuntu-tuotteita testattavaksi voi tiedustella Lenovo Suomelta (useita Thinkpad-malleja kuten X1 Carbon, X1 Nano, L13 jne) tai Dell-jälleenmyyjiltä (ainakin XPS 13 Ubuntu) kuten Data Group -ketju tai Dustin. Ubuntu Suomen sivuilta voi ladata Ubuntu-asennusmedian.

Kotisivut

https://www.ubuntu.com/
https://www.canonical.com/

Lisenssi

Sisältää ohjelmia useilla vapailla lisensseillä

Asennus

https://www.ubuntu-fi.org/ohjeet-ja-tuki/asentaminen/

Käyttöohjeet

Ubuntun käyttöopas:
https://help.ubuntu.com/22.04/ubuntu-help/index.html.fi

Ubuntu Suomen keskustelualueet:
https://forum.ubuntu-fi.org/

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!