Ubuntu 22.04 LTS julkaistu

Tämä on Ubuntu Suomi -paikallisyhteisön lehdistötiedote.

Lue ensin Ubuntun esittely niin tiedät mikä Ubuntu on ja mistä se on saanut nimensä.

Virallinen Canonical Ltd:n englanninkielinen tiedote:

Canonical Ubuntu 22.04 LTS is released


Yhdeksäs pitkäaikaistuettu Ubuntu-julkaisu, 22.04 LTS, julkaistiin torstaina 21.4.2022. Ubuntun LTS-versio on tuettu seuraavan viiden vuoden ajan ilmaiseksi sekä kymmenen vuoden ajan ESM-päivityksillä. Ubuntua käytetään valtaosassa maailman pilvipalveluita ja laitteiden Internetin maailmassa, mutta tietokoneen peruskäyttäjien suurin kiinnostus on yleensä tavallisille tietokoneille tarkoitetussa työpöytäjulkaisussa.

Uusi työpöytäjulkaisu sisältää runsaasti käytettävyys-, suorituskyky- ja akunkestoparannuksia. Intel- ja Raspberry Pi -alustoilla työpöytä toimii jopa kaksi kertaa aiempaa nopeammin GNOME 42:n päälle tehtyjen erityisoptimointien ansiosta. Ulkoasuun on valittavissa 10 eri värisävyä sekä tummalla että vaalealla teemalla.

Ubuntu asentuu taas uusimmillekin tietokoneille kuten Intel Alder Lake -tietokoneet. Tuki päivittyy jatkossakin puolivuosittain uusimmalla Linux-ytimellä ja grafiikka-ajureilla. Virransäästö kannettavilla tietokoneilla on parantunut viimeisimmästä Ubuntusta monin tavoin, ja Ubuntun käynnistyminen on entistä nopeampaa.

Lataa Ubuntu 22.04 LTS: https://ubuntu-fi.org/lataa-ubuntu/

Toimittajille

Valmiita Ubuntu-tuotteita testattavaksi voi tiedustella Lenovo Suomelta (useita Thinkpad-malleja kuten X1 Carbon, X1 Nano, L13 jne) tai Dell-jälleenmyyjiltä (ainakin XPS 13 Ubuntu) kuten Data Group -ketju tai Dustin. Ubuntu Suomen sivuilta voi ladata Ubuntu-asennusmedian.

Kotisivut

https://www.ubuntu.com/
https://www.canonical.com/

Lisenssi

Sisältää ohjelmia useilla vapailla lisensseillä

Asennus

https://www.ubuntu-fi.org/ohjeet-ja-tuki/asentaminen/

Käyttöohjeet

Ubuntun käyttöopas:
https://help.ubuntu.com/22.04/ubuntu-help/index.html.fi

Ubuntu Suomen keskustelualueet:
https://forum.ubuntu-fi.org/

One Response to “Ubuntu 22.04 LTS julkaistu”

 1. Jouko Kautto Says:

  Otin Ubuntun uuden version 22.04LTS ohjelmapäivityksenä.
  Tiedostojen lataus onnistui, asennus keskeytyi. Jouduin sammuttamaan koneeni?!!

  Onneksi vielä vanha ohjelmaversio toimii.
  Pöytäkoneeni on 14 vuotta vanha Hp Pavilion. Mahtaakohan kone olla jo käyttikänsä päässä?
  Tähän asti toiminut moitteetta.

  Onko uudessa käyttiksessä jotain sellaista joka hyydyttää konevanhuksen?

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!