Kaupalliset palvelut

Ubuntun tarkoituksena on vapaiden ohjelmistojen edistämisen lisäksi edistää yritysten liiketoimintamahdollisuuksia Linux-palvelualalla. Ubuntu Suomi ylläpitää myös luetteloa suomalaisista yrityksistä, jonka avulla sekä apua tarvitsevat kuluttajat että yritykset löytävät erilaisia palveluja tarjoavia yrityksiä.

Usein Linuxiin perustuva liiketoiminta pohjautuu tuki-, kehittämis- ja ylläpitopalveluihin. Siis samoihin asioihin, joihin monen yrityksen IT-hallinnon varat kuluvat. Eräs suuri ero on kuitenkin lisenssikustannukset, sillä Ubuntun tai muiden vapaiden ohjelmistojen käytöstä ei peritä minkäänlaista maksua. Käyttäjä saa halutessaan ostaa tai olla ostamatta palveluja, tarpeiden mukaan. Jos palvelu ei tyydytä, on mahdollista myös vaihtaa palvelevaa yritystä, sillä vapaita ohjelmistoja käyttämällä ei sitouduta yhteen toimittajaan.

Yritykset voivat tarjota Ubuntuun tai muihin vapaisiin ohjelmistoihin liittyviä palveluita. Monet yritykset ovat erikoistuneet tiettyihin palvelualoihin esimerkiksi sertifikaatein. Näkyvyyttä Ubuntuun liittyvälle liiketoiminnalleen saa lisäämällä tietonsa Ubuntu Suomen seuraaville sivuille:

Ubuntu-tavaramerkin käyttöön liittyvää ohjeistusta on luettavissa sivulta Trademark Policy. Kaupallinen toiminta tavaramerkkiä käyttäen vaatii hyväksynnän tavaramerkin omistavalta Canonical-yritykseltä.

Ubuntu-tietokoneet, oheistuotteet ja markkinointimateriaali

Puhtaan palveluliiketoiminnan lisäksi liiketoimintaa on mahdollista harjoittaa myymällä esimerkiksi Ubuntulla varustettuja tietokoneita tai Ubuntuun liittyviä oheistuotteita, kuten ohjekirjoja. Katso esimerkkejä tämänlaisesta liiketoiminnasta Tietokoneet_ja_laitteet– ja Ubuntu-tuotteet-sivuilta.

Markkinointimateriaalia voit hankkia esimerkiksi tilaamalla muutaman Ubuntu-julisteen (maksat vain postikulut) tai jakamalla Canonical Storesta tilattavissa olevia Ubuntu-DVD-levyjä (20, 100 ja 200 kappaleen erissä) asiakkaillesi.

Partneriohjelmat

Partneriohjelmia on tarjolla yrityksille, joilla on kiinnostusta tehdä läheisempää yhteistyötä Ubuntun kehittäjäyritys Canonicalin kanssa.

Partneriohjelmia on kolmea eri tyyppiä:

Sovelluskehittäjät

Lisätietoa sovellusten kehittämisestä Ubuntulle ja niiden jakelusta Ubuntun sovellusvalikoiman kautta löydät Ubuntun englanninkieliseltä kehittäjäsivustolta.

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!