Ubuntu 24.04 LTS julkaistu

Tämä on Ubuntu Suomi -paikallisyhteisön lehdistötiedote.

Lue Ubuntun esittely niin tiedät mikä Ubuntu on ja mistä se on saanut nimensä.

Viralliset Canonical Ltd:n englanninkieliset tiedotteet:

Ubuntu Desktop 24.04 LTS: Noble Numbat deep dive

Canonical releases Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat

What’s new in security for Ubuntu 24.04 LTS?


Kymmenes pitkään tuettu Ubuntu-julkaisu, 24.04 LTS, julkaistiin torstaina 25.4.2024. Ubuntun LTS-versio on tuettu seuraavan 5 vuoden ajan ilmaiseksi sekä nyt jopa 12 vuoden ajan Ubuntu Pro -päivityksillä. Ubuntua käytetään valtaosassa maailman pilvipalveluita ja laitteiden Internetin maailmassa, mutta tietokoneen peruskäyttäjien suurin kiinnostus on yleensä tavallisille tietokoneille tarkoitetussa työpöytäjulkaisussa.

Uusi työpöytäjulkaisu sisältää runsaasti parannuksia, muun muassa uuden asennusohjelman, sovelluskeskuksen, GNOME 46 -version käytettävyys-, suorituskyky- ja akunkestoparannukset ja paljon muuta. Tietoturvaan on uusia tapoja salata tietokoneen tiedot, sekä lukuisia konepellin alla tapahtuneita muutoksia. Asennuksia jopa tuhansille koneille on mahdollista automatisoida ja hallita Canonical Landscape -työkalulla

Ubuntu asentuu taas uusimmillekin tietokoneille kuten Raspberry Pi 5-, Intel Meteor Lake- ja AMD Zen 4 -pohjaiset tietokoneet. Tuki päivittyy puolivuosittain uusimmalla Linux-ytimellä ja grafiikka-ajureilla.

Lataa Ubuntu 24.04 LTS: https://ubuntu-fi.org/lataa-ubuntu/

Toimittajille

Valmiita Ubuntu-tuotteita testattavaksi voi tiedustella Lenovo Suomelta (useita Thinkpad-sarjoja kuten X1 Carbon, Z13, T14, T14s, L13 jne) tai Dell-jälleenmyyjiltä (ainakin XPS 13 -sarjaan Ubuntu-mallit) kuten Data Group -ketju tai Dustin. Ubuntu Suomen sivuilta voi ladata Ubuntu-asennusmedian omaa.

Kotisivut

https://www.ubuntu.com/
https://www.canonical.com/

Lisenssi

Sisältää ohjelmia useilla vapailla lisensseillä

Asennus

Käyttöohjeet

Ubuntun käyttöopas:
https://help.ubuntu.com/22.04/ubuntu-help/index.html.fi

Ubuntu Suomen keskustelualueet:
https://forum.ubuntu-fi.org/

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!