Uutisia ja lainauksia, viikko 49

Taas on viikko vierähtänyt, ja on aika tehdä katsaus viikon uutistarjontaan:

Uutisia

Oikeusministeriö ottaa käyttöön OpenOfficen
OpenOfficen logo
Oikeusministeriö on tehnyt päätöksen siirtyä käyttämään OpenOffice.orgia noin 10 000 työasemassa. Päätöstä edelsi pilotointi, josta saatujen myönteisten kokemuksien perusteella Oikeusministeriö päätti ottaa OpenOfficen käyttöön lähes kaikkiin ministeriön työasemiin.

Oikeusministeriö siirtyy samalla käyttämään avointa OpenDocument-tiedostomuotoa. OpenDocument on toukokuussa 2006 hyväksytty kansainväliseksi ISO-standardiksi (ISO 26300).

www.tietokone.fi
www.om.fi

Novell tarjoaa OpenXML-tuen OpenOfficelle
Novell aikoo julkaista ensi vuoden alussa OpenXML-liitännäisen Novellin OpenOffice.orgin versiolle. Samalla Novell tarjoaa lähdekoodin vapaasti lisättäväksi myös viralliseen OpenOffice.orgiin. Novellin OpenOffice käyttää OpenXML-tuestaan huolimatta oletuksena Open Document -tiedostomuotoa.

Ecma International hyväksyi IBM:n vastustuksesta huolimatta OpenXML:n standardiksi 8.12.

biz.yahoo.com
www.digitoday.fi

OSDL vähentää henkilöstöä
Mm. Linus Torvaldsin työnantaja Open Source Development Labs vähentää väkeä tekniseltä osastoltaan. “YT-neuvottelut” eivät kuitenkaan koske Linusia. Säästyneet varat aiotaan siirtää lakitoimintojen kehittämiseen. OSDL:n rahoittajat (mm. Helsingin Yliopisto, Nokia ja IBM) ovat nimenomaan toivoneet parempaa lakiasioiden tuntemusta OSDL:ään.

sektori.com
www.digitoday.fi

FeistyFawnista ensimmäiset CD-levykuvat
Ubuntu-CDTulevasta Ubuntu 7.04 FeistyFawnista on julkaistu ensimmäiset CD-levykuvat kehittäjille ja kokeilunhaluisille käyttäjille. Vaikka Feistyn kehitys on vasta alussa, mukana tulee jo mm. GNOME 2.17 ja ytimen versio 2.6.19.

Herd1-esiversiot löytyvät Ubuntulle, Kubuntulle ja Edubuntulle.

www.ubuntu.com
wiki.kubuntu.org

openSUSE 10.2 julkaistu
n logo
openSUSE-jakelusta on julkaistu uusi 10.2-versio. Uudessa versiossa on mukana mm. paranneltu paketinhallintajärjestelmä (rpm), Firefox 2.0 ja uusi virranhallintajärjestelmä. Samalla oletustiedostojärjestelmäksi on vaihdettu ext3.

list.opensuse.org

OLPC-projektin kuulumisia
Microsoft pyrkii kehittämään Windows XP:stä OLPC:hen (One Laptop Per Child) sopivan version. OLPC-projektin puheenjohtaja Nicholas Negroponte on keskustellut asiasta Bill Gatesin kanssa, ja Microsoftille on toimitettu OLPC-koneita Windowsin porttaamista varten.

www.vnunet.com

Negroponte ehdottaa, että rikkaat maat ostaisivat sadan dollarin OLPC-koneita luovutettavaksi kehitysmaihin. Negroponte kertoo käyneensä keskusteluja mm. Suomen kanssa. Suomi saattaa hankkia koneita luovutettavaksi Namibiaan.

hardware.silicon.com

Beryl v. 0.1.3
Karkkia työpöydälle tarjoavasta Berylistä ilmestyi uusi 0.1.3-versio, jonka uudistuksiin kuuluu mm. KDE:tä silmällä pitäen tehty ikkunanpielysmanageri (Aquamarine) ja uusia tehosteita. 0.1.3-versiota seuraa piakkoin 0.1.3.1-versio, jossa on parannettu tukea Ubuntun tulevalle FeistyFawn-versiolle.

www.beryl-project.org

Lainauksia

“The smart phone. The digital camera. GPS devices. And many, perhaps most, of these new devices can and do run Linux. Free software in the embedded market is becoming a commodity, in the same way that MS-DOS and then Windows made the PC a standardised software environment.”
-Mark Shuttleworth analysoi blogissaan Linuxin mahdollisuuksia sulautetuissa järjestelmissä (esim. älypuhelimet ja musiikkisoittimet). (lähde: http://www.markshuttleworth.com/archives/71)

“In many ways design is like writing. Every good piece of writing has a
distinct style that manifests itself in consistency and coherence. Think
about Hemingway and Poe — two writers with two distinct styles, one
simple and upfront and the other characterized by long ornamental
sentences with lively metaphors — yet both are coherent and consistent
within their own scope.”

-Jozsef Mak, Art production and the open source paradigm, 9.12.2006 (lähde: http://software.newsforge.com/article.pl?sid=06/12/06/1739233)

Heikki Mäntysaari

4 Responses to “Uutisia ja lainauksia, viikko 49”

  1. Erggi Says:

    Oikeastaan jokaisessa näistä uutisista näkyy mielestäni avoimien ohjelmistojen/standardien kasvava painoarvo maailmalla ja bisneksessä, ilmeisesti jonkinasteinen kriittinen massa on saavutettu. Nyt firmat eivät enää voi noin vain dissata linuxia, jos mielivät rahavirroistansa huolen pitää.

    Microsoft on täydellä rintamalla taistossa mukana: Novell diili, openxml, laajempi yhteistyö käyttäjien kanssa (esim blogit ja kommuunit).

    Mielestäni uutislistaan on hyvä lisäys vielä se, että Sony tukee linuxia tulevassa konsolissaan ps3:ssa. Ovat antaneet kernel pätsit ko. laitteen cell prosessorin tuelle! Lukekaa lisää esim. http://games.slashdot.org/games/06/12/07/211214.shtml

    Saadaan pleikasta vielä mediacentterin tappaja 🙂

  2. Risto H. Kurppa Says:

    Hurrrjasti kiitoksia Heikille uutisista, mielenkiintoisia juttua jälleen kerran!

    Oikeusministeriön teko on merkittävä esimerkki näyttämään yrittäjille että OS -ohjelmia käytetään ja niille kannattaa tarjota tukea. Tuen tarjonnan lisääntyminen taasen helpottaa OS-softien käyttöönottoa. Pisteen oikeusministeriölle!

    MS:n OpenXML:stä:

    Eurooopan Tietokonevalmistajien yhtymä ECMA tosiaan hyväksyi Microsoftin 6000-sivuisen paperin OpenXML:stä ( lisätietoja ECMAsta: http://en.wikipedia.org/wiki/Ecma_International )

    Ecma tarjoaa OpenXML:ää nyt eteenpäin ISO:lle, ‘standardoinnin kattojärjestölle’. Prosessi vie normaalisti 9-12 kuukautta, ECMA käsittääkseni meinaa yrittää jotain nopeutettua prosessia.. ODF:llä on jo ISO:n hyväksyntä. Joidenkin lähteiden mukaan on 70% todennäköistä että ISO hyväksyy vain yhden tässä sarjassa painivan standardin ja koska ODF on jo hyväksytty.. jää nähtäväksi mitä tapahtuu.

    Itse näkisin tässä kuitenkin varsinaisena teemana kaupallisen Microsoftin Officen ja esim. ilmaisen OpenOfficen välisen kamppailun. Mikäänhän ei takaa että MS Office tulee tukemaan ODF:ää – mutta Novell on tosiaan jo aloittanut OpenXML – tuen rakentamisen OpenOfficeen. Microsoft pystyy myymään asiakkailleen, esim. valtionhallinnoille jatkossakin kalliita ratkaisuja perustellen että asiakkaiden ei tarvitse luopua MS Officesta päästäkseen käyttämään avoimia standardeja. Vaihtoehtoina olisi ilmainen OpenOffice joka tukee (piakkoin) sekä openXML- että ODF – formaatteja.

    Esitetty on myös että MS pelaisi ‘reilua peliä’ ja jättäisi muiden ohjelmistojen kehittäjille julkaistavasta OpenXML – dokumentaatiosta pois jotain kivoja juttuja joita se itse kyllä hyödyntäisi.

    @Erggi:

    Ehkäpä nämä uutiset painottuvat pahasti tälle avoimelle puolelle, samanaikaisesti suljetun puolen firmat tekevät rumaa kauppaa omalla tontillaan josta voisi myös uutisoida samaan sävyyn mutta ylistäen kaupallisia ohjelmia. Tämä nyt on kuitenkin valittu Ubuntu-blogin näkökulmaksi.. On kuitenkin hienoa että avoimen koodin ohjelmat etenevät, edes vähitellen.

    Ja PS3 Linuxista uutisoitiin jo muutama viikko sitten, kts. http://ubuntu-fi.org/blog/?p=17

    PS3:n myynti taitaa kärsiä Blu-rayn takia: vain vähän lisäarvoa mutta hintaa reilusti lisää. Nintendon Wii:llä on hyvät edellytykset mennä ohi.. Linux-intoilijat tosin saattavat olla eri mieltä..

    r

  3. lunatiC Says:

    “Mikäänhän ei takaa että MS Office tulee tukemaan ODF:ää”

    http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=29010&tyyppi=1

  4. Risto H. Kurppa Says:

    @lunatiC:

    Uutisessa ainoa viittaus tähän on lause ‘Jatkossa esimerkiksi Wordillä voi tallentaa suoraan Openoffice-muotoon’.

    Muuten tuo uutinen lähinnä käsittelee juurikin OpenOfficen muokkaamista ymmärtämään MS:n omaa ‘avointa’ formaattia, OpenXML:ää.

    Mielenkiintoista on että MS olisi aloittanut tuon ODF-converter – projektin (kts. http://sourceforge.net/projects/odf-converter ), pyöritellen sitä SourceForgen alustalla. Lisäksi MS teettää työn ulkopuolisilla eikä tee sitä itse. Projektin sivun mukaan tuki olisi jonkinlaisen add-onin muodossa eikä ilmeisesti varsinaisena sisäänrakennettuna ominaisuutena (no, edes juuri julkaistussa Office 2007:ssa). Näyttäisi että avoinna on nyt 50 bugia yhteensä 650:stä, Feature requesteja viisi yhdeksästä. Esim. Mac OS X – pluginia ei ole vielä merkattu kenenkään hommaksi.. ODF:n käsittely tulee ilmeisesti toimimaan import/export – valikoiden tms. kautta eikä normaalin ‘avaa/tallenna’. Kyseessä on ilmeisesti enemmänkin ODF Export – toiminto kuin ‘tallenna ODF:nä’. Vastaavasti kuin OpenOfficessa on PDF-export.

    Mutta näin se näyttää menevän, täällä vähän lisäjuttua tuosta projektista: http://tinyurl.com/jegj5 (lukekaa erityisesti kommentit, ne on itse juttua paljon mielenkiintoisempia!). Ja lisää erittäin mielenkiintoista pohdiskelua täällä: http://www.groklaw.net/article.php?story=20060706064747376
    Joku tässä mielestäni on kierossa, en vain oikein pysty huomaamaan mikä. JOtenkin MS:n ‘aito sitoutuminen hommaan’ tuntuu puuttuvan..

    Yllättävää on myös että Office2007 pystyy exporttaamaan ilmeisesti myös PDF-formaattiin (no, sekin jonkin jälkikäteen asennettavan lisäkilkkeen avulla..). Tosin – kuka tarvitsee Adobe Acrobatia tämän jälkeen.. Nokkela keino pitää Adobea hiljaisempana tällä saralla..

    edit: Ennen kuin MS ilmoitti pistävänsä pystyyn OS-projektin ODF-palikan luomiseksi, sen alkuperäinen pyytäjä Massachusettesissa (ilmeisesti ko. osavaltio on ollut isosti tässä ODF/OpenXML – jutussa mukana ja pohdiskelee edelleen valintaansa joka riippuu mm. OpenXML:n ISO – hyväksynnästä) ilmoitti että joku oli palikan jo vääntänyt, se on testattu ja hyväksi todettu: http://www.groklaw.net/article.php?story=20060504015438308 Liekö MS:ltä jonkinlainen julkisuustempaisu kuitenkin tai jotain. Käsittämättömiä kiemuroita.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!