Kesälukemistoa: parhaat Ubuntu-uutislähteet

Vaikka suomalaiset ubunterot näyttävät lähteneen kesälaitumille helteistä nauttimaan, ja tämä blogi on jäänyt hieman hiljaiseksi, voi Ubuntun kehittymistä seurata kansainvälisistä uutislähteistä.

Jotta kaikkien ei tarvitsisi itse tutkia netin tarjontaa ja erottaa jyvät akanoista itse, listaan tässä omat suositukseni:

Full Circle Magazine
Kuukausittain kesästä 2007 asti ilmestynyt Full Circle on helppolukuinen, aloittelijoille suunnattu ja paljon kuvia ja värejä sisältävä verkkolehti, jolla on mukavan raikas ote. Lehdessä on usein paljon multimediaan, grafiikkaan ja peleihin liittyvää sisältöä. Vaikka lehti on vahvasti Ubuntu-painotteinen, on siinä myös paljon yleistä Linuxiin ja VALOon liittyviä juttuja.

Ubuntu Weekly Newsletter
UWN on Ubuntun virallinen tiedotuslehti, joka ilmestynyt viikoittain myöskin muutaman vuoden. Julkaisumuoto on lähinnä sähköposti/teksti, joten sisältö ei ole niin viihdyttävää, mutta kylläkin informatiivista. Monista asioista lukee yleensä ensimmäisenä UWN:stä ja siellä olevan linkin kautta on helppoa lukea lisätiedot, jos asia kiinnostaa tarkemmin.

Edellä mainitun esikuvana lienee toiminut Linux Weekly News, jonka täysversio tosin on maksullinen ja sisältökin koostuu sellaisista teknisistä artikkeleistä, että menee vähän liian nippelitiedoksi minun makuuni. Uudistunut Linux-säätiön sivu sisältää myös laadukkaita artikkeleita, mutta nämä taas ovat liian yleistasoisesti kirjoitettu minun makuuni, ja ratkaisevat yksityiskohdat pitää hakemalla hakea.

Jos taasen haluaa mennä sinne laiturin nokkaan lukemaan ihan perinteisestä paperista, löytyy hyvin varustelluista lehtitelineistä kolmea Linux-lehteä. Linux Magazine on saksalainen (mutta toki saatavilla englanniksi), Linux Journal amerikkalainen ja Linux Format Iso-Britanniasta. Tilaan itse tällä hetkellä kahta ensimmäiseksi mainittua ja viimeistäkin olen välillä ostellut irtokappaleina, eikä suuria eroja näiden välillä ei tunnu
olevan tällä ainakaan kokemuksella. Kaikki ovat ammattimaisesti tehtyjä, helppolukuisia, hyvin kuvitettuja ja juttuja on sekä aloittelijan että edistyneemmänkin Linux-käyttäjän mieleen. Linux Journal eroaa muista siinä, ettei sen mukana tule DVD-levyjä, minkä ansiosta se on hieman halvempi. Tosin muutkin lehdet voi tilata ilman DVD-levyjä, mutta irtokappaleina niissä on yleensä aina levyt mukana. Jos lehti tuntuu liian hintavalta, kannattaa se lukea kirjastossa,
mutta minua ei ainakaan haittaa Linux-lehdistä maksaminen, koska lehdet ovat usein mukana tukemassa erilaisia Linux-tapahtumia.

Mitä uutislähteitä blogin lukijat seuraavat? Laittakaa omat vinkkinne kommentteina!.

Otto Kekäläinen

5 Responses to “Kesälukemistoa: parhaat Ubuntu-uutislähteet”

  1. E.K.Virtanen Says:

    Kas, jotenkin kummassa olen onnistunut missaamaan tuon UVN:n. Eli ei muuta kuin linkkiä klikaten ja kiittäen tiedosta.

  2. Elias Says:

    Muistakaa myös LinuCast – joka toinen viikottainen Linux-podcast. 😉 http://ninnnu.homelinux.net/linucast/index.php/Etusivu

  3. gdm Says:

    Ihan perinteiset postituslistat ovat tiedonlähde parhaimmasta päästä.
    Ei ihan yhtä visuaalisesti stimuloivia kuin graafisesti tehdyt weekly-nyyssit.

    https://lists.ubuntu.com/

  4. Otto Kekäläinen Says:

    Pari lisää:

    Matti Saastamoisen blogi (http://blog.saastamoinen.eu) – Hyviä suomenkielisiä juttuja Linuxin ja avoimuuden yleensäkin etenemisestä. Tätä lukiessa tulee yleensä hyvälle tuulelle 😉

    Kernelnewbies.org – Kun Linuxin ytimestä eli kernelistä tulee uusi versio, olen itse todennut helpoimmaksi tavaksi tutustua uusiin ominaisuuksiin lukea Kernelnewbies.org:n “tiedotteita”. Esim uusimmasta Linux-versiosta saa hyvän käsityksen selaamalla sivua http://kernelnewbies.org/Linux_2_6_30

  5. Rob Says:

    Hienolle näytti tuo Full Circle Magazine, jotain sieltä täältä ymmärsinkin. Harmi että kukaan ei suomenna tuota:(

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen alkuperäisiltä keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut käyttäjiä varten hyvät ohjeet Apua voi pyytää myös keskustelupalstoilta tai Discourse/Telegram-keskusteluissa (ks alla).

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!