Uutisia ja lainauksia, viikko 4

Tarjolla jälleen poimintoja viikon uutistulvasta, olkaa hyvät:



KDE 3.5.6 ja XFCE 4.4
KDE:n maskotti
Kahdesta suositusta työpöytäympäristöstä, KDE:stä ja XFCE:stä, julkaistiin viikon aikana uudet versiot. KDE 3.5.6 tuo mukanaan paremman tuen Compizille, parannuksia Akregatorin välilehtiin, lisää pohjia KMailiin ja tietysti paljon bugikorjauksia. Kubuntu tarjoaa pakettilähteen, josta uuden KDE:n saa asennettua.
dot.kde.org

XFCE 4.4 taas tarjoaa kehittäjiensä mukaan “uusia ominaisuuksia, jotka muuttavat Linux-työpöydän ulkoasua ja toiminnallisuutta”. Esimerkiksi XFCE:n tiedostonhallintaohjelmaan (Thunar) on tehty lukuisia parannuksia.
xfce.org
internetnews.com

Debian 4.0 helmikuussa?
Debian
Ubuntunkin perustana olevasta Debian GNU/Linux-jakelusta piti ilmestyä uusi 4.0 Etch -versio jo joulukuussa, mutta julkaisu on viivästynyt. Nyt tehdyn kyselyn mukaan suurin osa Debianin kehittäjistä uskoo, että uuden Debianin julkaisu tapahtuu helmikuussa.

Debian Etch tuo mukanaan mm. graafisen asennusohjelman ja virallisen tuen x86-64-arkkitehtuurille.
news.zdnet.co.uk

ODF vs. OpenXML – tilannekatsaus
mahtispeksit
Microsoftin OpenXML on edennyt ISO-standardointihankkeessaan sellaiseen vaiheeseen, että sen yli 6000 sivua pitkä dokumentaatio (vertailun vuoksi: ODF:n dokumentaatio on n. 700 sivuinen) on asetettu 30 päiväksi tarkistukseen, jonka aikana on mahdollista huomauttaa standardin mahdollisista epäkohdista. Epäkohtia OpenXML:stä on jo jonkin verran löytnyt, ja niitä on listattuna esimerkiksi Groklawsissa.

Muutenkin ODF vs. OpenXML -rintamalla kuhisee. Microsoft mm. palkkasi bloggaajan korjaamaan Wikipedian OpenXML- ja ODF-artikkeleissa olevia virheitä. Lisäksi Microsoft ja OpenOffice.org julkaisivat työkalun, joka auttaa ohjelmistokehittäjiä tekemään ohjelmia, jotka tukevat molempia tiedostomuotoja. Tarkempi lista viime päivien tapahtumista löytyy consortiuminfo.org:sta.
mbnet.fi/net.nyt

Linuxille uusi kattojärjestö
Kaksi Linux-maailman suurta organisaatiota, Open Source Developer Labs (mm. Linus Torvaldsin työnantaja) ja Free Standards Group yhdistyvät ja luovat uuden Linux-kattojärjestön, Linux Foundationin.

Open Source Developer Labs tunnetaan teknisen puolen vaikuttajana, kun taas Free Standards Group on vaikuttanut standardoinnissa, ja ylläpitää esimerkiksi Linux Standard Base -hanketta.
tietokone.fi

Matkapuhelinjätit perustivat liittouman kännykkä-Linuxille
Matkapuhelinjätit Motorola, NEC, Panasonic Mobile Communications ja Samsung Electronics sekä operaattorit NTT DoCoMo ja Vodafone Group Services perustivat yhdessä liittouman, jonka tarkoituksena on edistää Linuxin standardointia ja leviämistä matkapuhelimiin.
digitoday.fi

Linux leviää Suomen kouluihin
GPL-kahvikuppi
Linux-pohjaisia ratkaisuja kouluille toimittava Opinsys OY arvioi, että viiden vuoden kuluttua suurin osa koulujen tietotekniikkaratkaisuista perustuisi vapaisiin ohjelmiin. Linux-järjestelmien kysyntä on viime aikoina kasvanut räjähdysmäisesti: “Linux-järjestelmien kysyntä kouluihin on kahdessa vuodessa kymmenkertaistunut”, sanoo Opinsys Oy:n toimitusjohtaja Jouni Lintu.

Linnun mukaan siirtymistä avoimiin ohjelmistoihin helpottaa se, että opetusohjelmat ovat pikkuhiljaa siirtymässä verkkopalveluiksi, jolloin ne ovat riippumattomia tietokoneiden käyttöjärjestelmistä ja ohjelmistoista.
tietokone.fi

Novell vertaa Vistaa Suseen
Microsoft on välillä pyrkinyt vertailuillaan osoittamaan Windowsin paremmuuden/kustannustehokkuuden Linuxiin nähden (mm. Get The Facts -kampanja). Nyt Novell on tehnyt saman, ja yrittää lyödä kapuloita Windows Vistan rattaisiin vertailemalla sitä Suse Linux Enterprise Desktop 10:een.
Super_Tux
Vertailun mukaan Suse tarjoaa yli 90% Vistan ominaisuuksista alle 10% sen kustannuksista. Novell painottaa myös Susen turvallisuutta reikäiseksi tunnettuun Windowsiin verrattuna. Toisaalta Susen työpöytä on Novellin mukaan ominaisuuksiltaan ja ulkoasultaan edistyksellisempi.
tietokone.fi



“We have to work together to keep free software freely available. It will be a failure if the world moves from paying for shrink-wrapped Windows to paying for shrink-wrapped Linux.
As free software becomes more successful and more pervasive there will be an increasing desire on the part of companies to make it more proprietary. We’ve already seen that with Red Hat and Novell, which essentially offer free software on proprietary terms – their “really free” editions are not certified, carry no support and receive no systematic security patching. In other words – they’re beta or test versions. If you want the best that free software can deliver, a rock solid, widely certified, secure platform, from either of those companies then you have to pay, and you pay the same price whether you are Goldman Sachs or a startup in Rio de Janeiro.”

Mark Shuttleworth pohtii Linuxin kaupallistumista blogissaan. http://www.markshuttleworth.com/archives/77

Heikki Mäntysaari

4 Responses to “Uutisia ja lainauksia, viikko 4”

  1. Risto H. Kurppa Says:

    Kiitos Heikki uutisista, hyvää settiä ja hyviä uutisia!

    net.nyt – linkki tarkemmin: http://www.mbnet.fi/net.nyt/juttu.aspx?id=1734
    ja Groklawsin linkki on jotenkin rikki, pitäisi osoitella tänne: http://www.groklaw.net/article.php?story=20070123071154671

    Tuo Ecman ISO:lle viemän standardointiehdotuksen (Ecma 376 Office Open XML) arviointiaika päättyy viikon päästä, 5. helmikuuta. Jos tähän mennessä yksikään ISO/IEC JTC1 (Joint Technical Commitee 1) jäsenmaa ei älähdä, etenee ehdotus kohti ISO-hyväksynnän nopeutettua versiota. Käsittääkseni myös Suomi on yksi tällainen jäsenmaa.

    ODF:n syrjäyttämisen lisäksi MS näyttää yrittävän tönäistä PDF:n – ja peräti HTML:n ojaan: http://www.itwire.com.au/content/view/8988/53/

    r

  2. Risto H. Kurppa Says:

    Miten sattuikaan, juuri kun pääsin edellistä sanomasta, tulee uutinen että Adobe yrittää saada PDF -formaatille ISO-standardointia ja näinollen kiristää MS:n omaa ‘digitaalista paperia’.
    http://www.informationweek.com/news/showArticle.jhtml?articleID=197001056&subSection=All+Stories

  3. Risto H. Kurppa Says:

    Noo – samaan hintaan vielä uutinen Microsoftin yrityksestä korvata JPEG omalla muodollaan (joka kuulema tosin on paljon parempi mm. pakkauksen/laadun suhteen..)

    http://news.zdnet.co.uk/software/0,1000000121,39285661,00.htm

  4. Ubuntu-blogi » Arkisto » Avoin ODF Italian kansalliseksi standardiksi Says:

    […] Ubuntu-blogi Suomen Ubuntu-yhteisön blogi « Uutisia ja lainauksia, viikko 4 […]

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen alkuperäisiltä keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut käyttäjiä varten hyvät ohjeet Apua voi pyytää myös keskustelupalstoilta tai Discourse/Telegram-keskusteluissa (ks alla).

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!