Debian 6.0 julkaistu

Debian-logoDebian-projekti on ilmoittanut julkaisseensa uuden 6.0-version käyttöjärjestelmästään, noin kaksi vuotta 5.0-version jälkeen. Koska jokainen Ubuntu-julkaisu rakentuu Debianin päälle, on tämä tärkeä tapahtuma Ubuntunkin kannalta. Aina uuden julkaisun jälkeen Debian siirtyy todella vauhdikkaaseen kehitysvaiheeseen, ja Ubuntu tulee saamaan tuleviin julkaisuihinsa kaikki nämä uudistukset myös. Ubuntu 11.04 on jo jäädytetty sen suhteen, että Debianista ei enää oteta ohjelmistoja siihen, mutta Ubuntu 11.10 tulee näkemään melkoisen ”rysäyksen” Debianista päin heti kun sen kehitys alkaa.

Debian kertoo kotisivuillaan ensimmäisenä olevansa ”universaali käyttöjärjestelmä”. Tämä näkyy sen kymmenien tuhansien ohjelmapakettien valikoimassa sekä tukena aivan muillekin kuin perinteisille henkilökohtaisille tietokoneille. Nyt 6.0-julkaisun myötä Debian virallisesti ei myöskään ole pelkästään Linux-jakelu, vaan Linux-ytimen sijaan voi valita vaihtoehtoisen kFreeBSD-ytimenkin. Kun linuxia käytetään nykyään jo melkein yleissanana vapaiden ohjelmistojen käyttöjärjestelmistä, tämä voi olla sekä hämmentävää että valaisevaa… mutta lähinnä se kertoo siitä, kuinka mittava projekti Debian on. Debian 6.0 -julkaisun yhteydessä luotiin 693 eri levykuvaa 11 tietokonearkkitehtuurille, ja näihin levykuviin kullekin arkkitehtuurille rakennetut 29 000 suoritettavaa ohjelmapakettia on luotu lähes 15 000 lähdekoodipaketista.

No mutta pidemmittä puheitta, yksi esittely Debian 6.0:sta löytyy tuoreeltaan Viikon VALO -sivustolta:

http://viikonvalo.fi/Debian_GNU/Linux

Uutta julkaisua juhlistetaan ympäri maailmaa kymmenissä maissa, Argentiinasta Venezuelaan… lisätietoja sekä mahdolliset Suomen tapahtumat (jos joku järjestää) sivulla http://wiki.debian.org/ReleasePartySqueeze.

Blogimme arkistoista löytyvät myös merkinnät Debian 4.0– ja Debian 5.0 -julkaisuista vuosilta 2007 ja 2009.

— Timo Jyrinki
Kirjoittaja on vapaa-ajallaan Ubuntu-puuhien lisäksi Debian-kehittäjä

2 Responses to “Debian 6.0 julkaistu”

  1. raips Says:

    “Kun linuxia käytetään nykyään jo melkein yleissanana vapaiden ohjelmistojen käyttöjärjestelmistä, tämä voi olla sekä hämmentävää että valaisevaa… mutta lähinnä se kertoo siitä, kuinka mittava projekti Debian on.”

    Linux on tällä hetkellä suosituin ja menestyksekkäin avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä. Tietenkin on edelleen monia muitakin avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmiä kuten esimerkiksi FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, XNU ja HURD.

    Linux nimeä kuitenkin käytetään hyvin harhaanjohtavasti, nimittäin se on ainoastaan nimi käyttöjärjestelmälle, ei ohjelmistojärjestelmille mitä Debian ja Ubuntu ovat. Linuxin nimellä on hyvin riitainen historia koska GNU väki suuttui (pääasiassa Richard Stallman) kun kehittäjät siirtyivät Linuxin pariin ja Linux lähti menestymään reippaasti GNU projektin oman HURD käyttöjärjestelmän jäädessä vaille kehittäjiä melkein kokonaan.

    Sitten RMS alkoi pari vuotta jälkeenpäin vaatimaan että Linux ei olekkaan käyttöjärjestelmä vaan se on vain kerneli kuin se olisi mikrokerneli ja että todellinen käyttöjärjestelmä on GNU+Linux yhdistelmä ja sitä pitää kutsua GNU/Linux nimellä.

    Ja sitten on tullut taas uusia käyttäjiä jotka kuvittelevat että ohjelmistojärjestelmä on käyttöjärjestelmä ja Linux on vain kerneli jota sitten puhutussa käyttöjärjestelmässä käytetään. Tosin he puhuvat Linuxista taas kuin se olisi mikrokerneli. Heillä ei ole tietoa käyttöjärjestelmien historiasta ja eri arkkitehtuureista tai edes mikä Linux on.

    Debian on ohjelmistojärjestelmä ja eräs vanhimmista Linux käyttöjärjestelmän jakelupaketeista. Sen kehitys on yksi laajimpia ja poikkeuksellisia että yksikään Debian kehittäjä ei saa palkkaa työstään.
    Myöskin Debianin varaan on aina paketoitu uusia jakelupaketteja kuten Ubuntu joka on lähes klooni Debianista muutamilla pienillä muista projekteista otetuilla lisäyksillä jotta saatu poikkeavuutta Debianiin ja “helpompaa lähestyttävyyttä”.

    Loppukäyttäjille on loistavaa (ja avoimelle lähdekoodille itselleen) että Linux ei ole ainoa käyttöjärjestelmä jota voidaan käyttää eri ohjelmistojärjestelmissä vaan voidaan ottaa juurikin FreeBSD hylkäämättä mm. Debianin kaltaista kokonaisuutta, mikä tapahtuisi jos oikeasti virallisen FreeBSD järjestelmän ottaisi käyttöön jolloin pitäisi opetella lähes kaikki ohjelmistot ja järjestelmän toiminta uudelleen.
    Nyt Debianin avulla pääsee nauttimaan toisesta käyttöjärjestelmästä kuin vain Linuxista, silti pysyen tutussa järjestelmässä.

  2. jani Says:

    Hmmm naulan kantaan. Ihan uteliaisuuttani kysyn. Nykyisin tuntuisi olevan todellakin “welcome to the jungle” meininki eri versioissa sekä (update) and (kernel) jutuissa. Alkuun muiselen ostaneeni oppaan redhat 8 tai 6. Mikä lie. Niin vaikka Linuxin piti olla käyttöliittymältään varsin graaffinen OS. Ei tavan tallaaja, siitä tajunnut mitään. Varsinkaan 6.2 dos:n komentojen opettelun jälkeen. Aivan kuin ei tietäisi juuri mitään ja pitäis koodata c++:aa. Eli miten neuvoisitte kun erehtymällä opin yleensä manuaalit sitten tongitaan niin tulemaan tutuksi eri linuxien kanssa koska mulle avoimen lähdekoodin kehittäjän tai eikös unix pohjaiset tms ole myös vai toimiiko se kernel unixin päällä? No kuitenkin OS on mulle sama Linux versiot ja käyttöympäristöt vaihtelee? miten depian sitten käytännössä eroaa näistä muista?

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen alkuperäisiltä keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut käyttäjiä varten hyvät ohjeet Apua voi pyytää myös keskustelupalstoilta tai Discourse/Telegram-keskusteluissa (ks alla).

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!