Ubuntu Suomen foorumin käyttäjämäärät ovat kasvaneet nopeaa tahtia kahdessa vuodessa. Kasvu on ollut tasaista ja viidestuhannes uusi käyttäjä rekisteröityi foorumille aivan sen kaksivuotispäivien alla. Foorumin tilastot ovat mielenkiintoista luettavaa ja niiden havainnollistamiseksi tein muutaman kuvaajan. Niistä saa hyvän kuvan foorumin aktiivisuudesta ja kasvusta.
Ensimmäisessä kuvaajassa näkyy rekisteröityneiden käyttäjien kasvu tämän vuoden huhtikuun loppuun saakka. Viiden tuhannen rikkoutuminen kahdessa vuodessa on melkoinen saavutus. Mikähän muu yhteisö Suomessa kasvaa samanlaista tahtia?
Toinen kuvaaja kertoo kuukausittaiset määrät uusista aiheista, uusista jäsenistä sekä vilkkaimman päivän kävijämäärän. Käppyröistä näkee hyvin, että foorumin ensimmäinen vilkastuminen tapahtui elokuussa 2005. Tuollon Ubuntu voitti Mikrobitin Linux-jakeluiden vertailun ja Ubuntusta oli erittäin positiivinen artikkeli myös MikroPC:ssä. Se voisi selittää ihmisten kiinnostusta Ubuntuun.
Toinen nousu tapahtui vuoden vaihteessa 2005-2006. Ubuntu voitti marraskuussa 2005 MikroPC:n distro-vertailun, mutta varsinainen piikki oli tuollon tammikuussa. Lehdistöllä lienee tuollonkin ollut vaikutusta, mutta olisi mielenkiintoista saada selville, mikä selittää voimakasta kasvua juuri tammikuussa.
Aktiivisimmat kuukaudet sattuvat tämän jälkeen Ubuntun uusien versioiden julkaisujen kohdille. Dapper Drake (6.06) julkaistiin kesäkuussa 2006, Edgy Eft (5.10) lokakuussa 2006 ja viimeisin versio Feisty Fawn (7.04) huhtikuussa 2007. Tämän vuoden alussa foorumilla oli hieman hiljaisempaa, mutta kaikki ennätykset rikottiin Feistyn julkaisun myötä. Huhtikuussa myös tämän blogin kävijämäärät kaksinkertaistuivat verrattuna alkuvuoteen. Tuon kuukauden aikana vierailuja oli yli 32 000.
Viimeinen kuvaaja kertoo foorumille kirjoitettujen viestien määrän. Se onkin paras mittari foorumin aktiivisuudelle. Kirjoitettujen viestien määrät ovat varsin saman suuntaisia edellisen kuvaajan trendien kanssa.
Tilastoja lukiessa on hyvä huomata, että vaikka rekisteröityneiden kävijöiden määrät nousevat hurjaa tahtia, niin kirjoitettujen viestien tai uusien aiheiden määrä ei nouse samassa suhteessa. Näin näppituntumalla vaikuttaisi sille, että ohjeistuksen kehittyminen on vähentänyt perusasioiden kysymystä foorumilta. Nykyisin foorumilla näkee enää harvemmin kysyttävän niitä asioita, joihin löytyy vastaus esimerkiksi Ubuntu tutuksi -wikikirjasta. Mitä ilmeisimmin hyvän dokumentaation kirjoittamiseen kannattaa panostaa, sillä se vähentää ihmisten tarvetta kysellä foorumilla aina samoja asioita.
Ubuntun menestys Suomessa perustuu varmasti pitkälle aktiiviseen käyttäjäyhteisöön. Foorumin aktiivisuus on siitä paras merkki. Sen takana onkin useita aktiivisia jäseniä, jotka ovat ahkerasti jaksaneet ratkoa toisten käyttäjien ongelmia ja neuvoa asioita kädestä pitäen. Foorumin hyvästä hengestä kertoo myös se, että moderaattoreille tulee hyvin harvoin pyyntöjä siivota asiattomia viestejä.
Mikko “tilastomies” Huovila
May 16th, 2007 at 12:13
Ubuntun menestyksen salaisuus lienee se että käyttis on sopivan kompakti vähän jokaiselle. Sillä pääsee mukavasti ja helposti alkuun niin Pekka Peruskäyttäjä joka haluaa vain surffailla kuin myös Kalle Kehittynyt joka haluaa ylläpitää omaa palvelinta ja samalla myös ohjelmoida.
Myös ihmisten herääminen muihinkin vaihtoehtoihin kuin siihen yhteen monopolistiseen tuntuu paranevan koko ajan.
Ubuntulla kun voi tehdä lähes kaiken saman kuin XX:llä ja tästä syystä vaihtaminen on helppoa.
Ja kun ubuntu on kuten todettu helppo, siihen myös jäädään eikä kokeilu jää vain testaamiseksi.
Joka tapauksessa onnea 2v Suomi ubuntu yhteisö ja morjesnt kaikille 5K käyttäjille. Tätä rataa kun jatketaan niin hyvä tulee.
[pakko hehkutus]
Ubuntu nyt vaan on paras (minulle)
[/pakko hehkutus]
May 16th, 2007 at 12:17
Loistavaa Ubuntu, hyvä Suomi. mahtavaa Mikko!
Selvästi näkyy miten uusien jäsenten määrän muutos ja uusien uusien aiheiden määrä seurailevat toiseiaan. Tämähän tarkoittaa että uusi jäsen aloittaa uuden viestiketjun jo olemassaolevien samaa aihetta käsittelevien ketjujen hakemisen ja jatkamisen sijaan. Näihin uusiin threadeihin olisi hyvä reagoida rivakasti jotta aloittelija saa tarvitsemansa avun ja hyvän kuvan yhteisöstä. Eli forumia on hyvä käydä läpi aktiivisesti etsien ketjuja joihin ei vastauksia ole tullut eli joku ehkä on edelleen avun tarpeessa.
Hienosti Forum kyllä toimii: luulen n. 90% kysyjistä saavan vastauksen kysymyksiinsä vuorokaudessa ja vain pieni osa hautautuu kokonaan viestien tulvaan.
Komiaa kasvua, tästä on hyvä jatkaa! Ja yhteisöön osallistumisen muotoja oli tosiaan muitakin kuin forum: http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Tiimit
May 16th, 2007 at 13:23
Jussi N teki mainion havainnon ja kommentoi sitä ‘maailmassa on yksi paikka ylitse muiden’: Suomi näyttäisi olevan ainoa maa jossa googlesta on tehty sanalla ubuntu enemmän hakuja kuin sanalla vista:
http://dy.fi/duk
Käsittämätöntä.
May 16th, 2007 at 15:09
Risto: “Näihin uusiin threadeihin olisi hyvä reagoida rivakasti jotta aloittelija saa tarvitsemansa avun ja hyvän kuvan yhteisöstä. Eli forumia on hyvä käydä läpi aktiivisesti etsien ketjuja joihin ei vastauksia ole tullut eli joku ehkä on edelleen avun tarpeessa.”
Itselläni saattaa tulla joskus (usein, niin kuin monilla muillakin) katkoksia, ettei kerkeä olemaan koneella. Minua ei haittaisi, vaikka vanhempiin (esim. viikon vanhoihin) kysymyksiin ketjun aloittaja vain nostaisi aiheen ylös. Se on saattanut jäädä hyvinkin huomaamatta joltain, joka siihen osaisi vastata.
Minusta on ainakin hauska vastailla ubuntun foorumilla ja auttaa toista ihmistä. “Ja maailma pelastuu!” 😉
May 16th, 2007 at 18:02
Hei,
Kyllä vastaukset on aina tullut erittäin nopeasti aloittelijan ongelmiin. Kokemusta nimimerkillä on suurkiitos siitä kaikille. Hieno juttu tämä ubuntu kaiken kaikkiaan. 🙂
May 17th, 2007 at 11:56
Itse kun pienenä tyhmänä poikana kyselin tyhmiä niin eniten jäi ketuttamaan juuri se että suurella foorumilla oma olematon kysymys hukkuu massan sekaan.
Vetoan siis uusiin kysyjiin että tehkää uuden aiheenne “Otsikko” kenttä selventäväksi, jo pelkästään sitä katsomalla moni päättää, että avaako viestin vai ei.
Ja sitten samaa mieltä RHKn kanssa tuosta että jos näitä massaan hukkuneita viestejä ei kaiveta ylös ja anneta jotain vinkkiä niin silloin sinne jää ihmisiä joille pienikin yksinkertainen kysymys on ylitsepääsemätön. Ja turhan takiahan ei “asiakkaita” haluta menettää.
ps.
Mikko, onko tämä nyt sitä “valhe, emävalhe, tilasto” juttua 😀
May 17th, 2007 at 14:37
Tämä ketju on mielestäni mennyt nappiin: kysyjä sai tunnissa neljä vastausta, kaikki eri tyypeiltä. Tämä tarkoittaa että näkökulmaa ja osaamista ko. kysymyksen ratkaisuun on tullut jo aika paljon mikä on loisto juttu! Lisää tällaista 🙂
May 17th, 2007 at 16:19
Minäkin olen samaa mieltä, että avun saa mukavan nopeasti.
Itse olen pyrkinyt auttamaan yleisluontoisin ohjein, kun en reilun puolen vuoden kokemuksen jälkeen ole mikään spesialisti ja kun ohjelmointi ja Lontoon murre ei oikein taivu.
Apua se varmaankin on se pienikin apu.
Lisäksi olen iloinen, että muihinkin käyttöjärjestelmiin annetaan ihan asiallisia ja toimivia neuvoja, mikä puolestaan toivottavasti houkuttelee uusia käyttäjiä varsinaisen Ubuntun ja sen rinnakkaisversioiden käyttäjäkuntaan.
Kiitos kaikille kanssakäyttäjille hyvästä ja toimivasta foorumista ja onnittelut minunkin puolesta 5000 jäsenen rajanylityksestä ja onnea foorumin 2 vuotis synttärien kunniaksi.
May 17th, 2007 at 19:44
Upeaa luettavaa…hienoa että teit tuon.
Ja apua on tullut minusta oikein hyvin (omat kokemukset). Itse en ole kuin kysyjä joten tässäkin on hyvä esittää kaikille suuret kiitokset neuvoistanne.
JoHa
May 17th, 2007 at 20:39
Hienoa ubuntu, ja sen suomen foorumit. Toivottavasti (ja aika varmasti) tahti jatkuu samana.
May 18th, 2007 at 00:05
Heheh, tuosta edellisestä kommentistani unohtui siis forumin ketjun osoite johon viittaan: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=10427.0
Eli hienosti apu tuolla pelannut, nopiasti ja hyviä vinkkejä. Vielä kun alkuperäinen kirjoittaja reagoi jotenkin 🙂
May 21st, 2007 at 00:28
[…] ubuntu.fi/blog […]