“Mikä ihmeen käyttöjärjestelmä?”

Tietokone -lehden numerossa 7 on mielenkiintoinen lainaus:

“Tietoturvaohjelmat ovat yleisempiä yritysten koneissa kuin käyttöjärjestelmät.
87% vastaajista ilmoitti, että koneissa on käyttöjärjestelmä, mutta vielä useampi ilmoitti, että niissä on tietoturvaohjelmisto.”


Petteri Järvinen PC-waren ohjelmistolisenssitutkimuksen julkistamistilaisuudessa 8.5.2007

Olisi mukana kuulla vähän enenmän tietoa siitä, keitä tutkimuksessa mukana olleet ihmiset olivat. Luultavasti kyseessä oli paljon tietokonetta työssään käyttäviä ihmisiä, koska prosenttiluku on mikä on.
Olisi mukava kuulla, millainen tulos saataisiin aikaan, jos se tehtäisiin sellaisilla henkilöillä, jotka joutuvat tietokonetta käyttämään vain kotona laskujen maksuun ja muuhun ns “peruskäyttöön”. Sekin kertoisi jo paljon siitä, millaiset mahdollisuudet linuxilla olisi yleistyä, jos Dellin tapaisia sopimuksia syntyisi lisää ja sitä markkinoitaisiin samalla tavalla kuin windowsia.

Miten sitten saataisiin linuxit näkyville niin, että laitevalmistajat siitä kiinnostuisivat bisneksessä enenmän? Pitäisikö yhteisön panostaa mainontaan, ottaa suoraan yhteyttä alan yrityksiin, vai mitä sitten?
Pieni käyttisprojekti

Aloitan nyt viikonloppuna pienen projektin, jonka tarkoituksena on jalostaa puppy linux -jakelu täysimittaiseksi tietojen pelastamis & virusskannaus liverompuksi. Aion siis siistiä puppyn työpöydän (tai vaihtaa kokonaan selkeämpään työpöytään) ja asentaa pakettiin mukaan avast antivirus 4 linux ohjelman. Näin siis, kiitos MIT:n, pystyn helposti mounttaamaan käytössä olevan tietokoneen kovalevyt, ottamaan tärkeät tiedot talteen ja ajamaan levyille virusskannaukset. Näppärää, varsinkin kun windows on täysin sekaisin ja pitää saada tärkeinmät talteen.

Jos jotakuta kiinnostaa lueskella, miten moinen projekti onnistui, niin sanokaa. Kyllä kirjoittamishaluja riittää 🙂

Juho Valkila

7 Responses to ““Mikä ihmeen käyttöjärjestelmä?””

  1. Zache Says:

    Jeh, kirjoitappas toki miten onnistuu. Itseäni on kutkuttanut tehdä Trinity Rescue Kitistä modernisoitu versio, kun sen livecd-alusta on lähinnä antiikkia verrattuna vaikka johonkin knoppixiin.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Trinity_Rescue_Kit

  2. Mats Rauhala Says:

    Kurkatkaapa Insert linuxia, se tekee jo tuon kaiken

  3. Ilokaasu Says:

    Kuullostaa hyvältä idealta tuo jalostusmeininki 🙂 Menempäs tästä samantien kurkkaamaan tuon Insert Linuxinkin. Mielestäni antivirus softan lisäksi levyillä pitäisi saada myös jonkinlaiset spyware poisto-ohjelmat. Onko esim Ad Awaresta tehty samantapaista linux versiota ? [mielipide]Nykyään kun nuo spywaretkin tuppaa olemaan isompi vika koneissa kuin virukset[mielipide]

    Monta kertaa tulee kaveripiirissä/sukulailla yms käytyä poistamassa näitä vikoja. Yksi CD jolla olisi virustutkat ja spyware poistajat olisi hyvä. Toisaalta niiden tarvisi olla aina päivitettyjä versioita, joka hankaloittaa CDn tekoa ainakin hiukan

  4. Ilokaasu Says:

    “sukulailla” joo perjantai…sukulaisilla siis 🙂

  5. kari kosonen Says:

    Suora mainonta ei välttämättä tuo parasta tulosta jos käy niin että eri distrot alkavat mainostaa kilpaa keskenään ja haukkuvat toisiaan.Paras ratkaisu olisi ehkä yhteinen “linux-mainonta” jolla tuotaisiin julki monia hyviä puolia jotka ovat läsnä kaikissa distroissa,ja vapaan koodin ohjelmia voisi mainostaa samalla. Tällaisen kampanjan jälkeen voisi käydä niin että
    Red hat, Suse ja vaikka mandriva saisivat yritysasiakkaita ja Ubuntu (+rinnakkaiset),Debian ja jotkut muut yksityisasiakkaita.Näin saataisiin koko vapaan koodin ideaa tunnetuksi ja eri yritysten (esim. PSA-konsernin ja oikeusministeriön) avulla tehtyä selväksi ettei kyse ole harrastajien piiperryksestä vaan vakavasti otettavasta tuotekehityksestä jonka tavoitteena on tarjota ihmisille laadukasta softaa sekä uusiin että vanhoihin koneisiin!

  6. Antti Says:

    Hyvä idis tuo pelastuslevy.
    Muitakin aihealueittain kasattuja jakeluita ovat kaivanneet monet Linuxista kiinnostuneet ja jos saataisiin esim. Peli, Toimisto, Valokuvaus, Video ym. painottuvat distrot toimimaan omalla alueellaan automaattisesti, ilman isompaa virittelyä, niin windows maailmassa elävälle olisi helpompi siirtyä Linuxiin. Suomen kielisyys täytyisi olla myös itsestään selvyys meille taviksille tarkoitetuissa jakeluissa.
    Windows käyttäjälle on varmempaa tarjota Linuxin asentamista windowsin rinnalle ja painottaa selvemmin jakelun vakautta, joka tällä hetkellä Ubuntuista taitaa olla dapper.

  7. Sami Haahtinen Says:

    Sen verran vanhempi artikkeli että tämä on jo todennäköisesti löytynyt kirjoittajankin toimesta:

    http://code.google.com/p/ubuntutrinux/

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen alkuperäisiltä keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut käyttäjiä varten hyvät ohjeet Apua voi pyytää myös keskustelupalstoilta tai Discourse/Telegram-keskusteluissa (ks alla).

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!