Aloitin Linux-taipaleeni tarpomisen vuosituhannen alussa. Kokopäiväiseksi Linux-käyttäjäksi olen ryhtynyt kahdesti; ensin kevättalvella 2004 ja uudestaan alkuvuodesta 2005. Viimeisin on pitänyt, eikä Linux-jakeluversiota ole tarvinnut vaihtaa tällä kertaa yhtä taajaan kuin viimeksi, tosin taidotkin ovat tällä välillä karttuneet.
Muistan mikä edellisellä kokeilukerralla jäi harmittamaan: se etten saanut piirtopöytääni (Wacom Graphire 2) toimimaan paineentunnistuksella Gimpissä. Vettä on virrannut Tammerkoskessa ja tänään luovuuden ja tarmon vallassa päätin saada Ubuntussa tuon ihmelaitteen toimimaan. Ja PRESTO, sehän toimii.
Olen yhä uudestaan ja uudestaan hämmästynyt siitä, kuinka helpoksi kaikki on muuttunut. Ei enää rpm-helvettiä, xorgin hillitöntä konffausta, kamerat ja usb-tikut mounttautuvat kuin noiduttuina ja tulostimen toimimaan saaminen on lasten leikkiä.
Vai onko kyse siitä, että olen vuosien aikana kehittynyt Linuxin ja Ubuntun käyttäjänä tasolle, jossa melkein kaikki tuntuu helpolta tai mukavan haasteelliselta? Käytin Ubuntua yli vuoden Gnomen kanssa ja päätin kokeilla vanhemmalla läppärilläni, toimisiko XFCE yhtään nopeammin. Eroa en juuri huomaa (tosin kirjautumiskuvassa ubuntun sinisessä logossa juokseva hiiri on huomattavasti hauskempi kuin Gnomen kirjautumiskuva :-D), mutta en ole myöskään jäänyt kaipaamaan tulostinten ohjaukseen tai sambajakojen tekoon ja kiinnitykseen usein käytettäviä enemmän tai vähemmän graafisia työkaluja. Olen havainnut käyttäväni melkeinpä enemmän komentorivityökaluja kuin graafisia; irssi ja bitlbee, shell-fm, sftp, ssh, nano, cat, tail, head, diff, ifconfig, cdparanoia, oggenc, imagemagick, elinks…
Miia Ranta
November 7th, 2006 at 21:34
“Vai onko kyse siitä, että olen vuosien aikana kehittynyt Linuxin ja Ubuntun käyttäjänä tasolle, jossa melkein kaikki tuntuu helpolta tai mukavan haasteelliselta?”
Näin siinä lienee – ainakin osaksi – käynyt. Veikkaanpa, että jos pitäisi usean täysin Windowsittoman Linux-vuoden jälkeen vaihtaa Windowsiin, niin mieleen tulisi samanlaisia kommentteja kuin Windowsista Linuxiin vaihtajilta usein näkee Ubuntu-foorumillakin – miksi ihmeessä tämä toimii näin eikä “oikein” kuten aikaisempi systeemini. Siitä omassa käytössä olevasta systeemistä tulee itselle Käyttöjärjestelmä ja kaikki muu onkin vain huonoa kopiota. Ennenkuin avaa mielensä ja opettelee – ja päättää vasta sitten.
No, tämä meni jo vähän aiheesi ohi, mutta menkööt. Vielä on matkaa Ubuntullakin taivallettavana helppokäyttöisyyden parantamiseksi, mutta kuten sanoit – yllättävänkin usein kaikki soi ihan heittämällä. Minulla toimii jopa 3d-kiihdytys tuosta vain Edgyn (toimi jo Dapperissa) asennuksen jäljiltä.