Ohloh arvioi avoimen lähdekoodin ohjelmien kehitykseen käytettyä työpanosta ja sen arvoa

Internetnews.com uutisoi mielenkiintoisesta palvelusta, joka kerää tietoa avoimen lähdekoodin ohjelmistojen kehittämisestä. Ohloh kokoaa informaatiota mm. lähdekoodin laajuudesta ja projektin aktiivisuudesta sekä kehittäjien määrästä ja heidän osallistumisestaan projektiin. Näiden tietojen avulla pystytään arvioimaan työpanosta, jota ohjelman tekemiseen vaadittaisiin, jos projekti aloitettaisiin alusta. Ohloh laskee myös kyseisen työpanoksen hinnan.

Palvelun antamat arviot ovat mielenkiintoista luettavaa. Suosituimpiin avoimen lähdekoodin ohjelmiin tehty työpanos on todella merkittävä, mikä näkyy myös arvioiduissa kehityskustannuksissa. Oletuksena Ohloh laskee henkilötyövuoden hinnan 55 000 dollarin mukaan. Tämän on euroissa noin 41 000. Tässä muutama esimerkki:

Ohlohin mukaan OpenOffice.org toimisto-ohjelmiston kehittäminen alusta vaatisi arvioilta reilut 3300 henkilötyövuotta ja tämän työpanoksen arvo on noin 183 miljoonaa dollaria. Vastaavasti Gnome -työpöytäympäristön tekemiseen vaadittu työpanos olisi 5170 henkilötyövuotta, joka on arvoltaan noin 284 miljoonaa dollaria. Mozillan ohjelmien, kuten Firefoxin ja Thunderbirdin, taustalla olevien core-kirjastojen kehittäminen tyhjästä vaatisi 1442 henkilötyövuotta, joka on dollareiksi muutettuna noin 79 miljoonaa.

Ohlohin kehittäjätilastot ovat myös mielenkiintoista katsottavaa. Linux kernel on laajuudeltaan noin 5,1 miljoonaa riviä koodia. Linus Torvaldsin suuresta roolista ytimen kehitystyössä kertoo se, että hän on muokannut ytimen koodista yli 4,3 miljoonaa riviä!

Ohlohin arvioihin työpanoksesta ja sen hinnasta ei tule tietenkään suhtautua minään absoluuttisena totuutena. Joka tapauksessa palvelu antaa hyvän kuvan siitä valtavasta määrästä työtä, jota avoimen lähdekoodin ohjelmien kehittämiseen tarvitaan. Ja mikä hienointa, tämän työpanoksen tulokset ovat kenen tahansa käytettävissä, muokattavissa ja levitettävissä.

Mikko Huovila

4 Responses to “Ohloh arvioi avoimen lähdekoodin ohjelmien kehitykseen käytettyä työpanosta ja sen arvoa”

  1. Teemu Likonen Says:

    Mikko kirjoitti: »Linus Torvaldsin suuresta roolista ytimen kehitystyössä kertoo se, että hän on muokannut ytimen koodista yli 4,3 miljoonaa riviä!»

    Tuolla perusteella Linus Torvaldsin osuutta ei voi arvoida. Koodin muokkaukset lasketaan automaattisesti versionhallintajärjestelmään tehtyjen muutosten (commit) perusteella. Linus Torvalds ja muut koodin laajempaa hallinnointia tekevät tahot (mm. Andrew Morton) saavat varsinaisen koodin lähes aina muilta. He vain tarkistavat sitä ja liittävät koodin osaksi varsinaista kehityskerneliä. Näin ollen esimerkiksi Linus saa versionhallinnan näkökulmasta kunnian koodin muutoksista, vaikkei hän olisi koskenut yhteenkään koodiriviin tai edes lukenut sitä. Linus ei varmasti ole todellisuudessa edes lukenut 4,3 miljoonaa koodiriviä.

    Kernelin »kakkosmies» Andrew Morton hallinnoi jonkinlaista kokeilukerneliä, johon tuodaan testattavaksi ihan uutta koodia. Eräässä haastattelussa Morton totesi, ettei hän varsinaisesti koodaa juuri lainkaan vaan liittää toisten lähettämät patchit lähdekoodipuuhun. Jos ne toimivat hyvin ja sopivat laajempiin kehityssuunnitelmiin, ne saatetaan myöhemmin liittää Torvaldsin hallinnoimaan varsinaiseen julkaisukerneliin. Silti versionhallinnan näkökulmasta Morton saa kunnian koodirivien muutoksista.

    Joskus on esitetty arvioita Torvaldsin osuudesta kernelkoodin määrästä ja arviot liikkuvat jossain parissa prosentissa. Kehityksen organisointi ja johtaminen ovat sitten ihan eri asia, mutta sitä ei voikaan arvioida koodirivien määrissä.

  2. Mikko Huovila Says:

    Kiitos Teemu korjauksesta! Ehkä tähän kohtaan pätee vanha sanonta: valhe, emävalhe, tilasto! Lukuja katsellessa hieman ihmettelinkin, että voiko tuo pitää paikkaansa. Ja eihän se pitänytkään. Ja kun katsoo tilastoa muutosten määrän mukaan, niin ihan muut kaverithan siellä on kärjessä.

  3. Teemu Likonen Says:

    Nyt kun Linux-kernel ja Andrew Morton tulivat puheeksi, niin lisätään vielä, että hän on ollut jo pitkään huolissaan siitä, että kernelin laatu laskee koko ajan. Testaamiseen ja raportoitujen bugien korjaamiseen ei käytetä aikaa, koska se ei kiinnosta kehittäjiä. Kunnolla vakaita uusia kerneleitä ei oikeastaan enää ole, vaan bugien korjaus jää lähinnä Linux-distrojen tehtäväksi. Esimerkiksi Debianilla meni monta kuukautta 2.6.18-kernelin saamiseen riittävän hyvään kuntoon.

    http://news.zdnet.co.uk/software/0,1000000121,39267255,00.htm
    http://www.itconversations.com/shows/detail594.html

  4. Teemu Likonen Says:

    Kas, tulipas vuosi sitten kirjoitettua hieman väärää tietoa versionhallintajärjestelmistä. Kernelin kehittäjät käyttävät Git-ohjelmistoa, johon kyllä tallentuu varsinaisten koodinkirjoittajien nimi. Linus Torvaldsin commit-osuus on suuri siitä syystä, että hän teki ensimmäisen commitin, kun siirryttiin käyttämään Gitiä. Tuona hetkenä Torvalds siis sai versionhallinnan näkökulmasta sataprosenttisesti kunnian koko kernelistä.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen alkuperäisiltä keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut käyttäjiä varten hyvät ohjeet Apua voi pyytää myös keskustelupalstoilta tai Discourse/Telegram-keskusteluissa (ks alla).

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!