Ubuntun ja Windowsin laitteistotuki

Tämä blogimerkintä keskittyy omiin kokemuksiini viimeisen puolen vuoden ajalta. Tarkoituksenani on verrata Ubuntun ja Windows XP:n yhteensopivuutta HP:n kannettavassa, joka toimitettiin alunperin esiasennetulla Windows Vistalla.

Tekstin joukossa olevista linkeistä löytyy apua ongelmanratkaisuun.

Reilu vuosi sitten ostin itselleni HP G5050EO kannettavan tietokoneen, jossa ensimmäisellä käynnistyksellä asentui HP RECOVERY -osiolta Windows Vista Home Basic -käyttöjärjestelmä. Nopean kokeilun jälkeen laitoin Ubuntun asentumaan ja odottelin mielenkiinnolla mahdollisia yhteensopivuusongelmia. Nopeasti sujuneen asennuksen jälkeen yllätyin positiivisesti, kun sekä näytönohjain, että äänikortti (joissa usein ilmenee ongelmia) toimivat suoraan ilman mitään säätöjä.

Vanha tuttumme, Broadcomin BCM4311 wlan-kortti, ei kuitenkaan suostunut toimimaan, mutta ongelmaan löytyi ratkaisu Ubuntun englanninkielisiltä foorumeilta. Kortti saatiin kuntoon hyvien ohjeiden ansiosta kohtuu pienellä vaivalla. Nykyään natiivin ajurin saa asennettua Ubuntun laiteajurien hallinnassa.

Laiteajurien hallinta (8.04)

Ubuntun kanssa seuraava ongelma tuli kuuloke- ja mikrofoni-liitäntöjen kanssa, kun kuulokkeet liitti koneeseen ääni ei siirtynytkään kuulokkeisiin vaan kuului edelleen koneen omista kaiuttimista. Tämän ratkaisemiseksi täytyi lisätä asetustiedostoon rivi, joka ohjaa äänen kyseisiin liitäntöihin, kun kuulokkeet on kytketty. Linkki ohjeeseen.

– – –

Puoli vuotta sitten Ubuntu sai rinnalleen Windows XP Professionalin (HUOM! Ei OEM-versio), jonka asennuksen jälkeinen säädön määrä yllätti. Äänikorttikin lähti nimittäin yllättäen toimimaan vasta viikko sitten, eli puoli vuotta asennuksen jälkeen.

Ohitan varsinaisesta käyttöjärjestelmän ja kaiken tietoturvan asennuksesta selittämisen, sen sijaan siirryn suoraan ajureiden asennukseen. Windowsissa oli yllättäen jopa enemmän toimimatonta rautaa kuin Ubuntussa (vaikka juuri kyseistä kannettavaa myydään myös esiasennetulla XP:llä).

Windows oli ottanut käyttöön kaikki perusajurinsa, joilla näytön resoluutio oli liian pieni, videoissa kuva pätki, äänet eivät kuuluneet ja langaton verkkokortti ei myöskään pelittänyt.

Eipä siis muuta kuin ethernet-piuha porttiin kiinni ja surffaamaan HP:n tekniseen tukeen metsästämään kaikkia koneeseen tarkoitettuja ajureita.

Kaikki sujui ruusuisesti ja komponentit lähtivät yksitellen toimimaan asennuksien edetessä. Useiden asennusohjelmien ja uudelleenkäynnistysten jälkeen tuli Conexant-ääniajurin vuoro; Yllättäen asennusohjelma keskeytyi, kone päästi hampaita vihlovan äänen ja ilmoitti ystävällisesti, ettei koneessa ole kyseistä äänikorttia. Kolminkertaisen tarkistuksen jälkeen yritin vielä etsiä Windowsin laitteistonhallinnasta äänikorttia eikä mitään siihen viittaavaakaan löytynyt.

Lopuksi luovutin, asensin GRUBin uudelleen ja tarkistin, että Ubuntussa äänet kuitenkin pelittävät entiseen tapaan.

Äänet sai Windowsissa kuulumaan laittamalla Logitechin USB-headsetin koneeseen kiinni, jolloin Windows tunnisti sen omaksi äänikortikseen ja äänet alkoivat kuulumaan.

Tämän pitkän session jälkeen ei ole mikään ihme, millainen yllätys oli, kun puoli vuotta myöhemmin Windows Update alkoi puskemaan Service Pack 3 -päivitystä ja kaiuttimet päästävät yllättäen tutun kilahduksen: uusi laite on löydetty.

Petri Salo

10 Responses to “Ubuntun ja Windowsin laitteistotuki”

  1. Peksu Says:

    2008-mallisen Linuxin saa siis jollain tapaa privaattikäytössä toimimaan paremmin kuin 2001-mallisen Winkkarin. Olettaisin että 2008 corollassakin voi olla vähemmän fixattavaa kuin 2001 mesessä..

  2. Risto Says:

    Itse asentelin myös n. vuosi sitten kahteen HP 530-läppäriin Ubuntun (6.10?) ja Windows XP Pro:n. Kokemukseni olivat täysin identtisiä, joskin XP:n kanssa en todellakaan päässyt noin helpolla:

    “Eipä siis muuta kuin ethernet-piuha porttiin kiinni ja surffaamaan HP:n tekniseen tukeen metsästämään kaikkia koneeseen tarkoitettuja ajureita.”

    …koska XP ei sisältänyt verkkokortin ajuria… No, hain usbitikkuun ko. ethernet-ajurin, ja jo alkoi XP:nkin langallinen netti pyörimään. Äänet eivät itsellänikään pelittäneet sitten millään alkuun, vaikka asensi jotain 50 mt:n ajuripaketteja.

    Hardy ja Intrepid toimivatkin sitten 100% out-of-the-box, kunhan laittaa ruksin tuohon laiteajurien hallintaan. Eli langallista nettiyhteyttä tarvitsee käyttää yhden kerran, laittaa raksi ruutuun ja bootata.

  3. Risto Says:

    Peksu:

    Win XP SP2 uusimmilla päivityksillä ei taida olla ihan 2001-vuosimallia…

    Tai muuten tuolla perusteella Ubuntukin lienee 2004-mallinen. Ja kuten totesin, 2006-malli se oli Ubuntusta itselläni ja varmaankin myös blogikirjoittajalla.

    Mielenkiintoista olisikin kokeilla asentaa vistaa tuohon läppäriin. Tuskin menisi yhtä kivuttomasti kuin Ubuntu, vaikka kuinka olisi 2008-mallia. (Vai kenties Vista on 2003-mallia, kun silloin piti olla julkaisu?) Onko Windowsien mukana esimerkiksi kiihdytettyjä näytönohjainajureita? Itse en ole koskaan tuollaiseen törmännyt.

  4. Tarkoitus Pyhittää Keinot Says:

    Miksi muka HPn laite ja käyttöjärjestelmäkohtaiselta sivulta ajurien hakaminen on jotain “metsästystä”? Nehän löytyvät sieltä yhdeltä sivulta listana. Tuo kertomuksessakin mainittu äänikortin ajurin asennus olisi sujunut heti oikein jos olisit viitsinyt lukea siinäkin lyhyen ohjeen – eli siis vähemmän lukemista kuin ubuntun kanssa keskustelualueita aina aikaavievästi penkoessa.

    Ja miksi muuten tälläinen tarina verrata Ubuntun nykyversion asennusta vanhan Windowsin asentamiseen?
    Jutun otsikon mukaanhan oikea verrokkihan olisi ollut tuo Windows Vistan asennus. Jostain syystä Ubuntua jaksetaan verrata koko ajan vanhaan Windowsiin.
    Eli mitä tällä vertailulla oikein pyrit tuomaan esille? Senkö että Ubuntun asennuksessa tulee edelleen tarve lähteä etsiskelemään nettifoofumeilta ohjeita jonkin laitekomponentin toimintaan saamiseksi ;D

    No, seuraavaksi voinet vertailla miten Firefox, OpenOffice, Gimp ja muut toimivat kummassakin käyttiksessä ;D
    Ja verrata käyttiksillä tarjolla olevia toimisto-ohjelmistoja, eli Vistalla OpenOfficea ja MS Officea vs Ubuntulla OpenOfficea ja …. ööööh onkos niitä vaihtoehtoja, vai meneekö monopolin piikkiin.

    Vaikka vieläkin parempi olisi verrata

  5. Tarkoitus Pyhittää Keinot Says:

    … esmes videoeditointia Ubuntulle ja Vistalle tarjolla olevilla videoeditointisovelluksilla.
    Ubuntuhan on käyttis ja ohjelmistopaketointi, joten vertailussa ei tietenkään toista verrata siltä pohjalta, vaan verrataan tarjontaa, mikä on yhteinen nimittäjä molemmille.

    Miksi muuten Ubuntun asennuksessa pakkoasennetaan tietyt sovellusohjelmat, eikä saa valita mitä haluaa tai tarjota vaihtoehtoja. Esim pakkoasennetaan OpenOffice ja tietty mediaplayeri – eikös vuosia syytelty EU-tasolla juuri ettei saisi sovellukseen asentaa noita valmiina oletuksena ja syrjiä vaihtoehtoja, jos niitä edes on.

  6. jukka Says:

    missä vika? Olen jo kolmeen kertaan imuttanut ubuntun koneelleni, yrittänyt avata sitä “windowsin sisäisenä” tai käyttiksenä. Touhu pääsee puoleenväliin, jolloin kone ilmoittaa: Windows based UBuntu Installer on havainnut virheen, ja tuote on suljettava. Pahoittelemme häiriötä. Tai ei pääse alkuunkaan kun tulee ilmoitus: cd-levyltä ei voi hakea tiedostoja… Ja asennus päättyy. Avasin ohjelman sitten
    wubi.exe tai wumwnu.exe tiedostoja käyttäen. Voisiko joku asiaatuntevampi selittää mikä menee vikaan, vai onko kyseessä Gatesimpperiumin viimeinen vastaisku?

  7. Petri Salo Says:

    Jukka, kysyppä keskustelualueelta apua, siellä varmasti tietävät missä ongelma on. 😉

    “2008-mallisen Linuxin saa siis jollain tapaa privaattikäytössä toimimaan paremmin kuin 2001-mallisen Winkkarin. Olettaisin että 2008 corollassakin voi olla vähemmän fixattavaa kuin 2001 mesessä..”

    En vertaillut Vistaan, koska se oli valmistajan OEM-versio ja olisi ollut epäreilua verrata sitä Ubuntun kanssa. XP oli aivan normaali retail-versio ja kyseinen kannettava tuki myös Windows XP:tä.

    “Miksi muka HPn laite ja käyttöjärjestelmäkohtaiselta sivulta ajurien hakaminen on jotain “metsästystä”? Nehän löytyvät sieltä yhdeltä sivulta listana.”

    Ja sivujen käyttöliittymä on niin yksinkertainen, eikö vain 😉
    Kokeileppa etsiä HP:n sivuilta linkkiä josta tilataan hukkuneiden OEM-levyjen tilalle uusia.

    “Tuo kertomuksessakin mainittu äänikortin ajurin asennus olisi sujunut heti oikein jos olisit viitsinyt lukea siinäkin lyhyen ohjeen”

    Viitsisitkö vielä kertoa missä siellä kerrotaan jotain joka olisi ratkaissut ongelmani?

  8. Tarkoitus Pyhittää Keinot Says:

    Menet http://www.hp.fi,
    klikkaat Ohjelmisto- ja ajuripäivitykset,
    syötät tuon konemallinimen ja haet,
    valitset windows XP,
    lataat ja asennat Conexant modeemi -ajurin,
    lataat ja asennat Conexant ääniajurin

    –> käy ja kukkuu 🙂

    (kuten tietenkin tuon koneen esiasennetussa versiossa myös toimikin)

  9. Tarkoitus Pyhittää Keinot Says:

    Noissa kaikissa HPnkin esiasennetuissa koneissa on lyhyissä ja ytimekkäissä käyttöönotto-ohjeissa kerrottu ja nopean käyttöönoton myötä myös tulee heti esille toiminto, jolla voi vaivattomasti luoda niistä asennuksen palautuslevyt. On sitten ihan omaa tyhmyyttä, jos niin ei tee. Niillä levyillä koneeseen voi nopeasti asentaa sen esiasennetun käyttiksen ohjelmistoineen ja ajureineen päivineen.
    Ja tarvitseehan se Ubuntunkin asennusmedia ladata itse netistä ja polttaa levylle (tai saada joltain), joten tuossa ei eroa ole.

  10. Hardy Heron Says:

    Ihan mielenkiintoinen artikkeli, jonka ensimmäinen kommentti oli kuitenkin mielestäni ihan asiallinen. Windowsia en muista heti asentaneeni koneeseen, jossa kaikki laitetuki oli valmiina tuettuna. Ongelmana juuri onkin aina ollut valmistajien ajurien puuttuminen Linuxille ja erittäin hyvä tuki taas Windowsille.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen alkuperäisiltä keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut käyttäjiä varten hyvät ohjeet Apua voi pyytää myös keskustelupalstoilta tai Discourse/Telegram-keskusteluissa (ks alla).

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!