Internet on mullistanut viestinnän. Suomen Posti taitaa nykyään kuljetella lähinnä paperilaskuja ja muuta yritysten lähettämää postia mutta yksityisten ihmisten lähettämien kirjeiden määrä on romahtanut. Joulu- ja ystävänpäiväkortteja taitaa kuitenkin vielä liikkua mukavasti eikä pakettejakaan pysty Internetin yli kuljettamaan.
Sähköposti (1965 tai 1971), internet-puhelut (1973), kännykkä (1971), IRC (1988), pikaviestimet (1996), videopuhelut, RSS-syötteet (1999), podcastit (2000) ja erilaiset sisältö- ja yhteisöpalvelut kuten YouTube (2005) ja MySpace (1998 / 2003). Osa keksinnöistä on vanhempia kuin moni netin suurkuluttaja itse mutta vasta viimeisten noin 10 vuoden aikana nämä ovat radikaalisti uudistaneet käsitystämme viestinnästä ja aikajänteestä, jona odotamme tiedon liikkuvan. Ajasta ja paikasta riippumatta. Uutinen huomisessa sanomalehdessä – vanha juttu. Kirjeen kirjoittaminen ja lähettäminen – lähes toivotonta. Kotilankapuhelimesta tavoittelu – turhaa, kukaan ei kuitenkaan ole kotona. Eikä lankapuhelimia enää edes ole monillakaan.
Moni näistä palveluista on ollut alunperin kuitenkin yksittäisten toimijoiden käsissä ja suljetun koodin takana. AOL ja Microsoftin Hotmail (1995) tekivät sähköpostin isosti tunnetuksi ja monelle amerikkalaiselle AOL ja Internet ovat edelleen samoja asioita. Skype oli ensimmäinen yhtiö joka sai internetpuhelut toimimaan ‘oikeasti’. Israelilaisen Mirabiliksen ICQ käynnisti pikaviestimien aikakauden.
Onneksi alan toimijat ovat luoneet myös avoimia standardeja. Piirustuksia joiden avulla kuka tahansa saa suunnitella ohjelman joka toimii yhdessä toisten ohjelmien kanssa.
Tässä artikkelisarjassa aion valottaa Internet-viestinnän nykytilaa, avointen standardien ja ohjelmien tilannetta tällä saralla, esitellä muutamia ohjelmia ja siinä ohella myös kertoa niiden toimivuudesta Ubuntussa ja käytännön viestinnässä. Osittain sivuan myös Web 2.0:a sen nivoutuessa nykyään oleellisesti osaksi verkkoviestintää. Mukaan saattaa lipsahtaa vähemmän teknistä pohdiskeluakin. Uutta materiaalia ilmestyy valmistuttuaan.
Onko sinulla jotain toiveita artikkelisarjan suhteen? Mitä toivoisit käsiteltävän, miltä näkökannalta? Kuinka perusteellisesti? Onko sinulla mielenkiintoisia omakohtaisia kokemuksia joita haluaisit jakaa? Kirjoita alapuolelle kommentteihin tai lähetä sähköpostilla minulle: risto piste kurppa miukumauku gmail piste com.
Joulupostimerkki mallia 2007 tuoksuu piparkakulle (Postia Sinulle 2/2006, s.40). Ei muuten onnistu sähköpostilla.
teksti & kuva: Risto H. Kurppa
December 8th, 2006 at 21:37
Mielenkiintoista artikkelia tiedossa. Internet on tosiaan muuttanut ihmisten elämää aivan käsittämättömän paljon.
Enää ei tule edes kylässä käytyä niin paljon, jos kyläpaikka vain sattuu olemaan yli 5km päässä, kun netissä (ja kännyllä) voi vaivatta ja halvalla kommunikoida 24/7.
Toisaalta hyvänä puolena on se, että nyttenkin vähintään viikoittain juttelen icq:n, ircin tai msn:n välityksellä ihmisten kanssa joita en ole nähnyt vuosiin, ja joihin pystyn olemaan edelleen yhteydessä lähes tulkoon yksinomaan internetin tarjoaman mahdollisuuden takia.
Samoin asia on myös laajentuneen sosiaalipiirin kohdalla. Nyt juttelen ympäri maapalloa päivittäin, kuulen kuulumisia Australiasta Amerikkaan. Olen oppinut ja kehittynyt harrastuksissani ja kielitaidoiltani juuri nimenomaan internetin avustuksella.
Tosiasia kuitenkin on, ettei käsinkirjoitettua oikeaa kirjettä voita mikään…harmi vain etten sellaista ole saanut tahi lähettänyt viimeisten 5v aikana. :-/