Pari päivää sitten julkaistu Microsoftin ja Novellin välinen yhteistyösopimus on herättänyt runsaasti keskustelua ja ihmettelyä. Microsoft, joka aiemmin kutsui Linuxia “syöväksi”, teki Novellin (SuSE:n jakelijan) kanssa sopimuksen Linuxin ja Windowsin yhteistoiminnan kehittämiseksi.
Toisaalta se, mitä tästä sopimuksesta käytännössä seuraa, on jäänyt monelle epäselväksi. Microsoft lupaa SuSE:n käyttäjille suojan Microsoftin patentteja vastaan. Siis suoja on tarjolla vain SuSE:lle, muut jakelut ovat yhä patenttien suhteen harmaalla alueella.
Peruskäyttäjälle kiinnostavin uudistus taitaa kuitenkin olla Officen ja OpenOfficen yhteistyön kehittäminen. Valitettavasti näyttää kuitenkin siltä, ettei tuleva Office vieläkään syö ODT-muotoisia tiedostoja vaan osapuolet kehittävät OpenOfficelle palikan joka parantaa OpenOfficen tukea MS:n formaateille. Vaikka tämä nyt ei kaikkein ihanteellisin tilanne olekaan, niin ainakin minulle täydellinen tuki MS:n formaateille tulisi enemmän kuin tarpeeseen. Nykyään tilanne on sellainen, että joudun joskus boottaamaan Windowsiin vain siksi, että saisin Office XP:llä avattua jonkun dokumentin joka ei näy oikein OpenOfficella (enkä ole jaksanut säätää Officea pyörimään Winellä).
OpenOffice-palikkaa lukuunottamatta sopimuksella ei taida olla juurikaan käytännön merkitystä peruskäyttäjiin (yhteistoiminta koskee muilta osin palvelimia niissä käytettävän virtualisoinnin kehittämistä). Vaan mitä jos tämä olisi pelkkä alku? Mitkä olisivat ne sektorit, joilla Microsoftin voisi oikeasti olettaa tulevan avointa lähdekoodia vastaan (Windowsin lähdekoodin avaaminen ei ole tällainen, sillä kukaan tuskin pitää sitä todennäköisenä). Omia ideoitani:
- Office syömään ODT-tiedostoja
- Windowsin asennus ei välttämättä ylikirjoita mbr:ää (eli korvaa GRUB:ia)
- Windows Media Player tukemaan OGG-tiedostoja (vai tukeeko se, en ole käyttänyt sitä pitkään aikaan?)
- Patenttisuoja koskemaan kaikkia avoimen lähdekoodin projekteja (hmm, onkohan tämä nyt kovin todennäköistä…)
- NTFS:n speksien julkaisu (ei kovin todennäköistä ja toisaalta meillä on jo ntfs-3g)
Keskustelua aiheesta Ubuntu Suomen keskustelualueella.
Heikki Mäntysaari
Ps. Tervetuloa Ubuntu-blogiin minunkin puolestani!
November 8th, 2006 at 11:43
LWN:llä on aika hyvä/kattava artikkeli aiheesta nyt: http://lwn.net/Articles/207890/ , ja vielä uusin päivitys Novellilta http://lwn.net/Articles/208186/