Adobe julkaissut Linuxille ilmaisen Flash-kehitystyökalun

Äskettäin tämän blogin uutiskoosteessa raportoitiin Adoben vihdoin julkaisseen Flash 9:n myös Linuxille. Nytpä sattui silmään lisää ilouutisia samalta suunnalta; Adobe on julkaissut myös jonkinlaisen ohjelman Flash-animaatioiden tekoon Linuxille: Adobe Flex 2

Flash on erityisesti Internetissä käytetty Adoben kehittämä tiedostomuoto, jolla on mahdollista tehdä erilaisia animaatioita ja vuorovaikutteisia ohjelmia; nettipelejä ja videosoittimia. Ilmeisesti Flex ja Flash ovat kutakuinkin sama asia. Flex-sovellusten kehittämiseen tarvii Flex Builder 2:n tai vaihtoehtoisesti voi ladata Flex SDK:n (Software Development Kit tms.) joka salliin joustavamman ympäristön valinnan. Ilmeisesti mahdollista on kuitenkin koodailla Flexin käyttämää ActionScriptiä millä tahansa tekstieditorilla.

Jos oikein olen asian ymmärtänyt, Flash ei ole varsinaisesti avointa koodia mutta sitä saa kehittää kuka tahansa millä haluaa eli käsittääkseni Adobe on julkaissut Flashin tiedot tasolla, joka mahdollistaa sen käytön laajemmin. Linux-puolellekin kehitetään avoimen koodin Flash-pluginia mutta toistaiseksi se ei vielä ole pärjännyt Adoben julkaisemille Flash-plugineille.

Using Flex Builder, you can create rich, easy-to-use applications using XML and web services. More data-intensive applications require Flex Data Services 2. (Adoben Flex-FAQ – sivulta)

Onko kenelläkäkään Flexistä jo kokemusta? Testiin taitaa mennä, pitkään olen odottanut mahdollisuutta tehdä Flashia Linuxilla enkä Flexistä aikaisemmin ole edes kuullut mutta hyvältä näyttää.

Flex.org
Flex Wikipediassa
Adoben lataus (&osto) -sivu SDK on n. 40 megaa ja Flex Data Servicess Express 2 n. 110 megaa.
Flash tulee myös Linuxille Tietokone-lehden uutinen aiheesta

Tässä artikkelissa on mahdollisesti joitain asiavirheitä joita toivon lukijoiden kommentteihin korjaavan. Ajatus oli lähinnä uutisoida että tällaista tapahtuu mutta vähän höttöä uutisoida kun ei ihan tarkkaan tunne taustoja..

Risto H. Kurppa

ps. Flash 9 tuli tänään Edgyyn päivitysten mukana

4 Responses to “Adobe julkaissut Linuxille ilmaisen Flash-kehitystyökalun”

 1. Timo Jyrinki Says:

  Moi. Adoben Flash ei ole millään tavalla avointa koodia, eikä plugin toimi kuin tavallisissa PC-koneissa, ei siis sinänsä “Linuxissa” (joka toimii ties kuinka monella laitteella). Sinänsä toki mukavaa että Adobe tukee edes jollain tavalla Linux-käyttäjiä, mutta toivottavasti joskus vielä avoimestikin kuten Sun ryhtyy nyt Javallaan tekemään.

  Flashin tietoja on kyllä julkaistu, mutta niissä erityisesti _kielletään_ soitto-ohjelmien, kuten juuri tämän GNU-projektin Gnashin tekeminen niiden tietojen pohjalta. Tämän takia avoimen lähdekoodin soitto-pluginnin valmistuminen on kestänyt pitkään, koska kaikki tieto on pitänyt hankkia yritys-erehdys-menetelmällä, tai eräästä aiemmasta versiosta Flashin tietoja joita jaettiin vielä ilman tätä kieltoa.

 2. fly Says:

  Paljoa ei ole kokemusta tosta, ainoa mitä itse saanut aikaan on HelloWorld (jonka lähdekoodi täällä.)

  Ton siis ajaa esim “flex/bin/mxmlc helloworld.mxml”

  Onnistuin myös tekemään tän videon http://tinyurl.com/2d3ukc avulla oman pikku youtuben 🙂

  Hienompia esimerkkejä löytää vaikka täältä.

 3. tekocoztyba Says:

  eva longoria nude eva longoria nude http://www.blogas.lt/evalongorianude eva longoria nude

 4. bijdoxbon Says:

  He groaned as her legs, that she presented whats new pussycat to pure carnal craving.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!