Ärsyttääkö Unity? Testaa Ubuntu 12.04:sta

Uubuntu-projekti julkaisi 1. joulukuuta ensimmäisen ISO-levykuvan 12.04:n kehitysversiosta. Tämän alpha-version, kuten muutkin testiversiot, voi ladata osoitteesta http://www.ubuntu.com/testing

 

Itse asensin tämän version ja kaikki sen päivitykset joulukuun loppupuolella. Nyt muutaman viikon kokemuksella olen positiivisesti yllättynyt muun muassa siitä, miten Unity-käyttöliittymään tehdyt pienet hienosäädöt ovat tehneet siitä huomattavasti vähemmän ärsyttävän. Nyt on myös hyvä ajankohta osallistua Unityn ja Ubuntun muiden osien kehitykseen, koska ominaisuuksien jäädyttämiseen (FeatureFreeze) on vielä reilu kuukausi aikaa. 12.04:n testausaikataulu on ohessa:

Ubuntu 12.04:n "Precise Pangolin" julkaisuaikataulu

Ubuntu 12.04:n "Precise Pangolin" julkaisuaikataulu

Hyvä tapa raportoida havaitsemiaan ongelmia on ajaa komento apport-bug paketinnimi. Tällöin apport kokoaa asennuksestasi automaattisesti taustatiedot, kuten asennettujen ohjelmien versiot, ja liittää ne virheraporttiin helpottamaan vianselvitystä. Bugiraporttia varten pitää olla tili Launchpad-palvelussa.

Monesti virhe on jo raportoitu Launchpadiin, mutta sille ei ole ehditty tehdä mitään. Virheen prioriteetin nostamiseksi sitä voi äänestää valitsemalla “This bug affects me”, napsauttamalla tekstin vieressä olevaa keltaista muokkausikonia. Jos muutkin ovat äänestäneet, näkyy kohdassa montako henkilöä kärsii virheestä.

Lisää Ubuntun testaustoiminnasta löytyy mm. sivulta https://wiki.ubuntu.com/Testing/Activities

Peruskäyttäjän näkökulmasta yksi mielenkiintoisimmista tavoista osallistua testaustoimintaan lienee Ubuntu Friendly -projekti, jossa testataan käyttäjien laitteiston Linux-toimivuutta. Testausohjelma löytyy Unitysta ja Gnome 3 Shellistä hakusanalla “test”, jolloin käyttöliittymän kielestä riippuen tulee näkyviin ikoni System Testing tai Järjestelmän testaus.

Ja eikun testaamaan!

— Otto / Linux-tuki.fi

17 Responses to “Ärsyttääkö Unity? Testaa Ubuntu 12.04:sta”

  1. jussi pussi Says:

    Mitäs nämä Unityn hienosäädöt tarkalleen ovat? Komento ongelmien eli bugien raportointiin on jo pitkään ollut ubuntu-bug paketinnimi.

  2. jari Says:

    Ärsyttää. Palkkien paikkaa ei voi muuttaa. Vasemman pystypalkin toimintojen johdonmukaisuus on kateissa.

  3. SSSR Traveller Says:

    Läppärillä käytettäessä ja muutenkin Ubuntu 10 on huomattavasti mukavempi ja helpompi käyttää, kosketusnäytöllä sivupalkki voisi ehkä toimia.
    Sitten niihin Ubuntun iankaikkisiin ongelmiin: Akku kuluu tyhjäksi hetkessä, kameran kuva näyttää kuvan väärin päin ja peilinä, hiiri toimii kirjoittaessa, päivitysten asennuksessa ei suostu päivittämään, koska ei ole luotettavaa lähdettä mutta silti tyrkyttää niitä, ikkunoiden vierityspalkit ovat todella hankalia käyttää (hiirellä ei aina tahdo osua, miksei voi olla niinkuin ennenkin), ubuntun asennuksessa kun otetaan levy/tikku pois niin kone menee aina jumiin ja joutuu pakottamaan sammutuksen, ei tunnista U2 muistitikkua, Bluetooth ei toimi ilman koodaamista ja tässä uusimmassa ei sekään auta vanhalla koodilla, sivupalkki aukeaa ärsyttävästi eteen kun yritän sulkea ikkunaa, ohjelmien/pelien etsiminen koneelta on vaikeampaa kuin 10-versiossa, 11.04 piti wlan käynnistää aina manuaalisesti, ubuntun ja keskusteluohjelmien ilmoitukset tulevat ärsyttävästi oikeaan ylänurkkaan eikä niitä voi sulkea (häiritsee näkyvyyttä, jos juuri sillä alueella joutuu työskennellä hiirellä) , työpöydälle ei tietääkseni voi enää 11-versiossa liittää ohjelmien pikakuvakkeita, 11 on huomattavasti hitaampi kuin 10.

    Tässä joitain ongelmia… Silti käytän Ubuntua, koska se vieläkin päihittää Windowsin monissa asioissa. Mutta silti voisi ubuntun väki vähän tehdä huolellisempaa työtä, varmasti samat laitteiden yhteensopivuusongelmat yms. muutokset hankalempaan käyttöympäristöön ovat heillekin tulleet tutuksi.

    Koneena on oma Asus X53S, muijan Samsung, pojan Acer Aspire One Happy2, Fujitsu laukesi mutta kaikissa näissä on samoja ajuripuutteita / yhteensopivuus ongelmia, mutta myös käytettävyys on pahentunut 10-versiosta (ohjelmia ei täytyisi joutua etsimään muistamalla niiden nimiä yms).

  4. AsusNvidia Says:

    Unity on kautta aikojen surkein viritys mitä ikinä on Linux puolelta tehty. En ole löytänyt siitä yhtään hyödyllistä toiminnetta. Pahinta on tässä se että tämä on niin fixattu ja staattinen ettei tätä saa mitenkään haluamakseen – ei sitten mitenkään. Gnome 2 ja jopa 3 ovat merkittävästi käyttäjäystävällisempiä ja siksi olenkin asentanut classic desktopin joka koneeseeni. Ubuntu yrittää nyt olla viisampi kuin on. Keskittyisi laajentamaan ja tehostamaan laitetukea sekä edelleen nopeuttamaan alustaansa. Jättäisi nämä käyttöliittymäviritykset Gnomelle, KDE:lle ja muilla ryhmille tai vähintäänkin eriyttäisi tämän Unity himmlivirityksen omaksi projektiksi eivätkä sotkisi Ubuntua omien skitsojen mielihalujensa mukaan.

    Nyt koneena ASUS CG8350 ja kohta lähtee Windows 64Bit kävelemään siitä. Vaikka koneessa on i72600, 32GB RAM ja SSD levyt sekä hyvä näytönohjain, niin käyttis on vaan umpihidas. Minun Lenovo 4 Intel DualCore läppäri boottaa nopeammin kuin tämä vaikka tehoja ja teknistä nopeuttaa on kymmeniä kertoja enemmän. Pelkäämpä vaan että NVIDIAN:n näytönohjain vetää homman reisille Ubuntussa kun tuo NVIDIAN linux tuki on ihan rectumista.

  5. JL Says:

    Mielestäni 12.04:n Unity näyttää mahtavalta ja toimii hienosti.

  6. Yrjö Kalmanlehto Says:

    Aloitin joitakin vuosia sitten Linuxin käytön piiitkän harkinnan jälkeen. Kun sitten rinnakkaisasennusta kokeiltuani valitsin lopulta asennuksessa kohdan käytä koko levyä ja hävitin Vistan koneelta tein varmaan elämäni parhaan ratkaisun.
    Gnome oli pitkään käyttöliittymäni mutta nyt on KDE osoittautunut selvästi parhaaksi.
    Muitakin jakeluja olen kokeillut pääasiassa hyvin kokemuksin.
    Sen sijaan Ubuntun Unity ei sytyttänyt ollenkaan vaan pidän sitä taantumisena. Edellämainitut työpöytäympärisytöt ovat riittäviä kun ovat parempiakin. Eikä Xfacessa tai LXDE:ssäkään sinänsä ole moitteen sijaa.

    Eli jättäisivät Ubuntulla käyttöliittymät rauhaan.
    Makukysymyksiä nämä monesti toki ovat.

  7. keijo Says:

    Unityssa ei tartte enää kärsiä valikkohässäkästä ja varsinkin kannettavissa Unity on suorastaan mykistävä.

    Isolla työpöydällä Unity ei ole niin hyvä ja KDE lieneekin parempi valinta.

  8. Miihkaili Says:

    Ensimmäisen version miniläppärille unity on aivan liiiiiian raskas. Mutta en syytä pelkästään sitä. Myöskin ubuntu on versio versiolta muuttunut raskaammaksi. Nyt on onneksi tullut Bodhilinux meille kevyempää “ubuntua” haluavalle 🙂

  9. Sanity Says:

    Unity on tosiaan sorkeuden surkeus. Tämä on kuin CLI käyttöliittymä. Ei mitään intuatiivisyyttä. Sekava ja kaikin puolin sellainen millainen käyttäliittymän ei pidä olla. Unity on turhin koskaan nähty viritys sitten Windows Vistan. Vistakin toimi paremmin kuin Unity. Unity sotkee hyvä käyttöjärjestelmän. Gnome hyvin selkeänä käyttöliitymänä oli juuri sitä mitä pitääkin. Sitä pystyi säätämään ihan sellaiseksi kuin itse halusi, mutta tämä Unity ei anna tehdä mitään. Se pitää poistaa ja sen kehittäminen pitää lopettaa tai vähintäänkin erottaa Ubuntu yhteisöstä heti. Kehittäkööt sitä omana työpöytänään ja latailkoot sitä ken haluaa, mutta pois täältä Ubuntusta moinen roska. Unityssä ei ole mitään mykistävää – se on masentavan surkea ja sotkuinen. Ei mitään logiikkaa minkään kanssa. Tämäkin edellyttää että sinun pitää TIETÄÄ mitä sovelluksia koneessa on että ylipäätään löydät ohjelman. Surkeaa.

  10. Tom Pesch Says:

    Näköjään muutkin vihaavat Unityä, minä myös. Olen laittanut kaikkiin koneisiin 10.04:n takaisin, koska siinä on edelleen käyttäjäystävällisin käyttöliittymä, jota olen kokeillut. Mäkit ja Windowsit mukaanlukien.

    Canonicalin pitäisi keskittyä kunnolla tekemään yhteistyötä isojen ohjelmistovalmistajien, kuten Adoben, Autodeskin, Canonin, Corelin kanssa. Sitä kautta saataisiin potentiaalista käyttäjäryhmää kasvatettua. Esimerkiksi muotoilun, taiteen ja graafisen suunnittelun ammattilaisissa olisi paljon kiinnostuneita, jos muutamat perussoftat toimisivat linux-ympäristössä.

    Toinen käyttäjäryhmä ovat ihmiset, joilla on läppäri ja jotka eivät käytä sitä muuhun kuin nettiselaamiseen/sähköpostiin ja satunnaiseen pelaamiseen. Tämä käyttäjäryhmä on osittain sama kuin älypuhelimien käyttäjät. Ubuntulla olisi valtava sauma tehdä älypuhelimiin räätälöity vaihtoehtoinen, superkevyt linux-käyttis, joka on yhteensopiva Androidin sovellusten kanssa. Potentiaalisia käyttäjiä olisi satoja miljoonia.

  11. ei näin Says:

    Hyi hitto, itse en ottaisi Gnomen kakkosversiota takaisin kirveelläkään. Olihan siinä kaikki periaatteessa helposti tarjolla, mutta asetusvalikossa osa ominaisuuksista oli eri alivalikon alla ja listasta oli ärsyttävää etsiä haluamaansa.

    Gnome2 oli niin antiikkinen että olen iloinen että siitä päästiin eroon. Unity ja Gnome3 ovat vihdoin sellaisia harppauksia eteenpäin jolla linux-työpöytä pysyy edes jotenkuten kilpailussa mukana.

    En tajua tuota vinkumista unityn kamaluudesta. Itse pidän sitä näppäränä, että valikon saa auki hetkessä näppäimistöllä ja haluamansa softan tai tiedoston muutaman näppäimen painalluksella esiin. Samanlainen kätevä ominaisuus on KDE:n launcherissa.

    Eniten ubuntussa ottaa päähän toimintojen epävakaus. Unity kaatuu edelleen välillä, bugireportteri kaatuu raportoidessaan bugia jne… Kun tällaiset asiat saataisiin siivottua pois niin ubuntua uskaltaisi suositella vähemmän varauksellisesti, mutta jestas, tämä on sentään LTS-versio! Tässä jos missä asioiden pitäisi toimia vakaasti ja luotettavasti.

    KDE4 on kammottavasta alustaan huolimatta lempityöpöytäni mutta nyt vihdoin kehtaan esitellä ubuntuakin kun siinä ei enää ole gnome2-työpöytää joka näyttää suurin piirtein yhtä modernilta kuin windows 95.

    Jos unitysta ei tykkää niin gnome3 on myös aivan huikean hyvä. Ja näistä *kaikista* on esiintynyt aivan kamalaa itkua.

    KDE4:ää haukuttiin aivan surkeaksi ja haukutaan vieläkin. Gnome3:a parjattiin sysipaskaksi sen ilmestyessä, niin myös unitya.

    Ei tämä valittaminen mikään unityn surkeudesta johtuva juttu ole. Ihmiset vaan inhoavat muutosta kun joutuvat käyttämään jotain mihin eivät ole tottuneet. Myöntäkää jo, että gnome2 api ja ui olivat antiikkisia surkeita virityksiä jotka oltiin jo viritetty äärimmilleen. Oli jo korkea aika päästä eroon kaikesta siitä antiikkisesta koodista ja joustamattomuudesta ja modernisoida linuxin työpöytää rankalla kädellä.

    Unity, KDE4 ja Gnome3 ovat ainoita työpöytiä joilla linuxia voi mainostaa työpöytäkäyttöön kun vertailuun viereen pistetään OS X tai Windows 7/8. Kilpailu on kovaa ja haluan että linux menestyy. Tärkein juttu on pitää työpöytä freesinä ja korjata ne *BUGIT* jotta työpöytä on vakaa.

  12. Tuomas Says:

    Olin kovasti aikanaan siirtämässä Windowsseja historian hämärään ja käytinkin Ubuntua reilun vuoden, olin aika tyytyväinenkin.
    Sitten tuli tuo ********n Unity jossain versiopäivityksessä, johon yritin ihan tosissani tykästyä. Se nyt vaan ei onnistunut ei sitten millään.
    Kyllä oli sitten NIIIIIIN hyvä käyttis, että siihen loppui koko p*sk* Ubuntu sitten lopullisesti, kun meinasi olla kaikki hiukset päästä revitty. Miksei p*****e sitä ulkoasua voi kustomoida YHTÄÄN eikä hiiren oikeaa nappia saa eloon edes asetuksella?!?!?
    On muuten harvinaisen ÄRSYTTÄVÄ käyttöliittymä, täydet 5 pistettä.

  13. Tuomas Says:

    Nii..
    siis Windows -maailmassa ollaan nytkin edelleen.
    Ja on muuten AIKA iso kynnys kokeilla mm. mitään Linuxia enää.

  14. Mä vain Says:

    Unity sopii hyvin kannettaviin, isoille näytöille ei niin hyvin. Ongelma parantunee 12.10:n myötä, jossa tulee olemaan mahdollisuus valita valikon sijainti (ikkunassa tai yläpalkissa) ja näyvyys (piilotettu tai aina näkyvillä). Tarkempaa tieota tulevasta valikkoparannuksesta löytyy täältä:

    https://bugs.launchpad.net/bugs/682788

    Bugien raportoinnin komento on muuten ubuntu-bug ei apport-bug.

  15. Hanski Says:

    Unity kammottava viritys. Asensin 10.4 takaisin. Kokeilin välissä Minttiä
    ja Debiania. Mint ois kiva, mutta epävarma toiminta, ei tullut “kauppoja”. Debian toivottoman hidas, jokainen toiminto pompotti pitkään ja hartaasti “tiimalasia”. Kuvien esikatselu ei toiminut, näkyi vaan kuumailmapallon kuvia, myöhemmin näkyi osa esikatselukuvista.
    Tästä sais varmaan hyvän systeemin, kun vain osais ja ois aikaa leikkiä päiväkausia virittämässä. Eli siitähän tulis Ubuntu 10.4 !
    Windovs ei kyllä ikinä palaa tähän koneeseen…vai ???

  16. Kirsti-täti Says:

    En pidä minäkään sivuvalikosta enkä siitä, että sovellusvalikoima tarjoaa ensin uutta ladattavaa. Ne aukeaa ja vaihtuu hitaasti ainakin minun Lenovossa. 10.04 oli nopeampi.
    Varsinainen ongelmani kuitenkin on, että käyttiksen vaihdon (ja winXP:n täyshävittämisen) jälkeen koneeni on alkanut kuumeta niin että käsiä polttaa ja aika ajoin kaatuu. Oliskohan jäähdyttäjän ajureissa jotain häikkää? Lenovo T60 siis kyseessä.

  17. JL Says:

    Minäkin olen sitä mieltä, että Ubuntu 10.04 oli käyttöliittymältään parempi. Se on toki mielipideasia, KDE:stakin tykkään. Unityssa on hankalaa löytää edes tavallisimmat ohjelmat ja varsinkaan ylläpitäjän työkaluja. Uusien Linuxkäyttäjien värmääminen lienee tällaisella konseptilla aika hankalaa.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen alkuperäisiltä keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut käyttäjiä varten hyvät ohjeet Apua voi pyytää myös keskustelupalstoilta tai Discourse/Telegram-keskusteluissa (ks alla).

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!