Hyvät käyttäjät, kehittäjät ja muut avoimen lähdekoodin parissa toimijat. Kirjoitan tämän kirjeen Ubuntu-projektiin osallistujana ja Ubuntu Women -projektin jäsenenä.
Naisena ja avoimen lähdekoodin kanssa toimivana näen useita eri käyttäytymismalleja avoimen lähdekoodin yhteisöissä, jotka eivät kehitä tai edistä yhteisön toimintaa. Usein tällainen käyttäytyminen ohitetaan sitä huomaamatta, ja se on sääli ja häpeä.
Tämä käyttäytyminen, josta kirjoitan, saattaa vaikuttaa tavalliselta useimmista ihmisistä, ja joidenkin mielestä se saattaa olla jopa huvittavaa. Kuitenkin tämä käytös ja nämä käyttäytymistavat ovat useimpien naisten mielestä eriarvoistavia, loukkaavia ja lannistavia. Kun maapallon väestöstä arviolta 50% on naisia, eli arviolta 3,35 miljardia ihmistä, tämä käyttäytyminen ei ole sellaista jonka meidän kasvava yhteisömme voisi hyväksyä tai kannustaa. Meidän ei pitäisi lannistaa 50% mahdollisista käyttäjistä ja toimijoistamme.
Tällä hetkellä FLOSSpols-tutkimuksen mukaan vuonna 2006 keskimääräinen naisten osallistujamäärä avoimen lähdekoodin parissa on 1,5%. Vertailuksi kaupallisen ja suljetun koodin projekteissa tämä osallistujamäärä on 28%. FLOSSpols-raportti on luettavissa tästä pdf-tiedostosta.
En vain rutise ja valita, tälle on oikeasti syy. Avoin lähdekoodi on oikeasti kaupallista ohjelmistokehitystä ja monta muuta teollisuuden alaa jäljessä sukupuolitasa-arvoasioissa. Asiat voisivat olla paljon paremmin!
On olemassa monia keinoja tukehduttaa lannistavaa käytöstä, ja niiden käyttäminen vaatii vain valppautta. Vaaditaan valppautta viestinnässä ja huonon käytöksen tuomitsemista. Valitettavasti tälle käytökselle ei löydy yhtä yksittäistä ryhmää, vaan siihen syyllistyy myös muutkin kuin Miehet. Aivan oikein – myös jotkut naiset ovat syyllisiä tähän käytökseen! Valppaus onkin vaikeampaa, mutta sen avulla saavutettava yhteisön koon kaksinkertaistaminen tekee siitä vaivan arvoista!
Vetoan sinuun naisena ja avoimen lähdekoodin parissa toimivana. Älä vitsaile meistä vain koska olemme naisia. Älä vähättele, stereotypioi, holhoa tai pomottele meitä sukupuolemme perusteella. Älä oleta että käytämme avointa lähdekoodia vain jotta voisit kysyä meiltä yksityisasioita tai pyytää meitä treffeille. Ennen kaikkea, älä katsele sivusta kun muut tekevät näin.
Tiedän että tämä pyyntöni on aika iso. Mutta en pyydä sitä vain itselleni, pyydän sitä kolmelle ja puolelle miljardille äidille, tyttärelle, siskolle ja ystävälle, joiden kanssa tämän maailman jaan — joiden kanssa ME jaamme tämän maapallon. Kaikille.
Avoimelle lähdekoodille.
Kiitän sinua lukemisesta ja siihen kulutetusta ajasta, ja kehotan sinua levittämään sanaa.
Miia Ranta
Avointen ratkaisujen puolestapuhuja, Ubuntu Women -projektin jäsen, Finnish Linux User Groupin hallituksen jäsen, naisnörtti
Tämä kirjoitus julkaistiin englanniksi ensimmäistä kertaa philosophical geekess -blogissa, ja sitä käytetään kirjoittajan, Melissa Draperin luvalla. Käännös vapaasti minun. Vapaa levitettäväksi.
May 28th, 2007 at 10:42
Jäi vähän tuo kirjoituksen ‘pihvi’ epäselväksi. Varmasti tärkeä asia, mutta kuuluuko tuo nyt avoimeen koodiin tai Ubuntuun? Vähän offtopica, koska tämä ei käsittääkseni ole maailmanparannusfoorumi, vaikka tehdäänkin kaikkien kannalta hyviä asioita.
May 28th, 2007 at 10:56
Aika hassu kirjoitus. Kirjoittaja taitaa nyt itse langeta siihen mitä ei halua naisille tehtävän.
May 28th, 2007 at 11:17
Oho, kuulostipa äskeinen kommenttini vittuilulta. Ei ollut tarkoitus, jäi vai ihmetyttämään kirjoituksen rakenne. Ei ollut tarkoitus olla ilkeä. Kirjoitus on hyvän asian puolesta ja on vielä mukavampaa, että sen saa lukea omalla äidinkielellään, kiitokset suomentajalle!
May 28th, 2007 at 12:03
Varsin aiheellinen kirjoitus, mutta kannattaa muistaa, että pitää samat hyvät tavat myös muidenkin (kaikkien) kanssa toimiessa.
Olkoon nuori tai vanha, mies tai nainen, niin ei pidä “hölmöillä”, ja koittaa pysyä sivistyneellä linjalla. 🙂
May 28th, 2007 at 12:28
Ripa: kuten kirjoituksessa todetaan, ongelman on havaittu olevan erityisesti avoimen lähdekoodin yhteisöjen ongelma, mikä tekee asiasta suht hälyyttävän. Ubuntun pitäisi olla “Linux ihmisille”, ja siksi olisi korkea aika että Ubuntu muiden muassa korjaisi tätä ongelmaa.
Kirjoitus on siis käännös Canonicalin Melissa Draperin (http://www.geekosophical.net/) blogikirjoituksesta, minkä takia se liittyy Ubuntuunkin vaikka onkin yleisesti avoimen lähdekoodin yhteisöistä.
Avoimen lähdekoodin yhteisössä, kuten yleisemminkin IT-alalla, osa miehistä suhtautuu täysin eri tavalla ihmisiin Internetissä saadessaan tietää heidän olevan naisia. Oli sitten kyse tilastollisesta “nörttien” sosiaalisten taitojen puutteesta tai mistä vain, syrjimistä tai nurkkakuntaisuutta näkee kyllä monin paikoin. Ei ketään kiinnosta tutustua projektiin, jos ensinäkemältä esim. IRC:ssä tai postituslistoilla alkaa jos jonkinnäköinen vonkaus tai aliarvioiminen.
Ubuntulla on mahdollisuus tehdä paremmin, ja on sitä tehnytkin, koska Ubuntun Code of Conduct mm. vaatii kunnioittamaan ja kuuntelemaan muita ihmisiä. Tähän voidaan sitten aina vedota, jos havaitaan jollain tavalla syrjivää tai muuta ongelmallista käytöstä ketä tahansa kohtaan, mikä auttaa yleisen auttavan ja ystävällisen ilmapiirin luomisessa.
Kirjoituksen tarkoitus on herättää ihmisiä ajattelemaan, tekeekö jotain omalla käytöksellään mikä vieraannuttaisi joitain ihmisiä, etenkin naisia, esim. Ubuntun parista. Ja myöskin kehottaa reagoimaan jos näkee jotain “dissausta” tai muuta. Pienikin osa joukosta jonka sallitaan heittää omasta mielestään hauskaa läppää, voi tehdä paljon hallaa potentiaalisten kiinnostuneiden ihmisten kiinnostukselle.
Mielestäni jos kokee että kirjoitus on esim. “turhaa vouhkausta”, kannattaa miettiä vielä uudestaan. Miksi tilastot ovat sellaisia kuin ovat? Voisiko jotain muuttaa?
May 28th, 2007 at 13:15
Joo, kyllä tämä minunkin mielestäni Ubuntuun liittyy. Kuten Timo huomautti, mainoslause on “Linux ihmisille”. Ja vielä kopioin Timoa: voisimme tosiaan yrittää tehdä asialle jotain.
“On olemassa monia keinoja tukehduttaa lannistavaa käytöstä, ja niiden käyttäminen vaatii vain valppautta. Vaaditaan valppautta viestinnässä ja huonon käytöksen tuomitsemista.”
Huonoon käytökseen puuttuminen on tietenkin tärkeää, mutta näkisin kuitenkin tuomitsemista parempana asiallisen ja kannustavan ohjaamisen oikeaan. Ihan vain välttääkseen vastakkaista vaikutusta sekä riitelyä.
En tiedä onko tämä ensimmäinen kerta kun asiasta herätellään Suomen Ubuntu-yhteisön keskuudessa keskustelua, mutta toivottavasti tästä viriää ajatuksia ja tietenkin vastauksia Timon esittämään kysymykseen: “Voisiko jotain muuttaa?”.
En tiedä mikä on foorumin todellinen sukupuolijakauma (moni ei ole ilmoittanut profiilissaan), mutta tällä hetkellä numeroiden mukaan vain reilu 6 % naisia.
May 28th, 2007 at 13:17
Timo on oikeassa mutta tässä meidän vain on jokaisen mentävä itseemme, ilmiö on kaikilla aloilla yleismaailmallinen.
Varsin aiheellinen kirjoitus, mutta kannattaa muistaa, että pitää samat hyvät tavat myös muidenkin (kaikkien) kanssa toimiessa.
Olkoon nuori tai vanha, mies tai nainen, niin ei pidä “hölmöillä”, ja koittaa pysyä sivistyneellä linjalla. 🙂
Juha on myöskin oikeassa ” ikään, sukupuoleen, rotuun, uskontoon ym;
katsomatta” olemme lähtökohtaisesti tasa-arvoisia eli pyrkikäämme jokainen toimimaan myöskin tallain.
On jokaisen itsensä asia noudattaako edellistä vai hölmöileekö itsensä ja siinä sivussa myös jonkun yhteisön “suvaitsemattomaksi”.
No onneksi en suomen Ubuntun sivuilla ole tällaiseen ilmiöön törmännyt ja toivon kovasti etten ikinä törmäisi.
Elikä niinkauan kun kukaan ei tule ottamaan gravatista kiinni tai rupea suoraan herjaamaan sanoilla ilman aihetta, minä ainakin pidän kiinni siitä että autan jos pystyn toista ihmistä oli sitten kuka hyvänsä.
May 28th, 2007 at 14:16
Tärkeä kannanotto ja puheenaihe!
Minkälaisin keinoin naisten osuutta Ubuntu Suomessa saataisiin nostettua – ehdotuksia?
May 28th, 2007 at 17:39
Todellakin hyvä keskustelun avaus. Kysymykset sukupuolesta ja teknologiasta ovat muutenkin melko arkoja, mutta nuo avoimen lähdekoodin yhteisön luvut ovat jo aika hälyttäviä. Voisiko olla, että jos tietokoneet ja koodaaminen ovat pääasiassa miesten maailmaa, avoin lähdekoodi on tämän maailman kovassa ytimessä, minkä vuoksi ongelma kertaantuu?
Tässä suhteessa Linux ihmisille -ajatus on enemmän kuin paikallaan arkipäiväistämään Linuxin ympärillä vellovaa nörttimyyttiä.
En tiedä, miten paljon sitä tähän asti on painotettu, mutta ehkä vielä enemmän voisi painottaa myös sitä, että yhteisössä voi olla mukana monella tavalla, vaikka ei osaisi kirjoittaa yhtään riviä koodia.
May 28th, 2007 at 18:12
onko tämä taas näitä “kaikki maailman ongelmat ovat valkoisen heteroseksuaalin miehen syytä” kirjoituksia?
May 28th, 2007 at 18:15
Lienenkö suurikin sovinisti kun en aina ymmärrä näitä mies & nais-juttuja.
Kollegoina mulla on aika sekalainen sakki sekä miehiä että naisia. Tällä hetkellä esimieskin on nainen ja yksi lähimmistä kollegoista on nainen. Suhtautumista sekä esimieheeni että kollegaani ohjaa vain ammatillinen arvostus ja siinä kaikki. Molemmat täyttävät paikkansa, samoin kuin muut talon naistyöntekijät, ja en ihan ymmärrä miten heihin voisi suhtautua muuten kuin kollegoina ja ammatti-ihmisinä.
En myöskään ymmärrä “nais-kiintiöitä” syystä että mielestäni tehtäviin, oli ne sitten edustus- taikka työtehtäviä, pitäsi valikoitua “parhaat” saatavilla olevat voimat eikä siinä tilanteessa pitäisi kurkkia hakijan pöksyihin.
Hullu ajatus.
Olisi tietenkin mukava jos näissä Opensource-piireissä pyörisi enemmän naisia, mutta en osaa nähdä sitäkään nyt maailman suurimpana ongelmana. Ongelma se voisi olla siinä tapauksessa jos naiset eivät koe olevansa “nörttejä” ja olettaessaan Linuxin vaativan nörtin taitoja jättävät asian siitä syystä sikseen.
Siinä mielessä olisi mukava saada lisää naisia porukkaan.
Kirjoituksen pointiin voisi tietenkin sanoa, että aina kannattaa kyllä pitää silmät auki ja huomautella jos huomaa epäasiallista treffeille pyytelyä.
Toisaalta, sekä naisilla että miehillä on myös oikeus tulla häirityksi.
May 28th, 2007 at 19:28
Ihmettelen myös hieman näitä naiskiintiöitä. Eikö ketään muuta häiritse kun puhutaan joistain kiintiöistä, mitä joku jossain yhteisössä täyttää. Jos minä olisin jonkin kiintiön “täyttäjä” tuntuisi kuin olisin väkisin otettu siihen.
Omasta puolestani sekä naiset että miehet saavat tehdä sitä työtä mitä ikinä haluavatkaan, samoin kuulua mihin yhteisöön haluaa.
Totuus kuitenkin on, että Linux on tällä hetkellä nuorten miesten maailmaa. Se, miten se saadaan kiinnostavaksi muille, on hyvä kysymys. Ehkä pelkällä markkinoinnillakin voidaan päästä pitkälle, ja silloinkin valmiiksi asennettuna uusien koneiden kanssa.
May 28th, 2007 at 19:56
Aiheeseen liittyen Melissa Draper suttui Stephan Hermann:ille hänen iGasm blogipostista planet.ubuntu.com sivustolle.
Hermann on saanut paljon uhkauspostia aiheeseen liittyen, joten hän lopettaa Ubuntu parissa työskentelyn. Ikävää wine tiimille 🙁
Blogiviesti josta Draper suuttui
http://linux.blogweb.de/archives/335-Apple-is-not-amused,-but-you-should-be,-when-you-use-it.html
Blogiviesti jossa Hermann kertoo seurauksista
http://linux.blogweb.de/archives/337-My-Appologies-to-everybody-not-living-in-a-free-country.html
Ikävää olla juoru-ukko, mutta erilaisten kulttuurien ja maailmojen kohtaaminen interwebissä voi/ja aiheuttaakin myös ikäviä asioita.
“Why they can’t just get along?”
May 28th, 2007 at 21:58
Tämä julkaisu oli kyllä aika yllättävä. En ole koskaan miettinyt sitä kuinka sukupuolisesti tämä homma jakautuu.
Toisaalta miksi sellaista miettiä? Jokainen hakeutuu niihin piireihin joissa tuntee olonsa mukavaksi. Ei tuo minunkaan emäntäni ole tainnut edes tällä sivustolla käydä, vaikkakin ubuntua käyttää. Eikä suinkaan ole ainoa nainen jonka näin tiedän ubuntunistina toimivan.
En kyllä suostu helpolla uskomaan että ainakaan suomessa tässä olisi mistään lannistamisesta kysymys vaan pikemminkin siitä että naisia ei yksinkertaisesti kiinnosta avoimen softan parissa työskentely samalla tavalla kuin suljettujen softien talojen palkkalistoilla. Joko olen sokea tai sitten ainakaan suomen piireissä ei artikkelissa mainitun kaltaista käytöstä tai käytöksen tuomitsemista ole laisinkaan. Tosin, olenkin karvainen mies joten saattaa hyvinkin olla että minulta piilossa olevilla taustoilla tapahtuu.
Maailman väestöstä on tosiaan 50% naisia, mutta aloja joissa vastaavia sukupuolisia jakaumia on, löytyy 13 tusinasta.
Minun puolestani jokainen naisnörtti on tervetullut joukkoon, kohtelen kaikkia samalla tavalla mutta eipä niitä naisia voi erikseen lähteä tänne hakemaan, itse se on tultava.
May 28th, 2007 at 22:27
Eh, en kyllä osaa päättää kumpiko noista edellä mainitun kommentin sankarista, Melissa Draper vai Stephan Herman, käyttäytyi toopemmin. IMO kummatkin kyllä veti herneen nenuunsa ihan turhaan.
Noh, lueskelin tuota Melissan blogia ja ihan fiksuja se yleisesti ottaen tuntui kirjoittavan. Tässä pari entryä aiheeseen liittyen. 1, 2 ja vielä yksi jossa kommenteissa on olennaisin sisältö.
Kannattaa muuten huomata, että alkuperäinen teksti on jenkin kirjoittama, eikä Suomi ole jenkkilä vaikka teksti onkin käännetty suomeksi. Jännää myös ettei toistaiseksi yhtäkään naista ole tullut tähään kommentoimaan vaan (taas) me karvaiset gnu-hipit keskenään kommentoidaan naisten sortamisesta (niin kuin yleensä)…. se ettei ne ketä ongelma mahdollisesti koskee ole mukana keskustelussa on minusta ongelma myös.
May 28th, 2007 at 23:17
“Naisena ja avoimen lähdekoodin kanssa toimivana näen useita eri käyttäytymismalleja avoimen lähdekoodin yhteisöissä, jotka eivät kehitä tai edistä yhteisön toimintaa.”
Ok, jatkan lukemista. Ehkä se selviää, että mitkä käyttäytymismallit.
“Kuitenkin tämä käytös ja nämä käyttäytymistavat ovat useimpien naisten mielestä eriarvoistavia, loukkaavia ja lannistavia.”
Niin, niin, mutta siis mikä käytös ja mitkä käyttäytymistavat?
“keskimääräinen naisten osallistujamäärä avoimen lähdekoodin parissa on 1,5%.”
Luku on pieni, mutta sillä asialla ei ole suoraa eikä välttämättä epäsuoraakaan yhteyttä tuohon esitettyyn loukkaamis-lannistamiseen.
“En vain rutise ja valita, tälle on oikeasti syy.”
Kaikki, jotka rutisevat ja valittavat, sanovat noin, vaan mikä se syy sitten on?
“Avoin lähdekoodi on oikeasti kaupallista ohjelmistokehitystä ja monta muuta teollisuuden alaa jäljessä sukupuolitasa-arvoasioissa.”
Heips, hetkinen. Edellinen asiakin on vielä käsittelemättä, eli siis mitkä olivat ne epäedistävät avoimen yhteisön toimintamallit, jotka olivat loukkaavia ja syrjiviä. Pitäisikö asia siis vain niellä ja laittaa miehis-kollektiivisen perisynnin piikkiin? Kaiken kukkuraksi naiset, jotka eivät sorru feminismiin pelkästään miesten syyllistämistarkoituksessa, ovat aloituksen mukaisesti myös – niin – syyllisiä.
“Älä vitsaile meistä vain koska olemme naisia. Älä vähättele, stereotypioi, holhoa tai pomottele meitä sukupuolemme perusteella.”
Sopiiko, että vitsailen kun näen aatteen roihua ilman perusteita, väärässä paikassa ja marttyyrihenkisyyden linnakkeesta kovilla ampumista. Armeijassa taidetaan opettaa, että tuleen ei pidä jäädä makaamaan, vaan nyt kirjoittaja esittää, että toisin toimimiminen on synti.
“Älä oleta että käytämme avointa lähdekoodia vain jotta voisit kysyä meiltä yksityisasioita tai pyytää meitä treffeille.”
Kirjoittajan egosentrinen maailmankuva ei sisältäne ajatusta yhdestäkään toimenpiteestä, tai tapahtumasta ilman että sillä olisi jonkinlainen feministinen impakti joko sen puolesta tai vastaan. Open sourcen, tai pisuaarien käyttäjäkunnan sukupuolijakauma ei kerro sovinismista, tahi veltosta feminismistä. Kaiketi kumpikaan ei edes kerro käyttäjäkunnan arvomaailmaailmasta.
“Älä oleta että käytämme avointa lähdekoodia vain jotta voisit kysyä meiltä yksityisasioita tai pyytää meitä treffeille. Ennen kaikkea, älä katsele sivusta kun muut tekevät näin.”
Tuossa ei suoranaisesti väitetty, mutta se henkii kautta kirjoituksen esiintynyttä kollektiivista syyllistämistä. Onko miehiin jo iskostettu niin syvälle tuo “miehet on sikoja” -asenne, että ko. pahaa sanaa ei tarvitse käyttää, mutta kunhan ymmärtävät niin olevan?
“kehotan sinua levittämään sanaa”
Viestillä oli se vaikutus, että sukupuolivapaa asialinja väkisinkin joutuu värittymään kirjoittajan pyrkimyksiä vastaan. Feminismin pahin vihollinen ei ole miehet, vaan miestenvihaajanaiset jotka esiintyvät feministeinä.
Tuollaiset viestit pitäisi poistaa heti. Naisasia ei kuulu tänne. Ihmisyys ja kaikkinainen ihmisyyden parantaminen etsii vaikuttamisväyliä – ja hyvä niin – mutta keinoja kaihtamaton vihamielinen agitointi tulee perata pois oitis. Tämä siis yhteisön ja hyvän käyttöjärjestelmän takia. Kippis.
May 29th, 2007 at 01:11
Mietin miksi tämän kirjeen luettuani jäi päällimmäisenä mieleen negatiiviset tunnelmat. Syy taisi olla suurimmaksi osaksi tämä kappale:
“Vetoan sinuun naisena ja avoimen lähdekoodin parissa toimivana. Älä vitsaile meistä vain koska olemme naisia. Älä vähättele, stereotypioi, holhoa tai pomottele meitä sukupuolemme perusteella. Älä oleta että käytämme avointa lähdekoodia vain jotta voisit kysyä meiltä yksityisasioita tai pyytää meitä treffeille. Ennen kaikkea, älä katsele sivusta kun muut tekevät näin.”
Ensin siis käsketään muun muassa, että älä stereotypioi sukupuolen perusteella, ja pian tämän jälkeen seuraa kuitenkin eräänlainen sukupuolistereotypia miehen aivotoiminnasta: “Älä oleta että käytämme avointa lähdekoodia vain jotta voisit kysyä meiltä yksityisasioita tai pyytää meitä treffeille.”
Siis kuinka moni mies oikeasti olettaa mitään tuonkaltaista? Ja miten niinkin kaunis asia kuin treffeille pyytäminen on saatu tässä kuulostamaan väärältä? Pitäisikö nörttipojan vain suosiolla seurustella sen koneensa kanssa koko loppuelämä ja unohtaa muu ettei vaan leimaudu naistenhalventajaksi tms.?
Selvennykseksi, että kaikenlainen sukupuolisyrjintä on mielestäni hanurista ja arvostan naisia suuresti.
May 29th, 2007 at 08:28
Minusta tuo kirjoitus oli syrjivä, yleistävä ja asenteellinen. Etenkin Don Heiverön kommentit osuivat naulan kantaan. Aika populistisesti kirjoitettu ja väitteiden yksilöimistä tarkemmalla tasolla ei ole osoitettu mitenkään. Miehenä olen aika loukkaantunut tuollaisista väittämistä ja nyt tulee mieleen, etten taidakaan haluta mies/nais -ympäristöä työyhteisöksi, jos vastakkainen sukupuoli ajattelee tuolla tavoin. Tasa-arvo on tärkeä asia, mutta ovatko kiintiöt todella sitä silloin, jos pätevintä ei valita sen perusteella että on väärät värkit vakosamettihousuissa? Onko se tasa-arvoa?
Eikös se sananlasku sano jotenkin niin, että se on sama on aasi musta tai valkoinen, kunhan se tekee työnsä hyvin? Sovinismi on perseestä. Mutta niin on feminismikin. Miksi asioita pitää käsitellä jonkin -ismin kautta eikä niihin voi suhtautua neutraalisti? Miksi ihmistä pitää arvostella sukupuolen, värin tai vaikkapa asuinpaikan perusteella? Eivätkö ne ole arvot, jotka ratkaisevat?
Minä toivoisin että tästä ei tehtäisi maailmanparannusfoorumia, vaikkakin sukupuolten välinen tasa-arvo on tärkeä asia. Minusta tärkeämpää olisi keskittyä itse asiaan etenkin, kun tuo kirjoitus ei täyttänyt muuta tehtävää kuin provosoida ihmisiä.
Se oli tosi likaista tekstiä OSS -kehittäjäyhteisöä kohtaan, joka on tapaamaltani osin todella suvaitsevaista ja sallivaa porukkaa. Jos kirjoittajalla on ollut ongelmia muutamien yksilöiden kanssa, niin ei sitä kannata yleistää. Sitähän voisi kuvitella, että jokin joka ei avoimen koodin ajatusmallista pidä, yrittää mustamaalata yhteisöä tuollaisilla kirjoituksilla.
May 29th, 2007 at 09:04
Don Heiverön kommentit osuivat kyllä naulan kantaan. Pitää muistaa se, että vaikka 50% maailman ihmisistä on naisia, se toinen puoli on siltikin miehiä. Ja tasa-arvo toteutuu vasta sitten kunnolla kun miehetkin alkaa synnyttämään.
Aina on ollut sekä mies- että naisvaltaisia aloja. Siittä ei pääse yhtikäs mihinkään, vaikka ajan myötä rajat häilyvätkin.
May 29th, 2007 at 10:12
Pakko yhtyä aiempiin kommentteihin, Don varastaa OP:ltä kyllä koko threadin.
May 29th, 2007 at 11:30
Mielenkiintoisia kommentteja. Olen samaa mieltä siitä että kirjoitus on jenkkilään paremmin sopiva, ja Ubuntu Suomi on oikeasti aika kaukana mainituista syrjimisongelmista, ja erittäin hyvä niin. Mielestäni tärkeintä on että ihmiset edes heräävät ajattelemaan asioita laajemmin, ja sitä on ehkä taidettu ja saadakin aikaan.
Donin pointeissa oli asiaa siltä osin että kritisoitiin tekstin tyyliä. Toki kirjoitus on populistinen, johtuen osittain kirjoittajan taustasta vrt. suomalainen suorempi tyyli. Mutta aivan turha ottaa mitään syyllistämisestä siitä IMO, sitä en todellakaan ymmärrä. Mutta yritetään keskittyä kuitenkin vapaiden ohjelmistojen omiin ongelmiin, eikä juututa johonkiin yleiseen mies vs. nainen tekniikka-alalla -asiaan.
Minusta tuota naisasiaa ei tarvitsee ainona asiana miettiä, vaan puhua yleisemminkin kaikenlaisesta nurkkakuntaisuudesta, kummallisesta imagosta tai syrjimisestä. Ainakin ei-Linux-käyttäjillä, ns. Windows-nörteillä tuntuu olevan kova tarve sanoa Linuxin käyttäjiä isommiksi nörteiksi, en tiedä lohduttaako se tms. 🙂 Oletteko huomanneet samaa? Mielestäni yleinen ongelma kuitenkin on, kuinka vapaita ohjelmistoja ei koeta “kaikkien asiaksi”, ja jos sieltä puuttuu esim. suurin osa naisista niin siinä on yksi tärkeimmistä korjattavista asioista jotta se olisi “kaikkien asia”. Voisiko olla esim. niin, että vähemmänkin tekniset miehet kokevat vaikkapa vapaiden ohjelmistojen keskustelukulttuurin enemmän omakseen, mutta vähemmän tekniset naiset näkevät kulttuurin jotenkin liian miehisenä tai oletuksia tekevänä? Ihan vain heittona. Toisaalta Ubuntu Suomikin on vakiokeskustelupaikkana vain ainakin hieman teknisesti orientoituneille, koska kaikki “normaalisti” Ubuntua käyttäväthän eivät yleensä alun jälkeen juuri ohjeita kaipaa.
Myös monet vanhemmat Linuxistit eivät ole huomanneet, että kyse ei ole pelkästään tekniikasta. Mielestäni vapaissa ohjelmistoissa on monia tärkeitä, pehmeitä arvoja myös, joiden takia imagon pitäisi olla sellainen että tervetulotetaan kaikki mukaan. Siksi mm. olen Ubuntun parissa puuhaillut, vaikka osittain todellinen (tekninen) kiinnostus olisikin esim. Debianissa.
Onko mitään ajatuksia näistä kahdesta viimeisestä kappaleesta? Turha olettaa että me kaikki ajattelisimme samoin mies vs. nainen -asioista, joten se on loputon suo 🙂 Joten yritetään puhua yleisemmin.
May 29th, 2007 at 12:00
DH: Niin, niin, mutta siis mikä käytös ja mitkä käyttäytymistavat?
Kyllähän se tuossa sanotaan, jos vaan viitsii tekstin lukea.
MR: “Älä vitsaile meistä vain koska olemme naisia. Älä vähättele, stereotypioi, holhoa tai pomottele meitä sukupuolemme perusteella. Älä oleta että käytämme avointa lähdekoodia vain jotta voisit kysyä meiltä yksityisasioita tai pyytää meitä treffeille. Ennen kaikkea, älä katsele sivusta kun muut tekevät näin.”
En oikeasti osaa sanoa kuinka suuri ongelma tuo on, mutta näin valkoisena nuorena koodaavana sinkkuheteromiehenä voisin kyllä kuvitella senssiväni viehettäviä nuoria naisia. Pystyn myös kuvittelemaan, että kaltaisiani ihmisiä on n+1 nörttipiireissä, mutta naisia vain se 1. Tällöin kohteen kannalta homma lienee viimeistään 30:nnen senssin kohdalla rasittavaa vaikka kaikki osapuolet olisi kivoja, viehettäviä ja mukavia. 🙂 (johon en ihmiskunnan tuntien erityisesti edes usko).
Eli, en itse tulkinnut tuon tekstin ainakaan tarkoituksella olevan osa “suurta feminististä salaliittoa” miehiä vastaan vaan enemmänkin pyyntönä, että “Hei jos huomaat ajattelevasi meitä pelkkinä tisseinä, niin et viitsis alkaa huomioda meitä tekojemme kautta tai edes jättää meidät rauhaan”. Mikä on minusta ihan hyväksyttävä pyyntö.
May 29th, 2007 at 13:47
[quote]”Mielestäni yleinen ongelma kuitenkin on, kuinka vapaita ohjelmistoja ei koeta “kaikkien asiaksi”, ja jos sieltä puuttuu esim. suurin osa naisista niin siinä on yksi tärkeimmistä korjattavista asioista jotta se olisi “kaikkien asia”.”[/quote]
Timo, tässäpä olisikin mainoskampanjalle idea? Pitäiskö laatia lehdistötiedote ja pieni projekti jonka tarkoituksena olisi edistää vapaiden ohjelmien käyttöä naisten keskuudessa? 😀
Naisvaltaisten alojen lehtiin vaan mainoksia niin ehkäpä sitä alkaa tapahtua 🙂
May 29th, 2007 at 14:47
No menee nyt taas älyttömyyksiin… miksi juuri naisille pitäisi mainostaa? Eikö siinä ole sukupuolten eriarvoisuutta jos pitää juuri kohdetaa kikkeliperusteella tiedotteita?
May 29th, 2007 at 15:12
Ripa,
Miksi mainostaa mitään ylipäätään? Maailma on täynnä kohdennettuja mainoksia.
Nämä mies-nainen asetelmat ovat aina hankalia ja ehkä on parempi, että ne pidetään sittenkin sivussa 😉
May 29th, 2007 at 15:37
Markkinointi (ja sen osana mainonta) nyt aina suuntautuu joko tarkoituksella tai tahattomasti enemmän tai vähemmän johonkin suuntaan. Ei siitä nyt kannata mitään stressiä ottaa, mutta toki kannattaa aina miettiä mistä uusia kohderyhmiä löytyy ja miten avoimen koodin ohjelmien käyttäjäkuntaa saataisiin laajennettua. Samallahan se alkaa väkisinkin enemmän ja enemmän vastaamaan jakaumaltaan satunnaista joukkoa ihmisiä. Heterogeenisyys lienee yhteisön jatkuvuudelle kuitenkin enemmän etu kuin haitta.
Avoimen koodin ohjelmistahan esimerkiksi Firefox on saavuttanut paljon laajemman ja sitä kautta heterogeenisemmän käyttäjäpohjan kuin Linux. Näkisin käyttäjäpohjan laajentamiseen tähtäävän toiminnan olevan ihan järkevää ja sehän lopulta korjaa vinoutumia ja ulkopuolisten ennakkokäsityksiä (“Linux-käyttäjät ovat risupartahippejä” voi vielä jossain kuullakin, mutta että muka “Firefox-selainta käyttävät vain Über-nörtit” – no way!).
Koitetaan siis pitää huoli siitä, että asenteet eivät ole kenenkään mukaantulon tiellä. Kyllä luonto hoitaa loput – mukaan tulevat ne, joita asia kiinnostaa.
May 29th, 2007 at 15:40
Heti aluksi anteeksi siitä, että menee aika heittämällä Ubuntu-aiheen ohi:
Syyllistämisestä: jos eriarvoistavia käytäntöjä on, niitä ei harjoita ainoastaan “valkoiset heteroseksuaaliset miehet”, kuten jo alkuperäisessä kirjoituksessakin sanottiin. Vallitsevassa kulttuurissa on osallisena valtaosa kaikista ihmisistä. Syyllistämisen suhteen kyse on mielestäni vähän saman tapaisesta asiasta kuin joku ilmastonmuutos: vastuu on kaikilla. Olen yhtä mieltä Zachen kanssa siitä, että “valkoisen heteroseksuaalisen miehen” (jollainen kai itsekin olen) ei tarvitse loukkaantua Draperin kirjoituksesta. Itsetarkkailu ja -kritiikki ei koskaan ole pahitteeksi (enkä tarkoita sitä, että kaikkien miesten pitäisi kohdistaa Draperin syytteet suoraan itseensä, vaan miettiä sitä, olisiko aihetta).
Kiintiöistä: Jokaiseen tehtävään ja ammattiin valittakoon paras ja kyvykkäin – ideaaliyhteiskunnassa. On syytä muistaa, minkälaiset _mahdollisuudet_ ja lähtökohdat ihmisillä on tulla kyvykkäiksi. Minkälaisen maailman kohtaa tekniikasta kiinnostunut nainen verrattuna mieheen? Jos mieheys-naiseus -akselilla teknologisella suuntautuneisuudella on jotain tekemistä, eikö silloin sukupuolten asema ole erilainen suhteessa teknologisiin asemiin ja ammatteihin? En puolusta suu vaahdossa kiintiöitä, koska niissä on ongelmansa, mutta ne saattavat joissain tapauksissa toimia rikkomaan tai hälventämään rajoja. Puhe siitä, että on olemassa “luonnostaan” miesten ja naisten aloja, on aika huonosti perusteltua.
En lähde itse tekemään päätelmiä suuntaan tai toiseen siitä, mikä avoimen lähdekoodin yhteisön tilanne todellisuudessa on (Suomessa varmasti kuitenkin hieman erilainen kuin vaikka jenkeissä). Väitän kuitenkin, että Draperin kuvaamat käytännöt omat erittäin mahdollisia. Lisäksi väitän, että on todella olemassa erilaisia lähtökohtia, vaikka kaikki puolueetkin vasemmalta oikealle puhuvat mahdollisuuksien tasa-arvosta.
May 30th, 2007 at 20:35
“Timo, tässäpä olisikin mainoskampanjalle idea? Pitäiskö laatia lehdistötiedote ja pieni projekti jonka tarkoituksena olisi edistää vapaiden ohjelmien käyttöä naisten keskuudessa? :D”
Miksikäs ei, mutta ne mainokset maksavat… Eli pitäisi saada varmaankin joku oikea artikkeli lehteen, jotta saisi ns. ilmaista mainosta.
“No menee nyt taas älyttömyyksiin… miksi juuri naisille pitäisi mainostaa? Eikö siinä ole sukupuolten eriarvoisuutta jos pitää juuri kohdetaa kikkeliperusteella tiedotteita?”
Mikäs meitä estää tekemästä [b]myös[/b] miehille suunnattua mainosta. Ja vielä vaikka kaikille suunnattu… 😉
May 30th, 2007 at 21:22
Ei minulla mitään mainostamista vastaan ole, mutta en vain löydä perusteluita sukupuolen perusteella tapahtuvalle markkinoinnille tietokoneen käyttöjärjestelmissä. Hyvin toimiva, helppo, turvallinen ja tuettu järjestelmä, se on parasta mainosta.
Ps. Vaimo huuteli meidän makkarista ettei osaa käyttää enää Windowsia, kun se on vaikeakäyttöinen 🙂
May 31st, 2007 at 07:53
Minun mielestäni taas loistava idea. Keksii kohdennettuja mainoksia tietyille ryhmille “Äijät, pojat, naiset ja tytöt”.
May 31st, 2007 at 10:21
Kyllä kohdennetut mainokset ovat hyvä asia. Kohdennetaanhan Ubuntua jo opiskelijoille, uskoville ja musiikinystäville. Niin miksei voida tehdä mainos myös naisille?
Kotona olen huomannut, että naisen saa kiinnostumaan Ubuntusta jo vaihtamalla väriteemaa ja taustakuvaksi vaikka tälläisen
http://www.deviantart.com/deviation/40250056/?q=hello+kitty+ubuntu&qh=boost%3Apopular+age_sigma%3A24h+age_scale%3A5
Toki kyseessä on vain yksittäistapaus, enkä halua korostaa mitäin nainen=söpöily stereotypiaa, mutta kuten huomaatte markkinoita olisi ja voihan sitä kokeilla? 🙂
May 31st, 2007 at 14:05
“Kotona olen huomannut, että naisen saa kiinnostumaan Ubuntusta…”
Särähti korvaan aika pahasti, tuohan on sitä yleistämistä ja sukupuolien roolittamista jos mitä. Toimiiko tuo jokaisen naisen kanssa…???
Eiköhän markkinoinnin kohderyhmät kannata valita asiaperustein eikä sen perusteella, mitä roikkuu tai on roikkumatta jalkovälissä.
May 31st, 2007 at 14:40
Ripa olisit lukenut viestin loppuun jossa kirjoitin
“Toki kyseessä on vain yksittäistapaus, enkä halua korostaa mitäin nainen=söpöily stereotypiaa, “
May 31st, 2007 at 16:04
Vielä sellainen pikku huomautus, että sukupuoli on muutakin kuin se mitä haarojen välissä on. Se on myös opittuja rooleja ja käyttäytymismalleja. Stereotyypit toteuttavat usein itse itsensä vain siksi, että se nyt vaan kuuluu mieheyteen tai naiseuteen.
June 1st, 2007 at 01:28
Johtuisiko tämä siitä, että esim. TietoEnatorilla on paljon naisia “ohjelmistotuotannossa” mukana, mutta hyvin harva heistä tekee koodausta, ja heistä vielä paljon harvempi osaa oikeasti koodata. Eli siellä on projektipäälliköitä, määrittelijöitä, suunnittelijoita, konsultteja, asiakkuusvastaavia, tiimipäälliköitä, myyjiä jne suuri määrä, jotka ovat kyllä mukana ohjelmistojen kehityksessä mukana, mutta eivät tee sitä varsinaista työtä, eli koodausta.
Avoimen lähdekoodin softissa taas tehdään paljon vähemmän määrittelytyötä, asiakaspalvelutyötä ja ehkä dokumentointiakin, kuin näissä “hienoissa bisneshankkeissa”, joten suurempi osa työstä on sitä itse koodausta, jota tekevät miehet.
En tykkää stereotypioista, mutta en ole vielä eläissäni nähnyt naista, joka oikeasti osaa itsenäisesti koodata (kehittää omassa päässä algoritmeja ongelman ratkaisemiseksi ja ilmaista kehittämänsä algoritmit jollain ohjelmointikielellä), jos jätetään pois laskuista www-sivujen teko, eli html/css-“koodaus” ja yksinkertaiset skriptit, jossa lyödään komentoja peräkkäin. Tämä on mielestäni ihmeellistä, koska minulla on alalta työkokemusta jo pian kymmenen vuotta, ja olen ollut siellä TietoEnatorillakin töissä. Veljeni ihmetteli taannoin, kuinka on mahdollista, että Parrotin kehittäjäporukassa on mukana naiskoodari, mutta kävi sittemmin ilmi, että hänet on leikattu naiseksi.
No niin. Tämä nyt oli vain tällainen provokatiivinen, vaikkakin täysin totuudenmukainen purkaus, joka sai alkuperäisestä kirjoitelmasta inspiraationsa. Älä suutu, Myrtti, älkääkä te muutkaan. 🙂
June 1st, 2007 at 03:03
Vastattakoon ylläolevaan kommenttiin että juuri tuolle dokumentaatio etc etc puolelle tarvittaisiin lisää väkeä FOSS-projekteissa, eli, köh, “ongelma” on olemassa ja ihan oikea.
June 1st, 2007 at 07:20
Hmm, kyllähän noita “oikeita” naiskoodareita löytyy. Esimerkiksi vaikkapa suomen open source skenestä Katixin tekijä.
Tm_T: Kieltämättä totta.
June 4th, 2007 at 19:07
Aihe on tietysti tärkeä.
Ehkä Suomenkieliseen asiakirja rakenteeseen sopisi paremmin
tuoda itse ydin asia,- eli se miten sitä eriarvoisuutta esiintyy
käytännössä avoimen lähdekoodin alueella, jo heti tekstin alkukappaleissa ja vasta sitten muut tarkentavat vetoomukset perään, niin itse asia avautuisi nopeammin lukijalle.
Miehillä kun tuo aivokurkiainen on tutkitusti kapeampi kuin naisilla, niin monimutkainen kielellinen informaatio valuu ikään kuin hukkaan.
Tämä taas johtuu siitä, että jo muinaisista ajoista lähtien miehet keskittyivät metsästämiseen ja saalista väijyttäessä ei kahden aivopuoliskon välillä saanut olla liikaa informatiivista liikennettä, mikä häiritsi itse väijytystapahtumaa ja sitäkautta perhe tai heimo jäi ilman ruokaa jos keskittyminen herpaantui liikaa …
Olemme kuitenkin kaikki samaa mieltä siitä, että Ubuntu on tarkoitettu kaikille.
Tästä johtuen haluan esittää kaikille avoimen lähdekoodin parissa toimiville naisille, että he itse kertoisivat omasta näkökulmastaan
sen, millaiseksi Ubuntua pitäisi muokata, että se oikeastikin tuntuisi kaikista kotoisalta ja juuri oikealta.
Minun vaimoni ainakin pitää Ubuntusta sen helppokäyttöisyyden ja turvallisuuden takia, tosin hän ei edes halua opetella ylläpitotoimia, joten jos Ubuntua saadaan valmiiksi asenneltuna tietokoneisiin niin, ehkäpä myös naiset kiinnostuvat Ubuntusta enemmän.
Tämä on vain arvailua, joten naiset kertokaa mitä kaipaatte Ubuntuun.
June 4th, 2007 at 22:07
No huh huh.
Enpä ole mieshenkilönä kohdannut tässä parin vuoden aikana Ubuntu-piireissä yhtään ennakkoluuloja naisia kohtaan.
Suurin ongelma tasa-arvon tiellä on jatkuva tasa-arvosta kohkaaminen ja sillä tekosyyllä miesten liekittäminen. Hiljaa hyvä tulee, jos minulta kysytään.
Itse en jossain tietokoneasioissa edes muista neuvovani naista / ottavani neuvoja naiselta, jollei asianomainen sitä nimenomaan lähde korostamaan ja likimain huutamaan naiseuttaan.
June 7th, 2007 at 01:38
OpenSource taitaa pitkälti arvostaa osaajia (=koodaajia). Jos ei osaa koodata ei saa arvostusta?
Toisaalta en ymmärtänyt asiaa kokonaisuudessaan ja edes tämän kirjoituksen pointtia, olisiko siinä tarkoitus hakea sitä että opensource syrjii ihmisiä?
Mielestäni näin ei tehdä, pointtina lienee se, että naisia ei ole opensourcessa siksi, että se vaatii melko syvällistä osaamista?
June 8th, 2007 at 15:53
Niin kuin tässä on puhuttu, avoimen lähdekoodin yhteisössä ja varsinkin Ubuntussa tarvitaan paljon muutakin osaamista kuin koodaamista.
Ja edelleen huomauttaisin myös, että siihen on syynsä, että naisilla on keskimäärin tätä syvällistä ohjelmointitaitoa, ja ne syyt tuskin ovat biologisia.
June 8th, 2007 at 19:37
Näin naisen asemassa sanoisin että on hienoa että asia otetaan
esille. Ei sillä että sukupuolten eroa tarvitsisi korostaa, vaan sillä
että asia(t) tiedostetaan, ja käytökseen ja suhtautumiseen
kiinnitetään huomiota. Omaan ja muiden. Vaikka Ubuntu Suomen yhteisö
on ollut yllättävän positiivinen tapaus tolta kannalta ajateltuna,
niin mielestäni on hyvä pitää korvan takana, jotta tilanne pysyykin
hyvänä.
Selvästi asian esille ottaminen ollut hyvä jo senkin takia, että se
herättää näin paljon mielipiteitä ja ajatuksia.
terv. nimim. paikan ainoana naisena atk-alalla
ps. En itse henk.koht. innostunut siitä naisten lehdissä
mainostamisesta, mielestäni se ei ajaisi asiaansa.
June 10th, 2007 at 00:31
Viimeiseen kommentointiin lisättynä, että itse näkisin paljonkin järkeä siinä, että ubuntua mainostettaisiin naisten lehdissä.
Tietäisivät naisetkin, että tälläistä on olemassa ja tarjolla. Asiastahan voisi jopa syntyä ihan buumi.
Eero
June 10th, 2007 at 20:22
no jopas oli juttu.. hyvin alkaa koko teksti, “tämä käyttäytyminen ei ole sellaista jonka meidän kasvava yhteisömme voisi hyväksyä tai kannustaa” siis mitä ihmettä, mikä käyttäytyminen jos voisi tätä hieman selventää?
mulla nousee ainakin respit koodaville naisille mutta ne nyt ei yleensä edes näytä sellaisilta että niitä ulos voisi pyytää 😉
juu juu, kettuilen hieman mutta tämä avaus oli kyllä kirjeen osalta melko naurettava.
..joistan syystä katkaisee erikoismerkkiin?..
June 11th, 2007 at 19:34
Miksi tästä on pitänyt tehdä tällainen jylhältä kuulostava puhe? 🙂 Eikö olisi voinut enemmän mennä suoraan asiaan – kuka tai ketkä ovat nyt käyttäytyneet millä tavalla ja mistä kenkä puristaa?
June 11th, 2007 at 20:51
Pistän copypastea toisaalta, josko se selventäisi jotain. Kysymykseni ja vastaus on kommentteja tuohon käännökseen, mutta Myrtin blogista ja paria päivää ennen kuin hän postasi sen tänne.
zache “Hmm, oletko itse kokenut, että tämä olisi ongelma?”
Myrtti“Olen havainnut itse olevani osa ongelmaa. Koen usein itseni enemmän nörttinä kuin naisena, ja nörttinä en aina huomioi sitä seksuaalisen vähättelyn ja seksuaalisesti värittyneen ajattelun virtaa, johon netissä törmään.
Varsinkaan suomenkielisessä Ubuntu-yhteisössä (ja varsinkaan freenoden #ubuntu-fi -kanavalla) en ole kokenut “seksuaalista häirintää”; jonkinverran olen havainnut väärää asennetta kansainvälisessä Ubuntu-yhteisössä, mutta eniten ongelmaa on ollut yleisessä, suomenkielisessä nörttipiirissä – niin Linux-piireissä (pl. Ubuntu) kuin hardis/Windows-piireissä, joissa olen aiemmin ollut mukana.
Ubuntun Code of Conduct ehkäisee suurimman osan ongelmista, mutta se on tehnyt minut myös herkemmäksi huomaamaan tilanteet, jolloin sitä rikotaan – muuallakin kuin Ubuntu-piireissä. Olenkin kyllästynyt useampaan aiemmin rakastamaani yhteisöön ja niiden toimintatapoihin. Epäilen, että suurin syy esimerkiksi naisten vähyyteen Linuxin parissa on edelleen “rtfm n00b” -asenne, joka haiskahtaa valitettavan monessa yhteisössä vieläkin.”
June 21st, 2007 at 23:03
Voe hyvänen aika mitä paatosta. Mä en ole edes ajatellut asiaa noin. Nyt taidetaan tehdä itse asiasta isompi numero kuin se itse asiassa onkaan.
“Älä vähättele, stereotypioi, holhoa tai pomottele meitä sukupuolemme perusteella. ”
Taidat nyt itse tehdä sitä…
June 25th, 2007 at 18:49
Kyllä opensource yhteisö kaipaisi minun mielestäni enemmänkin naisia, kuten muutenkin ohjelmistoala.
Itse olen ollut IT-alalla ja nimenomaan koodarina pitkään ja itse raa-an koodin tekijät ovat yleensä olleet miehiä ja naiset yleensä toimineet muilla osa-alueilla. Muutenkin ala on enemmän miesvaltaista, mikä on hieman valitettavaa, en tarkoita mitään tasa-arvoasioita vaan yleensäkin alalle kaipaisi naisia myös.
Mutta on niitä naisvaltaisiakin aloja, joten ei ohjelmistoalaa ja open source yhteisöjä voi mitenkään yleistää asiassa suuntaan jos toiseen.
Mutta ne tapaukset missä naiset ovat olleet myös koodaamassa, ei ole ollut mielestäni mitään eroa miehiin.
Tulevaisuus tuo varmasti myös naisia enemmän alalle, toivottavasti.