Behind Ubuntu Suomi: Timo Jyrinki

Ubuntu Suomen blogiin on jo jonkun aikaa ollut vireillä yhteisömme aktiiveista kertova haastattelusarja. Ensimmäinen haastateltava oli Ubuntu Suomen alullepanijana ja aktiivisena toimijana tunnetuksi tullut Timo Jyrinki.

Nimi: Timo Jyrinki
Ikä: 29
Asuinpaikka: Pääkaupunkiseutu
Ammatti: Diplomi-insinööri
Nimimerkki Ubuntu Suomen keskustelualueilla Esiinnyn ihan omalla nimelläni.
Nimimerkki IRC:ssä: Mirv (Freenode, IRCnet, OFTC)
Kotisivu/blogi: Kotisivut ovat osoitteessa http://iki.fi/tjyrinki/,
ja niiden kautta löytyy myös hyvin inaktiivinen blogi.

Olet Ubuntu Suomi -yhteisön yhteyshenkilö ja perustaja. Mistä ajatus yhteisön perustamiselle lähti?
Yhteisön perustaminen ei oikeastaan ollut ensimmäisenä mielessä, vaan olin enemmän kiinnostunut Ubuntu 5.04:n (Hoary Hedgehog) update-manager- ja update-notifier-ohjelmien suomentamisesta. Suomentajaryhmää perustaessani vain selvisi, että sopivalla itsensä esittelyllä ja asioiden järjestelyllä Canonical tarjoaisi suomalaisille ubuntu-fi.org-osoitteen ja palvelimen jota käyttää. Kuulosti hyvältä, joten laitoin Ubuntu Suomen sivuille hieman yleistietoa Ubuntusta ja otin kohta keskustelualueohjelmiston käyttöön. Ajatuksena oli, että keskustelualueet voidaan sulkeakin jos ei sinne ihmisiä löydy.

Miksi juuri Ubuntu?
Olin käyttänyt SUSEa 7 vuotta, vähitellen kiinnostuen Linuxin teknisen puolen lisäksi myös vapausaspekteista. Huomasin, että SUSEssa oli hyvin vaikea selvittää mitkä ohjelmat ovat epävapaita ja mitkä vapaita. openSUSEksi muuttumisen myötähän tämä on ollut korjaantumassa/korjaantunut. Lisäksi seitsemän vuotta on melko pitkä aika kerätä kiinnostusta kokeilla kunnolla muitakin jakeluita.

Debianin maine oli tuolloin edelleen että kyse on vaikeasta distrosta (vaikkei nykyään olekaan), joten Ubuntu tuli sopivalla hetkellä ja herätti kiinnostuksen. Myös Ubuntu-filosofian ihmisläheisyys teknisen lähestymistavan sijaan kuulosti alusta saakka hyvältä. Kaiken kukkuraksi 7 vuoden KDE-käytön jälkeen kiinnosti kokeilla “sitä toista” eli Gnomea, joka oli ollut melko kehno 2.x-sarjan alkuajan mutta joka juuri ensimmäiseen Ubuntuun mennessä oli saanut jossain määrin hyvän julkaisun ulos.

Mikä Ubuntu Suomessa saa sinut jatkamaan töitäsi yhteisön parissa?
Ubuntun kasvava suosio Suomessa(kin) lämmittää mieltä, ja niin tekevät myös kaikki muut suomalaiset jotka aktiivisesti osallistuvat joko Ubuntun / vapaiden ohjelmien kehittämiseen tai toisten Ubuntu-käyttäjien auttamiseen. Ja kuten aina, on vain yksinkertaisesti kivaa viilata esim. Ubuntun suomennoksia ja auttaa bugien korjailussa.

Millä tavalla vaikutat Ubuntu Suomen yhteisössä?
Pyrin lähinnä varmistamaan, että kaikki mahdollisuudet uusien ihmisten osallistumiselle ovat olemassa. Ubuntu Suomen sivustolta löytyy iso kasa tietoa siitä, miten Ubuntun parantamiseen ja levittämiseen voi osallistua. Lisäksi sitten osallistun kaikkeen sellaiseen mikä itseä kiinnostaa. Erityisesti vaikutan Ubuntun suomentajaryhmässä, mutta kyllä keskustelualueillakin tulee käytyä ja eri postituslistoilla. IRC:ssä olen linjoilla koko ajan, paikalla en välttämättä.

Aiemmin ja alun perin myös ylläpidin Ubuntu Suomen palvelimia, nykyään pitkän prosessin jälkeen ylläpito on lähes täysin Canonicalin hoitama (http://blog.ubuntu-fi.org/2007/tarinaa-ubuntu-suomen-sivustosta-ja-palvelimista/, jonka jälkeen myös keskustelualueet siirtyneet Canonicalille).

Mikä on paras kokemuksesi Ubuntu Suomessa?
Kaikki yhteistapahtumat ovat olleet mukavia, Assemblyjen Linux-tukitiski erityisesti.

Osallistutko Ubuntun ja/tai muiden vapaiden projektien kehittämiseen? Saatko siitä kenties elantosi?
Vapaa-ajalla teen pienissä määrin koodikorjauksiakin, jos saan jäljitettyä jonkin ohjelman vian. Osallistun myös Debianin kehittämiseen, mm. ylläpitämällä Voikko-oikolukupaketteja jotka tulevat Ubuntuunkin Debianista suoraan. Suurimmaksi osaksi vapaa-ajan osallistumiseni liittyy kuitenkin suomennoksiin. Viime aikoina Ubuntun omien ohjelmien lisäksi olen kääntänyt mm. Pidginiä (vuodesta 2005), Freeciviä (2.1.x-versioissa) ja parantanut monen Gnome-ohjelman/ohjeen käännöstä.

Pieni projekti oli käynnistää myös http://www.vapaasuomi.fi/, vaikka esim. Suomen open source -keskus COSS tekeekin Suomessa suuren osan siitä tiedotustyöstä mitä vapaiden ohjelmistojen kohdalla tulee tehdä. Hieman lisää dynaamisuutta/Planet/Midgard tuonne ovat muut suunnitelleet, mutta itselleni nyt riittää että tuli perustettua. Vapaat sisällöt otin mukaan, koska ne ovat yhtä olennaisia kuin vapaat ohjelmistotkin.

Teen töitä tiiminvetäjänä ja ohjelmoijana Nomovok-nimisessä yrityksessä, joka on keskittynyt avoimen lähdekoodin ratkaisujen päälle ohjelmien ja palveluiden tekemiseen ja on Suomen nopeiten kasvava teknologiayritys (Deloitte Fast 50, 2007). Osa työajalla tekemästäni koodista on vapaisiin ohjelmistoihin, ja osa suljettuihin. Yritämme valaista asiakkaitamme siitä, että suurimmat hyödyt vapaista ohjelmista saa tekemällä yhteistyötä kehitysprojektien kanssa ja tekemällä myös omat ohjelmat avoimena lähdekoodina, mutta jotkin asiakkaista haluavat suljettua koodia ainakin osaksi. Nimeäni tai firman nimeä on turha etsiä
eri vapaaohjelmistoprojektien koodeista, sillä jos asiakas maksaa niin asiakas toki ymmärrettävästi haluaa myös kunnian kontribuutioista vapaisiin ohjelmistoihin.

Jos tekisin erilaista työtä leipää saadakseni, voisi kiinnostaa ohjelmointi vapaa-ajallakin enemmän. Nykyisellään on mukavampi tehdä yhteisöasioita, käännöksiä ja ohjelmien paketointia kuin aivan varsinaista koodia.

Jos osallistut vapaiden ohjelmien kehittämiseen vapaaehtoisena, mikä saa sinut osallistumaan?
Se on kivaa, ja saan tehtyä käyttämistäni ohjelmista parempia. On aika luonnollista antaa oma panoksensa itseä kiinnostaviin projekteihin, kun on käyttänyt vapaita ohjelmistoja kaikkeen kotona, töissä ja opiskeluissa.

Mitä ohjelmien vapaus merkitsee sinulle?
Riippumattomuutta, luotettavuutta, parempaa laatua, maailman tasa-arvoistamista, reilua ja aidosti ihmisiä hyödyttävää kilpailua yritysten välillä.

Miltä työpöytäsi näyttää?
Timon työpöytä
Kutakuinkin normitilanne, Freeciv tuomassa väriä kuvakaappaukseen. En ole työpöytää juuri viritellyt, suurin ihmeellisyys tuo Avant Window Navigator jota viime aikoina olen käyttänyt. Compiz on jo itsestäänselvyys joten sitäkään ei pidä enää ihmeellisenä. Pidän työpöydän siistinä, ohjelmat käynnistyvät kirjauduttaessa, pikanäppäimillä tai valikosta. VirtualBoxissa testaan usein Ubuntun kehitysversiota ja muita distroja, tosin nyt olen 8.04:aan siirtynyt jo muutenkin.

Mistä olet kotoisin? Tuusula
Siviilisäätysi? Seurustelen.
Lapsia, lemmikkejä? Ei lapsia, kissa + kääpiöhamsteri.
Mikä oli viimeisin lukemasi kirja? Greg Bearin Eon
Kuka tai mikä on antanut sinulle eniten vaikutteita?
Vaikutteista on paha mennä sanomaan, kulttuuri musiikin, kirjojen ja roolipelien muodossa varmasti jossain määrin on vaikuttanut aikojen saatossa.
Mitä teet vapaa-aikanasi, jos et ole tietokoneella? Vapaa-aikaa kuluu myös ulkoillessa (ei varsinaista urheiluharrastusta tällä hetkellä)
Millainen henkilö olet luonteeltasi? Luonnettani en ala analysoida, joku nelikirjaintesti tuli joskus tehtyä mutten sitäkään löydä. Analyyttinen ja jotain…
Millainen maisema aukeaa ikkunastasi? Osittain taloja ja osittain puistoa.

Haluaisitko lisätä jotakin loppuun?
Jos jotain tulee mieleen mitä voisit tehdä vapaiden ohjelmistojen tai sisältöjen (Wikipedia, OpenStreetMap…) saralla, älä tyydy puhumaan/kirjoittamaan asiasta vaan tee se! Ja jos et osaa, opettele ja kysy. Tämän sanon vain sen takia, että monet tuntuvat empivän sen suhteen että lähettäisivät itse sähköpostia esim. jonkun projektin sähköpostilistalle tai yrittäisivät luoda korjausta. Sitten kuitenkin kun pääsee jotenkin korjaamaan jotain tai osallistumaan muutoin, on todella mukavaa nähdä omat parannukset esim. ohjelman seuraavassa versiossa.

Sitten vielä: jos on mitä tahansa muuta kysyttävää, niin saa kysyä joko blogissa tai sähköpostitse.

4 Responses to “Behind Ubuntu Suomi: Timo Jyrinki”

  1. Leo Says:

    Jesh pääsin kuvankaappaukseen!
    Hyvä haastatelu muuten.
    Keep up the good work

  2. Ilokaasu Says:

    Lisää näitä! Ken lie seuraava ?

    Nyt kun on jutellut ihmisten kanssa foorumeilla+ircissä+livenä ja nähnyt heidän naamansakin pikaisesti niin kiva tietää taustatietoja mitä ei ole vielä saanut jostain muualta myyrättyä 😀

  3. masa Says:

    Hienoa kuulla Timon ajatuksia ja mielipiteitä yleensä. Tää on hyvä alku mielenkiintoselle blogisarjalle, foorumilta löytyy paljon värikkäitä persoonia joiden ajatuksia olis mukava lukea
    [quote]Keep up the good work[/quote] -samaa mieltä

  4. Speque Says:

    “Ajatuksena oli, että keskustelualueet voidaan sulkeakin jos ei sinne ihmisiä löydy.”

    Eikä löytynytkään. Ainakaan kovin montaa. ; )

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!