DesktopLinux.com: Ubuntu ja Gnome suosituimmat

Linuxin työpöytäkäyttöön keskittyvä DesktopLinux.com -uutissivusto tekee vuosittain käyttäjäkyselyn. Ubuntu ja sen johdannaiset (Kubuntu, Xubuntu yms.) olivat viime vuotiseen tapaan kyselyn kärjessä. Vastaajista lähes joka kolmas oli valinnut jakeluversiokseen Ubuntun (30 %).

Jakeluversioista toiseksi suosituimmaksi on noussut Suse. Susen osuus on kasvanut vuoden takaisesta tutkimuksesta varsin paljon. Nyt kyselyyn vastannaista 21 % käytti Susea, kun vuosi sitten sen osuus oli n. 13 %. Muista distroista Debiania tai jotain sen johdannaista käytti 14 %, Fedoraa tai Red Hatia 9 % ja Gentoota 7 %.

Työpöytäympäristöistä Gnomen suosio on noussut merkittävästi. Ensimmäistä kertaa kyselyn historiassa Gnome oli suositumpi kuin KDE. Gnomea käytti vastaajista 45 % ja KDE:ta 35 %. Edellisessä vuoden takaisessa kyselyssä Gnomen osuus oli 35 % ja KDE:n 38 %.

Mitä ilmeisimmin Gnomen suosiota on viime aikoina lisännyt Ubuntun nouseminen suurimmaksi distroksi. Mielenkiintoista kyselyn tuloksessa on kuitenkin se, että 20 % vastaajista käyttää jotain muuta työpöytäympäristöä kuin Gnomea tai KDE:ta.

Kyselyssä selvitettiin myös suosituinta selainta, sähköpostiohjelmaa ja tapaa ajaa Windows-ohjelmia Linuxissa. Näissä suosituimmat ohjelmat olivat ehkä odotetustikin Firefox, Thunderbird ja Wine.

Artikkelin lisäksi kannattaa tutustua tuloksiin kokonaisuudessaaan. Vastaajia tutkimuksessa oli 38500. Kasvua edelliseen vuoteen tuli hyvin merkittävästi. Tuolloin vastaajia oli 14535.

Mikko Huovila

5 Responses to “DesktopLinux.com: Ubuntu ja Gnome suosituimmat”

 1. Mikko Huovila Says:

  Vielä lisäykseksi edelliseen:

  Aiempien vuosien tuloksiin (2002-) pääsee tutustumaan kokonaisuudessaan täältä: http://www.desktoplinux.com/cgi-bin/survey/survey.cgi?view=archive

  Trendinä näkyy, että KDE on pikku hiljaa menettänyt suosiotaan Gnomelle ja distrojen kärkipaikoilta Debian ja Mandrake/Mandriva ovat tehneet tilaa Ubuntulle ja Suselle.

 2. Sorkkarauta Says:

  Hassu yhteensattuma. Lueskelin eilen lehtiosastolla jotain Linux -lehteä, jossa olisi ollut mukana Suse 10 ent.edition. Mietin, etteipä tarvitse alkaa testailemaan ja kokeilemaan, kun on löytynyt Ubuntun kautta toimiva ja turvallinen ratkaisu, jonka kautta on tuunaaminen ja virittäminen jäänyt lähes kokonaan pois.

 3. muep Says:

  Tuossa on myös suositun DistroWatch -sivun artikkeli asiasta:
  http://distrowatch.com/weekly.php?issue=20070827#feature

  Eri tilastoista näyttäisi saavan osittain hyvinkin erilaisia tuloksia. Itse myös uskoisin, että Ubuntun todellinen markkinaosuus ei välttämättä ole aivan niin suuri kuin useimmat tilastointiyritykset antavat ymmärtää, vaikka hyvinkin Ubuntun osuus saattaa olla se suurin, ainakin kotikäyttäjien keskuudessa.

 4. sdsds Says:

  Tuo vertaiulu on kyllä aika epäreilu Debianin kohdalla. Jos keran Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu ja Edubuntu kaikki lasketaan yhteen sillon pitäisi myös kaikki muut Debianpohjaiset jakelut laskea yhteen. Debianiin perustuu kymnmeniä jakeluita ei vain kourallinen kuten tuossa on huomioitu.

 5. sdsds Says:

  “Debian ja Mandrake/Mandriva ovat tehneet tilaa Ubuntulle ja Suselle.”

  Ennemminkin Susen osuus vain on kasvanut viimevuodesta, ei kuitenkaan Debianin kustannuksella. Myös itse Debianin osuus nimittäin on kasvanut viime vuodesta.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!