Dokumentaatio linux.fi-wikiin?

Heti alkuun myönnän, tämä on eräänlainen oman projektin mainos. Keskustelin asiasta kuitenkin jo Jussin kanssa ja ainakaan hänen mielestään tällainen mainostaminen ei ole tässä yhteydessä epäeettistä 🙂

Eli asiana on dokumentaatio. Nyt foorumin opasalueelle tulee melko mukavaan tahtiin uusia oppaita, joista monet ovat vieläpä suhteellisen laadukkaita. Valitettavasti näihin oppaisiin liittyy myös ongelmia: ne mm. vanhenevat ja vain alkuperäisellä kirjoittajalla on mahdollisuus parannella niitä.
linux.fi
Ja toisaalta vaikka kuinka puhumme vapaista ohjelmistoista, vain pieni osa näistä oppaista on lisensoitu jonkin vapaan lisenssin alaisena.

Nyt kun Ubuntu Suomeen ollaan perustamassa tiimejä, olisi minusta aika kehittää myös Ubuntun suomenkielistä dokumentaatiota ja siirtyä pois kankeasta, foorumipohjaisesta järjestelmästä. Ratkaisuksi ehdottaisin linux.fi-wikiä. Wikikirjaa ei tällä projektilla olisi tarkoitus syrjäyttää; wikikirja on aloittelijan tietolähde kun taas linux.fi voi sisältää tarkempia ohjeita ohjelmien käyttämisestä aina bash-skriptien kirjoittamiseen.

Wikiä käyttämällä saataisiin lukuisia etuja nykyiseen järjestelmään verrattuna. Artikkelit olisivat kaikkien vapaasti muokattavissa, jolloin ne pysyisivät ajantasalla ja laajenisivat (eikä sovi unohtaa myöskään sitä, että ne olisivat vapaita). Toiseksi ne olisivat siististi järjestettyjä luokkiin eivätkä vain satunnainen lista foorumilla olevia viestiketjuja. Ja mikä tärkeintä, koko suomalainen Linux-yhteisö voisi hyötyä niistä (ja Ubuntu Suomi wikin nykyisestä tietomäärästä).

Vaikka wikin perusperiaate on olla jakeluriippumaton, sinne on mahdollista lisätä myös nimenomaan Ubuntulle tehtyjä ohjeita esimerkiksi erilliseen Ubuntu-luokkaan. Näitä artikkeleita voidaan sitten mahdollisuuksien mukaan kehittää jakeluriippumattomammiksi (monet ohjeet käyvät lähes suoraan kaikkiin jakelupaketteihin), mikä hyödyttää kaikkia suomalaisia Linux-käyttäjiä, eikä vain niitä, jotka ovat valinneet jakelukseen Ubuntun.

Vaikka Ubuntulla meneekin tällä hetkellä lujaa, emme saa eristäytyä omaksi yhteisöksemme. Linux ja koko avoin lähdekoodi perustuu yhteistyölle, jota tuetaan parhaiten linux.fi:n kaltaisilla yhteisillä projekteilla. Jotta voidaan saada aikaan jotain isoa, on toimittava yhdessä.

Ehdotankin siis, että ainakin osa Ubuntun suomenkielistä dokumentaatiota sijoitetaan jatkossa linux.fi-wikiin ja foorumin oppaat-alueesta luovutaan ainakin osittain. Foorumilta voitaisiin siirtää sopivia ohjeita wikiin, jos niiden tekijät antavat luvan julkaista opas Creative Commons -lisenssin alaisuudessa.

Tämä on siis minun ehdotukseni ja toivonkin asiasta kehittävää keskustelua.

Tässä vielä perustiedot linux.fi-wikistä:
Linux.fi-wiki on perustettu huhtikussa 2005. Artikkeleita on tätä kirjoittaessani 1041. Kaikki materiaali on lisensoitu vapaalla Creative Commons -lisenssillä (kts. Linux.fi:Lisenssi). Linux.fi-osoitteen ja palvelintilan tarjoaa Mpoli OY, mutta käytännön ylläpidon hoitavat kaltaiseni riippumattomat ylläpitäjät. Wikillä ei ole siteitä FLUG:iin (eikä #linux.fi IRC-kanavaan :)).

Käytännön asioissa apua voi kysyä vaikka minulta sähköpostitse, irkitse tai pikaviestimillä, yhteystiedot löytyvät linux.fi:n käyttäjäsivultani. Wikillä on myös IRCnetissä kanava #wikilinux.

Heikki Mäntysaari

8 Responses to “Dokumentaatio linux.fi-wikiin?”

 1. Mikko Huovila Says:

  Tämä ajatus on kannatettava. Foorumilla aihe on noussut esiin silloin tällöin ja mielestäni foorumin oppaita osion voisi sulkea kokonaan. Käytäntö on osoittanut, että ohjeiden kirjoittaminen wikeihin ei etene ennen kuin tuo foorumin opas-osio suljetaan.

  Siitä en ole ihan varma, onko linux.fi -wiki oikea paikka. Selkeyden ja johdonmukaisuuden vuoksi oma suomenkielinen Ubuntu-wiki voisi olla parempi ratkaisu.

 2. Heikki Mäntysaari Says:

  Ubuntuwiki olisi toki jossain määrin johdonmukaisempi, mutta se mitä tässä pelkään, on resurssien tuhlaus. Ei ole syytä keksiä pyörää uudelleen kun voidaan hyötyä jo valmiista materiaalista ja hyödyttää samalla kaikkia suomalaisia Linux-käyttäjiä.

  Toki Ubuntu-spesifiset artikkelit sopivat hyvin Ubuntuwikiin, mutta tosiasiassa monet niistä olisivat suhteellisen pienellä vaivalla muutettavissa jakeluriippumattomiksi.

  Jos erilliseen Ubuntuwikiin päädytän, niin toivoisin sen lisenssin ainakin olevan yhteensopiva linux.fin kanssa, jolloin materiaalin kopioiminen projektien välillä olisi mahdollista.

 3. E.K.Virtanen Says:

  Kannatan ideaa. Foorumilta ei jaksa enää edes hakea how-to oppaita koska ne tuntuu olevan pahasti sekaisin.

 4. Jussi Nykänen Says:

  Mielestäni kannattaisi yrittää yhdistää voimia. Miten se parhaiten käy, en tiedä. Mielestäni asiaa kannattaa kuitenkin ehdottomasti miettiä.

 5. peran Says:

  Timo kirjoitti:
  “Tässä vielä perustiedot linux.fi-wikistä:
  Linux.fi-wiki on perustettu huhtikussa 2005. Artikkeleita on tätä kirjoittaessani 1041. Kaikki materiaali on lisensoitu vapaalla Creative Commons -lisenssillä (kts. Linux.fi:Lisenssi). Linux.fi-osoitteen ja palvelintilan tarjoaa Mpoli OY, mutta käytännön ylläpidon hoitavat kaltaiseni riippumattomat ylläpitäjät. Wikillä ei ole siteitä FLUG:iin (eikä #linux.fi IRC-kanavaan 🙂 ).”

  Käsittääkseni Linux.fi-wikin artikkelit ovat varsin lyhyitä, kun vertaa aiheen suuruuteen Ubuntu-fi.org-foorumilla. Ohjeenaiheita on 165, ja aiheiden lukumäärästä poistettu arkisto.

  Eli taitaapi tulla melkoinen lisäys Linux-fi-wikiin, jos edes suuren osan Ubuntun-ohjeista saadaan siirretyksi sinne.

  Lisäksi ohjeiden tyyppi on Ubuntu-fi.org ohjeissa erilainen. Linux.fi käsittelee asioita yleisemmällä tasolla kuin täällä.

  Summa summarum… Ajatus on kuitenkin hyvä ja kannatettava.

 6. Juhis Says:

  Kannatetaan! Selkeyttäisi kummasti ohjeiden hakua. Itsekin olen aloittelijana joutunut vähän väliä turvautumaan foorumilla oleviin ohjeisiin. Nykyisen systeemin vaikeus pelottaa varmasti monet pois kokonaan linux käytöstä.

 7. Puuhapepe Says:

  Erittäin kannatettava ajatus – tuo Wiki nimittäin.

  Osa ohjeista on kuitenkin aika Ubuntu/Debian-keskeisiä, mikä olisi näiden kohtalo jos tarkoitus olisi käyttää wikialustana linux.fi:tä? Oma Ubuntu -luokka kuulostaa hieman hankalalta.

  Mielestäni jonkunlainen jaottelu distribuutioittain on syytä kuitenkin pitää, tapahtuu se sitten wiki-artikkelissa itsessään tai sitten kokonaan eri wiki-sivuilla, kuitenkin linux.fi- yhteensopivalla lisenssillä julkaistuna.

  Hanke ajatuksena on kuitenkin sen verran loistava että innostuisin varmasti itsekin moista kehittämään ja ohjeita päivittämään. Kaiken kaikkiaan hyvä ajatus – pitää vaan vielä nukkua asian kanssa yön yli niin osaa muodostaa paremman kannan asiaan.

 8. Heikki Mäntysaari Says:

  Homma on nyt edennyt mukavasti, asiasta keskustellaan foorumilla ja tuleva dokumentaatiotiimi ottaa asiakseen wikikirjan, ubuntu-fi:n wikin ja linux.fin kehittämisen.
  http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Tiimit
  http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=8460.0
  http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=8516.0

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!