Dropbox – pilvipalveluiden aatelia

Dropbox on tuttavapiirissäni yleisimmin käytetty pilvipalvelu. Ilmaisen rekisteröitymisen avulla saat tilin, johon voi tallentaa 2 gigatavua tiedostoja. Tiliä voi käyttää joko verkkoselaimen kautta tai vielä kätevämmin asentamalla Dropboxin asiakasohjelman koneellesi, jolloin yksi kansio omalla koneellasi toimii rajapintana Dropboxiin: kansion sisältö on sinun “pudotuslaatikko”.

Dropboxin asentaminen on erittäin helppoa ja siihen saa myös Ubuntuun automaattiset päivitykset käyttämällä Dropboxin pakettilähdettä. Lisätiedot latausivulla.

Kun Dropbox on valmiiksi asennettu, näkyy sen ikoni Gnomen ilmoitusalueella. Ikonia napsauttamalla tai kotihakemistostasi selaamalla voit avata Dropbox-kansion.

Vaikka Dropbox on olemassa useille käyttöjärjestelmille (mm. Mac, Windows, Linux, Iphone), on sen toteutus Linuxissa erittäin hyvin integroitu Gnomeen. Esimerkiksi kun kansion sisältöä muuttaa, niin yksittäisttäisten tiedostojen päällä olevat kuvakkeet kertovat synkroinoinnin tilanteen: vihreä merkki kertoo että tiedosto on ajan tasalla ja sininen nuoli kertoo latauksen olevan käynnissä.

Vastaavat ikonit ovat myös Gnomen paneelin kuvakkeessa. Lisäksi Dropbox tiedottaa toiminnastaan notify-toiminnon kautta.

Toiminta ja ominaisuudet

Pohjimmiltan Dropbox on synkronointipalvelu, eli kun yhdellä koneella tallennat Dropbox-kansioosi tiedoston tai muokkaat siellä olevaa tiedostoa, päivittyy se välittömästi kaikkiin koneisiin, joissa on auki samainen Dropbox-kansio.

Dropbox-tiliin voi kirjautua myös selaimen kautta. Selaintoimintojen ansiosta Dropbox-kansiosi on siis periaatteessa käytettävissä miltä tahansa tietokoneelta, jolla ylipäänsä on Internet-yhteys.

Dropboxia voi myös käyttää varmuuskopiointitarkoituksiin, koska poistettuja tiedostoja tai tiedostojen vanhoja versioita voi palauttaa Dropboxin selainkäyttöliittymän kautta.

Lisäksi Dropboxia voi käyttää tiedostojen jakamiseen. Luomalla uuden alikansion ja lähettämällä siitä kutsut muille käyttäjille mahdollistat heidän pääsyn kyseiseen kansioon.

Paneelissa olevaa ikonia napsauttamalla hiiren kakkosnapilla tule esiin toimintovalikko, josta voi nähdä mm. listan viimeksi päiviteyistä tiedostoista.

Dropboxiin on myös saatavilla laajennuksia, joilla sitä voi hyödyntää useammalla tavalla: http://wiki.dropbox.com/DropboxAddons.

Dropboxin ilmaiseen käyttöoikeuteen sisältyy 2 gigatavua tallennustilaa. Jos kutsut siihen uusia käyttäjiä, palkitaan sinut lisätilalla 200 MB per kutsuttu käyttäjä. Maksamalla 99 taalaa vuodessa saa 50 gigaa ja 199:lla taalalla 100 gigaa tallennustilaa.

Turvallisuus ja yksityisyys

Dropboxin sivuilla olevien tietojen mukaan kaikki käyttäjän tiedot ovat salattu käyttäjän omalla salasanalla eikä Dropboxin työntekijät voi nähdä tiedostoja. Kun Dropbox ei ole avointa lähdekoodia, niin sen todellisesta toiminnasta on vaikea varmistua.

Kokemuksia

Omien kokemuksieni mukaan Dropbox toimii nopeasti ja luotettavasti. Omassa käytössäni ei ole koskaan ilmennyt mitään teknisiä ongelmia tai edes hidastelua. Toisin oli Ubuntu Onen kanssa, jonka toimivuus ole hidasta ja epävarmaa.

Lisäksi käytettävyys on erinomaisella tasolla hyvin mietittyjen ominaisuuksien ansiosta. Erityisesti pidän Dropboxin tavasta käyttää kuvakkeita synkronointitilan kuvastamiseen. Ubuntu One voisi ottaa ikonien käytöstä mallia.

Ainoa peruskäyttäjän näkökulmasta oleva huono puoli on se, että ohjelma ei ole suomenkielinen ja se ei ole millään lailla avoin, joten sitä ei voi edes suomentaa.

Johtopäätös

Ubuntu 10.04:n julkaisun jälkeen Ubuntu One lähestyy jo huomattavasti Dropboxin toimintavarmuutta ja helppoutta, ja moni Ubuntu One -artikkelissani moittimani ongelma on korjattu. Perustoiminnon, eli tiedoston synkroinoinnin osalt, Dropbox on vielä Ubuntu Onea edellä, ja siksi sitäkin kannattaa kokeilla.

— Otto

6 Responses to “Dropbox – pilvipalveluiden aatelia”

 1. jkl Says:

  “Ubuntu One voisi ottaa ikonien käytöstä mallia.” – ööh paneelin kuvake poitettiin osana Ubuntun käynnistyksen nopeutusta. Jokaisessa tiedostossa on kuitenkin ikoni, joka kertoo synkronoinnin tilan.

 2. LNu Says:

  “Kun Dropbox ei ole avointa lähdekoodia, niin sen todellisesta toiminnasta on vaikea varmistua.”

  Vaikka Dropbox olisikin avointa koodia, et voi millään varmistua, mitä koodia palvelimella ajetaan. Mitähän em. lauseella oikein tarkoitettiin?

 3. jkl Says:

  LNu: Niinpä, U1 (Ubuntu One) on avoimen koodin ohjelmisto, mutta palvelin puolella käytetty koodi on suljettua-

 4. aro Says:

  Tulipas henkilökohtainen olo, kun tekstissä ihan Minua puhuteltiin…

 5. Dropbox Says:

  […] […]

 6. Dropbox ja ahaa-elämyksiä « Digimoguli Says:

  […] Ubuntu-blogissa on hyvä suomenkielinen tietopaketti Dropboxista. Asiaa on ajateltu Linuxin näkökulmasta, mutta […]

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!