Esittelyssä Linux.fi

linux.fi
Jos Linux-käyttäjä kohtaa ongelman, siihen löytyy melko varmasti ratkaisu Googlella. Tämä näkyy mm. siinä, että keskustelualueilla nähdään turhankin usein vastauksia tyyliin “katso Googlella”. Internetissä onkin tarjolla järkyttävät määrät Linux-käyttäjälle sopivaa enemmän tai vähemmän laadukasta dokumentaatiota. Mutta tämä tietomäärä on hajanainen, pääosin englanniksi eikä sitä voida välttämättä hyödyntää, sillä se ei aina ole vapaata. Tätä tilannetta pyrkii parantamaan Linux.fi-wiki.

Tässä blogiartikkelissa yritän valottaa Linux.fi-wikin tarkoitusta, historiaa ja nykytilannetta (ja ehkäpä hankkia muutamia uusia kirjoittajia :))

Miksi wiki?
Kuten jo tuli ilmi, suomenkielisen dokumentaation hajanaisuus ja yleisestikin Linux-oppaiden epävapaus on ongelma, kun oppaita ei esimerkiksi voida jatkokehittää ja pitää ajantasalla. Keskittämällä Linux-tietämystä yhden jakeluriippumattoman sivuston alle hyvin vapaalla lisenssillä pyritään parantamaan tilannetta.

Linux.fi ei kuitenkaan kilpaile esimerkiksi Ubuntu Suomen wikin kanssa: Ubuntu-käyttäjille tarkoitetut ohjeet sopivat hyvin juurikin Ubuntu Suomen wikiin, ja näihin oppaisiin voidaan tarvittaessa linkittää Linux.fistä. Kuitenkaan ei ole järkeä kirjoittaa Ubuntu Suomen wikiin artikkelia esimerkiksi Irssin käytöstä, sillä sama opas sopii kaikille suomalaisille Linux-käyttäjille ja sopii näin ollen paremmin jakeluriippumattomaan paikkaan – eihän esimerkiksi Fedoran käyttäjä etsi ohjeita Ubuntun wikistä. Lisäksi Linux.fi:n lisenssi mahdollistaa sen, että esimerkiksi jakelukohtaiset wikit voivat hyödyntää Linux.fi:n materiaalia varsin vapaasti.

Tekniikkana wiki taas on käytännössä ainoa vaihtoehto suuren tietomäärän kasaamiseksi ja ylläpitämiseksi vapaaehtoispohjalta. Mm. Wikipedia on osoittanut järjestelmän toimivuuden.

Katsaus historiaan
Vuoden 2005 alkupuolella FLUGin sähköpostilistalla virisi ajatus suomenkielisen Linux-wikin perustamiseksi. Idea sai kohtalaisen nihkeän vastaanoton ja sen sijasta ehdotettiin myös “suljetumpia” systeemeitä. Kuitenkin 18.4.2005 linux.fi-domainiin pystytettiin wiki. Korostettakoon nyt jo tässä, että FLUG ei ole wikin takana, (omistajuudesta lisää myöhemmin). Alku ei ollut kovin lupaava.

Materiaalia alkoi kuitenkin tulla tasaiseen tahtiin lähinnä muutamien aktiivikirjoittelijoiden toimesta. Sisällön vapauden takaamiseksi materiaalin lisenssiksi valittiin Creative Commons – Nimi mainittava 2.5 (josta lisää myöhemmin). Tämän jälkeen on nähty mm. suuret taistelut bottiverkkoja vastaan ja niistä saavutettu Lopullinen Voitto (kiitos “mustien listojen”) ja viime kesältä Raja-Anturan parhaimman sisällön siirto wikiin Raja-anturan lopettaessa toimintansa ja keskustelualueen avaaminen.

Nykytilanne
Vapaaehtoisten kirjoittajien tekemä työ on nostanut Linux.fi:n suurimmaksi suomalaiseksi vapaaksi Linux-tietopaketiksi. Tänä päivänä Linux.fi:ssä on hieman vajaat tuhat artikkelia (määrä oli jo yli tuhannen, mutta uudempi Mediawiki jättää lyhyimmät artikkelit pois laskuista). Kuukaudessa uniikkeja kävijöitä on noin 23 000 ja määrä on kasvussa.

Näin pitkäaikaisen kirjoittajan kannalta on mukava myös huomata, että monet Linux.fi:n artikkelit sijoittuvat kärkipäähän Googlella tehtävissä Linux-aiheisissa hauissa.

Kuitenkin tänä päivänä Linux.fi:n ongelma on sama kuin lähes kaikilla muilla vastaavilla projekteilla: aktiivisten kirjoittajien määrä saisi olla suurempi. Tietenkään Linux.fi:stä ei voi odottaa samankokoista kuin vaikkapa suomenkielisestä Wikipediasta, mutta artikkelien laajentamisessa ja uusien ohjeiden kirjoittamisessa riittää kyllä työnsarkaa kaikille kiinnostuneille.

Lisenssi ja vapaus
Yksi ikuisuuskysymys vapaiden ohjelmien (ja siten myös vapaan dokumentaation) kanssa on kysymys lisenssistä. Käytetäänkö copyleft-tyyppistä GPL:ää joka vaatii sisällön pitämisen saman lisenssin alla vaiko “lähes kaiken sallivaa” BSD-lisenssiä.

Lisenssi Linux.fin artikkelit on lisensoitu Creative Commons 2.5 – Nimi mainittava -lisenssin (tunnetaan myös lyhyemmin nimellä CC-BY) alaisena. Tämä lisenssi ei ole copyleft-tyyppinen vaan lähempänä ns. “public domainia”: lyhyesti sanottuna materiaalia saa levittää ja muokata minkä tahansa lisenssin alaisena kunhan alkuperäinen lähde (linux.fi) mainitaan.

Tällaiseen ratkaisuun on päädytty siitä syystä, että materiaalin edelleenkäyttö olisi mahdollisimman helppoa. Olen itse monesti Linux.fihin kirjoitellessani törmännyt tilanteeseen, jossa verkosta olisi saatavilla hyvää materiaalia sellaisella lisenssillä, joka ei salli materiaalin käyttöä vapaasti tai sallii sen vain yhden vapaan lisenssin (kuten GFDL:n) alaisena. Kun lisenssiksi valittiin esimerkiksi GFDL:n sijasta CC-BY, on kaikilla projekteilla mahdollisuus hyödyntää Linux.fin materiaalia. Siispä esimerkiksi Ubuntu Suomen wikissä ja Wikikirjastossa voidaan hyödyntää Linux.fin materiaalia.

Kuka on kaiken takana?
Vaikka idea Linux.fi:hin syntyi FLUG:in postituslistoilla, ei Linux.fillä ole mitään suhdetta FLUG:iin (toisin kuin monesti luullaan). Linux.fi-osoitteen omistaa ja palvelinta ylläpitää Mpoli oy. Lisäksi Linux.fi:tä ovat tukeneet muutkin tahot. Päivittäisen ylläpidon wikissä ja foorumilla hoitavat kuitenkin kaltaiseni riippumattomat ylläpitäjät. Wikillä ei ole kaupallisia tavoitteita, eikä sivuilla esimerkiksi ole mainoksia.

Tule mukaan!
Heräsikö kiinnostus osallistua? Haluatko olla rakentamassa ehtymätöntä tiedon lähdettä tuleville Linux-sukupolville? Surffaa siis osoitteeseen linux.fi ja ryhdy jakamaan tietämystäsi! Kirjoittaminen on helppoa ja pienet virheetkin saadaan wikitekniikan ansiosta helposti korjattua. Jos et keksi, mistä kirjoittaisit, katso tekemistä-sivu.

Olen itse pyörinyt wikissä lähes alusta asti, ja voin sanoa että osallistuminen on palkitsevaa. Wikiin kirjoittaminen on helppo tapa jakaa tietämystään ja antaa jotain takaisin yhteisölle, ja samalla tulee myös itse opittua kaikenlaista.

Linux.fihin liittyvissä asioissa voi ottaa yhteyttä minuun (yhteystiedot) tai tulla juttelemaan wikin IRC-kanavalle: #wikilinux IRCnetissä.

Heikki Mäntysaari

One Response to “Esittelyssä Linux.fi”

  1. free inter som Says:

    kyllä hyvä että on edes joku suomalainen käyttis

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!