GPLv3

gplv3.png
Suurin osa vapaista ohjelmistoista on lisensoitu GPL-lisenssin alaisuudessa. Käytössä oleva GPLv2 on kuitenkin jo 16 vuotta vanha, ja tänä aikana teknologia on kehittynyt huomattavasti. Siksi GPL-lisenssistä tarvittiin uusi, ajantasainen versio.

Nyt 1,5 vuoden kehitysprosessin (johon kaikki halukkaat ovat saaneet osallistua) tuloksena Free Software Foundation on saanut valmiiksi GPL-lisenssin uuden kolmosversion. Uusi lisenssi mm. pyrkii tarjoamaan parempaa patenttisuojaa avoimen lähdekoodin yhteisölle, kieltää sen alaisten ohjelmien käyttämisen “tehokkaana teknisenä suojauskeinona” ja paikkaa muutamia kakkosversion porsaanreikiä. Tarmo Toikkanen kirjoittaa blogissaan tarkemmin uuden lisenssin uudistuksista.

Monet vapaat ohjelmat on lisensoitu GPL-lisenssin kakkosversiolla tai millä tahansa uudemmalla versiolla. Ohjelmiston jakelija saa tällöin päättää, mitä lisenssiversiota hän noudattaa. Näin GPLv3 tulee huomaamatta käyttöön moniin vapaisiin ohjelmiin välittömästi. Poikkeuksen tähän tekee kuitenkin Linuxin ydin, joka on pääosin lisensoitu vain GPL:n kakkosversion alaisuudessa, eikä kehitystä johtava Linus Torvalds ole ollut halukas ottamaan uutta lisenssiversiota käyttöön.

Varsinainen lisenssiteksti on luettavissa englanniksi GNU:n kotisivuilla.

Heikki Mäntysaari

Kuva: fsf.org, käyttö sallittu vain promotarkoituksiin

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen alkuperäisiltä keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut käyttäjiä varten hyvät ohjeet Apua voi pyytää myös keskustelupalstoilta tai Discourse/Telegram-keskusteluissa (ks alla).

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!