Gutsy tulee!


Ubuntun uusin versio 7.10, kutsumanimeltään ‘Gutsy Gibbon’ julkaistaan 18.10.

Ubuntu 7.10

Ubuntun uudessa versiossa on uuden Gnome-työpöytäympäristön (versio 2.20) lisäksi uusia hallintatyökaluja näyttöasetusten ja tulostimien hallintaan (automaattinen tulostimen asennus), käyttäjänvaihtotyökalu helpottamaan usean käyttäjän työskentelyä samalla koneella sekä valmius Windows-osioiden (nfts) lukemiseen ja kirjoittamiseen. Myös tietoturvaa ja virranhallintaa on paranneltu. Mukana myös paljon muuta mukavaa, aina compiz-fusion -3D-efekteistä alkaen.

Lisätietoja ja kuvia: http://www.ubuntu.com/testing/gutsybeta

Kubuntu 7.10

Uudessa Kubuntussa on kiinnitetty huomiota käytettävyyteen ja esteettisyyteen. KDE-työpöytäympäristön uuden version (3.5.7) lisäksi käytettävyyttä tuo Dolphin-tiedostoselain. Nyt myös Kubuntuun on tuotu työkalu näytönohjainten ja wlan-korttien suljettujen ajureiden hallintaa varten. Uutta on myös Strigi tiedostojen nopeaan hakemiseen. Mukana on luonnollisesti uusia versiota monista suosituista ohjelmista bugikorjauksineen. Tuttuun tapaan mukana on valmiudet hienoille 3d-efekteille (compiz-fusion)

Lisätietoja ja kuvia: https://wiki.kubuntu.org/GutsyGibbon/Beta/Kubuntu

Xubuntu 7.10

Xubuntussa uutta on monenlaista grafiikoista alkaen. Yksi käytettävimmistä uusista ominaisuuksista lienee PDF-tulostin, jolla voi tulostaa PDF-tiedostoja mistä tahansa tulostamiseen kykenevästä ohjelmasta. Yrityskäytössä hyötyä voi olla Eboxista jolla voi hallita verkkoa käyttäjäryhmistä palomuureihin.

Lisätietoja ja kuvia: https://wiki.ubuntu.com/GutsyGibbon/Tribe5/Xubuntu

Edubuntu 7.10

Myös erityisesti koulu- ja päätejärjestelmäkäyttöön (LTSP) tarkoitettu Edubuntu päivittyy uuteen versioon. Mukana on uusia graafisia työkaluja mm. valikoiden ja käyttäjäryhmien hallitaan. Myös LTSP-päätteiden käynnistymisaikaa on puristettu lyhyemmäksi.

Lisätietoja: https://wiki.ubuntu.com/Edubuntu/Devel/RoadMap

Risto H. Kurppa

10 Responses to “Gutsy tulee!”

  1. presidentti Says:

    viitsisiköhän tästä uudesta susesta luopua, tämä kun on oikeastikin hyvä..

  2. lunatiC Says:

    Onhan se ihan hyvä eipä siinä. Saas vaan nähdä milloin tulee taas seuraava 10.1 version kaltainen floppi. 🙂 Ubuntun kaikki versiot kun taas ovat olleet tasaisen hyviä. 🙂

  3. E.K.Virtanen Says:

    Minä ainakin odotan innolla tuota 7.10 versiota. Mutta betoja en asentele vaan kiltisti sitten vasta 18.10 asentelen 🙂

  4. epatic Says:

    Ubuntu 7.04 läppärissä, 7.10 testimielessä pöytäkoneessa ja ei voi muuta sanoa ku et hyvältä näyttää!!

  5. JJ Says:

    7.10 beta ihan jees mutta uusi openSUSE 10.3 on mahtava!!!

  6. SKS Says:

    Täytyy sanoa että on ihmiset tehnyt hyvää työtä uuden Ubuntu-version kanssa. Jos tätä vauhtia mennään vielä muutama julkaisu, niin alkaa olemaan kumma juttu jos ei monopolin muurit ala murenemaan. Nyt ollaan Linuxin leirissä jo monessa asiassa edellä. Vielä kun ajurituki paranee laitevalmistajien puolelta, niin lujaa mennään ohi.

  7. Timo Jyrinki Says:

    Ubuntu Suomen lataussivulta löytyy nyt linkki myös Ubuntu 7.10 julkaisukandidaattiin kohdan “4. Valitse versio” kommenttina:

    http://www.ubuntu-fi.org/lataa.html

  8. Juho Valkila Says:

    otin servukoneeseen tämän uuden ubuntun testiksi, ja ainakin vähän kaatuilua on esiintynyt. Muutoin tykkään kyllä, joka on luulavasti uuden gnomen ansiota.

    Kaikki uudet mitä nyt on susen ja ubuntun välissä tullut olen testannut, ja huonoimmat kokemukset on tähän saakka saanut mandriva. En vaan tykkää. Sen sijaan odotan taasen uutta fedoraa…

    Opensusessakin on jotain pientä kaatuilua kyllä esiintynyt, mutta se on lähinnä johtunut omista kokeiluista. Ubuntulle pisteet serveristä, kaikkein helpoin käyttöönotto tähän saakka.

  9. heikkila Says:

    jos tuo julkaisupvä pitää paikkansa, se on sama kuin meikäläisen syntymäpvä. vois itselle asentaa uusimman synttärilahjaksi.
    toi 7.10 näyttää ihan hyvältä, mitä sitä on vähän kokeillu.

  10. Vieläkin kummallista Says:

    Mukavasti tässä uusimmassa 7.10:ssä uusin OpenOffice.org ja Voikkokin asennettuna mukana – mutta yhtä juttua en tässä lokalisoinnissa tajua: miksei oletusasiakirjan tyyleihin voi automaattisesti kytkeä tavutusta ja rivitystä päälle, kun kerran suomen oikoluku muuten asennetaan. Siis tässäkin jakelussa pitää edelleen käydä määrittelemässä tyyleihin tavutus päälle ja sitten tallettaa sillä uusi asiakirjapohja ja käydä määrittelemässä se oletusasiakirjapohjaksi – miksei tuota voisi tehdä lokalisoinnissa automaattisesti?! Ei tuota tarvitse MS Officessa käydä erikseen itse määrittelemässä. Ja ohjeet sen tekemiseen ja oletusasiakirjapohjaan kytkemiseen ovat varsin hankalasti netistä löydettävissä jollekin tavalliselle käyttäjälle. Tuommoisesta jutusta näkee vielä sen ettei tämä meidän Linux-yhteisömme ihan ole hiffannut mitä pitää tehdä jotta työpöytäkäyttö saataisiin tavallisen mikrokäyttäjän tarvitsemalle helppoustasolle (rehellisesti sanottuna, mikkikäyttis ja -softat ovat siinä piirun verran vielä edellä).
    No, muuten tämäkin Ubuntu on ihan hieno käyttisversio, monia asioita parannettu ja tekniikat/sovellukset kehittyvät koko ajan.
    Kun vielä saatais pian toimivat 3D-ajurit ATI:n X1600-yms-sarjan näytönohjaimillekin että saisi ihailla ja näyttää toimivia 3D-Compiz/Beryl-efektejä omassakin koneessa (kun ei tullut NVidian ohjaimella varustettua konetta valittua aikoinaan ; ). No ehkä tuo ajuripuute korjaantuu jossain vaiheessa ensi vuotta myös ATI:n näytönohjaimien puolella kun ne dokkarit linuxajurien-kehittäjille julkaistiin onneksi.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!