Ilmaista laiteajurikehitystä tarjolla

Linuxin ytimen kehittämisessä mukana oleva ”Greg KH’ on aloittanut kampanjan joka tarjoaa laitevalmistajille ilmaista ajurikehitystä Linuxille. Tarkoituksena on saada laitevalmistajia (aina USB-hilavitkuttimesta näytönohjaimiin ja huippunopeisiin verkkokortteihin) luovuttamaan tarvittavia tietoja laitteistaan yhteisölle joka kehittää tietojen pohjalta avoimen Linux-ajurin mahdollistaen laitteen toimimisen ja helpon käyttöönoton Linuxissa.

peukku_ylös

Jotta laitevalmistajat lähtisivät hanakammin mukaan, lupaa Greg myös NDA-sopimusten (‘vaitiolovelvollisuus’ tms) onnistuvan. Tarkoitus on sisällyttää kirjoitettavat ajurit Linuxin ytimeen näin mahdollistaen laitteen käyttöönoton mahdollisimman helposti kaikissa Linux-jakeluissa.

“Now your developers will have more time to work on drivers for all of the other operating systems out there, and you can add “supported on Linux” to your product’s marketing material. This offer is in affect for all different types of devices, from USB toys to PCI video devices to high-speed networking cards. If you build it, we can get Linux drivers working for it.” – Greg KH

http://lkml.org/lkml/2007/1/29/345

Risto H. Kurppa

2 Responses to “Ilmaista laiteajurikehitystä tarjolla”

  1. Heikki Mäntysaari Says:

    Olenkin välillä ihmetellyt, mikseivät etenkin pienemmät laitevalmistajat tartu tähän mahdollisuuteen; kunhan laitteen speksit julkaistaisiin, niin laitteelle varmasti tehtäisiin avoin ajuri ilmaiseksi.

    NDA-sopimukset vaan arveluttavat, ajuri kun kuitenkin tulee olemaan GPL-lisensoitu jos se sisällytetään kerneliin. Toivottavasti tämä ei tarkoita sitä, että ajurikoodi olisi täynnä kummallisia heksakoodeja, joita ei ole dokumentoitu mihinkään, mikä vaikeuttaisi ajurin ylläpitoa.

  2. Risto H. Kurppa Says:

    Liekö NDA tarkoitettu pitämään yksityiskohdat laitteesta ajurin tekijöiden tietona. Eli vaikka ajuri itsessään olisi GPL:ää, ilmeisesti laitteen itsensä speksit voidaan jättää vain kehittäjien tietoon? Vähän ajatuksella ‘me tehtiin CreativeCommons-leffa mut ei meidän teille meidän näyttelijöitä tarvi antaa tai ees kertoo ketä ne oli..’

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!