Jälkikäteisterveiset Prahasta Ubuntun kehittäjätapaamisesta

uds-praha0.jpgOnhan siitä jo pari kuukautta, mutta muutaman kuvan ajattelin jo ajat sitten jakaa muillekin, kun nyt sain tilaisuuden osallistua Ubuntun kehittäjien tapaamiseen. Prahassa suunniteltiin Ubuntun tulevaisuutta sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä parin sadan hengen voimin. Tapaamisia on puolivuosittain, ja tällä kertaa paikaksi osui suhteellisen lähellä Suomea oleva Tšekki.

Prahassa ehdin sekä nähdä kaupunkia, pohtia Ubuntun tulevaisuutta että tavata loistavia Ubuntun tekemisessä mukana olevia ihmisiä tukkukaupalla. Matkustin Prahaan työnantajani [1] kustannuksella, mutta sain vapaat kädet sen suhteen mihin tapaamisessa osallistun. Tapahtumaa oli aiheittain jaettu suuriinpiirtein seitsemään osa-alueeseen: alusta, työpöytä, palvelimet, mobiili, yhteisö, laadunvalvonta ja kernel (Linux-ydin). Tässäpä sitten muutama silmäys tapahtumaan ja ympäristöön:

uds-praha1.jpguds-praha2.jpg
Ubuntua pohdittiin sekä yhdessä että erikseen,

uds-praha3.jpg uds-praha4.jpg
formaalisti huoneissa ja kahvin ääressä,

uds-praha5.jpg
yhden aiheen ollessa Ubuntu MID Edition,

uds-praha6.jpg
aina pikkutunneille asti

uds-praha7.jpg
jonka jälkeen piti vielä löytää takaisin hotellillekin.

uds-praha8.jpg uds-praha9.jpg
Prahaa itsessään sen kummemmin esittelemättä, yksi hienoimmista asioista oli järjestetty kierros Prahan linnaan ja ympäristöön, jonne päivälle osuneesta “hieman” vetisestä säästä huolimatta uskaliaimmat lähtivät (eivätkä pettyneet).

Osa tapaamisen tuloksista löytyy mm. raportti– ja suunnitelmasivuilta. Ubuntun kehittäminen tapahtuu kuitenkin hyvin monissa viestimissä (postituslistat, IRC, tapaamiset) ja verkkosivuilla kaiken aikaa.

Pienimuotoiset pahoittelut tämän blogiartikkelin epäajankohtaisuudesta, mutta halusin kuitenkin tuoda hieman esille kasvoja Ubuntun takaa tällaisella pikakatsauksella. Aivan viime aikoina oma vapaa-aika on mennyt tehokkaasti Neo FreeRunnerin kanssa, joka vahvasta keskeneräisyydestään (ei heikkohermoisille!) huolimatta on ensimmäinen kokonaan vapailla ohjelmistoilla toimiva puhelin kuitenkin. Siitä lisää ehkä myöhemmin jos vaikkapa Ubuntu siinä testimielessä pyörähtää joskus käyntiin 😉

Timo Jyrinki

3 Responses to “Jälkikäteisterveiset Prahasta Ubuntun kehittäjätapaamisesta”

 1. Risto H. Kurppa Says:

  Kiitos Timo tästä, hieno kuulla tällaisia raportteja vähän suuremmista piireistä! Onkos joku tänä vuonna Gnomen tai KDE:n palavereissa (GUADEC/aKademy), voisi heittää niistäkin raportteja!

 2. Ilokaasu Says:

  Hienoja kuvia ja asiallista tekstiä astetta suuremmasta tapahtumasta 🙂
  ps. Timon bravuuri eli pakollinen mainoslinkki löytyy myös 😀 😀

 3. Emu Says:

  Mitämitä, yhdessä kuvassa selvästi istuu vaaleaverikkö pitkine hiuksinee! Miten hän on sinne eksynyt 😛

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!