Vaikka käytännössä kaikissa työpöytäympäristöissä on mahdollisuus käyttää virtuaalityöpöytiä työpöydän laajentamiseen, tuppaa työtila silti loppumaan kesken. Työpöydän koon voi kuitenkin helposti kaksinkertaistaa liittämällä koneeseen toisen näytön.
Lähes kaikissa nykyaikaisissa näytönohjaimissa on kaksi liitintä näytöille, jolloin kahden näytön järjestelmä (dualhead) on mahdollista rakentaa helposti liittämällä vain toinen näyttö näytönohjaimeen ja muokkaamalla hieman Xorg.conffia. Toisaalta kahden (tai useamman) näytön yhteistoimintaa hoitava Xinerama on sen verran monipuolinen vekotin, että myös useamman näytönohjaimen käyttäminen on mahdollista.
NVIDIA:n näytönohjaimien (ja binääriajurien) käyttäjät pääsevät helpolla, sillä NVIDIA:n ajurit voivat hoitaa useamman näytön käsittelyn suoraan ilman X.orgin Xinerama-laajennusta. Tämän menetelmän etuna on mm. se, että 3D-kiihdytys toimii molemmilla näytöillä. Toisaalta ajurit näyttävät “ulospäin” työpöytäympäristöille tavalliselta Xineramalta, joten ikkunamanagerit osaavat hallita ikkunoita järkevästi (eli esim. suurennettaessa ikkuna koko ruudun kokoiseksi se ei aukea kaikki näytöt peittäväksi ja ohjelmat eivät käynnisty puoliksi toiselle näytölle).
Käytännössä
Olen käyttänyt kahta näyttöä suunnilleen vuoden päivät. Pellin alla näytöistä huolehtii TwinView. Käyttöönotto, eli xorg.conffin muokkaus, ei ole mitenkään ylivoimaisen vaikea tehtävä (etenkin kun muistaa ottaa varmuuskopion toimivasta asetustiedostosta). NVIDIA:n uudet 9000-sarjat ajurit tuovat myös jonkinlaisen graafisen työkalun TwinViewin hallintaan, mutta tästä minulla ei ole kokemuksia (en ole saanut asennettua 9000-sarjan ajuria).
Ehdottomasti paras puoli kahden näytön järjestelmässä on lisääntynyt työtila: ruudulla voi pitää yhtä aikaa näkyvissä useita sovelluksia. Itse asiassa virtuaalityöpöytiä tulee käytettyä aika vähän, sillä työtilaa riittää yleensä muutenkin. Kun kahden näytön tuomaan lisätilaan tottuu, ei siitä hevin luovu. Ei, vaikka muutamia pieniä ongelmiakin järjestelystä aiheutuu.
Ongelmia aiheuttavat lähinnä koko näytön kokoiseksi ja mahdollisesti eri resoluutiolla käynnistyvät ohjelmat (pelit), jotka tuppaavat välillä käynnistymään mitä kummallisemmilla tavoilla, esimerkiksi ykkösnäytölle siten, että resoluutio on sama kuin kahden näytön systeemissä jolloin ruutua voi “skrollata” sivusuunnassa. Toimivaksi ratkaisuksi olen havainnut sen, että määritän xorg.conffiin mahdollisiksi resoluutioiksi tavallisen työpöytäresoluutioni ja sen lisäksi vain sellaisia resoluutioita, joissa kakkosnäyttöä ei käytetä lainkaan. (tarkemmat tiedot löytyvät alla olevien linkkien takaa).
Ohjeita:
- Kahden näytön käyttäminen Xineramalla Linux.fi-wikissä.
- TwinView-ohje Linux.fi-wikissä
- Kaksi näyttöä -keskustelu Ubuntu Suomen foorumilla.
Mitenkäs teillä, arvon lukijat? Riittääkö yksi näyttö ja virtuaalityöpöydät, vai löytyykö pöydältä kenties useampikin monitori?
Heikki Mäntysaari
November 29th, 2006 at 20:39
Itselläni riittää yksi näyttö ja virtuaalityöpöydät, mutta…
Yleistä Linux-tukea yrityksessä antavana ihmisenä olen huomannut tarvetta kahdelle näytölle, tai tarkemmin sanottuna eri asetuksia tykille / kuvaputkinäytölle läppärin vga-tökkelistä ja itse läppärin näytölle. Toistaiseksi en ole jaksanut säätää (ATI pelottaa), mutta luultavasti tuokin on nakkilistalla, nyt kun sain tar-rsync-crontab-pohjaisen varmuuskopiointijärjestelmän tehtyä.
November 29th, 2006 at 21:05
Minulla on yksi näyttö enkä käytä edes virtuaalityöpöytiä. 🙂 Eipä minulla yleensä olekaan kuin pääte ja selain auki.
November 30th, 2006 at 22:50
Mulle on tää 20″ laajakuva riittänyt oikein hyvin, mutta seuraavaan PC:n ehkäpä tuleekin, kun noiden näyttöjen hinnat on tosi alhaalla.
December 1st, 2006 at 22:08
21″ Samsungin wide 1680×1050 resoilla ja 4 työpöytää tehokäytössä.
Yksi terminaaliruutu sekä pikaviestimen (Kopete tai Centericq) ikkuna näkyy jokaisella ikkunalla (eli aina saatavilla). Tämän lisäksi ykköstyöpöydällä selain & miljoona tabia (tietääkö kukaan millä firefox kakkoseen saisi kaksi riviä tabeja.. yksi ei riitä..). Kakkosella kuva-arkistointisofta tai mediasoittimen iso ruutu, kolmosella esim. office-softaa tai kuvankäsittelyohjelma, nelosella tiedostonhallintapuoli eli Konqueror ja yksi terminaali lisää.. Näin esimerkkinä. Ja käyttötarkoitusta vaihdellen aina käynnissä olevista softista riippuen. Työpöydät olen nimennyt tyyliin ‘netti’, ‘media’, ‘office’, ‘tiedosto’ tai vastaavaa. Vaihdot Ctrl+F1-F4 tai hiiren rullalla tuosta dekstop-palikasta joka alapalkissa on. Ja ikkunoita pystyy raahailemaan työpöydältä toiselle.
Windowsissa pääsin kahta ruutua aikanaan käyttämään.. 2×19″ on aika juhlallinen tila.. Toisella sähköposti&pikaviestimet jatkuvasti ja toisella sitten ‘tehtiin työt’.. Letkeetä meininkiä..
r
December 1st, 2006 at 22:11
Ja jotain pientä aiheesta aiakisemmin kirjoittelemaani löytyy Hessun Kahvilan forumilta (kun sillä omenaihmiset rupesivat epäilemään että jaksaako kone pyörittää jos on paljon tavaraa eri työpöydillä auki.. )
http://tinyurl.com/yabvzh
r
December 17th, 2006 at 20:57
Xubuntu Dapper on koneessa ja vanha Matroxin kaksipäinen ohjain. Pöydältä löytyy pari monitoria mutta toinen on yleensä pois päältä. Xineramalla saa työpöytää laajennettua; muutenkin kahta monitoria voi käyttää muttei voi jakaa sovelluksen ikkunoita kahdelle näytölle. Toivoisinkin, että ikkunamanagereista löytyisi toiminto, jolla saa kerättyä kaikki ikkunat käytössä olevaan monitoriin menemättä toiselle. Ikkunamanagerien ikkunoidenhallinnassa on muutenkin parannettavaa; lähinnä tulee käytettyä ikkunoita koko ruudun kokoisina. Firefox 2:n menut ei toimi hyvin Xinerama-tilassa. (Kurpalle tiedoksi: FF2:ssa tabilistan oikealta puolelta löytyy painike, jolla saa paremman, pystylistan tabeista.) Videota ei pysty kakkosnäytöllä pyörittämään. Ehkä jossain still-kuvankäsittelyssä voi tulla käytettyä Xineramaa. Muuten pärjää yhdelläkin, eikä tarvitse sivulle kuikuilla; säästää sähköäkin. Windows-maailmasta tulleena ei noita virtuaalipöytiäkään ole vielä tullut juuri käytettyä, saahan halutun sovelluksen aina päällimmäiseksi muutenkin.