Käräjäoikeus: DVD-levyjen suojaus on tehoton

nuija.png
Syksyllä 2005 hyväksytty uusi tekijänoikeuslaki asetti mahdollisesti laittomaksi mm. DVD-elokuvien katsomista varten tarvittavan DeCSS-kirjaston ja suojauksen purkamisesta keskustelemisen organisoidusti. Lain mukaan nimittäin sellaista teoksen teknistä käyttörajoitusta ei saa kiertää, “jolla tavoiteltu suoja saavutetaan”.

DeCSS-kirjastoa käytetään lähinnä Linuxissa ja muissa Unixeissa, Windowsille ja Mac OS:lle kun on olemassa lukuisia kaupallisia ohjelmia, joiden valmistajat ovat maksaneet vaaditut rojaltit CSS-suojauksen purkajan toteutuksesta. Linuxille ei kuitenkaan ole yhtään vastaavaa ohjelmaa, vaan DeCSS on pakollinen katsottaessa DVD-elokuvia.

Selvittääkseen, mitä uuden lain rajoitukset todella tarkoittavat, tietokoneaktivistit, etunenässä Mikko Rauhala, aloittivat Organisoitu keskustelu -kampanjan, jossa osallistujat levittivät organisoidun palvelun puitteissa ohjeita ja ohjelmia DVD-levyjen suojauksen purkamiseen. Kampanjan jälkeen osa osallistujista ilmiantoi itsensä poliisille.

Juttu eteni Helsingin käräjäoikeuteen, jossa Mikko Rauhala ja toinen kampanjaan osallistunut henkilö saivat syytteet teknisen toimenpiteen loukkausrikkomuksesta. Tämänpäiväisessä päätöksessään oikeus hylkää syytteet. Käräjäoikeuden mukaan DVD-levyjen suojausta ei voida pitää lain edellyttämänä “tehokkaana suojauksena”, sillä sen kiertäminen on ollut jo pitkään helppoa loppukäyttäjille:

Tekijänoikeuden haltioiden kannalta X:n ja Rauhalan syytteessä kerrotun menettelyn ei voida katsoa aiheuttaneen CSS-suojaukseen vähäisemmässäkään määrin lisää “aukkoa” jo vallitsevaan olotilaan verrattuna. CSS-suojausta ei voida pitää enää laissa tarkoitettuna tehokkaana teknisenä toimenpiteenä

Syyttäjä ei ole vielä ilmoittanut, valittaako hän tuomiosta. Jos tuomiosta ei valiteta 1.6 mennessä, se saa lainvoiman.

Mitä tämä sitten tarkoittaa käytännössä?
Tuomio on erittäin hyvä uutinen kaikille Linux-käyttäjille. Ensinnäkin se vahvistaa sen, että myös Linuxissa on laillista katsoa suojattuja DVD-elokuvia, ja lisäksi jokainen voi laillisesti neuvoa muita siinä, miten tarvittavat ohjelmat DVD-elokuvien katsomiseen asennetaan. Uuden tekijänoikeuslain perusteluissa nimittäin mainitaan, että kiertämisohjeiden tarjoaminen organisoidun tai kaupallisen palvelun puitteissa voi olla laissa mainittua kiellettyä teknisen toimenpiteen kiertämiskeinon levittämistä.

Syytettyjä puolustanut Mikko Välimäki katsoo tuomion koskevan myös tulevia HD-DVD ja Blu-Ray -levyjä, joiden suojaukset murrettiin vastikään:

“Tekninen suojakeino ei ole tehokas enää sen jälkeen, kun kuka tahansa käyttäjä voi hakea Internetistä ohjelmiston, joka ohittaa suojauksen. Luen tuomiota niin, että tulkinta ei riipu teknologiasta. Päätöstä voitaneen siten soveltaa tulevaisuudessa myös mm. Blu-Ray ja HD-DVD -formaattien suojauksiin.”

Vaikuttaisi siis siltä, että saamme tulevaisuudessa laillisesti katsoa haluamallamme alustalla laillisesti hankkimiamme elokuvia.

Välimäki muistuttaa myös, että päätöksellä on merkitystä myös Suomen ulkopuolella:

“Tuomioistuimen tekemiä johtopäätöksiä voidaan soveltaa kaikkialla Euroopassa, koska lain käsite “tehokas” tulee suoraan direktiivistä”.

Rauhala tyytyväinen tuomioon
Kampanjan organisoinut ja nyt syytteistä vapautettu Rauhala on luonnollisesti tyytyväinen tuomioon ja kertoo tuntemuksistaan Ubuntu Suomen blogille:

“Hyvät on fiilikset, juhlitaan kotona kevyesti. Syyttäjä voi tietysti vielä valittaa, mutta olen kyllä valmis vielä hovissakin taistoon. Syyttäjän mahdollinen valitus avaisi myös tietysti mahdollisuuden saada sananvapauskysymyksiinkin enemmän huomiota.”

Ihan täydellisesti kampanja ei kuitenkaan sujunut, sillä oikeus ei ottanut kantaa siihen, saako tehokkaiden teknisten suojausten murtamisesta keskustella (sananvapauskysymys):

“Olisi ollut toki mukava, jos päätöksessä oltaisiin myös otettu kantaa lähdekoodin sananvapauskysymyksiin, mutta ymmärrän kyllä, ettei käräjäoikeus ole halunnut mennä sinne asti kun hylkäysperusteet löytyivät jo lain ‘tehokkuudesta’.”

Rauhala pitää tuomiota tärkeänä myös tavallisen Linux-käyttäjän näkökulmasta:

[Nyt] Tavallinen Ubuntu-käyttäjä voi nyt huoletta käyttää valmiista paketeista löytyviä DVD:n käsittelyohjelmia hyvillä mielin. Myös Suomeen sopeutettujen, DVD-kirjastot valmiiksi sisältävien CD-versioiden valmistus ja jakelu mahdollistuu.

Lopuksi haluan itse onnitella ja kiittää teitä ja kaikkia muita kampanjaan osallistuneita!

Heikki Mäntysaari

12 Responses to “Käräjäoikeus: DVD-levyjen suojaus on tehoton”

 1. Hannes Says:

  Linuxille ei kuitenkaan ole yhtään vastaavaa ohjelmaa, vaan DeCSS on pakollinen katsottaessa DVD-elokuvia.

  Eihän tuo nyt ihan totta ole, koska esim. PowerDVD:stä löytyy Linux-versio. Sitä en sitten tiedä, että kuinka näppärästi mahtaa toimia esim. eri arkkitehtuureilla ja eri distroissa ym.

 2. Timo Jyrinki Says:

  Hannes: Käsittääkseni se ei ole kuitenkaan edes ostettavissa missään? Sitä tarjotaan vain yrityksille integroitavaksi omiin tuotteisiin tms.

 3. Keijo Räävi Says:

  Olen monta kertaa kiertänyt tämän ns. “tehokkaan teknisen suojauksen” DVD Decrypter -ohjelmalla jonka kuka tahansa voi imuroida netistä. Näin ollen käräjäoikeuden vapauttava tuomio oli talonpoikaisjärjen ja oikeusvaltion voitto.

  Cd-levyjen “tehokkaan teknisen suojauksen” voi muuten kiertää millä tahansa ripperillä kunhan poistaa automaattisen käynnistyksen toiminnasta.

  Elokuva- ja musiikkiteollisuus voisi pikku hiljaa luopua näistä naurettavista “tehokkaista teknisistä suojauksista” kun kuka tahansa pystyy ne kiertämään.

 4. Otto Kekäläinen Says:

  Terve,

  Uskaltaisikohan tämän perusteella jo lisätä suomenkieliseen Ubuntu-versioon http://www.ubuntu.fi/feisty/ubuntu/ubuntu-7.04-desktop-i386-fi.iso) myös DeCSS-paketit niin, että ne asentuvat käyttäjille oletuksena?

  Päivityksiä tosin niihin ei saa automaattisesti Ubuntun virallisten ohjelmalähteiden kautta..

 5. Elias Says:

  Mutta eikös suljetun kaman sisällyttäminen Ubuntun versioon ole sen periaatteiden vastaista? Vai miten se asia olikaan.

 6. Frozenball Says:

  Eihän libdvdcss ole suljettua koodia.

 7. Keijo Räävi Says:

  “Mutta eikös suljetun kaman sisällyttäminen Ubuntun versioon ole sen periaatteiden vastaista? Vai miten se asia olikaan.”

  Periaatteet. Mitä ne on?

 8. Keijo Räävi Says:

  Kekäläisen sälli kuitenkin osui asian ytimeen vaatiesaan dvd-toistoa linuxiin oletuksena.

 9. Heikki Mäntysaari Says:

  Ennen libdvdcss:n lisäämistä levylle kannattaa odottaa, että oikeuden päätös saa lainvoiman. Jos syyttäjä valittaa, juttu menee hoviin ja lopullista tuomiota saadaan odotella vielä pitkään.

 10. Mika Says:

  http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=30610

  Syyttäjä yllätys yllätys päätti valittaa tuomiosta…

 11. E.K.Virtanen Says:

  Onhan se sanomattakin selvä että teatraalista tekopyhyyttä pitää harrastaa. En ylläty jos tuomio saadaan jollakin kikalla vielä muutettua.

 12. HerrKom Says:

  Totta kai se muuttuu. Sehän on laki. Käräjäoikeus antaa oman ratkaisunsa, hovioikeuden on hypittävä käräjäoikeuden tuomareiden silmille ja korkeinoikeus napauttaa taas hovioikeutta. Se on näet tämä “me ollaan parempia kuin te” -hierarkia.

  Suomessa laki on nopanheittoa: 1-3 = ei ja 4-6 on kyllä. Lopun aikaa tuomarit märehtivät, syövät pullaa, kittaavat kahvia ja kuolevat parin vuoden päästä ylipainoisina sydänkohtaukseen.

  Koko idea suojatuista levyistä on naurettava! Kyllähän omalla koneellaan pitää pystyä katsomaan ostamiaan elokuvia!

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!