Kaupalliset palvelut Ubuntun ympärillä lisääntyvät

euroKaupallinen toiminta Ubuntun ympärillä alkaa Suomessakin laajentua. Tukipalveluita tuottavia yrityksiä tulee lisää, tietokoneita myydään Ubuntulla varustettuna ja niin edelleen. Ilmais-CD-levyjen lisäksi painettuja Ubuntu-CD:itä saa nyt jälleen myös maksua vastaan nopeasti.

Ubuntu-projektin tarkoituksena on vapaista ohjelmistoista koostuvan tuotteen tekemisen lisäksi kerätä Ubuntun ympärille liiketoimintaa. Ilman yrityksiä on mitään tuotetta vaikea saada kovinkaan yleiseksi, ja toisaalta vapaat ohjelmistot varmistavat tasavertaisen kilpailun yritysten välillä.

Tukipalveluita Ubuntulle ja muille voi toki tarjota kuka tahansa, mutta Ubuntun markkinapaikka (Ubuntu Marketplace) on vähitellen herännyt eloon, keräten yhteystietoja tällaisilta yrityksiltä. Suomessa viimeaikaisia lisäyksiä ovat mm. Datajyrä Oy Nummelassa sekä Painike Tornion suunnalla. Markkinapaikan lisäksi yritykset voivat tehdä myös läheisempää yhteistyötä Ubuntun takana olevan Canonicalin kanssa. Suomalaisista yrityksistä partneriohjelmiin on lähtenyt mukaan vasta Linux-tuki.fi.

Ubuntulla varustettuja tietokoneita myydään jo eri puolilla Suomea. Varsinaisesta massatarjonnasta ei voi kuitenkaan vielä puhua, ja edes ilman pakollista Windows- tai Mac OS -lisenssiä olevia kannettavia tietokoneita voi olla Suomessa vaikea löytää. Maailmalla Dell on raottanut massamarkkinoiden ovea Ubuntu-koneillaan, joita on kuitenkin toistaiseksi saatavilla vain Yhdysvalloissa, Iso-Britannissa, Ranskassa ja Saksassa.

LinuxComp.net:in lopettaminen muista kuin kannattavuussyistä oli ikävää, mutta onneksi muuten liiketoiminta myös kuluttajille suunnatun Linuxin ympärillä on kasvussa. LinuxCompin alasajo ei heikennä nopeasti toimitettavien Ubuntu-levyjen saatavuutta Suomessa. LinuxCompilla vielä toistaiseksi jatkunut virallisten Ubuntu-CD-levyjen myynti siirtyy Linux-tuki.fi-sivustolle. Valikoima on myös laajentunut: myynnissä on kaikki saatavilla olevat 32-bittiset Ubuntu-levyt, mukaanlukien Server- ja Edubuntu-versiot. Ubuntua ja Kubuntua voi tilata myös DVD-levynä. Myöhemmässä vaiheessa valikoimaan otetaan myös mukaan 64-bittiset versiot sekä muita Linux/Ubuntu-aiheisia tuotteita. Ubuntu-levyjen myynnistä menee edelleen 1€/levy Ubuntu Suomi -yhteisön tukemiseen (viimeksi sponsoroitiin 200 Ubuntu-julistetta joita on edelleen ilmaiseksi saatavilla Helsingin seudulla).

ShipIt-palvelun ilmaiset Ubuntu-CD-levyt ovat edelleen tavalliseen tapaan saatavilla. Ostomahdollisuus on tarkoitettu niille jotka tarvitsevat nopeasti valmiin, painetun Ubuntu-CD-levyn mutta eivät jaksa odottaa viikkokausia.

Timo Jyrinki (muokaten tästä)

One Response to “Kaupalliset palvelut Ubuntun ympärillä lisääntyvät”

  1. Risto H. Kurppa Says:

    ITC-OK Aito osuuskunta on ostanut LinuxCompin ja toiminta käynnistyy uudelleen helmikuun alussa, ainakin http://www.linuxcomp.net -sivun mukaan.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!