Kenelle eivät kelpaa 40 milj. markkinat?

On ollut mukava seurailla lähiaikoina Linuxin laitetuen kehittymistä, jota kärjessä ovat lähteneet tukemaan ATI ja NVidia. Erityisesti ATI:n panostus ajuripuolelle antaa monta aikaisempaa “syntiä” anteeksi, koska yhteentoimivuuden kehittäminen avoimien järjestelmien puolelle on ollut kaikin puolin miehekäs teko. Lienee turhaa sanoakaan, mutta aika moni muukin valmistaja voisi ottaa vinkistä vaarin, ja alkaa tukemaan ainakin epäsuorasti Linuxin laitetukea. Epäsuoralla tukemisella tarkoitan tässä yhteydessä sitä, että mikäli itsellä ei ole kykyä tai muuten mahdollisuuksia sijoittaa panostuksia proprietary-ajureihin, niin on luultavaa että OSS-yhteisö voi toimia kehityksen tukena. Muutamia esimerkkejä tästä taitaa ollakin olemassa, joista ATI:n malli taitaa olla ehkäpä tunnetuimpia.

Mutta mennäänpä itse otsikon mukaiseen asiaan em. lyhyen johdannon jälkeen. Tämänkertainen kirjoitus sai alkunsa Canon Pixma -monitoimihärvelin asennuksesta, jota taisin tälläkin palstalla tiedustella aikaisemmin. Väänsin laitetta paikalleen kokeillen erinäisiä kikkoja, josta jotenkin ihmeenkaupalla tuli jotain jälkeä tyydyttävästi paperille. Innokkaana menin tietysti Canonin sivuille tiedustelemaan, että mikäpä on heidän ajuripolitiikkansa Linuxia kohtaan. Eipä aikaakaan, kun Help Desk vastasi ja vuoropuhelun sai jopa avattua. Yllättäen kävi ilmi, ettei tukea ole olemassa, jota kyllä vähän ihmettelin. Varsinainen ihmetykseni oli tämä yleinen haluttomuus kehittää Linuxille ajureita vaikka asennuskanta alkaa olla suhteellisen merkittävä eikä se näytä olevan ainakaan vähenemään päin (huolimatta että Microsoft yrittääkin tehdä kaikkensa avoimia järjestelmiä vastaan). Arvioni on, että maailmassa on todennäköisesti 35 – 40 miljoonaa asennusta, mikäli on uskomista web-tilastoihin. Miljardin PC:n mittakaavassa se tekee sen 3,5 – 4 prosenttia joka on mielestäni suhteellisenkin uskottava luku.

Toisekseni ihmettelen, että minkä vuoksi ajureita ei tarjota OSS -yhteisön kehitettäväksi? Kustannukset olisivat todella edulliset verrattuna ns. tehdaskehitykseen, joka näyttää olevan usein yllättävänkin epävarmalla pohjalla. Joskus jopa vaihtoehtoisilla kehitysmenetelmillä (mm. reverse engineering, suom. takaisinmallinnus) näytetään pääsevän yhtä hyviin tuloksiin kuin suoraan tehtaan pöydältä kirjoitetulla ajurilla. Mikäli joku on huolissaan tuotteeseen liittyvistä mahdollisista tekniikoista ja niiden salauksista, niin ne kohdat kyllä voidaan suojata joko teknisin tai aineettomin oikeuksien hallinnan kautta. Tästä yhteenvetona voisi todeta sen, että kenelläkään varteenotettavalla laitetoimittajalla ei pitäisi olla ylitsepääsemätöntä kynnystä toteuttaa Linux-pohjaisia ajureita.

Ihmettelen, että mikä oikein laitevalmistajilla mättää ajurikehityksessä? Kenellä on varaa unohtaa 40 miljoonan asennuskannan markkinat omilta tuotteiltaan, etenkin kun markkinoilletulokynnys on alhaalla ja nopeille toimijoille siellä olisi vielä erityisasema saavutettavissa helposti? Tulee mieleen, että tiedostetaanko yrityksissä tätä mahdollisuutta kilpailutekijänä? Vai menetäänkö jokin ihmeellinen erityisasema monopolin hallitsemilla markkinoilla, mikäli tuetaan avoimen koodin malleja? Tuntuu, ettei oikein asiassa ole järkeä.

Paras keino lienee saada ajureita on ensisijaisesti tukea Linux-laitetukea tarjoavia valmistajia ja toisekseen antaa välitön palaute. Näin ainakin pysyy laitevalmistajien mielessä tuotekehityksen ja tuen osalta.

Linkki ATI:n kehitysaskeleista:

arstechnica.com: amd-to-deliver-better-ati-drivers-open-specifications

Käyttöjärjestelmien tilastoja:

http://www.w3schools.com/browsers/browsers_os.asp

– Sorkkarauta

PS. Voi olla kielellisiä epäselvyyksiä tai lauserakenteita, mutta tähän aikaan vuorokaudesta niillä ei ole paljoakaan merkitystä…

10 Responses to “Kenelle eivät kelpaa 40 milj. markkinat?”

  1. igor_2 Says:

    No mihin Help Deksin kanssa käyty keskustelu päätyi?

  2. Sorkkarauta Says:

    1. Kommentti:
    “Are the available Canon printer drivers for Ubuntu Linux?”

    1. Vastaus:
    ” Thank you for contacting Canon USA product support. We value you as a Canon customer and appreciate the opportunity to assist you with your iP1500 printer with Ubuntu Linux. While considering the desire to provide the best possible support for Canon products, Canon must make decisions on which products to support when new operating systems are introduced. Currently, Canon has decided to support only the Microsoft Windows and the Macintosh operating systems. We understand, and sincerely apologize for any frustration you have experienced if your are using another operating system, but we hope that you understand our rationale.” We hope this information is helpful to you. Please let us know if we can be of any further assistance with your iP1500 printer.”

    2. Kommentti
    Thanks for the fast reply. Please consider to make few drivers available for Linux. The process is easy, fast and economic. The only thing you need to do is get contact to Ubuntu community (for instance). The will
    produce drivers for Linux without expenses. Suddenly without any
    remarkable investments there will be new market place including 30-40
    millions Linux users for you. I look forward Canon’s action to reach new markets and find very potential customers. Best Reagards on the behalf of whole Linux community

    2. Vastaus
    “We will pass on your recommendation for developing Linux drivers. Please feel free to contact us if you have any other issues with any of your Canon products in the future.”

  3. lunatiC Says:

    ATI linkki ei toimi

  4. Jussi Nykänen Says:

    Linkki korjattu, kiitos huomiosta. Tiedoksi vielä, ettei ollut Sorkkaraudan virhe vaan minun.

  5. eap Says:

    Itse äänestin lompakolla taisteltuani Canonin lasertulostimen kanssa yli vuoden. Myin Canonin ja ostin tilalle Brotherin tulostimen, jonka sain pelittämään heittämällä. Epsonin musteuihkarin sain toimimaan maksullisella ajurilla, mikä on ihan ok sekin.

    Summa summarum, kohdallani Canon on “not existing” kaikissa tuote kategorioissa. Mietin vain, että pitäisikö heille lähettää palautetta.

  6. epatic Says:

    –> eap

    Ehdottomasti pitää lähettää palautetta, ei ne muuten tajua… 😉

    Ja kiitos Sorkkaraudalle hyvästä kirjoituksesta! Vielä kun näitä oikeasti lukis jotkut asioista päättävät…no, ehkä ajan kanssa…

  7. Sorkkarauta Says:

    Helpparista puhuivat ympäripyöreitä ja sanoivat pistävänsä ajatukset eteenpäin… hohhoijaa.

  8. presidentti Says:

    No, nythän on käynnissä se ilmainen ja avoin ajurikehitysprojekti novellin suunnilla, jota johtaa GregKH tjsp. jolla on myös iso rooli itse kernelin kehityksessä. Mukaan on lähtenyt muistaakseni satoja yhtiöitä laitteineen.
    Nähdäkseni ainoa keino, millä voitte vaikuttaa nykyiseen tilanteeseen on tukea tuota projektia.
    Toistaiseksi on järkevintä ostaa laitteita, joiden tiedetään olevan toimivia käytetyssä järjestelmässä. Itselläni on kaksi laitetta (sormenjälkitunnistin ja web-kamera) joita en ole saanut toimimaan, tosin en niitä edes tarvitse.

  9. E.K.Virtanen Says:

    Silloin harvoin kun jotain roinaa lisää tarvitsen, kysyn aina että onko laite linux yhteensopiva, vaikka tieto olisi kuinka itsestäänselvä minulle.
    Tämä siksi että myyjät kuulisivat sanan “linux yhteensopiv” mahdollisimman usein.

    Esim. eräs seinäjokelainen “atk-alan huippuosaaja” ei osannut kertoa toimiiko näytönohjaimeni linuxissa (tosin tiesin sen toimivan jo kysyessäni).

  10. Risto H. Kurppa Says:

    Ilmaista ajurikehitystä on tarjottu yhteisön puolelta laitevalmistajille: http://www.kroah.com/log/linux/free_drivers.html

    En tiedä moniko tilaisuuteen tarttui.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!