Kertomus siitä kuinka avoin formaatti voi pelastaa päivän (ja paljon muutakin)

Puolisoni käyttää kotona Linuxia ja OpenOfficea tekstinkäsittelyyn. Työpaikalla on käytössä OpenOffice ykkösversio Windows-koneella. Tähän mennessä ongelmia ei ole ollut.

Sitten tuli ongelma.

Tiedosto (jossa oli 230 sivua) ei auennut enää missään, ei Dapperissa eikä Edgyssä. Feistyn live-cd:n OpenOffice versiolla 2.2 tiedosto kyllä aukesi mutta jämähti sitten heti kun ensimmäinen kuva tuli näkyviin. Kuvan tilalla oli http-linkki ja ilmoitus ettei kuvaa voi avata koska se sisältää virheitä. Ongelma tuntui siis liittyvän artikkeliin liitettyihin kuviin.

Openofficen formaattithan ovat läjä tiedostoja, jotka on pakattu yhdeksi tiedostoksi. Paketin saa auki Gnomessa esimerkiksi klikkaamalla oikealla ja valitsemalla Open with Archive Manager. Paketin sisällä ovat tyylitiedostot, varsinainen tekstisisältö ja kuvat omissa tiedostoissaan. Content.xml sisältää varsinaisen tekstin ja Pictures-hakemistossa ovat tekstissä käytetyt kuvat.

Kun olin ottanut kopion tiedosta, avasin sen File Rollerilla (Gnomen oletusohjelma pakattujen tiedostojen käsittelyyn). Ensin tarkistin mitä pictures kansiossa on. Siellä oli oli ihan normaaleja jpg-kuvia ja joitain wmf (mrr)-tiedostoja. Lisäksi sieltä löytyi joitain hämäriä svm-päätteisiä tiedostoja, joista en tiennut mitä ne ovat (enkä tiedä edelleenkään). Arvelin ongelman liittyvän jotenkin niihin.

Kokeilin ensin poistaa nuo tiedostot Pictures -kansiosta. Tällä ei ollut mitään vaikutusta. Ongelma oli siis tekstissä olevissa linkeissä. Siispä täytyi editoida content.xml tiedostoa. Content.xml oli aika iso (noin 1 Mt). Se kaatoi ennemmin tai myöhemmin kaikki graafiset editorit, joille sitä tarjosin (Gedit, Mousepad, Kate). Loppujen lopuksi onnistuin Katea käyttämällä etsimään ongelmakohdat tiedostosta. Etsin tekstistä hakusanalla “.svn” ja löysin kuvalinkit jotka viittasivat kyseisiin tiedostoihin.

Linkit olivat tagien sisällä. Poistin tagit kokonaisuudessaan (tässä täytyy olla tarkkana ettei riko xml-tiedostoa poistamalla pelkkiä avaus tai lopetustageja). Sen jälkeen tallensin tiedoston uuteen paikkaan samalle nimelle ja korvasin paketissa oleva content.xml:n uudella versiolla.

Tämän jälkeen teksti avautui nätisti jälleen OpenOfficella. Jos vastaava olisi tapahtunut Wordilla, en tosiaankaan olisi tiennyt mitä tehdä. Olen seurannut vierestä kun Word tuhosi oman tiedostonsa lukukelvottomaksi ja käyttäjä nakutteli muutaman sadan ihmisen yhteystiedot uudelleen.

Onneksi on OO!

Ari Häyrinen
opendimension.org

10 Responses to “Kertomus siitä kuinka avoin formaatti voi pelastaa päivän (ja paljon muutakin)”

  1. E.K.Virtanen Says:

    Wordilla tehdyt tiedostot olivat tuskaa avata OO:lla ainakin meidän koneissa (OO 2.2) silloin aikanaan kun win > ubuntu. Ongelma ratkesi kun kaikki word tiedostot avattiin ajan kanssa OO:lla ja tallennettiin fiksummalla tiedostomuodolla.
    Sen jälkeenhän ei MS Officea olekaan enään käytetty 🙂

  2. Ari Häyrinen Says:

    Pyydän anteeksi huonoa kieliasua, ensi kerralla tarkemmin 🙂

  3. RJ Says:

    Onneksi nykyisin Wordilla onnistuu sama temppu. Vanhemmat versiot ovat kyllä näissä tilanteissa PITA :-|.

  4. macoute Says:

    Noniin, kylläpä on mahtava uutinen. Kun openoffice itse hajottaa tiedostonsa, niin sen korjaaminen on mahdollista?

    Eikö olisi kivempaa, jos mikään ei olisi hajonnut? Ja vaikkakin olen linuxia useamman vuoden käytellyt, niin silti pakko se on myöntää. Huono tuo OO.o on. Samoin on kyllä MS Officekin, muttei ihan niin huono.

  5. Asmo Koskinen Says:

    Tosimiehet käyttävät Emacsia ja LaTeXia…

    Tosimiehet eivät koske pitkällä tikullakaan mihinkään sellaiseen kuin tekstinkäsittelyohjelma…

    Tosimiehet latovat tekstinsä, sitä mitään käsitellä…

    Tosimiehet eivät poistu komentoriviltä…

    Tosimies tietää, että Emacs ei hajoa eikä LaTeX lahoa…

    Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.

  6. Jussi Nykänen Says:

    macoute kirjoitti:
    Huono tuo OO.o on. Samoin on kyllä MS Officekin, muttei ihan niin huono.

    OOo:ssa on kuitenkin se hyvä puoli, että voit halutessasi osallistua sen kehittämiseen paremmaksi. Niin, ja korjata sen rikkoman tiedoston. Parempi olisi, jos ei koskaan tarvitsisi, mutta huonompi olisi, jos korjaaminen olisi käytännössä mahdotonta.

    Tosimies ei kirjoita.

  7. Ari Häyrinen Says:

    Tiedosto hajosi koska se kulki väliä OpenOffice 2 – OpenOffice 1 – Word ( mikä lie) jatkuvasti. Nuo kuvat oli siis lisätty wordissä. Siis ei olisi hajonnut jos tuo Word ei olisi ollut tuolla välillä sotkemassa. Pointti oli – kuten tuossa edellä mainittiinkiin – että avoin ja dokumentoitu formaatti on aina parempi kuin “liikesalaisuus.doc”.

  8. Ville Pöntinen Says:

    HOP.

    Tosimies ei käytä konetta.

    Jos tosimies käyttää konetta, hän ei lue ohjeita.

    Jos tosimies ei kokeilemallakaan osaa, spämmää hän pari foorumia suutuksissaan.

    Jos täydellistä vastausta ei kuulu kymmenessä minuutissa toteaa tosimies OO:n olevan syvältä tms.

    Tosimies ei kuitenkaan osaa käyttää MS Officea.

    Lopputulos, kuten Jussi kirjoitti, Tosimies ei kirjoita.

  9. Peran Says:

    Siis kuinkas se OpenOffice-tiedosto puretaan. Ainakaan mun purkuohjelmat eivät tunnistaneet formaattia. Pitääkö siinä muuttaa extensiota ennen purkamista.

    Mulla on käyttiksenä Feisty ja OO on 2.2.0.

    Olisi todellista tarvetta ko. toiminnolle.

  10. Peran Says:

    Onkos se ZIPpi, kun sen päätteen lisäämällä ko tiedostolistaus ainakin aukesi?

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen alkuperäisiltä keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut käyttäjiä varten hyvät ohjeet Apua voi pyytää myös keskustelupalstoilta tai Discourse/Telegram-keskusteluissa (ks alla).

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!