Kirjeitä Yleisradiolle

Viime aikoina olen kasvaneessa määrin tuskastunut yhä enemmän tähän palkittuun Ylen Elävään Arkistoon ja käynyt siitä kirjeenvaihtoa itse Yleisradion kanssa. Keskustelu on jostain syystä pysähtynyt, kun on käynyt ilmi että käyttelen Linuxia. Siitä vähän turhautuneena ajattelin julkaista käymäni keskustelut, josko tulisi lukijoilta kommenttia siitä, että menikö jokin pieleen. Oma veikkaukseni on, että tämä “trouble ticket” ei taida olla kovinkaan korkealla prioriteetilla Yleisradion helpparissa 😀

Koska sähköpostikeskustelut ovat olleet yleisluonteisia ilman luottamuksellista informaatiota, niin joutessani ajattelin laittaa blogi-kirjoituksena käymäni keskustelun. En laita henkilöiden nimiä, joten suojataan sillä vähän vastanneiden henkilötietoja. SRa on Sorkkarauta ja omat välispiikit ovat sisennettyinä kursiiviteksillä kirjoitettuja kommentteja.

31-03-07 Keskustelu alkoi lähettämällä palautetta Ylen elävän arkiston verkkosivujen kautta.

SRa: “Hei.

Minä en saa auki näitä Ylen Elävän arkiston tiedostoja. Ohjelma kaatuu kun yritän avata selaimeen ohjelmia. Voisiko joku ystävällisesti auttaa minua tämän asian kanssa?”

02-04-07

YLE: ” Hei!

Elävän arkiston tekinisiä ohjeita löydät sivulta:
http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=t&n=apua

Perusvastaus, josta ei käytännössä mitään hyötyä.

02-04-07

SRa” Hei!
Kiitos vastauksesta. Oliko niin että palvelut eivät toimi Linux
-käyttöjärjestelmällä?”

YLE: ” Vastaus löytyy apua -sivulta:
Avoimen lähdekoodinsa vuoksi Linux-käyttöjärjestelmässä on olemassa useita eri kokoonpanoja Windows Median toistamiselle. Yksiselitteistä vastausta kysymykseen, mikä kokoonpano toimii, ei ole mahdollista antaa. Linux-käyttäjien verkkoyhteisöissä ja keskustelupalstoilla käydään kuitenkin runsaasti keskustelua eri kokoonpanojen toiminnasta ja parhaista käytännöistä. Käyttäjät ovat havainneet muun muassa seuraavien tuotteiden mahdollistavan WindowsMedia -toiston Linux-käyttöjärjestelmässä: Cross Over, Mplayer, VLC, Wine, Xine.

YLE ei vastaa ulkopuolisten palveluntarjoajien palvelujen sisällöistä eikä tarjoa teknistä tukea näille tuotteille.”

Tuossa vähän vältetään itse asiaa vetoamalla kokoonpanoihin. Kysymyshän ei ollut mistään kokoonpanosta vaan siitä, että saako sitä palvelua pyörimään ylipäätään Linuxissa. Vastauksena olisi ollut riittävä kyllä tai ei, mutta meni vähän ehkä selittelyksi. Positiivista oli, että oli edes jonkinlaista ohjelmistotuntemusta Linux-maailmasta, kun osattiin sanoa muuta mediaa toistava softa. Mielenkiintoisena nyanssina oli tuo viimeinen lause, että YLE ei vastaa ulkopuolisten palveluntarjoajien palvelujen sisällöistä eikä
tarjoa teknistä tukea näille tuotteille. Mille tuotteille YLE sitten tarjoaa tukea? onko siellä Windows-helppari auttamassa… Toiseksi, mitkä ovat nämä ulkopuoliset palveluntarjoajat mitä tuossa mainittiin? Jäi vähän kaivelemaan.

02-04-07

SRa: “Kiitos pikaisesta vastauksesta.

Käsittääkseni ei ongelma ole laitteiston kokoonpanossa vaan tiedostoformaatissa mitä ylen elävä arkisto käyttää sen suljetun muodon vuoksi. Pitääkö minun asentaa Windows jotta saan sen toimimaan?”

Sitten ei kuulunutkaan enää mitään. Ajattelin että kahdesta kolmeen viikkoon olisi sopiva aika odottaa.

29-04-07

Nyt kyllästyttää ja ajattelin täräyttää sinne vielä yhden sähköpostin. Enpä usko, että tulee vastausta edelleenkään joten juuri mainitusta uskonpuutteesta johtuen ajattelin jakaa vähän tietoa siitä, millä tasolla Yleisradiossa liikutaan tässä asiassa. Ohessa maili, jonka pistin menemään.

SRa: ” Hei!

Onko odotettavissa että verovaroin ja lupamaksuin rahoitetut Yleisradion ohjelmat olisivat tasapuolisesti saatavissa kaikille käyttäjille ilman, että suosittaisiin valmistajakohtaisia tiedostomuotoja? Palkittu Ylen Elävä Arkisto on tallennettu sellaiseen tiedostomuotoon, että sen käyttäminen on hyvin vaikeaa ellei pitäydy Microsoft -ohjelmistoyhtiön tuotteissa. Näin Yleisradio suosii perusteettomasti toiminnallaan käytännössä monopoliaseman omaavaa yhtiötä.

Eräänä Yleisradion yksittäisenä, joskin pienenä mutta pakotettuna rahoittajana olen tosi pettynyt Yleisradion toimintaan kansalaisia tasapuolisesti palvelena mediatalona. Niin on moni muukin, koska FLUG ry:n addressiin vapaiden tiedostomuotojen puolesta on ottanut puoltavasti kantaa tuhannet ihmiset. Lainaan addressiin liittyvästä kannanotosta seuraavaa:

“Pahimmillaan kaikkialla valtionhallinnossa sitoudutaan yhteen ohjelmistotoimittajaan, jonka suljettuja tiedostomuotoja eivät muut ohjelmistot pysty ilman lisenssimaksuja hyödyntämään. Monopoliaseman saanut yritys pystyy käyttämään asemaansa rahasampona, sillä ohjelmalla tuotettuja tiedostoja ei pysty helposti siirtämään muihin ympäristöihin. Vapaita tiedostomuotoja käyttämällä edellä mainituilta ongelmilta vältytään, sillä vapaita tiedostomuotoja tukevia ohjelmia on runsaasti saatavilla niin avoimen lähdekoodin lisenssillä kuin kaupallisina tuotteina. Tämä edistää niin kansalaisten tasa-arvoa kuin alan liiketoimintaa.”

Käytettävän median pitäisi olla vapaasti saatavilla ilman minkäänlaisia rajoitteita. Mikäli Yleisradiolla on ylitsepääsemättömiä ongelmia median julkaisemisesta muilla kuin vain yhdellä formaatilla, niin toimintaa saatavuuden parantamiseksi on helppo järjestää jota mielelläni tarvittaessa omasta ja muiden puolestani edistän.”

Jäädäänpä odottelemaan tyhjää…

Sorkkarauta

17 Responses to “Kirjeitä Yleisradiolle”

  1. E.K.Virtanen Says:

    Tokkopa nuo joutavat vastaamaan. Herrat sanoo että M$ formaattia on käytettävä ja se on sillä piste.

  2. Ari Häyrinen Says:

    Hyvä että joku yleäkin kovistelee. Elävä arkisto olisi todella hieno juttu jos se olisi kaikille avoin.

    Jostain muistan lukeneeni että Yle perusteli tuota formaatti drm-rajoituksilla. Ehkä tästä DRM-helvetistä päästään joskus pois. Ainakin musiikkipuolella järjen ääni alkaa pikkuhiljaa kuulumaan (EMI, emusic.com).
    http://defectivebydesign.org/

  3. Kari Kosonen Says:

    Hyvä että tämä asia tuli esille.Yleisradiolla lain määräämä velvoite hoitaa asiat niin että kaikilla lupamaksun maksavilla on mahdollisuus käyttää palveluita.Nyt kun oikeusministeriökin käyttää openoffice-ohjelmia ei liene kohtuutonta vaatia että ylen nettisisältö on avattavissa muidenkin kuin microsoftin tuotteilla.Ylen netti ei ole mikään itunes-kauppa!Teknisesti tässä on tuskin mitään ongelmaa,ei vaan taida mielenkiinto riittää “marginaaliryhmiä” varten.

  4. Mikko Huovila Says:

    http://kansalaisetpuhuvat.net/node/26

    Tuolla on mahdollista käydä lähettämässä vetoomuskirje Ylen johdolle asian korjaamiseksi.

  5. Eskobastion Says:

    Jungner työskenteli ennen Yleisradioon siirtymistään Microsoftin tietoyhteiskuntasuhteista vastaavana johtajana. Olisikohan tällä mitään yhteyttä siihen, mitä teknologiaa YLE:ssä käytetään ;-).

  6. Marko H Says:

    Pitäis järjestää sellanen joukkovetoomus, että jollei meininki muutu niin vetoomuksen porukka joukkoirtisanoo tv-luvan. Tuo on sitä kieltä minkä YLE ymmärtää. Muuten luulen että palaute menee suoraan ö-mappiin.

    Mielenkiintoista nähdä että kaunko Jungner vielä jatkaa YLEn johdossa. Veikkaan että ei kauaa, sen verta paljon se on siellä jo sähläillyt. Ehkä uuden johtajan myötä on vähän avoimempi suhtauminen noihin formaatti-juttuihin.

  7. Mika Says:

    Ikävä kyllä ylen silmissä on linux käyttäjät sellainen marginaaliryhmä, johon heidän ei kannata mielestään panostaa. Eihän elävä arkisto käsittääkseni tuota heille suoranaisesti tuloja. Mikäli elävä arkisto olisi maksullinen voisi kanta olla toinen.

    Lisäksi yritykset tuntuvat harvoin ottavan huomioon noita joukkoadresseja/vetoomuksia. Mutta tämähän ei tarkoita etteikö niitä kannattaisi järjestää. Mielestäni on tärkeää että linux yhteisö tuo itsensä esille, ja kertoo että on muitakin kuin windows orjentoituneita henkilöitä.

    Mutta suunta on selvästi paranemassa päin. Linux ei ole enää samanlainen tabu ja “nörtit only” järjestelmä mitä se oli vielä jokusen vuotta sitten. Graafisten työkalujen parantuminen/kehittyminen/lisääntyminen on kotikäyttäjän näkökulmasta hyvä asia.

    Itse olen vielä pääsääntöisesti windows käyttäjä. Mutta linuxin käyttö on lisääntynyt huomattavasti ubuntun kehittyessä. Esimerkkinä asensin noin 4-5v vanhaan kannettavaani (Hp omnibook xe4100) lauantaina openSuse 10.2 testimielessä kun sitä on ubuntun ohella hehkutettu. Lisäksi tahdoin testata kde:tä useamman vuoden tauon jälkeen jos se tuntuisi gnomea kotoisammalta. Suse asentui näppärästi. Nyt kun olen kikkaillut ½ viikon verran susessa ei ole tarvinnut koskea konsoliin kertaakaan. Eikä mielestäni linuxin käyttö ole vielä näiden parin päivän aikana rajoittanut tietokoneen käyttöä. En oikeastaan ollenkaan pelaa koneellani joten windowsin puolelta en jää kamalasti kaipaamaan mitään (no muutama yksittäinen softa).

  8. Sorkkarauta Says:

    “Ikävä kyllä ylen silmissä on linux käyttäjät sellainen marginaaliryhmä, johon heidän ei kannata mielestään panostaa. Eihän elävä arkisto käsittääkseni tuota heille suoranaisesti tuloja. Mikäli elävä arkisto olisi maksullinen voisi kanta olla toinen.”

    Ei kysymys ole mistään Linuxista tässä yhteydessä, olet ehkä ymmärtänyt asiaa hivenen toisin mitä on tarkoitettu. Kysymyshän on tiedostomuodosta, jossa samalla panostuksella oltaisiin saavutettu sadan prosentin tavoitettavuus valitsemalla vapaa tiedostomuoto. Koska Yleisradio on julkisen palvelun tuottaja, heitä koskevat myös julkiseen palveluun liittyvät velvoitteet.

    Yleisradion elävän arkiston tuotepäällikkö on aika erikoinen tyyppi, koska ei halua tuotteilleen suurinta mahdollista asiakaskuntaa.

  9. Teemu Likonen Says:

    Sorkkarauta kirjoitti: »Yleisradion elävän arkiston tuotepäällikkö on aika erikoinen tyyppi, koska ei halua tuotteilleen suurinta mahdollista asiakaskuntaa.»

    Tuskin kannattaa oikoa mutkia ihan noin paljon.

    Elävän arkiston teknisestä toteutuksesta vastaavat henkilöt eivät ole vapaita valitsemaan tiedostomuotoa. Julkaistulla materiaalillahan on takanaan jotkut tekijät, ja heillä on useimmiten materiaaliinsa tekijänoikeus. Tekijällä on — tietyin rajoituksin — yksinoikeus päättää, saako hänen teostaan levittää, ja jos saa, niin millä ehdoilla. Jos Elävän arkiston toteutuksen kattavaksi linjaksi olisi otettu jokin vapaa tiedostomuoto, osa sisällöstä olisi jäänyt ja tulisi jatkossakin jäämään julkaisematta, koska se ei sovi kaikille tekijänoikeuksien haltijoille. Teoriassa Windows Media -tiedostomuoto antaa DRM:n vuoksi mahdollisuuden neuvotella jakeluehdoista oikeuksien haltijoiden ja teosten nettijulkaisijan kesken. Teoriassa Windows Media on tekijänoikeuksien haltijoiden kannalta vapaita tiedostomuotoja käytännöllisempi, koska sen avulla on mahdollista vaikuttaa teosten levittämisen ehtoihin. Teoriassa.

    Jos minun mielipidettäni kysytään, niin DRM:t ja Windows Mediat pitäisi upottaa suohon. Yle voisi käyttää nettijulkaisuissaan vain vapaita tiedostomuotoja ja jättää kokonaan netissä julkaisematta sellaiset sisällöt, joiden tekijät eivät avoimeen käytäntöön suostu. (Voi olla, että tällöin Elävää arkistoa ei olisi vielä edes olemassa.) Todellisuudessahan DRM:t eivät kovin hyvin edes kykene siihen, mihin niiden on tarkoitus kyetä, joten niistä on lähinnä vain haittaa ihmisille.

    Olen siis jyrkästi eri mieltä Elävän arkiston nykyisestä toteutustavasta mutta
    halusinpa vain huomauttaa, että on aivan liian yksioikoista puhu vain tekniikasta ja tiedostomuodoista, koska neuvottelupöydässä ovat mukana myös tekijänoikeudet.

  10. Sorkkarauta Says:

    Teknisestä toteutuksesta vastaavat henkilöt eivät ole kovinkaan usein tuotepäälliköitä, joilta odotetaan paljon muutakin kuin teknistä asiantuntemusta.

    Tekijänoikeuksilla suojatun materiaalin oiisi hyvin helposti voitu kiertää niin todella halutessa kahdellakin eri tavalla. Toisaalta, tekijänoikeuksilla suojattua materiaalia ei levitettäisi ollenkaan, mutta toisaalta sitä voitaisiin levittää muodossa joka tukee suojauksia. Ainakin näin yleisradion toimintaa pakollisen rahoittajan roolissa minua kiinnostaa se, että minkä vuoksi muut saavat enemmän rahoitukselleen vastinetta mikäli hankkii tuotteen A koneelleensa. Tekniikat ja tiedostomuodot ovat sivuseikkoja julkisen palvelun funktiota toteutettaessa, ne omaavat vain välinearvon eivätkä sen enempää. Aineettomat oikeudet ja niiden suojaaminen on luonnollisesti tärkeää, mutten näkisi sitä riittävänä perusteluna rajoittaa jakelukanavien käyttöä tuotevaatimusten mukaan. Kuten aiemminkin mainitsin, on keinoja välttää immateriaalisia rajoitteita tässä tapauksessa. Pääprioriteetit julkisen palvelun toteutuksessa ovat tasapuolisuus ja esteettömyys. Tekniikat ovat sitä varten, millä näitä ehtoja toteutetaan.

  11. Aleksi Ikäheimo Says:

    Yrittäkääpäs katsella mm-jääkiekkoa ylen webbisivuilta. Missään ei lue, että se vaatii Windows Media Player ohjelman, ei toimi muilla…

    MPlayerilla sain hetkeksi kuvan näkymään, jonka jälkeen se katosi. Kuva oli muutenkin huonolaatuinen.

  12. Juha Says:

    No miksi minulla sitten ei ole ollut mitään ongelmia Elävän arkiston materiaalia katsellessa? Käyttis on Ubuntu 7.04.

  13. Pentti Nuutinen Says:

    Minullakin elävä arkisto näkyy hyvin – oikeastaan kaikkein parhaiten kaikista käyttämistäni videolinkeista. Feisty käytössäni. Joten ei parane moittia YLEä.

  14. Ripa Says:

    “Minullakin elävä arkisto näkyy hyvin – oikeastaan kaikkein parhaiten kaikista käyttämistäni videolinkeista. Feisty käytössäni. Joten ei parane moittia YLEä.”

    Mitkä kodekit sulla on käytössä?

  15. Janne Says:

    “No miksi minulla sitten ei ole ollut mitään ongelmia Elävän arkiston materiaalia katsellessa? Käyttis on Ubuntu 7.04.”

    Sama kokoonpanokysymys Juhallekin: millä soittimella jne. toimii?

  16. ladoga Says:

    Minullakin elävä arkisto näkyy hyvin – oikeastaan kaikkein parhaiten kaikista käyttämistäni videolinkeista. Feisty käytössäni. Joten ei parane moittia YLEä.

    Hyvin varmasti toimii jos on WMV kodekki asennettu. Muistathan vain että on vain että win32 kodekkien käyttö ilman lisenssiä on laitonta. 😉

    Eli tekijänoikeuslain mukaan olet rikollinen jos tekijänoikeuden alaista matskua kopsaat ilman vaadittua korvausta ko. yritykselle. Jos windows lisenssin olet maksanut, niin sitten on ihan jees, osana windowsia nuo kodekit tulevatkin. Joten tietääkseni saat niitä silloin Ubuntussakin käyttää, muutoin olisi piratismia.

    Mielestäni on aika törkeää että YLE vaatii kansalaisia olemaan MS:n asiakkaita tai olemaan ilman palvelua/toimiimaan vastoin lakia.

  17. Ubuntu-blogi » Blog Archive » YLE tukee Ubuntua Says:

    […] sähköisten palveluiden ympärillä on ollut paljon keskustelua. Kritiikkiä on esitetty siitä, että videoita on voinut katsoa vain Windows Mediaa tukevilla ohjelmilla. […]

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!