Kokemuksia Dell XPS 13 Ubuntu-kannettavasta

Dell XPS 13 Ubuntu Edition

Ubuntua kehittävän Canonicalin ja Dellin yhteistyönä tehty Dell XPS 13 Ubuntu Edition on nyt julkaistu uudistettuna versiona, ja se on saatavilla myös Suomesta. Kannettava on saman tyylinen kuin MacBook Air 13, mutta se on sentin kapeampi ilman että näyttö tai näppäimistö olisi pienempi, ja moni asia on tehty paremmin, kuten esimerkiksi käyttöjärjestelmä 🙂

Nopean testauksen perusteella laite on erittäin hyvä. Nopea Intel i7-prosessori, 8 GB RAM-muistia ja 256 SSD-levy tekee kannettavasta erittäin nopean. Pohjasta löytyy tuuletin mutta se ei tavallisesti lainkaan pyöri, joten kannettava on käytännössä äänetön. Akkukesto on käytöstä riippuen 5-10 tuntia, ja virtalähdekin on niin pieni että se on kätevä kantaa mukana.

Laitteiston Linux-ajurit ovat luonnollisesti erinomaiset ja kaikki toimii kuten esiasennetulta Linux-kannettavalta voi olettaakin. Monet yksityiskohdat kuten taustavalaistu näppäimistö sekä kannettavanan sammutettunakin ollessa toimiva virrallinen USB-portti ja akun varaustason ilmaisin antavat muutenkin laadukkaan oloiselle alumiinista ja kevlarista tehdylle laitteelle lisäpisteitä. Paras ominaisuus on ehkä kuitenkin teräväpiirtonäyttö jonka resoluution on 1920×1080 pikseliä.

Dell XPS 13 Ubuntu Edition ja muita esiasennettuja Ubuntu-koneita voi ostaa tällä hetkellä vain yhdeltä Dellin jälleenmyyjältä suoraan www.teraset.net/linux.php, ja tarjouksen pyytämällä sen voi ostaa myös Pirkanmaan Konttorikone Oy:ltä tai jos on yritysasiakas, myös suoraan Delliltä. Laitetta ei ollut tilattavissa esim. Jimm’s PC:stä tai Gigantista edes tarjousta pyytämällä, mutta toivottavasti näin hyvä laite tulee laajemmin tarjolle.

Lisää valokuva ja yksityiskohtainen esittely löytyy Seravon blogista (englanniksi).

5 Responses to “Kokemuksia Dell XPS 13 Ubuntu-kannettavasta”

 1. Jimms asiakaspalvelu Says:

  Tämä kirjoitus osui silmäämme ja tarkistimme tuotteen saatavuuden.

  Dellin XPS ubuntu kannettavaa on nyt tilattavissa sivuiltamme.
  Tuotetta on tulossa varastollemme ensi kuun alkupuolella.

  http://www.jimms.fi/tuote/XPS1303UBU

 2. Aleksi Kinnunen Says:

  Onko kukaan testannut/tietääkö joku, miten Windows 7/8 toimii laitteessa, jos sen käytölle ilmenee tarvetta? Yhtä hyvin kuin alkuperäisessä XPS:ssä?

 3. Willie Says:

  No on se Ubuntu ainakin ilmainen…
  😀

 4. Lasse Says:

  Linux ei imuroi HD:lle viruksia niinku windows

 5. Heikki Says:

  Tämä oli tosi hyvä juttu, että Ubuntu saadaan pikkuhiljaa merkkikoneisiin mukaan.

  Ubuntu on kuitenkin varteenotettava vaihtoehto Microsoftin käyttöjärjestelmille.

  Ubuntun laitetuki olisi myös kohdallaan, jos tehdään jatkuvasti yhteistyötä tietokonevalmistajien kanssa.

  Jatkossa ohjelmat tulevat kuitenkin olemaan pilvessä.Tämän takia käyttöjärjestelmillä ei ole enää, niin suurta merkitystä.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!