Ubuntu mainostaa olevansa Linux ihmisille, joten päätin haastatella muutamia ihmisiä. Sellaisia, joille Linux ei ole joko kovin tuttu, tai se on vain väline ilman sen suurempia intohimoja. Ubuntua toki piti olla edes kokeillut päästäkseen seulastani läpi. Kaksi uhria on tähän mennessä löytynyt, ja tänään tutustumme heistä ensimmäisen mietteisiin. Tämänkertainen haastateltava on Ilkka, 38-vuotias kehitysassistentti.
Uusiakin haastateltavia otan mielelläni mukaan ja omin sanoin saa myös tulla kertomaan. Kysymykset vaihtelevat haastateltavan mukaan. Vastaanotosta riippuu tuleeko sarjaan useampia jaksoja. Yksi on ainakin tämän lisäksi suunnitteilla.
Mikä sai sinut kiinnostumaan Ubuntusta (tai Linuxista ylipäätään) ja kokeilemaan?
Linux-käyttöjärjestelmään taisin ensimmäisen kerran tutustua käytännössä vuonna 2003. Olin eräällä jatko-opintokurssilla, jossa mittausdataa muokattiin jatkokäsittelyä varten Linuxin skripteillä. Saimme kurssilla lyhyen johdatuksen Linuxin komentorivikäyttöön. Kurssin vetäjä oli vannoutunut Linuxin kannattaja ja kertoili varsin innostuneesti sen eduista ja kuinka se haastaa jalolla tavalla Microsoftin monopoliaseman. Kuuntelimme jotakuinkin toisella korvalla ja itse Linux ei oikein vakuuttanut. Käsittelimme aineistoa niillä muutamalla Linux skriptillä ja se siitä. Jotenkin Linuxista jäi kuva sellaisena asialleen omistautuneiden nörttien puuhasteluna.
Ubuntu-kiinnostukseni alkoi kuitenkin siitä, kun kaverini kertoi siitä ja antoi muutaman linkin sivuille joista asiasta löytää lisätietoa. Ehkä tärkein kynnyksen poistaja lähteä kokeilemaan oli tieto, että sen voi ladata netistä ja polttaa levylle. Ubuntun voi sitten ladata CD-levyltä koekäyttöä ja tarkastelua varten ilman, että itse koneen kovalevylle tarvitsee puuttua.
Mitä käyttöjärjestelmiä käytät tällä hetkellä?
Minulla on käytössä Windows XP ja olen nyt asentanut sen rinnalle Ubuntun. Konetta käynnistäessäni voin siis valita kumpaa järjestelmää käytän. Kaihdoin ajatusta kahdesta järjestelmästä samalla koneella ja pyrin välttämään sitä, mutta ei se ole toistaiseksi mitään ongelmia tuonut. Levytilaa täytyy tietenkin olla tuon toteuttamiseksi, mutta pienellä siivoilulla sain Linuxille omalle koneelleni 30 gigaa joka riittää mainiosti.
Mitä terveisiä lähettäisit Ubuntun kehittäjille kokemustesi perusteella?
Tuohon kysymykseen en osaa sanoa muuta kuin, että olen käyttänyt Linuxia vielä hyvin vähän eli parina viikonloppuna. Kuitenkin nuo graafiset käyttöliittymät tuntuvat avaimelta Linuxin laajemmalle käytölle. Hyvää on ainakin se, että sen kummemmin ymmärtämättä komentorivikäyttöä voi nyt Linuxilla tehdä jo hyvin paljon. Lisäksi Ubuntun asentaminen on itse asiassa yksinkertaisempi prosessi kuin vastaavan Windowsin asentaminen, ainakin tuolta Ubuntun levykuvalta.
Tulitko jäädäksesi?
Haluan ainakin oppia Linuxin käyttöä lisää ja haluan asentaa sen myös kannettavaan koneeseen. Aion luopua Windowsista kokonaan, mikäli pystyn Ubuntulla käyttämään TV-korttiani (V-Stream Xpert).
Kiinnostaako eniten ilmaisuus, avoimuus (avoin lähdekoodi) vai ideologia Ubuntun takana?
Linuxissa on eittämättä hyvin monia eettisesti ja moraalisesti jaloja piirteitä, kuten pyyteettömyys, avoimuus ja yhteishenkinen eteenpäin yrittäminen. Se luo jopa tasa-arvoa ihmisten välille, mikäli se mahdollistaa ihmiselle pääsyn tiedon lähteille riippumatta heidän varallisuudestaan. Nuo piirteet tuntuvat olevan katoamassa nykymaailmasta ja siten Linux edustaa lähes toivon ylläpitäjää. Linux vähentää varmasti osaltaan laittomien Windows-versioiden käyttöä. Jos pystyn käyttämään tietokonettani ja sen oheislaitteita tehokkaasti ja vähintään samalla joustavuudella kuin Windowsilla, niin aivan varmasti siirryn itse lopulta täysin Linuxiin.
Jussi Nykänen
December 20th, 2006 at 19:31
Mainio idea. Ehdottomasti lisää näitä. Pekka peruskäyttäjän haastatteluja on kiva lukea.
February 13th, 2007 at 22:23
Aloitin avoimien ohjelmien käytön vaimon McBookin open officella. olen ladannut sen omaan Win XP koneeseeni aiemmin. Kaukana taustalla on kokemukseni PC File ohjelman eri versioista 90 luvun alussa. Tein silloin PC Filellä laskutus ja varastovalvonta sovelluksen uudelle maahantuontiyritykselleni. Jopa tulli oli tyytyväinen maahantuonitiilmotusten teko ohjelmaan. Oli todella suuri menetys kun joku “tappoi” PC Filen (ja Jim Buttonin idean). Nyt olen siirtymässä eläkkeelle ja vaimo tekee sudokuja. Ubuntulla on sama terapeuttinen vaikutus aivolle kuin sudokuilla. Nyt yritän saada vanhaa LifeBook S taipumaan Ubuntuun ja kaikkiin vermeisiin (esim W-lan kortteihin ja kännykän kalenterin synkronointiin) Kiitos koko open systeemin porukalle.
nimim. Esko eläkeläinen