Linux Steam

“Linuxilla ei voi pelata” -on tuttu toteamus. Mutta nyt se on muuttumassa. Linux-Steamista on huhuttu useampi vuosi, mutta nyt odotus on päättymässä. Steamin Linux-versio on päässyt suljettuun betaan, ja julkaisua voidaan odotella lähiaikoina.

Steam on siis Valven kehittämä videopelien jakelu-, moninpeli- ja viestintäalusta. Käytännössä Steamin kautta voi ostaa ja pelata pelejä, ja esimerkiksi moninpeli kavereiden kanssa onnistuu helposti.

Allekirjoittanut sai kutsun Linux-Steamin suljettuun betaan, ja parin päivän testailujen jälkeen täytyy sanoa että vaikuttaa oikein lupaavalta. Testattavina peleinä ovat Team Fortress 2 ja Serious Sam 3. Kyseessä on beta joten pikkubugeja vielä on, esimerkiksi allekirjoittaneen ensikosketus ei ollut kovin positiivinen: Team Fortressin käynnistämisen jälkeen kuului kyllä ääniä, mutta kuva pysyi täysin pimeänä. Tähän ongelmaan löytyi kuitenkin nopeasti ratkaisu testaajien käytössä olevalta keskustelualueelta (peli ei toiminut jos kieliasetukset kertova ympäristömuuttuja ei viitannut englantiin, ts. piti asettaa LC_LANG=C). Seuraavana päivänä olikin keskustelualueella kehittäjiltä ilmoitus että ongelma on korjattu ja tulee seuraavassa päivityksessä jakeluun.

Muitakin pikkuongelmia vielä esiintyy (esimerkiksi pätkimistä tietyissä tilanteissa), mutta testaajien keskustelupalstaa seuraamalla on jäänyt sellainen kuva että ongelmia korjataan ripeään tahtiin. En tiedä onko virallista julkaisuaikataulua olemassa, mutta ihmettelisin jos beta pysyy suljettuna vielä pitkään.

Steam-Linuxia tehdessään Valve on tehnyt yhteistyötä näytönohjainvalmistajien kanssa, ja ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä Steam ehdottikin uusien beta-näytönohjainajurien asentamista. En ole tehnyt mittauksia, mutta uusien ajurien pitäisi olla joissain tapauksissa selvästi vanhoja tehokkaampia.

Tässä tietysti törmätään myös yhteen filosofiseen kysymykseen. Miten Linux-yhteisön pitäisi suhtautua suljetun lähdekoodin pelipalveluun (Steam), sen suljetun lähdekoodin peleihin joita pelataan pääasiassa käyttäen suljetun lähdekoodin ajureita. Allekirjoittanut suhtautuu asiaan käytännnönläheisesti; se, että pelit ovat avointa lähdekoodia, ei ole yhtä tärkeää kuin muun järjestelmän koodin avoimuus. Ja jos pelit tuovat lisää käyttäjiä Linux-maailmaan se lisää myös laitevalmistajille tarvetta tukea Linuxia paremmin, kenties jopa avoimilla ajureilla.

On mielenkiintoista seurata miten pelitalot suhtautuvat tulevaisuudessa Linuxiin, nyt kun Valve on isona tekijänä lähtenyt mukaan. Kun esimerkiksi Source-pelimoottori tulee olemaan saatavissa myös Linuxille, on pelitalojen helppoa tehdä automaattisesti pelejä, jotka toimivat Windowsissa, Macissa ja Linuxissa.

Huomionarvoinen on myös Valven kommentti “Linux on pelaajalle Windows 8:aa parempi.

Jos uusi Windows saa nihkeän vastaanoton ja toisaalta Linuxille alkaa olemaan tarjolla myös pelejä, olisiko vuosi 2013 lopulta “The year of desktop Linux”? 🙂

Testikokoonpano (molemmat testatut pelit toimivat sulavasti)
AMD 2,8GHz neliydinprosessori
4Gt ram
NVIDIA GeForce GTX 560 (suljetun lähdekoodin ajurit)

6 Responses to “Linux Steam”

 1. Tomin Says:

  Kukahan on tämä “allekirjoittanut”, jos siis saa kysyä?
  Minäkin pääsin tällä viikolla mukaan betaan, kun kutsuivat ne 5000 lisätestaajaa. Mitään pelejä en kyllä ole vielä päässyt pelaamaan ja Steamkin on kaatuillut useampaan kertaan. Julkaisu on kuulemma ensi vuoden helmikuussa, jos Phoronixia (Michael Larabelliä) on uskominen. Tietysti betaa voidaan laajentaa (avata) aiemminkin.
  http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTIzNDA

  Kehittymistä on ehkä paras seurailla seuraavasta osoitteesta:
  http://steamcommunity.com/linux

 2. Heikki Mäntysaari Says:

  Katos unohtui allekirjoitus/en muistanut että tämä blogisofta ei sellaista laita automaattisesti 🙂

  Oletko yrittänyt “Limited beta” -foorumilla tehdä virheraportteja? Monia ongelmia on nähdäkseni korjattu aika nopsaan. Tai ainakin annettu jonkinlainen workaround, kuten tuo LC_ALL=C steam tai LC_LANG=C steam -komennolla käynnistäminen.

 3. Tomin Says:

  Viimeisimmän päivityksen jälkeen Steam on toiminut vakaasti ja pääsin viikonloppuna (vai tällä viikolla, ei voi muistaa) viimeinkin pelaamaan Serious Sam 3:a. Ruudunpäivitysnopeus on aika huono, mutta viimeisin päivitys paransi vähän (nyt 15-25 fps välillä). TF2 on niin iso (12 gigaa, 1 megan laajakaistalla) etten ole vielä päässyt pelaamaan, mutta varmaan viimeistään sitten kun saavat tuohon nurkalla odottavaan valopiuhaan vähän valoa.

 4. Joni Pikkuinen Says:

  Voihan Linuxilla toki pelata, mutta pelivalikoima on todella onneton, eikä se Steamilla siitä mihinkään parane.

  Pääsee pelaamaan pasianssia kavereiden kanssa..

 5. Ubuntu-blogi » Blog Archive » Steam-pelialusta nyt avoimessa beta-testauksessa kaikille Linux-käyttäjille Says:

  […] jo aiemmin Steamin tulosta Ubuntuun, mutta nyt Valve on joululahjana avannut beta-testauksen […]

 6. majatalo Says:

  Jotta sain steamin käyttöön niin ensin piti kirjautua ubuntu yhteisöön ja sitten vielä steam tili luoda.

  Lähinnä Steam innostus tuli siitä että legendaarisen Death Rally remake versio linux lle on steamissa. harmikseni se on maksullinen, mutta onneksi hinta ei ole paha, joten saatan harkita jopa ostamista. lisäksi sieltä löytyi suomalaisten(muistaakseni remedyn) luoma rochard, joka maksoi alle 2 €. tuohon saattaisi olla varaa 🙂 varsinkin kun videot pelistä ovat olleet aika lupaavia.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!