Lisää binäärimoduuleita Feistyyn

“Ubuntu-projekti on täysin sitoutunut noudattamaan vapaan ohjelmistokehityksen prinsiippejä.” ([1]). En tiedä mitä nuo “prinsiipit” ovat, mutta ainakaan tämän artikkelin loppu ei minusta kuvaa kovinkaan hyvin sitoutumista vapaisiin ohjelmistoihin:

Also, it looks like Ubuntu will be going a bit further in shipping binary drivers in the Feisty release. At present, Ubuntu includes some binary blobs to support wireless cards and some other devices — but the non-free Nvidia drivers, for example, are not enabled by default.

Shuttleworth says that Feisty will include the binary drivers by default to provide users with the best performance

Aluksi tämä saattaa kuulostaa ihan hyvältä; monille käyttäjille binääriajurit ovat välttämätön paha, ja Ubuntun tukiessa niitä suoraan ylimääräisen säätämisen tarve poistuisi. Valitettavasti totuus ei ole niin ruusuinen.

Tällainen binääriajureiden tuen lisääminen kertoo laitevalmistajille, että “ei teidän välttämättä tarvitse julkaista ajureita avoimina, pärjäämme kyllä suljettujen binäärienkin kanssa”.

Binääriajurien tukemisen sijasta laitevalmistajia tulisi painostaa julkaisemaan ajurinsa avoimina, jolloin ne voitaisiin lisätä suoraan vakiokerneliin ja kaikki sujuisi hyvin. Binääriajurien kanssa taas on kaikenlaisia ongelmia, tuoreimpana esimerkkinä Nvidian näytönohjainajureissa havaittu tietoturva-aukko. Lisäksi binäärimoduuleja käyttävän kernelin debuggaaminen on (käsittääkseni, kokemusta ei ole) käytännössä mahdotonta, joten ongelmien ilmetessä käyttäjä on laitevalmistajan armoilla.

Tämä Ubuntun valinta on kyllä askel väärään suuntaan…

Tarkemmin en lähde tässä binääriajureiden vaaroista kirjoittelemaan, vaan suosittelen kaikille luettavaksi artikkelia Linux binäärimaailmassa… tuomiopäivän skenaario.

Heikki Mäntysaari

5 Responses to “Lisää binäärimoduuleita Feistyyn”

 1. Jussi Nykänen Says:

  Kororaan live-CD:stä tuli muutama kuukausi sitten haloota kun siinä oli suljettuja binääriajureita mukana (tietty ne ATI ja nVidia) ja nykyään siinä ei sitten enää ole ei-GPL -ajureita mukana ([1]).

  Saas nähdä millainen myrsky tästä tulee ja miten tämä vaikuttaa avoimien ajureiden kehitykseen – toivottavasti ei kovin negatiivisesti. Toisaalta, Ubuntu on laajalle levinnyt Linux-jakelu ja viesti valmistajille on siinä mielessä vahva. Vai onko sillä väliä? Nimittäin kuinka todennäköistä on muutenkaan, että noilta kahdelta isolta saadaan myönnytyksiä avointen ajurien suuntaan?

  Taitaa olla, että ostan Intelin näytönohjaimella varustetun emon kun seuraavan kerran uuden tarvitsen. Nyt olen pärjäillyt ihan kivasti ATI:lle tehdyllä avoimella ajurilla, mutta mitä kaikkea muuta siihenkin kuluneilla resursseilla olisi saatu aikaan? Käänteisinsinöörääminen on melkoista resurssien hukkaa – joskaan tällä hetkellä siltä ei voida valitettavasti välttyä.

  EDIT: Lisätäänpäs linkki tuonne Ubuntu-wikiin, jossa asiasta on juttua: https://wiki.ubuntu.com/BinaryDriverEducation

 2. Aleksi Ikäheimo Says:

  >Nimittäin kuinka todennäköistä on muutenkaan, että noilta kahdelta isolta saadaan myönnytyksiä avointen ajurien suuntaan?

  Nyt se on vielä epätodennäköisempää. Suurempi voima tarvitsee aina suuren vastavoiman. Tämä ei ole oikea ratkaisu piste.

 3. rhk Says:

  Käyttäjien kannaltahan homma on hyvä&helppo jos/kun 3d-jupinat toimii ‘out of the box’ sen enempää miettimättä.

  Valmistajat ovat tyytyväisiä jos heidän vääntämänsä suljetut ajurit pelaavat ja kelpaavat – tosin – melkein voisi myös kuvitella että Feistyä kun asennellaan käyttöön ympäri maailmaa niin oletetaan että homma myös toimii ja jos ei toimi niin (toivottavasti) syy lankeaa suljettujen ajureiden toimittajien niskoille eikä Ubuntu-tiimin..

  Meihin OS – intoilijoihinhan tuo sattuu kuin puukko varpaaseen. Upeaa olisi jos valmistajia pystyttäisiin (jonkinlaisen kampanjan avulla?) painostamaan julkaisemaan edellytykset OS – ajureiden luomiselle pidättäytymällä laittamasta mukaan suljettuja ajureita.

  Niin – käsittääkseni jossain ‘Ubuntun perustuslaissa’ on ollut mainintaa että Ubuntu tulee sisältämään vain avointa softaa.

  Valinta on tehtävä.. Toimivuus vai avoimmuus. Jossain vaiheessa kompromissi edellyttää toisesta (=molemmista) joustamista. Esim. tapauksessa jossa laitevalmistaja ei ole yhteistyöhaluinen avointen ajureiden kera.

  r

 4. Aleksi Ikäheimo Says:

  Eilen lähti Ubuntu pois koneelta ja tilalle asettui Debian Etch.

 5. Ubuntu-blogi » Arkisto » Uutisia ja lainauksia, viikko 46 Says:

  […] Keskustelua herätti myös suljettujen näytönohjainajureiden lisääminen oletusasennukseen (tässäkin blogissa aiheesta on aiemmin kirjoitettu, kts. http://ubuntu-fi.org/blog/?p=15). […]

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!