LTSP-klusteri Mäntykankaan koululle

Mäntykankaan ensimmäinen ja toinen LTSP-sukupolvi

Mäntykankaan koululla on käytetty Linux-päätejärjestelmää talvesta 2006-2007 alkaen. Ensimmäinen talvi meni testaillessa kahden luokan kanssa yhdellä palvelimella. Hankimme tuolloin 30 kappaletta HP t5125-päätteitä. Palvelimella oli Ubuntu 6.06 LTS ja LTSP 4.2. Kesällä 2007 asensin kahden palvelimen päätejärjestelmän. Koulun laajan remontin yhteydessä päätteitä hankittiin lisää, edelleen HP:n t-sarjaa, nyt 5135-mallisia. Tavoitteena oli yksi pääte kahta oppilasta kohden. Tätä päätejärjestelmää käytimme talven 2007-2008.

Olen kertonut tästä Ubuntu-foorumilla. Tuota ketjua on luettu aika hurja määrä, yli 5300 kertaa!?

LTSP – 2 palvelinta jakamaan kuormaa

Kun Ubuntu 8.04 LTS julkaistiin, niin siirryin siihen, mutta säilytin edelleen kahden palvelimen päätejärjestelmän. Samalla siirryin käyttämään 5-versiota LTSP-ohjelmistosta. Se on valmiiksi integroitu Ubuntuun sisälle toisin kuin vanha 4-versio, jolla aloitimme. Tätä päätejärjestelmää käytimme talvet 2008-2009 ja 2009-2010. Se palveli hyvin kaksi talvea, mutta nyt on aika siirtyä käyttämään seuraavaa pitkän tuen versiota, Ubuntu 10.04 LTS.

Mäntykankaan kolmas LTSP-sukupolvi – LTSP-klusteri

Ubuntu 10.04 mahdollistaa LTSP-klusterin käyttämisen. Tässä on mieltä, vaikka ohjelmistopalvelimia on vain kaksi, kuten minun tapauksessani. LTSP-klusteri yksinkertaistaa edelleen ylläpitoa ja antaa työkaluja päätteiden seurantaan. Olen nyt tehnyt peruasennuksen ja se onnistui erittäin hyvin. Tämä ohje toimii sellaisenaan – tietenkin omaan verkkoon ja palvelinten määrään muokattuna.

Mäntykankaan Linux-päätejärjestelmä koostuu nyt kolmesta palvelimesta ja samoista HP t-sarjan päätteistä, joita hankimme 2006/2007. Vaikka en voikaan käyttää ohjelmia paikallisesti päätteiden omassa muistissa (local-apps-ominaisuus), ne toimivat hyvin varmasti ja yhtä äänettömästi kuin ennenkin. Tämä tärkeä huomio.

Olemme käyttäneet päätteitä yli kolme vuotta. Kun niissä ei ole liikkuvia osia, ne kestävät hyvin. Päätteet samoin kuin palvelimet on suunniteltu pitkäaikaiseen käyttöön. Voimme jatkaa niiden käyttöä ainakin seuraavat kolme vuotta, varmasti enemmänkin. Tuki Ubuntu 10.04-versiolle on tuo seuraavat kolme vuotta. Silloin päätteiden ja palvelinten elinkaari on jo kuusi vuotta ja kolme Ubuntu-versiota (6.06, 8.04 ja 10.04).

Lopuksi kaksi ruutukaappausta. Ensimmäisessä [1] on opettajanhuoneen HP t5125-pääte ja miten se on määritelty LTSP-klusteriin. Toisessa [2] on inforuutu päätteestä. LTSP-klusteri kertoo, millainen pääte on.

Lapsille pitää aina tarjota parasta – parasta, mitä rahalla saa. Tietotekniikassa se tarkoittaa Linuxia 😉

Kesän jälkeen on aika vielä hieman viilata asennusta, mutta ‘tämä on nyt tässä’. Viettäkää hyvä kesä – älkää unohtako syksyn juhlaa – 101010!

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen, LTSP-yhteisö.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!