Motto: Vapaus toimii. Joten – mene ja tee se!
-Eric S. Raymond, Linux Journal, 1/2008
Vuoden 2009 alussa pidettiin Valamossa ensimmäinen LTSP5-työpaja.
Blogi-kirjoitus Valamon työpajasta
Wiki-sivu Valamon työpajasta
Ensimmäinen työpaja oli kaikin puolin innostava kokemus, joten järjestämme uuden työpajan; tällä kertaa Mäntykankaan koululla Kokkolassa. Ensimmäisessä työpajassa oli mukana iso joukko LTSP-käyttäjiä, tässä he ovat yhteiskuvassa.
Kansainvälinen LTSP-kehittäjäyhteisö ei lepää laakereillaan. Jo ensimmäisessä työpajassa kokeilimme päätteissä ajettavia ohjelmia – ne mahdollistavat sekä palvelimen että verkon kuorman jakamista itse päätteelle. Tällaisessa on mieltä jo silloin kun päätteenä toimii P4-prosessorilla ja 1 gigan muistilla varustettu perus-pc. Tulemme tässä toisessa työpajassa edelleen kokeilemaan tätä ominaisuutta – monet uudet modernit päätteet sisältävät Intel Atom-prosessorin, jopa tuplaytimellä, sekä tehokkaan grafiikkapiirin, joten tämä ominaisuus on entistä tärkeämpi.
Tässä toisessa työpajassa aivan uutena ja kaikin puolin kiinnostavana LTSP-ominaisuutena rakennamme kolmen palvelimen LTSP-klusterin. Sadoille, jopa tuhansille, päätteille ei tarvitsekaan rakentaa yhtä massiivista palvelinta, vaan päätteiden kuorma voidaan jakaa tasaisesti ja hallitusti monen palvelimen kesken. Mäntykankaan koululla on kaksi palvelinta (päätteitä on noin 100), jotka jakavat kuorman, mutta niiden kuormantasaus perustuu dhcpd-palvelimeen, ei tällaiseen LTSP-klusteriin.
Arto Teräs on mukana Kokkolan työpajassa – hän rakentaa yhdessä meidän kanssamme tämän LTSP-klusterin. Arto on aikaisemmin työssään CSC:llä ollut rakentamassa M-grid -palvelinverkkoa, joten saamme todellisen asiantuntijan mukaan, kun puhutaan tällaisesta Linux-palvelinten ja Linux-lähiverkon raskaammasta, ei niin tavanomaisesta, käytöstä.
Toki myös käytämme Mäntykankaan koulun omaa Ubuntu 8.04 LTS-versioon perustuvaa – voisiko sanoa perus-LTSP-järjestelmää. Joten työpajassa pääsee kokeilemaan sekä vanhaa ja hyväksi koeteltua LTSP-järjestelmää että jotakin todella uutta ja jännittävää.
Järjestelyissä on mukana myös COSS ja Elias Aarnio. Lähetämme työpajan verkkoon OpenMeetings-ohjelmistolla – tästä tarkemmat ohjeet myöhemmin Wiki-sivulla.
Lue lisää työpajasta sen omalta Wiki-sivulta – muista ilmoittautua jo tänään!
Suomen LTSP-yhteisö :: LTSP 5 Työpaja 2009 #2
Tervetuloa Suomen LTSP-yhteisön työpajaan Kokkolaan!
Asmo Koskinen
September 3rd, 2009 at 16:15
Hei!
Ilmoittaudun mukaan Kokkolan työpajaan 2009, Mäntykankaan koululle 5.-6.10.2009.
Esko Laulajainen
September 3rd, 2009 at 16:42
Esko, katso Wiki-sivulta tarkemmat ohjeet ilmoittautumisesta (yöpyminen)!
Lisään sinut Wiki-sivulle.
Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.