Microsoft ja Novell ne yhteen soppii…

Pari päivää sitten julkaistu Microsoftin ja Novellin välinen yhteistyösopimus on herättänyt runsaasti keskustelua ja ihmettelyä. Microsoft, joka aiemmin kutsui Linuxia “syöväksi”, teki Novellin (SuSE:n jakelijan) kanssa sopimuksen Linuxin ja Windowsin yhteistoiminnan kehittämiseksi.

Toisaalta se, mitä tästä sopimuksesta käytännössä seuraa, on jäänyt monelle epäselväksi. Microsoft lupaa SuSE:n käyttäjille suojan Microsoftin patentteja vastaan. Siis suoja on tarjolla vain SuSE:lle, muut jakelut ovat yhä patenttien suhteen harmaalla alueella.

Peruskäyttäjälle kiinnostavin uudistus taitaa kuitenkin olla Officen ja OpenOfficen yhteistyön kehittäminen. Valitettavasti näyttää kuitenkin siltä, ettei tuleva Office vieläkään syö ODT-muotoisia tiedostoja vaan osapuolet kehittävät OpenOfficelle palikan joka parantaa OpenOfficen tukea MS:n formaateille. Vaikka tämä nyt ei kaikkein ihanteellisin tilanne olekaan, niin ainakin minulle täydellinen tuki MS:n formaateille tulisi enemmän kuin tarpeeseen. Nykyään tilanne on sellainen, että joudun joskus boottaamaan Windowsiin vain siksi, että saisin Office XP:llä avattua jonkun dokumentin joka ei näy oikein OpenOfficella (enkä ole jaksanut säätää Officea pyörimään Winellä).

OpenOffice-palikkaa lukuunottamatta sopimuksella ei taida olla juurikaan käytännön merkitystä peruskäyttäjiin (yhteistoiminta koskee muilta osin palvelimia niissä käytettävän virtualisoinnin kehittämistä). Vaan mitä jos tämä olisi pelkkä alku? Mitkä olisivat ne sektorit, joilla Microsoftin voisi oikeasti olettaa tulevan avointa lähdekoodia vastaan (Windowsin lähdekoodin avaaminen ei ole tällainen, sillä kukaan tuskin pitää sitä todennäköisenä). Omia ideoitani:

  • Office syömään ODT-tiedostoja
  • Windowsin asennus ei välttämättä ylikirjoita mbr:ää (eli korvaa GRUB:ia)
  • Windows Media Player tukemaan OGG-tiedostoja (vai tukeeko se, en ole käyttänyt sitä pitkään aikaan?)
  • Patenttisuoja koskemaan kaikkia avoimen lähdekoodin projekteja (hmm, onkohan tämä nyt kovin todennäköistä…)
  • NTFS:n speksien julkaisu (ei kovin todennäköistä ja toisaalta meillä on jo ntfs-3g)

Keskustelua aiheesta Ubuntu Suomen keskustelualueella.

Heikki Mäntysaari

Ps. Tervetuloa Ubuntu-blogiin minunkin puolestani!

One Response to “Microsoft ja Novell ne yhteen soppii…”

  1. Timo Jyrinki Says:

    LWN:llä on aika hyvä/kattava artikkeli aiheesta nyt: http://lwn.net/Articles/207890/ , ja vielä uusin päivitys Novellilta http://lwn.net/Articles/208186/

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!